Ο Τζιάνι Φοντανέζι λέει ότι έχει το πιο όμορφο γραφείο στον κόσμο. Μια καλύβα δίπλα στο κύμα στην ακτή Νόλι στη δυτική Λιγουρία – ένα υπέροχο μέρος για κολύμπι αλλά και για υποθαλάσσια παραγωγή κάθε είδους λαχανικών. 

Ads

Βασιλικός, φασόλια, μπιζέλια, ντομάτες, μαρούλια, κολοκυθάκια αναπτύσσονται στο βυθό της θάλασσα από τις αρχές Ιουνίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο Τζιάνι και οι συνεργάτες του έχουν δημιουργήσει έναν λαχανόκηπο σε βάθος έξι έως δέκα μέτρων σε μια διάφανη σφαίρα στο βυθό. Φανταστείτε έναν αγκυροβολημένο κώδωνα, μια σφαίρα κάτω από το νερό, που στο εσωτερικό του υπάρχει αέρας και νερό, εξηγεί ο Τζιάνι. 

image

Ads

image

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, φέτος το project είναι ήδη η τέταρτη σεζόν. Αν κοιτάξετε προσεκτικά από την ακτή βλέπετε σε απόσταση  20 έως 30 μέτρων από την παραλία μια φωτεινή λάμψη στα κύματα. Με μια μάσκα αναπνευστήρα μπορείτε να δείτε από κοντά τον λαχανόκηπο.

«Ξεκινήσαμε την καλλιέργεια βασιλικού γιατί η Λιγουρία είναι διάσημη για το πέστο», λέει ο Τζιάνι Φοντανέζι.

Εξηγεί επίσης πως αντιμετώπισε το γεγονός ότι στη θάλασσα δεν υπάρχει εύφορο έδαφος, το φως είναι λιγότερο ισχυρό και το νερό αλμυρό. 

«Συνειδητοποίησα ότι οι συνθήκες στη θάλασσα για την καλλιέργεια φυτών δεν είναι τόσο άσχημες όσο πιστεύουμε. Αντίθετα, μέσα σε αυτούς τους θόλους υπάρχει νύχτα μέρα  μέρα σταθερή θερμοκρασία, δεν χρειαζόμαστε φυτοφάρμακα και η πίεση είναι κανονική Όλα αυτά κάνουν τα φυτά να μεγαλώνουν γρηγορότερα. Η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα είναι επίσης υψηλότερη και αυτό είναι καλό για τα φυτά».

Ο Τζιάνι βρήκε και λύση για το πότισμα με γλυκό νερό του λαχανόκηπου του από την οροφή του θόλου. Τώρα πειραματίζεται για να καλλιεργήσει φαρμακευτικά βότανα και φυτά για τα καλλυντικά. Οι χημικές αναλύσεις δίνουν ήδη πολλές υποσχέσεις.

image

Αρκετά πανεπιστήμια μελέτησαν ήδη τον υποβρύχιο λαχανόκηπο και είδαν μεν ότι  όλα τα φυτά δεν αναπτύσσονται εξίσου καλά, αλλά πολλά μεγαλώνουν γρηγορότερα.

Αυτό που ξεκίνησε ως διασκέδαση, θα μπορούσε να αποτελέσει  μια σημαντική συμβολή για την τροφοδοσία του πλανήτη, λέει ο Τζιάνι και προσθέτει ότι «ο πρώτος στόχος είναι, το έργο αυτό να λειτουργήσει σε όλο τον κόσμο σε μεγάλη κλίμακα».