Ο σπουδαίος ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος έφυγε από κοντά μας, άφησε, ωστόσο, πίσω του ένα έργο ιδιαίτερο και ανεξάντλητο. Στο βιβλίο του «Θεσσαλονίκην ου μ’ εθέσπισεν», που αποτελεί τη σημερινή βιβλιοπρόταση του ΙΑΝΟΥ, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος για πρώτη φορά μιλά για τον εαυτό του και παρουσιάζει 34 αυτοβιογραφικά κείμενα (συνεντεύξεις, εκπομπές, διαλέξεις κ.α.). 

Ads

Τα πιο πολλά προέρχονται από αυτοσχεδιασμούς που απομαγνητοφωνήθηκαν και υπέστησαν εκ των υστέρων επεξεργασία. Υπάρχει συνειδητή προσπάθεια εκ μέρους του συγγραφέα για μια «δίδυμη» βιογραφία: μιλώντας για τον εαυτό του μιλάει για τη Θεσσαλονίκη και μιλώντας για τη Θεσσαλονίκη μιλάει για τον εαυτό του. Και πάντοτε, με τέχνη και με πάθος.

image

Βρείτε το βιβλίο εδώ

Ads

Άλλες προτάσεις: 

ENANTION

«Είμαι εναντίον κάθε τιμητικής διάκρισης, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Δεν υπάρχει πιο χυδαία φιλοδοξία απ’ το να θέλουμε να ξεχωρίζουμε – αυτό το απαίσιο «υπείροχον έμμεναι άλλων» που μας άφησαν οι αρχαίοι. Είμαι εναντίον των βραβείων γιατί μειώνουν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Βραβεύω σημαίνει αναγνωρίζω την αξία κάποιου κατωτέρου μου και κάποτε θα πρέπει να απαλλαγούμε από τη συγκατάβαση των μεγάλων. Παίρνω βραβείο σημαίνει παραδέχομαι πνευματικά αφεντικά και κάποτε θα πρέπει να διώξουμε τα αφεντικά από τη ζωή μας». 

image

Βρείτε το βιβλίο εδώ

ΠΕΖΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

image

Βρείτε το βιβλίο εδώ 

* Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Κωνσταντίνου Δημητριάδη) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Φοίτησε στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από το 1958 ως το 1965 εργάστηκε ως βιβλιοθηκάριος στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης. Παράλληλα το 1958 ίδρυσε και ανέλαβε υπό τη διεύθυνσή του το περιοδικό «Διαγώνιος», που κυκλοφόρησε ως το 1983 με ολιγόχρονες παύσεις. 

Το 1962 δημιούργησε τις «Εκδόσεις της Διαγωνίου» και από το 1965 εργάστηκε ως διορθωτής και επιμελητής. Το 1974 ίδρυσε τη Μικρή Πινακοθήκη της Διαγωνίου που έχει ως στόχο την προβολή νέων καλλιτεχνών της συμπρωτεύουσας, με στενούς συνεργάτες του Κάρολο Τσίζεκ και Νίκο Νικολαΐδη. 

Την πρώτη του εμφάνιση στη λογοτεχνία πραγματοποίησε το 1949 με τη δημοσίευση του ποιήματος «Βιογραφία» στο περιοδικό της Θεσσαλονίκης «Μορφές». Τον επόμενο χρόνο κυκλοφόρησε η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Εποχή των ισχνών αγελάδων».

Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος τοποθετείται ανάμεσα στους σημαντικότερους ποιητές της ομάδας που είναι γνωστή ως «Κύκλος της Διαγωνίου» και κινήθηκε στο πλαίσιο του ομώνυμου περιοδικού που ο ίδιος ίδρυσε (Νίκος-Αλέξης Ασλάνογλου, Γιώργος Ιωάννου, Τάσος Κόρφης, Βασίλης Καραβίτης, κ.α.). Η ποίησή του χαρακτηρίζεται από έντονα ερωτική διάθεση και επιρροές από το έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη.