Νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Cambridge έδειξε ότι όσο περισσότερο εξασκεί ένας φοιτητής τις τεχνικές της ενσυνειδητότητας, τόσο πιο εύκολα μπορεί να βελτιώσει την ψυχική του υγεία ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια εξετάσεων, αλλά και σε περιόδους υψηλού άγχους.
Η εγρήγορση ή ενσυνειδητοτητα (mindfulness) είναι η επίγνωση που προέρχεται από τη σκόπιμη και χωρίς επικρίσεις προσήλωσή μας στην παρούσα στιγμή και στα πράγματα όπως ακριβώς έχουν. Είναι η κατάσταση κατά την οποία κάποιος είναι επικεντρωμένος, έχει επίγνωση στο εδώ και τώρα στην παρούσα στιγμή. Αρχίζουμε να ζούμε στο σήμερα στην παρούσα στιγμή. Όταν σταματάμε να στοχαζόμαστε το παρελθόν ή να ανησυχούμε για το μέλλον ανοιγόμαστε σε ένα πλούτο πληροφοριών, τις οποίες αγνοούσαμε. Βρισκόμαστε σε εγρήγορση σημαίνει ότι αναστέλλουμε για λίγο την κρίση, παραμερίζουμε τους άμεσους στόχους μας για το μέλλον και αποδεχόμαστε το παρόν ως έχει και όχι όπως θα θέλαμε να είναι.
Ειδικότερα, η μελέτη στην οποία πήραν μέρος πάνω από 600 φοιτητές, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εισαγωγή ενός μαθήματος ενσυνειδητότητας οκτώ εβδομάδων στα πανεπιστήμια της Βρετανίας, θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη των ψυχικών ασθενειών και να ενισχύσει την ευημερία των μαθητών σε μια περίοδο αυξανόμενου στρες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι πανεπιστημιακές υπηρεσίες ψυχικής υγείας είχαν μεγάλη αύξηση ζήτησης, ενώ ο αριθμός των φοιτητών που προσεγγίζουν ψυχολόγους ή ψυχαναλυτές αυξήθηκε κατά 50% μεταξύ του 2010 και του 2015, υπερβαίνοντας την αύξηση του αριθμού των σπουδαστών κατά την ίδια περίοδο, όπως αναφέρει ο Guardian.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet Public Health, η συχνότητα των ψυχικών ασθενειών μεταξύ των προπτυχιακών φοιτητών του πρώτου έτους είναι χαμηλότερος από τον γενικό πληθυσμό, αλλά υπερβαίνει τα επίπεδα του γενικού πληθυσμού κατά το δεύτερο έτος του πανεπιστημίου.
«Βάσει των αυξανόμενων απαιτήσεων για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας των φοιτητών, θέλαμε να δούμε αν η ενσυνειδητότητα θα μπορούσε να τους βοηθήσει να αναπτύξουν προληπτικές στρατηγικές αντιμετώπισης», δήλωσε ο Géraldine Dufour, ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης και επικεφαλής της συμβουλευτικής στο Cambridge.
Τα δεδομένα μέχρι στιγμής πάντως έχουν δείξει ότι η ενσυνειδητότητα είναι μια ολοένα και πιο δημοφιλής μέθοδος εστίασης της προσοχής μας στο παρόν που μειώνει τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης. Ωστόσο, δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για την αποτελεσματικότητά της στην υποστήριξη της ψυχικής υγείας των μαθητών.
Το «πείραμα» είχε ως εξής. Οι μαθητές του Cambridge χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Και στις δύο προσφέρθηκε πρόσβαση στις συνήθεις υπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλευτικής του πανεπιστημίου. Σε μία από τις δύο ομάδες προσφέρθηκε επίσης μια σειρά μαθημάτων ενσυνειδητότητας, η οποία ολοκληρώθηκε σε οκτώ εβδομαδιαίες ομαδικές συνεδρίες, συν την πρακτική στο σπίτι. Οι εργασία στο σπίτι περιλάμβανε ασκήσεις διαλογισμού, περπάτημα και σωστή διατροφή.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν ενταχθεί στη δεύτερη ομάδα με τα μαθήματα ενσυνεισητότητας είχαν πολύ μικρότερες πιθανότητες να χρειαστούν τους συμβούλους ψυχικής υγείας. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της πιο αγχωτικής περιόδου του έτους, δηλαδή των εξετάσεων, τα επίπεδα της γενικότερης ανησυχίας έπεσαν κάτω από τα αρχικά επίπεδα, όπως αυτά μετρήθηκαν στην αρχή της μελέτης. Αντίθετα, οι φοιτητές που δεν έκαναν το μάθημα απέκτησαν περισσότερο άγχος όσο προχωρούσε το ακαδημαϊκό έτος.
Παράλληλα, οι ερευνητές εξέτασαν αν η ενσυνειδητότητα είχε κάποια επίδραση στα αποτελέσματα των εξετάσεων, αλλά τα συμπεράσματά τους ήταν ασαφή.
«Αυτή είναι η πιο μεγάλη έρευνα που έχει γίνει σχετικά τα αποτελέσματα της ενσυνειδητότητας στους φοιτητές και τα αποτελέσματα τους ταιριάζουν με τα αποτελέσματα προηγούμενων ερευνών που έδειξαν επίσης ότι μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία και την ευημερία κατά τη διάρκεια στρεσογόνων περιόδων», δήλωσε η Julieta Galante, ψυχίατρος που ηγήθηκε της μελέτης.
«Οι φοιτητές που έκαναν εξάσκηση στην βαθύτερη επίγνωση του παρόντος είχαν χαμηλότερα επίπεδα θλίψης σε σχέση με τα αρχικά τους επίπεδα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ενσυνειδητότητα βοηθά στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας έναντι του στρες», πρόσθεσε.
Ο καθηγητής Peter Jones, επίσης από το τμήμα ψυχιατρικής του Κέμπριτζ, πρόσθεσε: «Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι αυτή η κατάρτιση μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν το συσσωρευτικό άγχος. Αν και αυτά τα οφέλη μπορεί να είναι παρόμοια με αυτά που έχουν κάποιες άλλες προληπτικές μέθοδοι, η επίγνωση του παρόντος θα μπορούσε να είναι μια χρήσιμη προσθήκη στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας του πανεπιστημίου. Φαίνεται να είναι δημοφιλές, εφικτό, αποδεκτό και χωρίς στίγμα».
Τα οφέλη της mindfulness
Η mindfulness μπορεί να βοηθήσει και να ελαττώσει το καθημερινό άγχος, τις κρίσεις πανικού, την ψυχολογική – συναισθηματική πίεση αλλά και να μείωση την αρτηριακή πίεση, τους πονοκεφάλους, τον χρόνιο πόνο, τις διαταραχές ύπνου, το άσθμα. Με την εξάσκηση, το άτομο μαθαίνει μέσω της εμπειρίας πώς να φροντίζει καλύτερα τον εαυτό του με το εξερευνά την αλληλεπίδραση του μυαλού με το σώμα. Εστιάζοντας στο παρόν, μπορείτε να κινητοποιήσετε τις εσωτερικές σας δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσετε τις καταστάσεις, να εξελιχθείτε μέσω αυτών και τελικά να θεραπευθείτε.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >