Μια έκθεση αφιερωμένη στην ζωή και το έργο του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα Έρνεστ Χέμινγουεϊ διοργανώνει η Ελληνοαμερικανική Ένωση. Με τίτλο «Έρνεστ Χέμινγουεϊ: Από τη ζωή στο έργο» η έκθεση θα παρουσιάσει άγνωστες φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό και θα φιλοξενηθεί από τις 19 Σεπτεμβρίου ως τις 18 Οκτωβρίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ads

 
Στην έκθεση οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν φωτογραφίες, εξώφυλλα βιβλίων και περιοδικών και οπτικοακουστικό υλικό που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το αρχειακό υλικό από την συλλογή του Μουσείου της Ελληνικής Συλλογής Νόμπελ προβάλλει πτυχές από τον πολυτάραχο βίο του, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζεται και το ιστορικό πλαίσιο εντός του οποίου ο Χέμινγκγουεϊ επηρεάστηκε και έγραψε τα σημαντικότερα έργα του.

To 1977 ο Βρετανός συγγραφέας, Άντονι Μπέρτζες, είχε γράψει για τον Χέμινγουεϊ «δεν αρκούνταν στο να είναι απλώς εξαιρετικός κυνηγός, ψαράς, πυγμάχος και αρχι-αντάρτης. Έπρεπε να μετατρέψει τον εαυτό του σε ομηρικό μύθο, κάτι που συνεπάγεται ότι έπρεπε να προσποιείται και να λέει ψέματα, αντιμετωπίζοντας τη ζωή σαν μυθοπλασία».

 
Πράγματι η ζωή του ήταν πολυτάραχη, έζησε σαν να έγραφε ένα ακόμη μυθιστόρημα. Γεννημένος το 1899 στο Oak του Ιλινόις. Από μικρός είχε πάθος με τα ταξίδια, την συγγραφή και το ψάρεμα. Στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο κατατάγεται στον αμερικανικό στρατό και ερωτεύεται την νοσοκόμα Άγκνες Φον Κουρόφσκι. Ο έρωτας η απογοήτευση από την κατάληξή του και όσα βίωσε στον πόλεμο θα αποτελέσουν έμπνευση για το βιβλίο του «Αποχαιρετισμός στα Όπλα».

Ads

 
Γυρνώντας στις ΗΠΑ συναντά την πρώτη του σύζυγο, Ελίζαμπεθ Χάντλεϊ Ρίτσαρντσον, μια γυναίκα κατά οκτώ χρόνια μεγαλύτερή του, η οποία τον συντηρεί ενώ εκείνος ασχολείται με τις συγγραφικές του απόπειρες. Ο Χέμινγουεϊ ταξίδεψε στο Παρίσι όπου συναναστράφηκε με καλλιτέχνες και λογοτέχνες στην Ισπανία την οποία λάτρεψε και έγραψε το βιβλίο «Κι ο ήλιος ανατέλλει» και στην Αφρική -η ήπειρος φιλοξενείται σε μυθιστορήματα και διηγήματά του. Είχε επισκεφτεί και την Ελλάδα και μάλιστα υπήρξε ανταποκριτής για την καταστροφή της Σμύρνης.

Παντρεύεται και τρίτη φορά την επίσης δημοσιογράφο Μάρθα Γκέλχορν και εγκαθίστανται στην Κούβα.

Το 1946 και έχοντας παντρευτεί για τέταρτη φορά το ποτό και η κατάθλιψη έχουν φανερές επιπτώσεις πάνω του και οι λογοτεχνικοί κύκλοι έχουν αρχίσει πλέον να τον θεωρούν καλλιτεχνικά «ξοφλημένο». Ο Χέμινγουεϊ απαντά με τη νουβέλα «Ο γέρος και η θάλασσα», η οποία του χαρίζει βραβείο Πούλιτζερ. Την επόμενη χρονιά βραβεύεται και με Νόμπελ λογοτεχνίας.
 
Τρεις εβδομάδες προτού συμπληρώσει τα 62 του χρόνια, στις 2 Ιουλίου του 1961, ο συγγραφέας αυτοκτονεί με τον ίδιο τρόπο που είχε αυτοκτονήσει και ο πατέρας του, χρησιμοποιώντας κυνηγετικό όπλο.