Ένταση επικράτησε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αμφισσας, κατά τη διάρκεια της συμπληρωματικής κατάθεσης της μητέρας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, όταν χαρακτήρισε τον συνήγορο υπεράσπισης, Αλέξη Κούγια, «ηθικό δολοφόνο» του παιδιού της επειδή, όπως είπε, επιχειρεί να του προσδώσει παραβατική συμπεριφορά. Ο Α. Κούγιας αποχώρησε από το δικαστήριο, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του.

Ads

Η κα Τσαλικιάν κατέθεσε για την προσωπικότητα του παιδιού της, που -όπως ανέφερε- δεν είχε επιθετική συμπεριφορά, αλλά και για όσα έμαθε ότι συνέβησαν το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008. Aναφέρθηκε σε όσα ακούστηκαν για τον γιο της, μετά τον θάνατό του, από την πλευρά των κατηγορουμένων ειδικών φρουρών.

Η κ. Τσαλικιάν γυρίζοντας προς τους δύο κατηγορούμενους, είπε ότι αυτοί είναι οι δολοφόνοι του γιου της. «Ποτέ δεν συκοφαντήθηκε κάποιος τόσο πολύ, όσο το παιδί μου, μετά τη δολοφονία του από αυτούς τους δολοφόνους», τόνισε και πρόσθεσε: «Και θα αποκαλέσω ηθικό δολοφόνο του παιδιού μου τον κ. Κούγια».

Μετά την αποχώρηση του Α. Κούγια, η πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε από την κ. Τσαλικιάν να ανακαλέσει. «Έχει επιδοθεί (σσ. Κούγιας) σε σωρεία συκοφαντιών σε βάρος του παιδιού μου» είπε η μητέρα του Αλέξανδρου και η πρόεδρος απάντησε: «Και κάποια δημοσιεύματα στον Τύπο, που φέρονται υπογεγγραμμένα από εσάς, δεν είχαν τιμητικό περιεχόμενο για την σύνθεση του δικαστηρίου. Φέρεστε να αμφισβητείτε το δικαστήριο, πριν δώσει δείγματα γραφής. Πρέπει να σας θεωρήσω, γι αυτό, ηθικό συκοφάντη; Φέρεστε σα να μας έχετε κρίνει εκ προοιμίου».

Ads

«Θέλω ένα δίκαιο δικαστήριο» είπε η κ. Τσαλικιάν, «Σας σεβόμαστε απεριόριστα. Υπάρχει αμέριστη ηθική συμπαράσταση και σεβασμός για ό,τι σάς συνέβη. Ο θεός να με φυλάξει, μη ζήσω τίποτα τέτοιο», συνέχισε η πρόεδρος προσθέτοντας: «Δεν λέω να μην υπερασπιστείτε την μνήμη του παιδιού σας, μην προσωποποιείτε όμως…».

«Το δικαστήριό σας είναι ζωντανό, το παιδί μου είναι νεκρό…» σημείωσε η κ. Τσαλικιάν. «Και αυτό τι σημαίνει; Πρέπει να το συκοφαντούμε»;, ρώτησε η πρόεδρςσ για να απαντήσει η κ. Τσαλικιάν: «Εγώ πρέπει να αμυνθώ για το παιδί μου».

Ο εισαγγελέας έδρας, Χαράλαμπος Λακαφώσης, είπε στη μάρτυρα ότι ο σεβασμός του δικαστηρίου, στην απώλεια του παιδιού της, είναι δεδομένος, αλλά -όπως της ανέφερε- η συμπάθεια στο πρόσωπό της «θα υποχωρήσει μπροστά στην υποχρέωσή μου να υπερασπιστώ τη θέση μου σ΄αυτό το δικαστήριο. Το δικαστήριο αυτό είναι πράγματι ζωντανό και να είστε βέβαιη ότι το πόνημά του θα αποτελεί έκφραση δικαιοσύνης ανεπηρέαστης από έστω παρελθοντικές αναφορές και βόλτες στον 4ο όροφο του Μεγάρου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας (σσ. Άρειος Πάγος). Εκφράσεις του τύπου “ηθικός δολοφόνος”, σας παρακαλώ πολύ, να μη φεύγουν από το στόμα σας».

Σημειώνεται ότι νωρίς το πρωί, κατέθεσε 18χρονος αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού στα Εξάρχεια, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι άκουσε τους αστυνομικούς να προκαλούν λεκτικά και με χειρονομίες τα συγκεντρωμένα στον πεζόδρομο παιδιά. Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας, ο Αλέξανδρος και ο φίλος του κάθονταν σε υπόστεγο επί της οδού Τζαβέλλα και κανείς δεν πέταξε τίποτα εναντίον των αστυνομικών. Είπε ακόμη πως κάποια στιγμή, όταν οι δύο ειδικοί φρουροί ήταν πεζοί στην Τζαβέλλα, κάποιος από πίσω του πέταξε ένα μπουκάλι πλαστικό με νερό. Τέλος, κατέθεσε ότι άκουσε δύο πυροβολισμούς, χωρίς να δει ποιος πυροβόλησε. Ανέφερε, μάλιστα, πως συνειδητοποίησε ότι ήταν πυροβολισμοί, όταν είδε πεσμένο κάτω τον Αλέξανδρο.