Ομοφοβικό και ακροδεξιό παραλήρημα έχει προκαλέσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix τίτλο «Μέγας Αλέξανδρος: Η Γέννηση Ενός Θεού» και η σκηνή του πρώτου επεισοδίου στην οποία ο Μέγας Αλέξανδρος, μετά από μία πάλη με τον Ηφαιστίωνα, τον φιλάει στο στόμα και στο σώμα και στη συνέχεια ανταλλάσσουν μερικά τρυφερά χάδια.

Ads

Στην αφήγηση του ντοκιμαντέρ, ο Ηφαιστίωνας παρουσιάζεται ως ένας αγαπημένος σύντροφος και ο μεγαλύτερος έρωτας του Αλέξανδρου. Το Netflix χαρακτηριστικά αναφέρει για τη σχέση των δύο αντρών: «Ο Μέγας Αλέξανδρος μεγάλωσε με δύο στενούς φίλους και πως ο Ηφαιστίωνας δεν ήταν στην πραγματικότητα απλώς επιστήθιος φίλος, αλλά ίσως η μεγάλη του αγάπη».

«Ο Ηφαιστίωνας δεν ήταν απλώς ένας αγαπημένος σύντροφος, αλλά ίσως ο μεγαλύτερος έρωτάς του» δηλώνει η Δρ Σαλίμα Ικράμ, καθηγήτρια στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου, στο πρώτο κιόλας επεισόδιο της σειράς.

«Οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις ήταν σχεδόν κανόνας στον ελληνικό κόσμο. Οι Έλληνες δεν είχαν λέξη για την ομοφυλοφιλία. Το να είσαι γκέι δεν υπήρχε στο λεξιλόγιό τους. Υπήρχε μόνο το να είσαι σεξουαλικός», είπε ο καθηγητής Λόιντ Λιουγέλιν Τζόουνς από το πανεπιστήμιο του Κάρντιφ της Ουαλίας.

Ads

Μεταξύ των αντιδράσεων, χρήστες υποστήριξαν πως διέγραψαν τον λογαριασμό τους στο Netflix και να κάλεσαν και άλλους να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο «μποϊκοτάροντας» την πλατφόρμα. Επίσης, δεν ήταν λίγοι αυτοί που κατηγόρησαν το Netflix για προπαγάνδα και για εμπορευματοποίηση της ομοφυλοφιλίας.

Για τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο «το να ήταν ομοφυλόφιλος ο Μέγας Αλέξανδρος δε θα μας πείραζε», με τον δημοσιογράφο και πρώην βουλευτή να δηλώνει ότι «η πλατφόρμα του Netflix είναι φορέας μιας woke αντίληψης που προσπαθεί να διορθώσει ορισμένες διακρίσεις που γίνονταν στο παρελθόν και που προβάλλει συνεχώς σαν εχθρό τον λευκό στρέιτ άνδρα». «Υπάρχει μια υπερεκπροσώπηση ομοφυλόφιλων και μια διάθεση να ευνοούνται οι μαύροι. Αυτό δεν λέω ότι είναι κακό, αλλά λέω πώς μπορούμε να κάνουμε μία ανάγνωση για το τι είναι το Netflix» είπε.