[…]  Ένας εξελιγμένος Παράδεισος σε μία ιδιόμορφη ουτοπία. Η αποθέωση της υλικής αιχμαλωσίας, με προπαρασκευασμένες ανάγκες που ηδόνιζαν καλοκουρδισμένους καταναλωτές.” Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος Κτενάς, αφηγείται στην Κρυσταλία Πατούλη την δημιουργική εμπειρία της συγγραφής –από την ιδέα μέχρι το τυπογραφείο– του μυθιστορήματος “Ο θείος Έρωτας μαστορεύει το φεγγάρι” που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ισηγορία.

Ads

“Το πρόσωπό του ήταν ανέκφραστο, κενό, χωρίς ίχνος συναισθήματος. Θαρρείς πως ήταν ένας ρομποτικός άνθρωπος. Γυάλινα μάτια, βουβά. Μόνο μία σακούλα από ψώνια λίγο έλειψε να φύγει από τα χέρια του και, ξαφνικά, σείστηκε. Από την τσέπη του έπεφταν χρήματα. Σε κάθε βήμα έφευγε και ένα χαρτονόμισμα.

Σταμάτησε σε ένα μαγαζί. Με μία μηχανική κίνηση φορτώθηκε κι άλλα πράγματα και συνέχισε τον δρόμο του. Μία εικόνα φρικτή. Άνθρωποι χωρίς ψυχή, δοσμένοι ολοκληρωτικά στην καταναλωτική τους μανία. Μία νευρωτική εκτόνωση, που σχετιζόταν με ανάγκες που δεν ήταν ποτέ ουσιαστικές για τη ζωή. Την αληθινή ζωή.

Πολυτελή αυτοκίνητα πήγαιναν και ερχόντουσαν, χρήματα έπεφταν από παντού στον δρόμο, οι αποχαυνωμένοι περαστικοί τα πατούσαν και μονότονα ξόδευαν. Και τα φώτα όλο πλήθαιναν. Λες και κάθε φορά που αγόραζαν κάτι καινούργιο, γινόντουσαν πιο έντονα.

Ads

Ένας εξελιγμένος Παράδεισος σε μία ιδιόμορφη ουτοπία. Η αποθέωση της υλικής αιχμαλωσίας, με προπαρασκευασμένες ανάγκες που ηδόνιζαν καλοκουρδισμένους καταναλωτές.”

Όταν προσθέτω την τελευταία τελεία σε ένα κείμενο, πάντοτε έχω την ίδια αμφιβολία. Στροβιλίζεται στο μυαλό μου, σε ρυθμό βαλς, το ίδιο ερώτημα: Άραγε ενδιαφέρει κάποιον άλλον, εκτός από εμένα, αυτό που έγραψα; Γιατί ο λόγος που κλείνομαι σε ένα δωμάτιο και αρχίζω να πυροβολώ το πληκτρολόγιο (όπως θα χαρακτήριζε τη διαδικασία ο Μπουκόφσκι), είναι μία μύχια ανάγκη οικουμενικότητας, επικοινωνίας. Δεν γράφω για να τα διαβάζω μόνος μου, θα ήταν εγωιστικό.

Το βιβλίο “Ο θείος Έρωτας μαστορεύει το φεγγάρι” δημιουργήθηκε στη λογική ενός concept-book, κάπως σαν να προβάλλονται διαδοχικά τέσσερα φιλμ μικρού μήκους, σε ένα αντίστοιχο κινηματογραφικό φεστιβάλ. Φιλμ που μοιάζουν ανεξάρτητα μεταξύ τους και την ίδια στιγμή αλληλοσυμπληρώνονται.

Αν έλειπε μία ιστορία ή στη θέση της υπήρχε κάποια άλλη, από εκείνες που βρίσκονται στο συρτάρι, ο θείος Έρωτας δεν θα μαστόρευε με τον ίδιο τρόπο το φεγγάρι. Και σίγουρα δεν θα πρόσφερε την ίδια παρέα.

Γιατί αυτός είναι ο τελικός στόχος του βιβλίου: να γίνει μία καλή συντροφιά για όσους τύχει να το διαβάσουν. Υπάρχει όμως και μια παράλληλη ευχή: ότι μπορεί να δημιουργήσει μία μικρή ελπίδα πως κάτι μπορεί να αλλάξει στη ζωή μας, αρκεί όλοι να το πιστέψουμε και να προσανατολιστούμε σε αυτή την κατεύθυνση.

image

* Την Κυριακή, 23 Μαρτίου, στις 20.00 στο cafe bar “Μύλος” (Ζωοδόχου Πηγής και Ναυαρίνου 15, Εξάρχεια), θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου “Ο θείος Έρωτας μαστορεύει το φεγγάρι” των εκδόσεων Ισηγορία. Θα μιλήσουν ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Περικλής Κοροβέσης, ο χαΐνης Δημήτρης Αποστολάκης και ο Γιώργος Κτενάς.