Ένας καθηγητής που διδάσκει σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Ανατολίας, αναπτύσσει μια αμφιλεγόμενη εμμονή με μία μαθήτριά του. Την ίδια στιγμή όμως, η λαβωμένη ηρωίδα του, μια νεαρή ακτιβίστρια δασκάλα που προσπαθεί να συνέλθει από ένα τραγικό γεγονός, ενσαρκώνει την αλλαγή και τον αγώνα για μία άλλη Τουρκία. Το «Ξερά Χόρτα» είναι η νέα αριστουργηματική ταινία του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν και κυκλοφορεί στις εγχώριες κινηματογραφικές αίθουσες, από την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου.

Ads

Ο Σαμέτ, είναι ένας δάσκαλος καλλιτεχνικών, ο οποίος διανύει τον τέταρτο χρόνο της υποχρεωτικής θητείας του σε έναν απομακρυσμένο, παραδοσιακό οικισμό της Ανατολίας, όπου τον χειμώνα θάβεται μέσα στο χιόνι.

Όσο ονειρεύεται μια μετάθεση στην Κωνσταντινούπολη, αναπτύσσει μια αμφιλεγόμενη εμμονή με μία απ’ τις μαθήτριές του. Όταν στην τσάντα του 14χρονου κοριτσιού βρεθεί ένα ερωτικό σημείωμα, ο Σαμέτ καταλήγει άδικα κατηγορούμενος και αγωνίζεται να αποδείξει την αθωότητά του.

Ads

Τα «Ξερά Χόρτα» φέρουν σε κάθε καρέ της επικής διάρκειάς τους, την σφραγίδα ενός εκ των σημαντικότερων σύγχρονων δημιουργών. Το ακαταμάχητο αφηγηματικό στυλ του κορυφαίου σκηνοθέτη από την Τουρκία, ξεδιπλώνεται μέσα από πελώριες λυρικές εικόνες που συλλαμβάνουν την ουσία ενός φλογερού δράματος σε όλη του την έκταση.

Ο Τσεϊλάν αιχμαλωτίζει το ενδιαφέρον του θεατή μέχρι το τελευταίο λεπτό με τα υπέροχα πλάνα του, τους σχεδόν μπεργκμανικούς διαλόγους και βέβαια την πλοκή της νέας του ταινίας, στο επίκεντρο της οποίας δύο εκπαιδευτικοί κατηγορούνται για ανάρμοστη οικειότητα με μαθήτριές τους.

Όμως η ταινία προχωρά πολύ πέρα από αυτό, καθώς παράλληλα με την ακτινογραφία του ήρωα του, πραγματοποιεί μία ακτινογραφία της ίδιας της τουρκικής κοινωνίας: αστυνομοκρατία και στρατοκρατία, συντηρητισμός, αυταρχισμός, μεσαιωνικές αντιλήψεις για τις γυναίκες. Ο Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν μοιάζει σίγουρος, ότι η μόνη ελπίδα για το μέλλον της χώρας του, βρίσκεται στα χέρια και τις καρδιές των γυναικών.

«Αυτό που με παρακίνησε να διηγηθώ την ιστορία αυτού του καθηγητή, ήταν ότι θα μου έδινε την ευκαιρία να θίξω θεμελιώδη ζητήματα αυτής της χώρας και δίπολα όπως το καλό και το κακό, η ιδιοτέλεια και η ανιδιοτέλεια, το προσωπικό και το συλλογικό, η αποξένωση και η περιθωριοποίηση. Με ενδιέφερε το πώς, ενώ η πιθανότητα να αγαπήσουμε είναι πάντα εκεί, χτίζουμε τείχη λόγω προκαταλήψεων, παλιών πολιτικών τραυμάτων και της τάσης μας να τιμωρούμε τους κοντινούς μας για δικά μας λάθη του παρελθόντος. Αλλά και το πώς ο ιδεαλισμός των νεοδιόριστων καθηγητών σε απομακρυσμένες περιοχές μπορεί να μετατραπεί σε απογοήτευση και αίσθηση ματαιότητας.» – Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν

Η ταινία «Ξερά Χόρτα», πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Μάιο στο Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του 76ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, όπου και τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας, για την εκπληκτική Μερβέ Ντιζντάρ. Η πανελλήνια πρεμιέρα της ταινία έγινε πριν λίγες ημέρες στο πλαίσιο του 29ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας. Αποτελεί την επίσημη πρόταση της Τουρκίας για το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας το 2024.

Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν / Nuri Bilge Ceylan

Γεννήθηκε στις 26 Ιανουαρίου του 1959, στην Κωνσταντινούπολη και είναι Τούρκος φωτογράφος και σκηνοθέτης. Έχει παντρευτεί την σκηνοθέτη, φωτογράφο και ηθοποιό Εμπρού Τσεϊλάν. Αφού σπούδασε Ηλεκτρολόγος – Μηχανικός, στη συνέχεια πραγματοποίησε σπουδές στον Κινηματογράφο. Σπούδασε σκηνοθεσία στο Πανεπιστήμιο Μιμάρ Σινάν της Κωνσταντινούπολης.

Η πρώτη μικρού μήκους ταινία του Τσεϊλάν είναι το «Cocoon», το οποίο προβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών του 1995. Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία είναι το «Small Town» (βραβείο Καλιγκάρι στη Μπερλινάλε). Με την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του «Distance» κέρδισε μεταξύ άλλων το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής, Καλύτερου Ηθοποιού και Γαλλικής Κουλτούρας στο Φεστιβάλ των Καννών και FIPRESCI στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν.

Η ταινία του, παραγωγής 2006, «Κλίματα Αγάπης» απέσπασε το βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ των Καννών. Στη διάρκεια της προετοιμασίας αυτής της ταινίας, ο Τσεϊλάν στράφηκε και πάλι στη φωτογραφία. Το 2008 κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ των Καννών, για την ταινία του «Τρεις Πίθηκοι». Κατά τη βράβευση του δήλωσε, «αφιερώνω αυτό το βραβείο στην όμορφη και μοναδική χώρα μου, που την αγαπώ παθιασμένα».

Στο Φεστιβάλ των Καννών του 2009 ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος, ενώ την ίδια χρονιά έλαβε το Asian Pacific Screen Award για την προσφορά του στον κινηματογράφο. Η ταινία «Κάποτε στην Ανατολία» κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών του 2011, μαζί με την ταινία των αδελφών Νταρντέν, «Το παιδί και το ποδήλατο».

Ο σπουδαίος Τούρκος σκηνοθέτης Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν, τρία χρόνια μετά το φιλμ του «Κάποτε στην Ανατόλια», επέστρεψε με τη «Χειμερία Νάρκη» (Kis Uykusu / Winter Sleep), η οποία προβλήθηκε στο 67ο Φεστιβάλ των Καννών, κερδίζοντας τον Χρυσό Φοίνικα. Παρά τη μεγάλη χρονική διάρκεια του φιλμ – 196 λεπτά – η μαγική του φωτογραφία, οι διάλογοι και η σπουδαία ερμηνεία του πρωταγωνιστή Χαλούκ Μπιλγκινέρ, αιχμαλωτίζουν τον θεατή, χαρίζοντας του μία μοναδική εμπειρία θέασης.

Ακολούθησε το 2016, το ντοκιμαντέρ «Uzun Sürmüs Bir Kis», ενώ το 2018 επέστρεψε την μυθοπλασία με το εξαιρετικό φιλμ «Η Άγρια Αχλάδια» (The Wild Pear Tree / Ahlat Agaci), το οποίο επίσης αποτέλεσε την επίσημη πρόταση της Τουρκίας για το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας. Ενώ την επόμενη χρονιά, κυκλοφόρησε το ντοκιμαντέρ διάρκειας 6,5 ωρών: «Making of the Wild Pear Tree» (2019).

«Οι ήρωες μου είναι τόσο αισιόδοξοι, όσο οι πραγματικοί άνθρωποι σήμερα. Δε μου αρέσει ποτέ να τελειώνω μια ταινία αισιόδοξα, με μια νότα ελπίδας, είμαι πολύ ρεαλιστής για κάτι τέτοιο, καμιά φορά ο πεσιμισμός είναι απαραίτητος. Ο μονόλογος του Αϊντίν στο τέλος της ταινίας μου φάνηκε υπερβολικά αισιόδοξος και θέλησα να τον κάνω πιο κυνικό, να μεταφέρω μέρος της ευθύνης και στη γυναίκα του και το προσπάθησα στο μοντάζ. Στις ταινίες δε μ’ αρέσει να καταλαβαίνω με τη μία τις προθέσεις των ηρώων.» – Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν

Διαβάστε Επίσης:
Αφιέρωμα στον Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν: «Ο σκηνοθέτης πρέπει να επικεντρώνεται στην ψυχή»

Ξερά Χόρτα / About Dry Grasses / Kuru Otlar Üstüne
Σκηνοθεσία: Νούρι Μπιλγκέ Τσεϊλάν
Σενάριο: Νούρι Μπιλγκέ Τσεϊλάν, Εμπρού Τσεϊλάν, Ακίν Ακσού
Πρωταγωνιστούν: Ντενίζ Τσελίλογλου, Μερβέ Ντιζντάρ, Μουσάμπ Εκιτσί
Φωτογραφία: Κουρσάτ Ουρεσίν, Σεβαχίρ Σαχίν
Μοντάζ: Νούρι Μπιλγκέ Τσεϊλάν, Ογκούζ Αταμπάς
Μουσική: Φιλίπ Τιμοφέγιεφ
Έτος Παραγωγής: 2023
Χώρα Παραγωγής: Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία
Διάρκεια: 197 λεπτά
Κυκλοφορεί στους Κινηματογράφους από την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου

https://www.youtube.com/watch?v=YXB9UTzOPl8