Συλλαμβάνεται σε βιβλιοπωλείο. Πουλάει μετοχές των βιβλίων του στους φανατικούς αναγνώστες του. Δημοπρατεί μουντζουρωμένα χειρόγραφα του και μοιράζεται τη μελαγχολία του μέσα από την απομόνωση του Ιnternet. Eίναι το νέο αμφιλεγόμενο αίμα της αμερικάνικης λογοτεχνίας.

Ads

Ο 27χρονος αμερικανός Tao Lin έγραφε για χρόνια σε λογοτεχνικά περιοδικά και είχε εκδώσει ποιήματα και μυθιστορήματα τα οποία περνούσαν απαρατήρητα από το αναγνωστικό κοινό. Το όνομά του κυκλοφορούσε μόνο στους κύκλους των bloggers, αλλά με την έκδοση του πέμπτου βιβλίου του, «Shoplifting From American Apparel», κατάφερε να στρέψει τα βλέμματα των κριτικών πάνω του και να γοητεύσει ακόμη περισσότερο τη γενιά του internet. Το έργο του αποτελεί τόπο συνάντησης της μοναξιάς του συγγραφέα και της μελαγχολίας του νεαρού αναγνώστη.

Τα συγγραφικά κίνητρα του Lin ξεφεύγουν εντελώς από τα αναμενόμενα, καθώς παρακινείται κυρίως από τη νωχελικότητα της καθημερινότητάς και τις μέρες του, που κυλούν άσκοπα στη Νέα Υόρκη. Η γραφή του αποσκοπεί στο να γοητεύσει την παθιασμένη με το Ίντερνετ γενιά των 20 και κάτι και τα καταφέρνει, παρά την αποδοκιμασία κάποιων για το απλοϊκό και υποτονικό ύφος του.

Με έξυπνο και πρωτότυπο τρόπο χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο προκειμένου να προβάλλει τον εαυτό του: Τον Ιούλιο του 2008 άρχισε να πουλά μέσω Ίντερνετ μετοχές του υπό έκδοση βιβλίου του, «Richard Yates». «Αν δεν πάει καλά, οι αγοραστές τους έχουν να χάσουν» δηλώνει χαμογελαστός. Επίσης, μέσω Ίντερνετ δημοπρατεί ευτελή αντικείμενα, όπως τα t-shirt που φορά, τα χειρόγραφα των έργων του ή τα σημειωματάριά του. Μικροπράγματα; Μάλλον όχι, δεδομένου ότι απ’ το σημειωματάριο εξασφάλισε 80 δολάρια, ενώ συνολικά κερδίζει γύρω στα 700 δολάρια το μήνα μέσω της πώλησης αντικειμένων του.

Ads

Ο Lin, προσιτός και διαθέσιμος, χρησιμοποιεί το Ίντερνετ ως αντίδοτο στις ίδιες του τις συνέπειες. Αν κάποιος θέλει να τον γνωρίσει καλύτερα, δεν έχει παρά να του στείλει e-mail ζητώντας το τηλέφωνό του και ο Lin θα ανταποκριθεί αμέσως χωρίς ενδοιασμό. Μοιράζεται αρκετές ώρες online λογοτεχνικής συντροφιάς με τους αναγνώστες του, ανεξάρτητα απ’ το γεγονός ότι παραμένουν όλοι απομονωμένοι μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή τους.

«Είναι ακριβής στην απεικόνιση της απαθούς, τεχνολογικής και καταθλιπτικής γενιάς, της οποίας, δυστυχώς, αποτελώ κομμάτι. Αν αυτή είναι η λογοτεχνία της γενιάς μας, καλύτερα να πεθάνω σε αυτοκινητιστικό ατύχημα!» γράφει, όμως, χαρακτηριστικά ένας κριτικός του Amazon.com σε ανάλυσή του για το «Shoplifting».