Σας γράφω γιατί είμαι οργισμένη. Οργισμένη γιατί δεν μπορώ να προστατεύσω το παιδί μου από την αυθαιρεσία και την αλλοπρόσαλλη βούληση της δικαστικής εξουσίας, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από μια δικαστική απόφαση που επιτάσσει άμεσα και βίαια τη διακοπή του θηλασμού ενός μωρού. Η απόφαση αυτή που εκδόθηκε παραμονές Πρωτοχρονιάς αναφέρει στο σκεπτικό της ότι πρόκειται για ένα μωρό 16 μηνών που θηλάζει καθημερινά και μολονότι αναγνωρίζει τις ιδιαίτερες συνθήκες του θηλασμού, εν τούτοις το εξαναγκάζει σε απότομο αποθηλασμό, καθώς επιτάσσει άμεσα τον αποχωρισμό του από τη μάνα του για μια εβδομάδα από την Πρωτοχρονιά. Και η απόφαση συνεχίζει με μία εβδομάδα το Πάσχα και δύο εβδομάδες το καλοκαίρι στερώντας το δικαίωμα στον θηλασμό σε ένα μωρό κάτω των δύο ετών. Ουσιαστικά ένας δικαστής αποφασίζει αυθαίρετα και φασιστικά: «δεν χρειάζεται το μωρό μητρικό γάλα και εσύ μάνα σταμάτα να το θηλάζεις, γιατί εγώ λέω ότι το μωρό πρέπει να σταματήσει να θηλάζει» παραγνωρίζοντας και καταπατώντας ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.

Ads

Η πολιτεία αγνοεί προκλητικά το ανθρώπινο δικαίωμα στον θηλασμό. Όχι μόνο δεν το έχει κατοχυρώσει νομοθετικά αλλά και η ίδια έρχεται να το καταπατήσει. Αναφαίρετο δικαίωμα του παιδιού η επικοινωνία του με τον πατέρα, αλλά πως μπορεί αυτό το δικαίωμα να διαφυλαχθεί χωρίς να παραβιάζεται και το ανθρώπινο δικαίωμα στον θηλασμό, το δικαίωμα στην ψυχοσωματική υγεία; Ως πότε θα μένουμε απροστάτευτοι μπροστά στη βιαιότητα του συστήματος; Δεν είμαι μοναδική περίπτωση. Θηλάζουσες μητέρες σε αίθουσες δικαστηρίων λοιδωρούνται γιατί απλώς επιτελούν το μητρικό τους καθήκον και δικαίωμα. Η άγνοια, η εγληματική άγνοια αυτού του τόπου είναι εξωφρενική!

Και το ερώτημα που με βασανίζει είναι γιατί πρέπει να σταματήσω τον θηλασμό του παιδιού μου, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά θηλασμό για τουλάχιστον δύο χρόνια; Αν σταματήσω να δίνω στο παιδί μου το μητρικό γάλα, αυτό κινδυνεύει από λοιμώξεις, όπως γαστρεντερίτιδες, πνευμονία και ωτίτιδες, άσθμα, παχυσαρκία, διαβήτη, υπέρταση, καρκίνους, ενώ εγώ η ίδια κινδυνεύω από καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, οστεοπόρωση σε μεγάλη ηλικία, από διαβήτη, υπέρταση και υπερλιπιδαιμία. Πρέπει λοιπόν να υπακούσω σε μια δικαστική απόφαση που θίγει κατάφορα τα δικαιώματα του παιδιού μου; Αυτή η απόφαση με θίγει ως μητέρα, ως γυναίκα, ως άνθρωπο!

Τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι πολλά. Πώς είναι δυνατον να διαπράττεται ένα ακόμη έγκλημα κατά του ανθρώπινου είδους και εμείς να μένουμε αδιάφοροι; Πώς είναι δυνατόν η άγνοιά μας να κάνει τόσο κακό στα σπλάχνα μας; Πώς είναι δυνατόν να αφήνουμε άλλους να εκμεταλλεύονται την απάθειά μας και να κάνουν απροκάλυπτες επιθέσεις στα παιδιά μας;

Ads

Ο θηλασμός είναι κάτι το φυσικό όχι ουτοπικό. Και όμως για την ελληνική πραγματικότητα τείνει να γίνει ένα φαινόμενο σπάνιο με τα ποσοστά θηλασμού να είναι απογοητευτικά μικρά. Η Ελληνίδα μάνα που θηλάζει περιθωριοποιείται, χαρακτηρίζεται γραφική. Και όμως μια μάνα μπορεί να θηλάζει να είναι σύγχρονη, να εργάζεται, να διατηρεί τη γυναικεία της ταυτότητα. Αλλά ενώ θέλει, όχι μόνο δεν βρίσκει υποστήριξη αλλά πολλά είναι τα εμπόδια που μπαίνουν στον δρόμο της…

Ανεξέλεγκτη και επιθετική είναι η προώθηση των προϊόντων που υποκαθιστούν το μητρικό γάλα. Μέσα από τη διαφήμιση οι εταιρείες επεξεργασμένων γαλάτων αγελάδας για βρέφη έχουν διαμορφώσει και εγκαθιδρύσει την κουλτούρα του μπιμπερό στην ελληνική κοινωνία, ώστε μια γυναίκα που θηλάζει αποτελεί εικόνα που ξενίζει, ενώ μια γυναίκα που δίνει μπιμπερό στο μωρό της ενσαρκώνει την ιδέα της μητρότητας!

Οι εταιρείες χρηματοδοτούν έρευνες, διαμορφώνουν συνειδήσεις και αντιλήψεις με πολύ ύπουλο τρόπο. Η κατάσταση στα μαιευτήρια είναι τρομακτική. Μια γυναίκα που μόλις έχει γεννήσει είναι ευάλωτη και αγχωμένη. Είναι η στιγμή που οι εταιρείες είτε άμεσα είτε έμμεσα βρίσκουν την κατάλληλη ευκαιρία για επέλαση! Το τεχνητό γάλα προωθείται απροκάλυπτα από μαιευτήρες και επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι είναι ουσιαστικά απαίδευτοι στο θέμα του θηλασμού είτε από άγνοια είτε από σκοπιμότητα.

Η πολιτεία απούσα. Μόλις πρόσφατα έχουν χαρακτηριστεί μόνο δύο Μαιευτήρια φιλικά προς τα Βρέφη. Η γυναίκα που αναγκάζεται να επιστρέψει στην εργασία της πολύ νωρίς δεν βρίσκει τη στήριξη της πολιτείας διασφαλίζοντάς της το δικαίωμα για διάλειμμα αλλά και τον κατάλληλο χώρο ώστε να θηλάζει ή να αντλεί το γάλα της. Δεν υπάρχουν φιλικοί χώροι ώστε να μπορεί μια μάνα να θηλάζει το παιδί της και έτσι μπορεί να καταλήξει να θηλάζει σε μια τουαλέτα! Ο δημόσιος θηλασμός και αυτός βρίσκεται στο στόχαστρο επιθέσεων, καθώς το γυναικείο στήθος στην κοινωνία μας ταυτίζεται μόνο με τη σεξουαλικότητα και όχι με την κατεξοχήν λειτουργικότητά του που είναι η θρέψη του παιδιού σε όλα τα επίπεδα.

Παντελής είναι η έλλειψη εθνικής πολιτικής και σχεδίου δράσης για τη βρεφική διατροφή. Οι αποφάσεις για τα σπλάχνα μας επηρεάζονται από ανθρώπους που βάζουν το κέρδος πάνω από την υγεία των παιδιών μας. Και όμως τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής είναι τα πιο κρίσιμα και καθοριστικά στη ζωή κάθε ανθρώπου, ενώ το μητρικό γάλα έχει αποδειχθεί διεθνώς ως το πιο σημαντικό και αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης για να είναι τα παιδιά υγιή. Ο θηλασμός είναι, λοιπόν, θέμα δημόσιας υγείας και η αύξηση των ποσοστών θηλασμού στην Ελλάδα μπορεί να ενισχύσει την οικονομία της χώρας με δεδομένο ότι προστατεύει από ασθένειες αλλά και συμβάλλει στην αύξηση του δείκτη νοημοσύνης. Επιπλέον, ο θηλασμός είναι φιλικός στο περιβάλλον καθώς απαλλάσσει από εκατομμύρια σκουπίδια αλουμινένιων κουτιών και συμβάλλει στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας και εκατομμυριών λίτρων νερού. Μπροστά σε αυτές τις αλήθειες γιατί η πολιτεία κωφεύει;

Γιατί όμως πρέπει να πείσουμε για κάτι για το οποίο είμαστε προορισμένοι από τη φύση να κάνουμε; Γιατί παραγνωρίζουμε επιδεικτικά τη θηλαστική μας φύση; Ο θηλασμός είναι τροφή, υγεία, φροντίδα, αγάπη. Είναι αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα. Το παιδί έχει ανθρώπινο δικαίωμα να θηλάζει. Η μητέρα έχει ανθρώπινο δικαίωμα να θηλάζει το παιδί της.

Το κενό της πολιτείας έρχονται να καλύψουν τα Δίκτυα Ομάδων Υποστήριξης Θηλασμού και Μητρότητας, που στηρίζουν την Ελληνίδα μάνα για να διασφαλίσει στο παιδί της τα αυτονόητα, ενώ την εμφάνισή του έχει κάνει και στην Ελλάδα το Δίκτυο Δράσης για την Βρεφική Διατροφή – IBFAN Ελλάδας – που υπερασπίζεται το δικαίωμα των βρεφών και των μικρών παιδιών να θηλάζουν, όπως και το δικαίωμα των γονιών να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με την βρεφική διατροφή οι οποίες θα είναι σύμφωνες με την επιστημονική γνώση και ανεξάρτητες από κερδοσκοπικούς σκοπούς. Το Δίκτυο είναι μέλος της διεθνούς οργάνωσης International Baby Food Action Network – IBFAN.

Όλα αυτά τα δίκτυα με χιλιάδες υποστηρικτές εκφράζουν την ανάγκη των μανάδων και όλων των ευαισθητοποιημένων ανθρώπων για την προστασία των παιδιών, της ελπίδας του αύριο. Είναι επιτακτική η ανάγκη να κατοχυρωθεί νομικά το ανθρώπινο δικαίωμα στο θηλασμό. Είναι ανάγκη να προστατευτούν τα παιδιά μας, η ελπίδα του αύριο. Δεν ξέρω εάν το δικό μου παιδί θα προστευθεί… αλλά ελπίζω να είναι το τελευταίο θύμα της αυθαιρεσίας της πολιτείας.

Έγινα μάνα. Γίνομαι κάθε μέρα μάνα, κάθε στιγμή που νιώθω ότι πεθαίνει το εγώ μου και τρανώνεται η αγάπη μου για το παιδί μου, η αγωνία μου για το μέλλον του. Νιώθω μάνα κάθε φορά που η κόρη μου αναζητάει στο σώμα μου την τροφή, την αγάπη, τη ζεστασιά, την προστασία. Το στήθος μου στάζει το ζεστό υγρό της αγάπης μου για το μικρό μου. Είμαι άνθρωπος. Είμαι θηλαστικό. Το μικρό μου με έχει ανάγκη για να ζήσει. Είναι σάρκα από τη σάρκα μου. Είμαι η τροφή του. Αυτή είναι η φύση μου. Ακούω τη φύση μου. Όμως γιατί οι άλλοι βιάζουν καθημερινά τη φύση μου; Γιατί θέλουν να με κάνουν να απαρνηθώ τη φύση μου, να ξεχάσω τον προορισμό μου, να κάνω κακό στο σπλάχνο μου, σε εμένα, την οικογένειά μου, την κοινωνία, τη χώρα μου, τη γη;

Σας παρακαλώ εκ μέρους του παιδιού μου και των παιδιών όλου του κόσμου να γίνετε η φωνή τους που θα φτάσει και θα μεταφέρει το δικαίωμά τους σε αυτούς που μπορούν και πρέπει να κατοχυρώσουν το ανθρώπινο δικαίωμά στον θηλασμό.

 

Σας ευχαριστώ θερμά

 

Νάγια Χαρμαλιά