Τρεις γνωστοί σκηνοθέτες, ο Κώστας Γαβράς, ο Παντελής Βούλγαρης και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, καταγγέλλουν ότι έπεσαν θύματα υποκλοπής των υπογραφών τους από την Ελληνική Εταιρία Σκηνοθετών. Όπως αναφέρουν, η ΕΕΣ «δανείστηκε» τις υπογραφές εν αγνοία τους, προκειμένου να στηρίξει γραπτώς την αντίδρασή της στο νέο νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο, το περιεχόμενο του οποίου οι σκηνοθέτες είτε υποστηρίζουν είτε ακόμα αγνοούν.

Ads

Συγκεκριμένα, στις 9 Νοεμβρίου εστάλη, μέσω e-mail, στο Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρίας Σκηνοθετών, με αίτημά της την απόσυρση του νέου νομοσχεδίου για τον κινηματογράφο. Το εν λόγω κείμενο συνοδευόταν από τις υπογραφές του προέδρου της ΕΕΣ, Χάρη Παπαδόπουλου και του γενικού γραμματέα της, Γιάννη Μόρτζου. Προς επίρρωση των επιχειρημάτων της, η ΕΕΣ προέταξε την αντίθεση του Γαβρά, Βούλγαρη και Παναγιωτόπουλου, βάζοντας και τις δικές τους υπογραφές στην επιστολή, χωρίς προηγουμένως να τους έχει ενημερώσει για το περιεχόμενό της και να έχει ζητήσει την έγκρισή τους.

Οι αντιδράσεις των τριών κινηματογραφιστών δεν άργησαν να έρθουν.

Ο Κώστας Γαβράς, ο οποίος στηρίζει το νέο νομοσχέδιο, δήλωσε από το Παρίσι, ότι:
«Έμεινα κατάπληκτος όταν είδα το όνομά μου σε μια λίστα εναντίον του νομοσχεδίου του υπουργού κ. Γερουλάνου για τον κινηματογράφο. Θεωρώ φασιστική τη μέθοδο η οποία συνίσταται στη χρησιμοποίηση του ονόματός μου για σκοπούς που απορρίπτω απολύτως. Διάβασα το νομοσχέδιο και το βρίσκω απαραίτητο για να εκμοντερνιστεί ο ελληνικός κινηματογράφος και να έρθει στον εικοστό πρώτο αιώνα με τις τεράστιες αλλαγές που γίνονται και που θα συνεχίσουν να γίνονται».

Ads

Στο ίδιο ύφος απάντησε και ο Παντελής Βούλγαρης, επίσης θετικά διακείμενος προς το νομοσχέδιο: «Με μεγάλη έκπληξη είδα την υπογραφή μου σε μια λίστα που κυκλοφορεί και ζητάει την απόσυρση του υπό ψήφιση νέου νομοσχεδίου για τον κινηματογράφο. Η υπογραφή μου υπεκλάπη από ένα κείμενο που αφορούσε συγκεκριμένα το ζήτημα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, της οποίας είμαι μέλος. Τι κατάντια! Σε καμία περίπτωση δεν αφορούσε την άποψή μου για το σύνολο του νομοσχεδίου, το οποίο κρίνω θετικό. Θεωρώ ότι πρέπει να ψηφιστεί, και κυρίως να εφαρμοστεί, χωρίς να αλλοιωθεί ο αναπτυξιακός του χαρακτήρας. Η ομάδα των ενεργών Ελλήνων κινηματογραφιστών, που εκπροσωπεί τη χώρα μας στο εξωτερικό, και που συγκινεί αλλά και αφυπνίζει το ελληνικό κοινό, ήρθε η ώρα επιτέλους να έχει τον νόμο που θα προστατεύει την πολυφωνία της κινηματογραφικής έκφρασης και θα δίνει περισσότερες ευκαιρίες στην ανεξάρτητη παραγωγή.»

Τέλος, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε επιστολή του στην «Ελευθεροτυπία», ισχυρίζεται πως: «Έκπληκτος πληροφορήθηκα ότι κυκλοφορεί το όνομά μου ανάμεσα σε άλλα που αντιστρατεύονται το νέο νομοσχέδιο για την κινηματογραφία. Δεν ξέρω από πού εκπορεύονται αυτές οι πλαστογραφίες και λαθροχειρίες και τι εξυπηρετούν. Ουδέποτε παραχώρησα την υπογραφή μου σε οποιονδήποτε. Άλλωστε, δεν έχω διαβάσει το νομοσχέδιο και ούτε σκοπεύω να το διαβάσω. Ελπίζω να λαμβάνει υπ’ όψιν του ότι οι ταινίες, όταν μάλιστα χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Πολιτισμού, αποτελούν πολιτιστικά έργα και όχι εμπορικά προϊόντα. Επίσης, ότι είναι έργα των σκηνοθετών και όχι των παραγωγών, τους οποίους δεν εκτιμώ ιδιαίτερα. Ως καλλιτέχνης, φυσικά, είμαι εναντίον της Αγοράς και δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ένας υπουργός Πολιτισμού σοσιαλιστικής κυβέρνησης, τουλάχιστον σ’ ό,τι αφορά την παραγωγή και τη διακίνηση πνευματικών και καλλιτεχνικών έργων, θα είχε διαφορετική προσέγγιση.»

Σημειώνεται, ακόμα, ότι η ίδια επιστολή έφτασε προς δημοσίευση στον Τύπο μία μέρα αργότερα, στις 10 Νοεμβρίου, αυτή τη φορά όμως χωρίς καμία από τις παραπάνω υπογραφές.

Για την επιστολή της ΕΕΣ τοποθετήθηκε και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, η οποία σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι: «Με έκπληξη διαβάσαμε ανακοίνωση της ΕΕΣ, στην οποία η απόφαση της Γ.Σ. της Ταινιοθήκης -που κατατέθηκε στη δημόσια διαβούλευση με το αίτημα να περιληφθεί μνεία του Ιδρύματος στον νόμο- ερμηνεύεται αυθαίρετα ως αντίθεση προς το κινηματογραφικό νομοσχέδιο. Όπως γίνεται απόλυτα σαφές, από την ανάγνωση της, η απόφαση αυτή δεν αποτελεί – με κανένα τρόπο – συνολική τοποθέτηση κατά του νομοσχεδίου. Θα παρακαλούσαμε λοιπόν, σε ένδειξη σεβασμού προς την ιστορία των προσώπων που την υπογράφουν, να μην παραποιείται η άποψη τους από κανένα».

Όπως αναφέρει η «Ελευθεροτυπία», το νομοσχέδιο παραμένει υπό συζήτηση και, μετά από συνάντηση του Υπουργού Πολιτισμού Πάνου Γερουλάνου με τους Μάνο Ζαχαρία, Γιάννη Μπακογιαννόπουλο, Κώστα Βρεττάκο, Μάνο Ευστρατιάδη και Διαγόρα Χρονόπουλο, οι οποίοι διαφωνούν σε σημεία του νομοσχεδίου, παρουσία και του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, δεν αποκλείεται να υπάρξουν μεμονωμένες φραστικές αλλαγές.