«Τώρα αρχίζει ο πόλεμος!», «Οχι στη μετατροπή των καλλιτεχνών σε διασκεδαστές της νέας φεουδαρχίας», «Ο χώρος του πολιτισμού πρέπει να σαλπίσει ένα νέο πνευματικό εμβατήριο» είναι μερικά από τα συνθήματα με τα οποία οι συνδικαλιστικοί φορείς διαφόρων καλλιτεχνικών επαγγελμάτων καλούν για σήμερα στις 11.00 το πρωί σε πορεία από το Μουσείο της Ακρόπολης μέχρι το υπουργείο Πολιτισμού, υπό τη σκέπη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ).Την ίδια στιγμή, το ΣΕΗ διαμαρτύρεται για τη συμμετοχή εθελοντών σε παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών, λόγος για τον οποίο διέκοψε για λίγο χθες παράσταση «Νάρκισσος» στο Χώρο Ε της Πειραιώς 260.

Ads

Τα αιτήματα των καλλιτεχνών που συγκεντρώνονται σήμερα μπροστά από το μουσείο της Ακρόπολης περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την απόρριψη των βάρβαρων μέτρων του Μεσοπρόθεσμου, την ακύρωση «της συμφωνίας παραχώρησης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος» κ.α.

Στο μεταξύ εχθες, ελεγκτές του ΙΚΑ είχαν καλέσει τα μέλη του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) στην παράσταση «Νάρκισσος», που εντάσσεται στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών, στο Χώρο Ε της Πειραιώς 260. «Κλήθηκαν οι ελεγκτές του ΙΚΑ από το ΣΕΗ για να ελέγξουν τη νομιμότητα της διαδικασίας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μεταβληθεί η ζωή των καλλιτεχνών σε μαύρο σκοτάδι, επειδή κάποιος αποφάσισε ότι αυτό είναι τέχνη. Διαλύονται οποιαδήποτε δικαιώματα είναι κατοχυρωμένα αυτή τη στιγμή. Πού πατάει ο κ. Λούκος γι’ αυτό; », δήλωσε στην «Καθημερινή» ο γενικός γραμματέας του ΣΕΗ, Νίκος Μόσχοβος, εξηγώντας τους λόγους για την παρέμβαση στην παράσταση που συμμετείχαν και μαθητές Δραματικής Σχολής.

«Δεν θ’ αφήσουμε αυτό το ζήτημα να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ εναντίον των καλλιτεχνών στον χώρο μας. Είμαστε αντίθετοι, γιατί πρέπει να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των μελών μας. Δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται φιλικά συμμετέχοντες και εθελοντές, είναι μια επικίνδυνη τακτική. Αμείβονται οι ηθοποιοί με δελτία παροχής κι όχι με συλλογικές συμβάσεις», τόνισε ο κ. Μόσχοβος, και άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα παρέμβασης του ΣΕΗ.

Ads

«Εάν υπάρχει νομοθεσία που να απαγορεύει τον εθελοντισμό στην Τέχνη τότε θα μπορούσα να συζητήσω την άποψη του ΣΕΗ», απαντά από την πλευρά της η συγγραφέας Μαρία Ευσταθιάδη. «Αν υπάρχει, να μας ενημερώσουν για να προφυλάξουμε τα δικαιώματά μας. Το ΣΕΗ δεν έχει λόγο ούτε εμπλοκής ούτε παρέμβασης. Παρεμβαίνει σε κάτι που δεν το αφορά. Υπάρχει κάποια νομική υποχρέωση που να λέει ότι ο οποιοσδήποτε χρησιμοποιείται σε μια οπτικοακουστική παραγωγή πρέπει να πληρώνεται; Δεν είναι ούτε εκβιαστικός ούτε αναγκαστικός εθελοντισμός. Είναι μια συνέχεια της στοχοποίησης του Φ.Α. και του Γιώργου Λούκου από το ΣΕΗ. Αντί να είμαστε υπερήφανοι για τον θεσμό, τον υπονομεύουμε», συμπληρώνει.

Ο δε σκηνοθέτης Βασίλης Παπαβασιλείου δήλωσε πως «Πιστεύω ότι ζούμε σε μια φάση ιστορικής νεκροφάνειας. Το καθεστώς των Βουρβόνων έχει τελειώσει με την πτώση της Βαστίλλης και ζούμε το ενδιάμεσο μέχρι την καρατόμηση της Μαρίας Αντουανέτας, εάν και όποτε έρθει, πράγμα που απεύχεται κανείς και θα ευχόταν το ισχύον σύστημα να οργανώσει τους όρους της δικής του ήπιας ευθανασίας και να μην αφήσει τη χώρα και το έθνος στους ανέμους της Ιστορίας».

Μέχρι αργά χθες το βράδυ, δεν είχε υπάρξει επίσημη τοποθέτηση από το Φεστιβάλ Αθηνών.