Η Μαγδαληνή Θωμά είναι διδάκτωρ της Νεοελληνικής Φιλολογίας. Έχει διδάξει Νεοελληνική Γλώσσα στα Τ.Μ. Γλώσσας του Μπορντώ και της Λίλλης, στο Liceo Classico «Marco Foscarini» της Βενετίας και στο Κέντρο Γλωσσών του Πανεπιστημίου του Τάρτου. Καταπιάνεται με τη μετάφραση εσθονικής ποίησης και έχει εκδώσει το μυθιστόρημα «Ο πόνος είναι μοναχικό ζώο» (εκδόσεις Γαβριηλίδης 2014) και τη νουβέλα «Θα ερχόσουν μαζί μου στη Νορβηγία;» (εκδόσεις Vakxikon.gr 2015). Το διήγημά της «Τα όρια του κόσμου» έχει λάβει διάκριση στον 5ο Διεθνή Διαγωνισμό Διηγήματος Εyelands – Παράξενες Μέρες (2015). Ζει κι εργάζεται στο Πήλιο.

Ads

Την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016, στις 19.00, στο βιβλιοπωλείο Παιδεία στον Βόλο, θα παρουσιαστεί η νουβέλα «Θα ερχόσουν μαζί μου στη Νορβηγία;» για πρώτη φορά στο κοινό. Θα μιλήσουν οι: Διονύσης Λεϊμονής (φιλόλογος – συγγραφέας), Χαριτίνη Μαλισσόβα (εκπαιδευτικός – συνεργάτης της εφημερίδας «Η Θεσσαλία») και Θεοδοσία Ράπτου (δασκάλα, μουσειοπαιδαγωγός). Αισθητική παρέμβαση θα κάνει η Ελένη Βαρουξή.

image

Μιλήστε μας για το τελευταίο σας βιβλίο…

Το βιβλίο «Θα ερχόσουν μαζί μου στη Νορβηγία;» είναι μια νουβέλα που έχει στοιχεία θρίλερ και λογοτεχνίας του φανταστικού, παίζει με την ιδέα της περιπλάνησης, το παράδοξο και τον κατακερματισμένο χρόνο. Το εσωτερικό βίωμα του χρόνου και την αποτίμησή του. Την απώλεια και την υπεκφυγή. Την περιπέτεια του ανεκπλήρωτου. Αλλά κι αν μπορεί ν’ αρέσει ως απλή ιστορία με δράση και αγωνία, θα είμαι πολύ ευχαριστημένη!
 
Πώς αναζητάτε την έμπνευση μες στα χρόνια της κρίσης;

Ads

Η ίδια, η «κρίση» μπορεί να γίνει πηγή έμπνευσης και δημιουργίας, όπως το κακό τρέφει το καλό και αντιστρόφως. Δεν είναι τυχαίο που οι άνθρωποι σε δύσκολες εποχές διαβάζουν περισσότερο: έχουν, ως φαίνεται, μεγαλύτερη την ανάγκη μιας τροφοδοσίας -το αντιστάθμισμα στο κατρακύλισμα, το κέρδος μιας απώλειας.
 
Ποια είναι η σχέση σας με τη λογοτεχνία;

Σχέση ανιχνευτική ελεύθερης συμβίωσης: η λογοτεχνία είναι η γυναίκα της ζωής μου!
 
Μπορεί ένα καλό βιβλίο να «σώσει» την ψυχή μας;

Δεν ξέρω, αν μπορείς να σωθείς με ένα καλό βιβλίο, όμως σίγουρα μπορείς να χαθείς. Φοβάμαι, πως η σωτηρία της ψυχής αφορά στη Βίβλο, όχι στο βιβλίο.
 
Τα επόμενα εκδοτικά σχέδιά σας;

Το μυθιστόρημα που τώρα γράφω διαδραματίζεται στην Εσθονία, τον καιρό του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και διαπραγματεύεται ανάμεσα στ’ άλλα και ζητήματα ηθικής της ιστορίας. Επειδή δεν είμαι ιστορικός, χρησιμοποιώ τη λογοτεχνία που είναι από τη φύση της ανατρεπτική, μια και σχετίζεται με την πολυσημία της γραφής για να εκφράσω αυτά που έχω κατά νου, όχι ως βεβαιότητες, μα ως πηγές προβληματισμού. Καμιά φορά, η παράκαμψη μέσα από το βίωμα του «ξένου» και του ανοίκειου μας οδηγεί στα δικά μας μέσα από έναν άλλο δρόμο. Η μελέτη της ιστορίας άλλων λαών μπορεί να αποτιμήσει διαφορετικά τα εγχώρια ιδεολογικά στερεότυπα. Θα χαιρόμουν να ολοκληρώσω το μυθιστόρημα αυτό και να δει, κάποια στιγμή, το φως της δημοσιότητας.

image