Το λόμπι της ζάχαρης έχει μια μακρά ιστορία στη στρέβλωσηκαι εξαγορά επιστημονικών ερευνών που αφορούν στη διατροφή και τον ρόλο που παίζει στην υγεία, με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατεύονται τα συμφέροντα των μεγάλων βιομηχανιών.
Αυτό δείχνει μια νέα εργασία των ερευνητών του πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο που στηρίχθηκε σε αρχεία της δεκαετίας του 1950 και του 1960. Στο πόρισμά τους οι ερευνητές αναφέρουν ότι η βιομηχανία της ζάχαρης χρηματοδοτούσε έρευνες που απέκρυπταν ότι το γλυκαντικό συνδεόταν τόσο με τις καρδιακές νόσους όσο και με την αύξηση του λίπους και της χοληστερόλης.
Η έρευνα και τα σχετικά έγγραφα δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο περιοδικό JAMA Internal Medicine. Σε αυτά μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνεται η αλληλογραφία μεταξύ των ιθυνόντων του Ιδρύματος Ερευνών για τη Ζάχαρη (SRF) και καθηγητών διατροφής του Χάρβαντ (Harvard School of Public Health).
Στις επιστολές καταδεικνύονται οι προσπάθειες του SRF να απαντήσει στις αυξανόμενες έρευνες που συνέδεαν τη ζάχαρη με τη στεφανιαία νόσο. Σύμφωνα λοιπόν με τους ερευνητές του Σαν Φρανσίσκο οι βιομηχανίες ζάχαρης πλήρωσαν επιστήμονες του Χάρβαντ για να δημοσιεύσουν το 1950 και το 1960 έρευνες που καθιστούσαν βασική αιτία το λίπος για τα νοσήματα της καρδιάς.
Το 1965 η Ένωση της Ζάχαρης (έτσι μετονομάστηκε το SRF) πλήρωσε 40.000 λίρες ή 50.000 δολάρια για μια έρευνα που καταδείκνυε ότι η χοληστερόλη κι όχι η σακχαρόζη ήταν ο βασικός παράγοντας στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Οι ερευνητές του Σαν Φρανσίσκο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το SRF έθεσε το στόχο της έρευνας, υπέβαλε άρθρα για τα συμπεράσματα και έλαβε προς έγκριση το προσχέδιο της εργασίας. Ούτε η χρηματοδότηση, ούτε ο ρόλος που έπαιξε το λόμπι στην έρευνα εμφανιζόταν πουθενά.
«Η έρευνα αυτή κατέληξε όχι μόνο να επηρεάσει την κοινή γνώμη σχετικά με το τι προκαλεί καρδιακά προβλήματα αλλά και την άποψη της επιστημονικής κοινότητας για το πώς να αξιολογεί τον διατροφικό παράγοντα στις περιπτώσεις καρδιακών νόσων» εξηγεί η Κρίστιν Κερνς, επικεφαλής της έρευνας του πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου ανέλυσαν περισσότερες από 340 επικοινωνίες μεταξύ του λόμπι της ζάχαρης και δυο επιστημόνων του Ρότζερ Άνταμς και Μαρκ Χέγκστεντ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με τον Indepedent, μόλις πέρσι το SRF υποβάθμισε τον ρόλο που παίζει η ζάχαρη στη δημιουργία τερηδόνας. Ο ισχυρός ρόλος που παίζουν οι μεγάλες εταιρείες τροφίμων στα αποτελέσματα των ερευνών αποκαλύφθηκε και πρόσφατα από έρευνες σε εταιρείες γλυκών αλλά και της Coca Cola.
Διαβάστε επίσης:
Σε σχόλιό της προς το JAMA Internal Medicine, η Μαριόν Νεστλέ, καθηγήτρια διατροφολόγος στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης – που δεν συμμετείχε στην έρευνα – σημειώνει ότι τα συμπεράσματά της είναι καταπέλτης καθώς αποδεικνύει ότι αυτοί που χρηματοδοτούν μια έρευνα τελικά επηρεάζουν και τα συμπεράσματα της. «Αποκαλύπτουν με αδιάσειστα στοιχεία ότι μια Ένωση Ζάχαρης πλήρωσε και επέβαλλε η έρευνα να αθωώσει τη ζάχαρη για τη στεφανιαία νόσο» πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γκράχαμ Μακ Γκρέγκορ, πρόεδρος της Δράστης για τη Ζάχαρη, λέει στον Independent: «Αυτό ακριβώς ήταν που περιμέναμε από τη βιομηχανία τροφίμων. Δεν μου κάνει καμία έκπληξη. Κάθε κλάδος προσπαθεί και θα προσπαθεί να διαφθείρει τους επιστήμονες». Σημείωσε πάντως ότι η παχυσαρκία και ο διαβήτης Τύπου – 2 είναι πιο στενά συνδεδεμένος με τη ζάχαρη από τις καρδιακές νόσους.
Από την πλευρά του το λόμπι της ζάχαρης που ιδρύθηκε το 1943 από μέλη της αμερικανικής βιομηχανίας ζάχαρης παραδέχτηκε ότι θα πρέπει «να επιβάλει μεγαλύτερη διαφάνεια στις ερευνητικές του δραστηριότητες». Υποστήριξε, ωστόσο, ότι «είναι δύσκολο για εμάς να σχολιάσουμε γεγονότα που φέρεται να συνέβησαν πριν από 60 χρόνια».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >