«Ιδού εγώ Ο Μετανάστης, ο Ξένος, ο Εξόριστος, ο Πρόσφυγας, ο Απατρις, ο Εκτοπισμένος, αυτός που δεν θέλετε να δείτε, αυτός που δεν έχει όνομα, αυτός που πέρασε τη θάλασσα, αυτός που άφησε πίσω του τη λεπτή κόκκινη γραμμή, αυτός που φέρνει τους νεκρούς του μαζί του, πάνω του, μέσα του, αυτός που δεν ήθελε να πολεμήσει…»
Ετσι ξεκινά το σπαρακτικό ποίημα της Ηλέκτρας Αλεξανδροπούλου με τίτλο «Ιδού Εγώ», που «προλογίζει» την έκδοση «Το πιο κρύο καλοκαίρι – Τρεις πραγματικές ιστορίες προσφύγων» του ελληνικού παραρτήματος του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ. Εκτός από την εξαιρετική αυτή έκδοση πρόσφατα κυκλοφόρησαν τα Πορτοκαλί Παραμύθια της Θούλης Στάικου, μια έκδοση που γεννήθηκε στην καρδιά του ραδιοφώνου Πορτοκαλί – Το ραδιόφωνο της αλληλεγγύης, με πρωτοβουλία του Αλ. Γερασίμου και του εκδότη Π. Κακολύρη και η οποία συνοδεύεται με cd. Το τρίτο βιβλίο το Αντίο Συρία του Στέφανοου Γανωτή πραγματεύεται την ανατροπή, που φέρνει στη ζωή μιας μικρής μαθήτριας ο πόλεμος στη Συρία.
Το πιο κρύο καλοκαίρι – Τρεις πραγματικές ιστορίες προσφύγων εικονογραφημένες – Δ. Αδαμοπούλου, Θ. Πέτρου, Γ. Τραγάκης – Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ (Παράρτημα Ελλάδας)
Ένας εργαζόμενος πατέρας, μια εργαζόμενη μητέρα, δυο παιδιά που αναγκάζονται να δουλεύουν για να βγάλουν τα προς το ζην, εγκαταλείπουν τον τόπο τους που έχει γίνει επικίνδυνος, τη ζωή τους που έχει γίνει αβίωτη, τις οικογένειές τους που δεν μπορούν να ακολουθήσουν, για να αρχίσουν μια ζωή που θα τους επιτρέπει να σκέφτονται όχι πια με τη μέρα και τον μήνα, αλλά να σχεδιάσουν το μέλλον τους εν ειρήνη, να δουλέψουν, να σπουδάσουν, να ζήσουν ανάμεσά μας με ίσα δικαιώματα στη συμμετοχή, στη δημοκρατία, στην κοινωνία, στον πολιτισμό. Οι ιστορίες είναι βασισμένες σε πραγματικές αφηγήσεις προσφύγων που συναντήσαμε στην Αθήνα και στο Βερολίνο. Ιστορίες τυχαίες, χωρίς ιδιαίτερες κορυφώσεις. Διαλέξαμε να τις μετατρέψουμε σε κόμικς για να ξεγελάσουμε τη δραματικότητα χωρίς να χάσουμε τη λεπτομέρεια της αφήγησης. Τα βασικά πρόσωπα των ιστοριών μας είναι άνθρωποι που θα μπορούσαν ίσως να είναι μέλη της οικογένειάς μας, φίλοι μας, γείτονες. Είναι όμως σίγουρα άνθρωποι που στο κοντινό μέλλον θα γίνουν οι συνάνθρωποί μας στις κοινωνίες μας, στους τόπους μας. Ας τους υποδεχτούμε.
Το Παράρτημα Ελλάδας του Ιδρύματος έχει ήδη εκδώσει το βιβλιαράκι Η μετανάστευση στην Ελλάδα: Έντεκα μύθοι και περισσότερες αλήθειες, γραμμένο από την Ελένη Τάκου και τον Βασίλη Παπαστεργίου, το οποίο αποδομεί τους συνήθεις μύθους που κυκλοφορούν και διαδίδονται στην ελληνική κοινωνία. Το κείμενο εκείνο εξετάζει το διάστημα έως και τις αρχές του 2015. Με την απότομη αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, θεωρήσαμε αναγκαίο να συμβάλουμε εκ νέου στον δημόσιο διάλογο, με μια έκδοση που στρέφεται σε πραγματικές ιστορίες ανθρώπων. Η έκδοση συμπληρώνεται από ένα λογοτεχνικό κείμενο και δύο μικρά δοκίμια για τη μετανάστευση.
Το βιβλίο όπως και όλες οι εκδόσεις του Ιδρύματος, διατίθεται δωρεάν. Για αντίτυπα, ελάτε σε επαφή με το Παράρτημα Ελλάδας
Πορτοκαλί Παραμύθια – Θούλη Στάικου – Εκδόσεις Εύμαρος
“… μαύρισε μεμιάς ο τόπος κι όλα τα πετεινά του ουρανού μαζεύτηκαν ένα γύρω και κρώζανε.
– Δώσε κι εμένα, μάνα, δώσε κι εμένα, μάνα. Συλλογίστηκε τότες τα παιδιά της στην ξενιτιά η γριά, ανοίγει το σακί κι αρχίζει να ξεσπυρίζει τα καλαμπόκια.
– Φάε κι εσύ, μαύρο, φάε κι εσύ, μαύρο, έλεγε και τα τάιζε, ώσπου απόμεινε μ’ ένα καλαμπόκι.
– Ώχου, θα με σφάξει ο γέρος, είπε και το ‘χωσε στην ποδιά της να φύγει.
– Στάσου, της κάνει ο χρυσαετός, για το καλό που μου ‘καμες, πάρε τούτο το χρυσό φτερό κι άμα έρθεις σε ανάγκη, κάψε το…
Η συλλογή «Πορτοκαλί Παραμύθια – τα Παραμύθια της Αλληλεγγύης» είναι ένα βιβλίο εικονογραφημένο και συνοδεύεται από cd, στο οποίο η Θούλη Στάικου αφηγείται τα παραμύθια με συνοδεία μουσικής του συνθέτη Νικόλα Γκίνη. Το βιβλίο αποτελείται από δώδεκα παραμύθια, πρωτότυπα τα περισσότερα, δύο διασκευές λαϊκών παραμυθιών κι άλλα δύο βασισμένα σε έθιμα και θρύλους, και είναι όλα γραμμένα με άξονα την αλληλεγγύη. Ονομάστηκαν «Πορτοκαλί Παραμύθια», γιατί ακούστηκαν στο Πορτοκαλί Ραδιόφωνο, αλλά και «Παραμύθια της Αλληλεγγύης», γιατί γράφτηκαν για την εκπομπή του Δικτύου Αλληλεγγύης Καλλιθέας. Δώδεκα παραμύθια, λοιπόν, με το χρώμα και τη φωνή της αλληλεγγύης. Και οι τρεις συντελεστές των «Παραμυθιών», η Θούλη Στάικου, ο Νικόλας Γκίνης και ο Πέτρος Κακολύρης είναι παραγωγοί στο Πορτοκαλί Ραδιόφωνο.
Αντίο Συρία- Στέφανος Γανωτής , εικονογράφηση Μαρία Κασαμπαλάκου – Αυτοέκδοση
Από το σημείωμα του συγγραφέα: Έγραψα το δεύτερό μου βιβλίο με τίτλο ΑΝΤΙΟ ΣΥΡΙΑ. Το θέμα του βιβλίου πραγματεύεται την ανατροπή, που φέρνει στη ζωή μιας μικρής μαθήτριας ο πόλεμος στη Συρία. Παρακολουθούμε τη ζωή της Ροζμπίν στην τελευταία τάξη του Δημοτικού και στις τάξεις του Γυμνασίου. Ζούμε μαζί της την ανησυχία και το δράμα του πολέμου και ταξειδεύουμε μαζί της στο ταξείδι που κάνει με τον παππού της για να έρθει πρόσφυγας στην Ελλάδα. Το βιβλίο είναι γραμμένο με πολλή αγάπη για παιδιά 12-16 χρονών μετά από μεγάλη έρευνα που έκανα σχετικά με τον πολιτισμό της Συρίας.
Οι αναγνώστες του βιβλίου, μικροί και μεγάλοι, “ταξειδεύουν” στη Συρία από άκρη σε άκρη, μαθαίνοντας ένα σωρό πράγματα για την ιστορία, τη γεωγραφία και τον πολιτισμό αυτής της υπέροχης χώρας, που σήμερα δοκιμάζεται από τον πόλεμο.
Τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες των προσφύγων στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >