Τα μέλη του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της δράσης τους για την υπεράσπιση και την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διοργανώνουν για 29η χρονιά, το Κινηματογραφικό Αφιέρωμα στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με στόχο την ευαισθητοποίηση του ελληνικού κοινού και την ενεργή συμμετοχή του στο έργο και τη δράση της Διεθνούς Αμνηστίας. Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 11 Οκτωβρίου στο Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνει έξι αξιόλογες ταινίες μυθοπλασίας κι ένα σπουδαίο ντοκιμαντέρ.
Επιλεγμένες ταινίες, βραβευμένες σε Διεθνή Φεστιβάλ, ομιλίες και συζητήσεις με εκλεκτούς/ες και καταξιωμένους/ες ομιλητές/ιες θα αναδείξουν το μέγεθος των παραβιάσεων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανά τον κόσμο, επιχειρώντας να συμβάλλουν στην καταπολέμηση και την καταστολή της αυθαίρετης βίας και την υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Μεταξύ των ταινιών του Κινηματογραφικού Αφιερώματος θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ «Εδώ εξορία. Ημερολόγια από παιδιά πρόσφυγες» που βραβεύθηκε τον Μάρτιο από το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας στο πλαίσιο του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Λίγα λόγια για τις ταινίες του 29ου Κινηματογραφικού Αφιερώματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα:
«Ταξί στην Τεχεράνη» (Taxi Tehran – 2015) του Τζαφάρ Παναχί
Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στις 19:00
Κυριακή 9 Οκτωβρίου στις 21:00
Το 2010 το ιρανικό καθεστώς απαγορεύει στον Τζαφάρ Παναχί τη σκηνοθεσία ταινιών, την έξοδο από τη χώρα και την επαφή με τον Τύπο για είκοσι (20) χρόνια! Όμως εκείνος πιστός στις αξίες και τις αρχές του, συνεχίζει με συγκινητική μεθοδικότητα να υπηρετεί την Έβδομη Τέχνη. Στη νέα του δημιουργία «Ταξί» (Taxi – 2015) ο σπουδαίος Ιρανός σκηνοθέτης, υποδύεται έναν οδηγό ταξί και κινηματογραφεί τις συνομιλίες του με επιβάτες, καθώς και με μέλη της οικογένειάς του. Η ταινία τιμήθηκε με την Χρυσή Άρκτο της 65ης Μπερλινάλε.
Διαβάστε επίσης:
Στους δρόμους της Τεχεράνης με το «Ταξί» του Τζαφάρ Παναχί
Αφιέρωμα – Τζαφάρ Παναχί: Η ελευθερία της έκφρασης στον Κινηματογράφο
«Ο Γιος του Σαούλ» (Son of Saul / Saul fia – 2015) του Λάζλο Νέμες
Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στις 21:00
Παρασκευή 7 Οκτωβρίου στις 21:00
Κυριακή 9 Οκτωβρίου στις 19:00
Οκτώβριος του 1944, στο στρατόπεδο εξόντωσης, Άουσβιτς – Μπίρκεναου. Ο Saul Auslonder (Γκέζα Ρόχινγκ) είναι Ούγγρος, μέλος της Sonderkommando, της ομάδας των Εβραίων κρατουμένων η οποία έχει απομονωθεί από το στρατόπεδο και είναι αναγκασμένη να βοηθά τους Ναζί στον μηχανισμό των μεγάλης κλίμακας εκτελέσεων. Ενώ δουλεύει σ’ ένα από τα κρεματόρια, ο Σαούλ ανακαλύπτει το πτώμα ενός αγοριού το οποίο θεωρεί ότι είναι το παιδί του. Ενώ η Sonderkommando σχεδιάζει εξέγερση, ο Σαούλ αποφασίζει να φέρει εις πέρας μια αδύνατη αποστολή: να σώσει το σώμα του παιδιού από τις φλόγες, να βρει έναν Ραββίνο να απαγγείλει την νεκρώσιμη ακολουθία (Kaddish) και να θάψει το αγόρι όπως πρέπει.
Η ταινία αποτυπώνει όλη τη φρίκη του Ολοκαυτώματος, με ήρωα έναν Εβραίο κρατούμενο, που εξαναγκάζεται από τους Ναζί να εξολοθρεύει τους ανθρώπους που συρρέουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Μία από τις καλύτερες ταινίες της περσινής κινηματογραφικής σεζόν, είναι το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Λάζλο Νέμες, «Ο Γιος του Σαούλ».
Διαβάστε επίσης:
Το Ολοκαύτωμα μέσα από το φιλμ του Λάζλο Νέμες: «Ο Γιος του Σαούλ»
«Press» (2010) του Σεντάτ Γιλμάζ
Πέμπτη 6 Οκτωβρίου στις 19:00
Τρίτη 11 Οκτωβρίου στις 21:00
Κατά το πρώτο μισό της δεκαετίας του ’90, όταν λάμβαναν χώρα σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στους Κούρδους αντάρτες και στην τουρκική κυβέρνηση, μια χούφτα από νεαρούς δημοσιογράφους πάσχιζαν να καταγγείλουν στην υφήλιο τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εκείνες τις μέρες της αυξανόμενης έντασης, οι δημοσιογράφοι αυτοί αγωνίζονταν τόσο για να επιβιώσουν, όσο και για να αποκαλύψουν τα γεγονότα. Γι’ αυτούς, η δημοσιογραφία δεν ήταν πια επάγγελμα, αλλά ζήτημα ζωής και θανάτου.
«Ατίθασες» (Mustang – 2015) της Ντενίζ Γιαμζέ Εργουβέν,
Πέμπτη 6 Οκτωβρίου στις 21:00
Δευτέρα 10 Οκτωβρίου στις 19:00
Βρισκόμαστε στις αρχές του καλοκαιριού. Η Λαλ και οι τέσσερις αδελφές της επιστρέφουν από το σχολείο και μπλέκουν σ’ ένα σκάνδαλο με απρόσμενες συνέπειες. Σύντομα το σπίτι τους θα μετατραπεί σε φυλακή για τα πέντε κορίτσια, καθώς θα τους απαγορευτεί η έξοδος και θα ξεκινήσουν τα κατ’ οίκον μαθήματα. Τα κορίτσια θα προσπαθήσουν να σπάσουν τους περιορισμούς που τους έχουν τεθεί και να αναζητήσουν την ελευθερία. Η δράση εκτυλίσσεται σ’ ένα απομονωμένο τουρκικό χωριό, όπου παρακολουθούμε τη γέννηση της σεξουαλικότητας πέντε ορφανών αδελφών, καθώς και την οργισμένη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και των συγγενών τους. Υπέροχα πρόσωπα, φρέσκια σκηνοθετική ματιά σε μια ταινία που μοιάζει άλλοτε με χάδι, κι άλλοτε με γροθιά στο στομάχι.
«Ήθελα να μετατρέψω αυτά τα κορίτσια σε πρότυπα ηρωισμού, χαρακτήρες που σε εντυπωσιάζουν με το θάρρος τους, την εξυπνάδα και την επιμονή τους. Πρόκειται για ιδιότητες που σπάνια βλέπουμε στους γυναικείους χαρακτήρες στο σινεμά. Τα κορίτσια μου θυμίζουν λίγο τον Τζέιμς Ντιν. Είναι επαναστατημένες και ταυτόχρονα όμορφες. Διαθέτουν όλο το σφρίγος και τη φρεσκάδα της νιότης. Μπορείτε να το δείτε σαν μια κριτική άποψη από την οποία ελπίζω να βγαίνει κάτι θετικό.» – Ντενίζ Γιαμζέ Εργουβέν
Διαβάστε επίσης:
Οι «Ατίθασες» της Ντενίζ Γιαμζέ Εργουβέν
«This Is Exile: Diaries of Child Refugees» (2015) του Μανί Γ. Μπενσελά
Παρασκευή 7 Οκτωβρίου στις 19:00
Μέσα απ’ την αθωότητα των παιδιών ο Μανί Γ. Μπενσελά στο «This Is Exile: Diaries of Child Refugees» (Λίβανος, Ελβετία), παρουσιάζει την φρίκη του πολέμου, εστιάζοντας το βλέμμα σε ανήλικους πρόσφυγες απ΄ τη Συρία που έχουν διαφύγει στον γειτονικό Λίβανο. Οι μαρτυρίες τους αποκαλύπτουν όλο το εύρος της απώλειας (ανθρώπων και πατρίδας), του θυμού και της βίαιης ενηλικίωσης που στιγμάτισαν για πάντα αυτά τα παιδιά. Βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας στο πλαίσιο του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Διαβάστε επίσης:
«Πρόσφυγες: Απόδραση προς την ελευθερία;»
Διεθνής Αμνηστία και Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Εδώ εξορία: Ημερολόγια από παιδιά πρόσφυγες
Τα Βραβεία του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα
«Μανταρίνια» (Mandariinid / Tangerines – 2013) του Ζάζα Ουρουσάντζε (Εσθονία)
Σάββατο 8 Οκτωβρίου στις 19:00
Δευτέρα 10 Οκτωβρίου στις 21:00
Η ταινία «Μανταρίνια» αφηγείται την ιστορία ενός Εσθονού καλλιεργητή μανταρινιών, ο οποίος μέσα στον πόλεμο της Αμπχαζίας του 1992, περιθάλπει με περίσσια ανθρωπιά δύο βαριά τραυματισμένους από αντίπαλα στρατόπεδα. Ο ένας μισθοφόρος Τσετσένος και ο άλλος Γεωργιανός. Η συμβίωση κάτω από την στέγη του γενναιόδωρου Εσθονού θα τους κάνει να καταλάβουν ότι περισσότερα πράγματα τους ενώνουν, παρά τους χωρίζουν.
Μία ιδιαίτερα αξιόλογη αντιπολεμική ταινία, που αποτελεί μία συμπαραγωγή Εσθονίας και Γεωργίας. Το φιλμ αναφέρεται στην ιστορία δύο Εσθονών που έμειναν μονάχοι τους σ’ ένα χωριό της Γεωργίας, όπου όλοι εγκατέλειψαν όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη συνοριακή γραμμή με την Αμπχαζία. Οι δύο άνδρες σκοπεύουν να μαζέψουν μανταρίνια και να τα πουλήσουν, πριν φύγουν. Δυστυχώς όμως ο πόλεμος θα τους προλάβει… Η δράση αρχίζει να ξετυλίγεται όταν δύο πληγωμένοι στρατιώτες από τα αντίπαλα στρατόπεδα Γεωργίας και Αμπχαζίας θα βρουν καταφύγιο στο σπίτι των Εσθονών.
Με καλές ερμηνείες, ρεαλιστικό σενάριο και επίκαιρο όσο ποτέ, το φιλμ «Μανταρίνια» αποτελεί την πέμπτη μεγάλου μήκους δημιουργία του Ζάζα Ουρουσάντζε. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι αποτέλεσε την πρώτη ταινία της Εσθονίας, που απόσπασε μία υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.
«Pride» (2014) του Μάθιου Γουόρκους
Σάββατο 8 Οκτωβρίου στις 21:00
Τρίτη 11 Οκτωβρίου στις 19:00
Το 1984, μια ομάδα Λονδρέζων ακτιβιστών που απαρτίζεται από ομοφυλόφιλους άντρες και γυναίκες προσπάθησε να συγκεντρώσει χρήματα για να υποστηρίξει τους ανθρακωρύχους και τις οικογένειές τους, στην απεργία τους ενάντια στα σκληρά μέτρα που είχε λάβει η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Μάργκαρετ Θάτσερ.
Μία έντονα πολιτικοποιημένη ταινία από την Γηραιά Αλβιώνα, στα ίχνη των ταινιών του Κεν Λόουτς, όπου παρουσιάζει τον δίκαιο αγώνα των ανθρακωρύχων για τις δύσκολες συνθήκες εργασίας τους, αλλά και το δικαίωμα στην επιλογή μέσα από τη συμπαράσταση της κοινότητας των ομοφυλοφίλων. Ένα έργο, γοητευτικό και εμπνευσμένο, που κερδίζει ενώ παράλληλα συγκινεί τον θεατή.
Διαβάστε επίσης:
Όταν η ομοφυλοφιλική κοινότητα στήριξε την απεργία των ανθρακωρύχων: «Pride»
Η Διεθνής Αμνηστία είναι ένα παγκόσμιο, ανεξάρτητο, εθελοντικό κίνημα, βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης. Με πάνω από 7 εκατομμύρια μέλη, υποστηρικτές και ακτιβιστές, αγωνίζεται για να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως αναφέρονται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και σε άλλα διεθνή πρότυπα. Βασικές εκστρατείες της Διεθνούς Αμνηστίας αφορούν στην κατάργηση της θανατικής ποινής, στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών, στην κατάργηση των βασανιστηρίων, στην υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης, στον περιορισμό της αστυνομικής βίας, και στην εξάλειψη των διακρίσεων.
Το 29ο Κινηματογραφικό Αφιέρωμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, θα διεξαχθεί από την Τετάρτη 5 έως και την Τρίτη 11 Οκτωβρίου, στο Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην Αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος, στην Αποθήκη Α στο Λιμάνι της πόλης. Είσοδος: 6 ευρώ / Φοιτητικό: 4 ευρώ.
Πληροφορίες:
- Την Παρασκευή 7/10, μετά το τέλος της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση με την κα. Ρίκα Μπενβενίστε, Ιστορικό, Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
- Την Κυριακή 9/10, μετά το τέλος της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση με τον κ. Ανδρέα Σιαδήμα, Σκηνοθέτη-Παραγωγό.
- Τη ∆ευτέρα 10/10, μετά το τέλος της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση με την ∆ρ. Ελένη Σιδέρη, PhD Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, School of Oriental and African Studies, University of London.
- Την Τρίτη 11/10, μετά το τέλος της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση με την κα. Έφη Βουτυρά, Κοινωνική Ανθρωπολόγο, Καθηγήτρια, Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών & Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >