Το tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δείτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. 

Ads

Διαβατάρικα Πουλιά (filmfestival.gr)
Δραματική ταινία για όλη την οικογένεια, συμπαραγωγής Βελγίου – Γαλλίας 2015

image

Για τα γενέθλιά της, ο πατέρας της Κάθι της δίνει ένα ασυνήθιστο δώρο: ένα αυγό πάπιας. Και την προειδοποιεί ότι τον πρώτο άνθρωπο που θα δει το παπάκι όταν γεννηθεί, θα νομίζει πως είναι η μαμά του. Ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, αυτό το πρόσωπο είναι η Μαργκό. Ενώ η Κάθι είναι έτοιμη να αφήσει την Μαργκό να παίξει το ρόλο της μητέρας πάπιας, οι γονείς της έχουν διαφορετική άποψη: συγκλονισμένοι από την κατάσταση της κόρης τους (πάσχει από σοβαρή σωματική αναπηρία και είναι καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι), δεν πιστεύουν ότι είναι ικανή να αναλάβει τη φροντίδα του. Απελπισμένη για να ζήσει επιτέλους μια φυσιολογική ζωή, η Μαργκό το σκάει με την Κάθι έτσι ώστε να μπορέσει να φροντίσει το παπάκι της μακριά από τους μεγάλους οι οποίοι προσπαθούν να την σταματήσουν από το να κάνει. Οι δύο μικρές φίλες, με πείσμα, υπομονή, καλοσύνη, ενώνουν τις δυνάμεις τους, ξεπερνούν σωματικούς και συναισθηματικούς φραγμούς και βιώνουν για πρώτη φορά το αίσθημα της ελευθερίας στην προσπάθειά τους να σώσουν το παπάκι.

Ads

Η πολυβραβευμένη ταινία -κατάλληλη για παιδιά άνω των 9 ετών- προβάλλεται στην online πλατφόρμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αυτό το Σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο των προβολών για όλη την οικογένεια Kids Love Cinema.

Οι online προβολές ξεκινούν σήμερα Σάββατο στις 10 το πρωί και θα ολοκληρωθούν στις 10 το βράδυ αύριο Κυριακή. Τιμή εισιτηρίου 3€.

  • Σκηνοθεσία: Olivier Ringer
  • Σενάριο: Yves Ringer & Olivier Ringer
  • Πρωταγωνιστούν: Clarisse Djuroski, Lea Warny, Alain Eloy, Myriem Akkhediou, Angelo Dello Spedale, Jeanne Dandoy

Ξυπόλητοι στο Παρίσι (ΕΡΤ 3, 22.00)
Κομεντί, συμπαραγωγής Γαλλίας-Βελγίου 2016

image

Η ήρεμη ζωή της Φιόνα, που εργάζεται ως βιβλιοθηκάριος σε μια ήσυχη μικρή πόλη στον Καναδά, αναστατώνεται όταν λαμβάνει ένα αγωνιώδες γράμμα από την 93χρονη θεία της που ζει στο Παρίσι. Παίρνει το πρώτο αεροπλάνο για να την συναντήσει, αλλά μόλις φτάνει ανακαλύπτει ότι η θεία της έχει εξαφανιστεί. Αναζητώντας την, μπλέκει σε μια σειρά περιπετειών που θα την φέρουν κοντά με έναν παράξενο και γοητευτικό άστεγο, τον Ντομ, που δεν την αφήνει σε ησυχία.

  • Σκηνοθεσία – Σενάριο: Ντομινίκ Αμπέλ και Φιόνα Γκόρντον
  • Πρωταγωνιστούν: Ντομινίκ Αμπέλ, Φιόνα Γκόρντον, Εμανουέλ Ριβά

H Εμανουέλ Ριβά («Χιροσίμα Αγάπη μου» – υποψήφια για Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία «Αγάπη» του Μίχαελ Χάνεκε) πέθανε δύο μήνες πριν από την πρώτη προβολή της ταινίας.

Νήsos (Alpha, 22.00)
Κωμωδία, ελληνικής παραγωγής 2009

image

Σ’ ένα νησί του Αιγαίου, ο προύχοντας Θεμιστοκλής Δίκαιος πεθαίνει και αφήνει μία πολύ παράξενη διαθήκη. Οι εκπρόσωποι των αρχών του τόπου, ο δήμαρχος, ο αστυνόμος, ο παπάς και ο δάσκαλος, θα μοιραστούν μία περιουσία με τον όρο να δεχτούν να διαβαστούν δημόσια τέσσερις επιστολές που αφορούν τη ζωή τους. Οι τέσσερις «εξουσίες» έρχονται στα μαχαίρια, ενώ, στο τέλος, κάποιοι από τους ήρωες θα οδηγηθούν στη φυλακή…
Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στη Σίφνο.

  • Σκηνοθεσία: Χρήστος Δήμας
  • Σενάριο: Έλενα Σολωμού, Κωστής Παπαδόπουλος
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Αργυροηλιόπουλος
  • Μοντάζ: Γιώργος Μαυροψαρίδης
  • Πρωταγωνιστούν: Ελένη Καστάνη, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Τάνια Τρύπη, Δημήτρης Τζουμάκης, Μιχάλης Μαρίνος, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Ζέτα Δούκα. Συμμετέχουν: Κώστας Βουτσάς, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Θέμις Μπαζάκα, Αντίνοος Αλμπάνης

Ο Χορευτής (ΕΡΤ 2, 22.15)
Ντοκιμαντέρ συμπαραγωγής Μ. Βρετανίας – Ρωσίας – Ουκρανίας 2016

image

Η ταινία σκιαγραφεί το πορτρέτο της χαρισματικής και ιδιόμορφης προσωπικότητας του σπουδαίου σύγχρονου χορευτή Σεργκέι Πολούνιν, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ουκρανία, στα 20 του χρόνια έγινε ο νεότερος σολίστας στην ιστορία των Βασιλικών Μπαλέτων του Λονδίνου, ενώ οδηγημένος στο όριο της αυτοκαταστροφής από την επιτυχία, ένιωθε το ταλέντο του περισσότερο ως βάρος παρά ως δώρο. Το ντοκιμαντέρ είναι μία διεισδυτική ματιά στη ζωή της σύνθετης προσωπικότητάς του, του «κακού παιδιού» του χορού ή «άγγελου από τους ουρανούς», όπως έχει χαρακτηριστεί, που  άλλαξε τη μορφή του κλασικού χορού· αυτού του τόσο μαγικού αλλά και ταυτόχρονα, όπως αποκαλύπτει η ταινία, ανθρωποφάγου κόσμου.

image

Ο Σεργκέι Πολούνιν έχει εκφράσει δημοσίως την υποστήριξή του στον Βλαντιμίρ Πούτιν (του οποίου το πρόσωπο δεσπόζει σε τατουάζ στο στήθος του) αλλά και στον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ το 2019, η Όπερα του Παρισιού απέσυρε επαγγελματική πρόταση που του είχε κάνει για το ρόλο του Ζίγκφριντ στη «Λίμνη των Κύκνων» λόγω ομοφοβικών και σεξιστικών σχολίων που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram. Να σημειωθεί, ότι το 2015 έγινε παγκοσμίως γνωστός από το βίντεο του διάσημου τραγουδιού του Ιρλανδού καλλιτέχνη Hozier «Take Me To The Church», στο οποίο χορεύει. Ένα τραγούδι για την αγάπη χωρίς διακρίσεις που κριτικάρει την καθολική εκκλησία και τις θέσεις της για τις ανθρώπινες σχέσεις.

  • Σκηνοθεσία: Στίβεν Κάντορ
  • Φωτογραφία: Μαρκ Γουλφ
  • Μοντάζ: Φεντερίκο Ρόζενζβιτ
  • Μουσική: Ιλάν Εσκέρι
  • Πρωταγωνιστούν: Σεργκέι Πολούνιν

Το Δέντρο που Πληγώναμε (Βουλή Τηλεόραση, 23.00)
Δραματική ταινία, ελληνικής παραγωγής 1986

image

Χίος, δεκαετία του ‘60· δύο αγόρια λίγες μέρες πριν κλείσουν τα σχολεία για τις καλοκαιρινές διακοπές έρχονται σε σύγκρουση εξαιτίας ενός άτυχου περιστατικού και η φιλία τους δοκιμάζεται. Ξανασυναντιούνται όμως στα μέσα του καλοκαιριού και περνούν μαζί τις υπόλοιπες διακοπές τους, γεμάτες συναρπαστικές εμπειρίες μακριά από τα βλέμματα των μεγάλων που η έλευση του φθινοπώρου θα διακόψει πριν καλά-καλά το καταλάβουν. Η αφήγηση της ταινίας έχει αυτοβιογραφικά στοιχεία και μεταφέρει χαρακτηριστικά της ελληνικής επαρχίας εκείνη την εποχή.

image

Πρόκειται για μία από τις πιο τρυφερές ταινίες ενηλικίωσης του ελληνικού κινηματογράφου, και η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη που κατάγεται από τη Χίο, η οποία απέσπασε Ειδική Μνεία της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1986 και το 1987 τιμήθηκε με το Βραβείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταινιών Νεότητας του Φεστιβάλ Βερολίνου, Χρυσό Ελέφαντα Καλύτερης Ταινίας και Αργυρό Ελέφαντα Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Νέου Δελχί και συμμετείχε στην Εβδομάδα Κριτικής στο Φεστιβάλ Καννών.  

  • Σκηνοθεσία – Σενάριο: Δήμος Αβδελιώδης
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Φίλιππος Κουτσαφτής
  • Μοντάζ: Κώστας Φούντας
  • Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου
  • Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρία Αβδελιώδη
  • Ήχος: Ντίνος Κίττου
  • Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Αβδελιώδης, Νίκος Μιοτέρης, Μαρίνα Δεληβοριά, Τάκης Αγόρης, Δήμος Αβδελιώσης

Οίκτος (ΕΡΤ 2, 23.45)
Τραγική κωμωδία, συμπαραγωγής Ελλάδας – Πολωνίας 2018

image

Ένας άντρας καλείται να αναθρέψει μόνος τον γιο του ενώ η σύζυγός του βρίσκεται σε κώμα. Καθώς προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα, η οδύνη που νιώθει του προκαλεί ξαφνικά τόση ευτυχία, που προτίθεται να φτάσει στα άκρα για να την παρατείνει. Είναι εθισμένος στη θλίψη και είναι πρόθυμος να κάνει τα πάντα για να εκμαιεύσει τον οίκτο από τους άλλους.
Το καθημερινό τελετουργικό του ήρωα ξεκινά με ένα χορταστικό ξέσπασμα σε λυγμούς στην κρεβατοκάμαρά του. Όταν η συμφορά χτυπάει την πόρτα του, ο κοινωνικός του περίγυρος σπεύδει να του συμπαρασταθεί. Αντλώντας ικανοποίηση από τη συμπόνοια, την ευγένεια και την προσοχή των συνανθρώπων του, ο μεσήλικας δικηγόρος εθίζεται τόσο πολύ στον οίκτο τους που είναι δυστυχισμένος όταν είναι χαρούμενος, και είναι χαρούμενος όταν είναι δυστυχισμένος. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι παλεύουν για την ευτυχία, ο ήρωας της ιστορίας παλεύει για τη δυστυχία.

image

Η δεύτερη ταινία μεγάλου μήκους του Μπάμπη Μακρίδη, μετά το «L», η οποία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σάντανς το 2018 και την ευρωπαϊκή πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ, είχε μία επιτυχημένη πορεία σε φεστιβάλ όλου του κόσμου. Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Οδησσού απέσπασε τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας, στο Φεστιβάλ του Μαυροβούνιου τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερου Ανδρικού Ρόλου, Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ της Βαλέτα και Ειδική Μνεία στο Διεθνές φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λουξεμβούργου.

  • Σκηνοθεσία: Μπάμπης Μακρίδης
  • Σενάριο : Ευθύμης Φιλίππου, Μπάμπης Μακρίδης
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Κουκουλιός
  • Μοντάζ: Γιάννης Χαλκιαδάκης
  • Μουσική: Μικολάζ Τρζάσκα
  • Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Δρακόπουλος, Εύη Σαουλίδου, Μάκης Παπαδημητρίου, Νότα Τσερνιάφσκι, Τζωρτζίνα Χρυσικώτη, Νίκος Καραθάνος, Παναγιώτης Τασούλης, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Κώστας Ξυκομηνός, Κώστας Κωτούλας, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Βίκτωρ Αρδίττης

Αφιέρωμα στο έργο του Ροβήρου Μανθούλη (olympiafestival.gr)
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους παρουσιάζει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στο έργο του Ροβήρου Μανθούλη από σήμερα 27 Μαρτίου έως τις 11 Απριλίου.

image

Ο Ροβήρος Μανθούλης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια του κινηματογράφου με ένα πλούσιο κινηματογραφικό έργο που ξεπερνάει τις 120 ταινίες και το έργο του αποτελεί μία σημαντική παρακαταθήκη για τις νέες γενιές. Σήμερα, κι ενώ κοντεύει να κλείσει τα 93 του, συνεχίζει τη δημιουργική του διαδρομή διευρύνοντας το  συγγραφικό του έργο.

Δύο κινηματογραφικά φεστιβάλ στην Ελλάδα, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων προχώρησαν στην επανέκδοση δύο δυσεύρετων έργων του: το Φεστιβάλ Ολυμπίας κυκλοφόρησε το βιβλίο «Σκιές πάνω σε άσπρο τοίχο»  που συγκεντρώνει τα κινηματογραφικά κείμενα του Ρ. Μανθούλη και το Φεστιβάλ Χανίων – Πυξίδα της Πόλης επανέκδωσε το δίτομο αυτοβιογραφικό έργο «Ο Κόσμος κατ’ εμέ». Με αφορμή τις δύο αυτές εκδόσεις αποφασίστηκε ένα αφιέρωμα με τον τίτλο «Ροβήρος Μανθούλης – Μία τρίτη ματιά», κατά βάση κινηματογραφικό, με προβολές ταινιών, αλλά και με σημαντικές προεκτάσεις με ηχητικά, γραπτά και φωτογραφικά ντοκουμέντα, σε επιμέλεια του Νίκου Θεοδοσίου.

Το αφιέρωμα χωρίζεται σε 6 +1 ενότητες, ενώ θα κορυφωθεί με μία συζήτηση – συνάντηση φίλων του το Σάββατο 3 Απριλίου (6 μ.μ.). Την αναλυτική παρουσίασή του θα βρείτε εδώ
Οι ταινίες του αφιερώματος θα προβάλλονται  δωρεάν στη πλατφόρμα του Φεστιβάλ Ολυμπίας.