Η αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και τα Εργαστήρια Βιβλίου της συμπληρώνουν εφέτος εφτά χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στον χώρο της εκπαίδευσης. Τα εργαστήρια δημιουργήθηκαν την άνοιξη του 2013 και ήδη έχουν λειτουργήσει δεκαπέντε επιτυχημένοι κύκλοι μαθημάτων.

Ads

Με ιδιαίτερη χαρά σάς ενημερώνουμε πως οι εγγραφές για τα σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής του ΙΑΝΟΥ ξεκίνησαν. Καταξιωμένοι συγγραφείς διδάσκουν με γνώμονα την ποιότητα και το πάθος για το βιβλίο, την αγάπη για τη μάθηση και στοχεύουν τόσο στη συγγραφική πρόοδο όσο και στην ενημέρωση και την καλλιέργεια αυτών που αγαπούν το βιβλίο και το λογοτεχνικό κείμενο γενικότερα.

Η αλυσίδα πολιτισμού ΙΑΝΟS, δίνοντας τη μέγιστη σημασία στην προστασία της υγείας των συμμετεχόντων στα σεμινάριά της, όπως και των διδασκόντων σε αυτά, σε περίπτωση που οι συνθήκες της πανδημίας δεν επιτρέψουν τη διά ζώσης διδασκαλία, έχει ετοιμάσει αντι-covid τμήματα, όπου η διδασκαλία θα γίνεται με φυσικό τρόπο μέσω της πλατφόρμας zoom, τις προκαθορισμένες ημέρες και ώρες.

Η παρουσίαση των σεμιναρίων της Αθήνας θα μεταδοθεί τη Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου, στις 18:00, ενώ της Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου, στις 18:00, μέσω Livestreaming από το κανάλι του ΙΑΝΟY στο Youtube.

Ads

Youtube Channel: https://www.youtube.com/user/ianosweb/videos

Τα μαθήματα ξεκινούν από τη Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο των εν λόγω μαθημάτων η Αμάντα Μιχαλοπούλου διδάσκει στο σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής «Μυθιστόρημα: Οδηγίες χρήσης». Τα μαθήματα πραγματοποιούνται δια ζώσης, 17:30-20:30 για δέκα (10) διαδοχικές Τρίτες, αρχής γενομένης από την Τρίτη 17 Νοεμβρίου.

Περιγραφή μαθήματος

Αν το διήγημα είναι μια φέτα ψωμί, το μυθιστόρημα είναι ολόκληρο το καρβέλι. Όποτε διαβάζω ένα καλό μυθιστόρημα θυμάμαι αυτή τη μεταφορά, παρότι έχω ξεχάσει σε ποιον ή ποια συγγραφέα την οφείλουμε. Πρόκειται ουσιαστικά για μια οδηγία συμπύκνωσης, για μια φιλοδοξία πραγμάτωσης, για τη “γεύση” του αφηγηματικού ονείρου. Όπως ξέρει ο κάθε πεινασμένος ένα καρβέλι ψωμιού δεν αλλάζει γεύση από φέτα σε φέτα: έτσι και στο μυθιστόρημα προαποφασίζουμε τη θερμοκρασία, την πυκνότητα, τους αφηγηματικούς τρόπους, την ατμόσφαιρα που θα φέρει- σε εμάς που γράφουμε πρώτα και κατόπιν στους αναγνώστες- τη διάθεση να βυθιστούμε σ’ ένα είδος ευχάριστης υπνοβασίας.

Όταν ξεκινάμε να γράψουμε το πρώτο μας μυθιστόρημα δεν διανοούμαστε πόσο αλεύρι θα πετάξουμε, πόσα κεφάλαια δεν θα φουσκώσουν ποτέ, πόσο υλικό θα καταλήξει στα σκουπίδια. Το μυθιστόρημα χρειάζεται πείσμα και τρέλα, χρειάζεται όμως επίσης γερά θεμέλια. Πρέπει να αποφασίσουμε αν οι ήρωες θα έχουν ή όχι ονόματα, αν ο τόπος θα είναι συγκεκριμένος, αν ο χρόνος θα εκτείνεται σε έναν αιώνα ή σε ένα εικοσιτετράωρο ή αν ο χωροχρόνος της αφήγησης θα είναι ένα ακορντεόν που ανοιγοκλείνει. Πρέπει να έχουμε μια ιδέα που δεν εξαντλείται σε είκοσι σελίδες. Πρέπει να ξέρουμε τι μας κινεί και γιατί, ποιος παλμός ζωής μας κάνει να θέλουμε να διηγηθούμε εξάπαντος μια μεγάλη και σύνθετη ιστορία.  Πρέπει τέλος να αποδεχτούμε ότι η μισή -και παραπάνω- δουλειά στο μυθιστόρημα είναι το σβήσιμο και το ξαναγράψιμο.

Είναι λοιπόν το μυθιστόρημα ένα εργαστήριο πειραμάτων όπου εκατοντάδες καρβέλια εκρήγνυνται στον αέρα ώσπου να βρεθεί η μαγική ζύμη. Στο σεμινάριο μυθιστορήματος θα κάνουμε πολλά τέτοια πειράματα, θα λερώσουμε τα χέρια μας. Χωρίζοντας την ύλη σε ενότητες (η αρχή και το τέλος, ο χωροχρόνος και οι ήρωες, η περιγραφή και ο διάλογος, μονοφωνικό και πολυφωνικό μυθιστόρημα, οπτική γωνία αφήγησης κτλ) θα παρακολουθήσουμε πώς μερικά σημαντικά μυθιστορήματα της πεζογραφικής παράδοσης, του μοντερνισμού και του μετα-μοντερνισμού διαπραγματεύονται στην πράξη με ανατρεπτικούς, ιδιοσυγκρασιακούς τρόπους, τη θεωρία του είδους.

Κάθε ενότητα θα συμπληρώνεται με ασκήσεις που θα διαβάζονται και θα διορθώνονται στην τάξη. Κατά διαστήματα, γνωστοί και γνωστές συγγραφείς, προσκεκλημένοι μας στο σεμινάριο, θα απαντούν σε μια συγκεκριμένη ερώτηση εργαστηρίου, συνδεδεμένη με την υπό εξέταση ενότητα.

Δεν θα γράψουμε μυθιστόρημα σε μερικούς μήνες. Αλλά θα προσφέρουμε θεωρητικές βάσεις, ασκήσεις και μια κοινότητα ανθρώπων που θα ανασκουμπωθούν και θα ζυμώσουν μαζί- με πάθος και διάθεση να καταλάβουν πώς λειτουργεί αυτή η θεότρελη αφηγηματική μηχανή που ονομάζουμε μυθοπλασία.

Μετά το τέλος του σεμιναρίου παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης.

Αίτηση συμμετοχής θα βρείτε εδώ: 

https://ianos-seminaria.gr/el/market/application?product=6785
Διάρκεια μαθημάτων: δέκα τρίωρα απογευματινά μαθήματα (30 ώρες διδασκαλίας)
Ημέρα μαθημάτων: Τρίτη 
Δίδακτρα: 340 ευρώ για νέες εγγραφές και 300 ευρώ για φοιτητές, άνεργους και απόφοιτους προηγούμενων κύκλων.

[Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας καθώς συχνά ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει τον αριθμό των συμμετεχόντων ανά σεμινάριο.]

Λίγα λόγια για την Αμάντα Μιχαλοπούλου
Η Αμάντα Μιχαλοπούλου έχει γράψει οχτώ μυθιστορήματα και τρεις συλλογές διηγημάτων, με πιο πρόσφατο το μυθιστόρημα Μπαρόκ (2018). Τιμήθηκε με το Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού Διαβάζω  για το Γιάντες (1996), το Βραβείο Διεθνούς Λογοτεχνίας του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Τεχνών και το Liberis Liber των Ανεξάρτητων Καταλανών Εκδοτών  για το Θα ήθελα  (2005) καθώς και το Βραβείο Διηγήματος του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για τη Λαμπερή Μέρα (2012). Έργα της έχουν ανέβει στο θέατρο και έχουν μεταφραστεί σε είκοσι γλώσσες.

Έχει διδάξει δημιουργική γραφή στο Βρετανικό Συμβούλιο, στην Πύρνα, στο Μουσείο Ηρακλειδών κ.α. και έχει επιμεληθεί τον συλλογικό τόμο “Το μυστικό”, με έργα μαθητών της. Από τις εκδόσεις Καστανιώτη θα κυκλοφορήσει ο Λογοτεχνικός Καζαμίας 2021, με έργα 38 μαθητών της.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://amandamichalopoulou.com
Link: https://www.ianos-seminaria.gr/el/users/view/96181

Αναλυτικές πληροφορίες στο www.ianos.gr και στο https://www.ianos-seminaria.gr
Στοιχεία επικοινωνίας
Σταμάτης Νικηταράς, T 210 3217929, F 210 3217686, E [email protected]