Ads

Ο Σύριζα στις επαναληπτικές εκλογές φαίνεται ότι θα είναι πρώτη εκλογική δύναμη. Εκτίμησή μου είναι θα έχει ποσοστό ακόμη μεγαλύτερο από ότι του δίνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις και ότι στην συνέχεια θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση. Οι λόγοι που φαίνεται ο κόσμος να ρέει όλο και πιο μαζικά κοντά στον Σύριζα, πέραν της αντιμνημονιακής ρητορικής, εκτιμώ ότι είναι οι εξής:

 

  1. Ο Σύριζα έκανε έδω και δύομιση χρόνια ουσιαστικό αντιπολιτευτικό έργο, κάτι που αντιλήφθηκε και και ο κόσμος όπως φάνηκε από σχετική ερώτηση σε δημοσκοπήσεις. Έκανε επερωτήσεις στην βουλή για μια σειρά ζητημάτων, και χρησιμοποίησε το θεσμικό εργαλείο του κοινοβουλευτικού ελέγχου παρότι ήταν ένα πολύ μικρό σχετικά κόμμα της τάξης του 4%. Όταν καταλυόταν μια σειρά από άρθρα του Συντάγματος, (βλ. παλαιότερο άρθρο μου https://tvxs.gr/news/user-post/ta-14-arthra-toy-syntagmatos-poy-katapata-i-kybernisi) τα τελευταία δυόμιση χρόνια, ο Σύριζα αξιοποίησε πλήρως τις δυνατότητες που δίνει το Σύνταγμα στα μικρά κόμματα για παραγωγή ουσιαστικής πολιτικής και προστασία των θεσμών.

    Ads
  2. Ο λόγος του προέδρου του Σύριζα δεν έχει έλλειμμα αξιοπιστίας, κάτι που έχουν και οι δύο αρχηγοί των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων. Ο μεν Βενιζέλος γιατί για να αναρριχηθεί σε θέσεις ευθύνεις έκανε εκπτώσεις και γιατί όταν τελικά αναρριχήθηκε, δεν έκανε τίποτα διαφορετικό από τους προκατόχους του. Ο δε Σαμαράς, γιατί τελικά αποδείχθηκε ότι όταν ήρθε η ώρα, δεν άντεξε να τα βάλει με το παραδοσιακό κατεστημένο της Ευρώπης. Δηλαδή και οι δύο, άλλα είπανε κι άλλα κάνανε. Η δε στάση του Σύριζα μετεκλογικά ενισχύει την αξιοπιστία της ρητορικής του. Κατά την περίοδο των διερευνητικών εντολών, απέφυγε τις παγίδες από πολιτικές σειρήνες και δημοσιογραφικά παπαγαλάκια που του άσκησαν τεράστιες πιέσεις για να ενδώσει. Η επιλογή του, να τιμήσει την προεκλογική του δέσμευση και την ψήφο των πολιτών, επιτείνει το αίσθημα ότι θέτει την δημοκρατία πιο ψηλά από εκεί που την θέτουν κόμματα που έχουν την λέξη δημοκρατία ως μέρος του ονόματός τους ή ως επίφαση της πολιτικής τους.

  3. Η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς υποτίμησαν τον Σύριζα και τον πρόεδρό του προεκλογικά. Τα σημεία της υποτίμησης ήταν αφενός η λανθασμένη όπως αποδείχθηκε εκτίμηση ότι θα είχε επιτυχία η μαζική επιχείρηση κιτρινισμού του Σύριζα από την πλειοψηφία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, και αφετέρου η εκτίμηση ότι δεν ήταν δυνατόν ο κόσμος να διαλέξει μαζικά Αριστερά. Κι εδώ η εκτίμηση αποδείχθηκε λανθασμένη, καθώς φαίνεται ότι ο κόσμος που ψηφίζει Σύριζα δεν έχει στο μυαλό του την Αριστερά όπως την θυμάται ο Αντώνης Σαμαράς, ούτε επιθυμεί την Αλλαγή τύπου δεκαετίας 1980. Ενώ ο Αντώνης Σαμαράς, προσπάθησε και προσπαθεί πολλές φορές να μιλήσει για την Αριστερά και την Δεξιά, προσπαθώντας έτσι να ζωντανέψει ιστορικούς διαχωρισμούς, ο Αλέξης Τσίπρας το απέφυγε και το χρησιμοποίησε ελάχιστα ως τον κύριο λόγο που θα έπρεπε κάποιος να ψηφίσει το κόμμα του. Έχει καταλάβει δηλαδή, ότι τον πολύ τον κόσμο δεν τον αφορούν οι ταμπέλες του παρελθόντος αλλά η ουσία της πολιτικής και περιόρισε την αριστερή ρητορική του σε χρήση λέξεων όπως “σχολειά”, “Μάης”, και “τούτη την ώρα”.

  4. Ο μετεκλογικός λόγος των στελεχών των πρώην δύο μεγάλων κομμάτων είναι ακριβώς ο ίδιος με τον προεκλογικό τους λόγο. Από αυτό φαίνεται ότι παρά τα χαμηλά τους ποσοστά διακατέχονται από αλλαζονεία, αλλά το κυριότερο από έλλειψη οξυδέρκειας καθώς δεν κατανούν το λάθος της στρατηγικής τους ώστε να εφαρμόσουν διαφορετική τακτική. Αυτό σίγουρα δεν βοηθάει στο να τους εμπιστευθεί ο κόσμος τις τύχες του, καθώς αυτό το στοιχείο αποτελεί σοβαρή ένδειξη εγωκεντρισμού και αναποτελεσματικότητας. Ο δε Σαμαράς πέφτει όλο και περισσότερο σε αρνητική ρητορική χαμηλού επιπέδου αφού ξαναθυμήθηκε τα σφυροδρέπανα (!) και την αναρχία ως όπλα εναντίον του Σύριζα, και κάνει χρήση προσωπικών χαρακτηρισμών (ανίκανος, ανεύθυνος, λαϊκιστής) που δεν έχουν κανένα βάθος λογικής επιχειρηματολογίας.

  5. Τα περισσότερα στελέχη του Σύριζα είναι άφθαρτα καθότι δεν τους είχε δοθεί αρκετός χρόνος εμφάνισης σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πολύ πριν αλλά και κατά την διάρκεια του προεκλογικού αγώνα. Εκτός αυτού, ο λόγος των στελεχών του Σύριζα στα διάφορα πάνελ συζητήσης φαίνεται να είναι σε μεγαλύτερη αρμονία με την λαϊκή βούληση ενώ έχει και πολλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Σχεδόν όλοι ακολουθούν την κοινή λογική, έχουν ισχυρή επιχειρηματολογία, και δεν έχουν σε μεγάλο βαθμό την γνωστή ξύλινη γλώσσα των πολιτικών που ξέρεις εκ των προτέρων τι θα απαντήσουν σε οποιαδήποτε ερώτηση τους τεθεί. Επίσης, σε αντιδιαστολή με τους συνομιλητές τους δεν έχουν αυταρχικό, παντογνωστικό και διδακτικό ύφος, κάτι που συμβαίνει και σε επίπεδο αρχηγών.

  6. Τα παραδοσιακά μεγάλα μέσα ενημέρωσης, έχουν χάσει μεγάλο μέρος της αποτελεσματικότητας του προπαγανδισμού τους. Σε αυτό έχει συντελέσει η άνοδος sites ανεξάρτητης δημοσιογραφίας και η αυξημένη επικοινωνία των πολιτών για τα κακώς κείμενα που τους ταλανίζουν, μέσω της κοινωνικής δικτύωσης. Είναι όντως ιστορικές οι στιγμές, καθώς αν δεν γινόταν αυτό, δεν θα μπορούσε ο Τσίπρας ανοιχτά, μέσω της ΝΕΤ (βλ. από λεπτό 8:50 https://tvxs.gr/news/binteo/i-synenteyksi-tsipra-sti-net) να ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία λέγοντας ότι θα ελέγξει τις χρηματοδοτήσεις με δημόσιο χρήμα των ιδιωτικών καναλιών!

  7. Τέλος, χωρίς να είναι το πιο σημαντικό στοιχείο, η μικρή ηλικία του προέδρου του Σύριζα, συμβολίζει την πολυπόθητη αλλαγή και ανανέωση του χώρου της πολιτικής που επιθυμεί η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, με είσοδο νέων ανθρώπων με καθαρό αληθινό λόγο, χωρίς φόβο να συγκρουστούν με το κατεστημένο, και με φιλοδοξία και όρεξη για δουλειά.

 

   του Μουτσέλου Αντώνη