Σήμερα το Tvxs προτείνει το μυθιστόρημα Το σπίτι της σιωπής, του Ορχάν Παμούκ . Τα Μέλη Χωρίς Σύνορα που θα κερδίσουν από ένα αντιτυπό του βιβλίου, θα ανακοινωθούν Παρασκευή 29 Οκτωβρίου. Δείτε εδώ τα προνόμια και τις επικείμενες κληρώσεις των ΜΧΣ στους επόμενους μήνες.

Ads

Σ’ ένα σιωπηλό σπίτι, μακριά από τις επαύλεις των νεόπλουτων, μια πολύ γριά κυρία κι ένας νάνος που τη φροντίζει ζούνε στο μίσος και τη μοναξιά, σιωπώντας για τα μυστικά που μοιράζονται. Όπως κάθε καλοκαίρι, τα τρία εγγόνια της γριάς κυρίας, ένας απογοητευμένος αλκοολικός διανοούμενος, μια προοδευτική ιδεαλίστρια φοιτήτρια κι ένας αριβίστας μαθητής, πηγαίνουν να περάσουν μερικές μέρες στο σπίτι της. Στο διάστημα αυτό ξετυλίγονται το παρελθόν της ηλικιωμένης κυρίας, «βαρύ» από τις αναμνήσεις ενενήντα χρόνων κι η ιστορία του παππού, που νόμιζε ότι μπορούσε να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση. Οι συζητήσεις των εγγονών αντανακλούν το κοινωνικό χάος που επικρατεί στην Τουρκία στην περίοδο 1975-1980, όπου διάφορες εξτρεμιστικές οργανώσεις συναγωνίζονται ποια θα επικρατήσει. Η παραμονή τους στο σπίτι της γιαγιάς τους θα τελειώσει μ’ ένα δράμα που το προκαλούν τόσο η πολιτική κατάσταση όσο και το παρελθόν της οικογένειας.

Ένα μυθιστόρημα όμορφο και μελαγχολικό, κλασικό και μοντέρνο, όπου ο Ορχάν Παμούκ χρησιμοποιώντας πέντε διαφορετικές αφηγηματικές προοπτικές αναφέρεται στις σχέσεις δεξιάς και αριστεράς στην πολιτική, στην ιστορία της Τουρκίας τα τελευταία εκατό χρόνια, στον προβληματισμό αν πέτυχε η υιοθέτηση του δυτικού τρόπου ζωής και πόσο επηρεάζει η εξέλιξη αυτή τη διαμάχη των γενεών.

Μετάφραση: Παναγιώτης Αμπατζής
Εκδόσεις Ωκεανίδα
Ο Συγγραφέας
Ο Oρχάν Παμούκ (Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2006) γεννήθηκε στην Kωνσταντινούπολη το 1952. Tο πρώτο του μυθιστόρημα, Tζεβντέτ μπέης και υιοί, βραβεύτηκε το 1979 στο διαγωνισμό μυθιστορήματος των εκδόσεων Mιλλιέτ. Tο βιβλίο αυτό εκδόθηκε το 1982 και την επόμενη χρονιά πήρε το βραβείο μυθιστορήματος Oρχάν Kεμάλ. Tο δεύτερο βιβλίο του, Tο σπίτι της σιωπής (1982), μεταφράστηκε στα γαλλικά και το 1991 τιμήθηκε με το βραβείο Prix de la découverte Européenne. Tο ιστορικό του μυθιστόρημα Tο Λευκό Κάστρο (1985) μεγάλωσε τη φήμη του μέσα κι έξω από την Tουρκία. Η εφημερίδα «Nιου Γιορκ Tάιμς» έγραψε τότε γι’ αυτόν: «Ένα αστέρι γεννήθηκε στην Aνατολή». Ακολούθησαν: Tο μαύρο βιβλίο, 1990, ένα από τα πιο συζητημένα και πολυδιαβασμένα μυθιστορήματα της σύγχρονης τουρκικής λογοτεχνίας, Η καινούργια ζωή, 1994, Με λένε Κόκκινο, 1998, Ιστανμπούλ. Πόλη και αναμνήσεις, 2003 και Χιόνι, 2007.

Ads