Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μη Βίας (2 Οκτωβρίου) και την έξοδο της ταινίας «Xenia» στους κινηματογράφους, ο σκηνοθέτης Πάνος Χ. Κούτρας – όπως σας είχαμε ήδη ενημερώσει σχετικά – βρέθηκε στο βιβλιοπωλείο Ιανός, σε μια ανοιχτή συζήτηση για τη βία και τις ποικίλες εκφάνσεις της. Το Tvxs.gr ήταν εκεί και παρακολούθησε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση η οποία αναπτύχθηκε γύρω από τους άξονες βίας που διαπερνούν την ταινία και παίρνουν τη μορφή του εκφοβισμού και της ομοφοβίας και άλλοτε του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Ads

Στη συζήτηση που διοργανώθηκε με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μη Βίας, συμμετείχαν επίσης ο Παναγιώτης Δαμάσκος (Κοινωνιολόγος, Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας – ΟΛΚΕ), η Μαριανέλλα Κλώκα (Μέλος του Διεθνούς Οργανισμού «Κόσμος χωρίς πολέμους και βία») και η Loreta Abidini (Μέλος της οργάνωσης Generation 2.0 for Rights, Equality and Diversity), ενώ τον συντονισμό είχε η Μαρία Κατσουνάκη, κριτικός κινηματογράφου και αρθρογράφος της εφημερίδας Καθημερινή.

image

Η συζήτηση διαμορφώθηκε γύρω από τους άξονες βίας που διαπερνούν την ταινία «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα και  άλλοτε παίρνουν τη μορφή του εκφοβισμού και της ομοφοβίας, άλλοτε του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Άξονες οι οποίοι είναι μεν πανταχού παρόντες, δεν αποτελούν όμως την ραχοκοκαλιά της ταινίας, ενώ αποτυπώνονται στην μεγάλη οθόνη με τον μοναδικό τρόπο του σκηνοθέτη.

Ads

 

«Ο Κούτρας διαθέτει το βλέμμα και το ταλέντο να μετασχηματίζει τον εφιάλτη σ’ έναν κόσμο γκροτέσκο, ονειρικό, πολυεπίπεδο, απελπισμένα τρυφερό και απελευθερωτικά ανθρώπινο», τόνισε χαρακτηριστικά η Μαρία Κατσουνάκη ανοίγοντας τη συζήτηση.

image

Ο Πάνος Χ. Κούτρας αναφέρθηκε σε προσωπικά βιώματα και σκέψεις, αλλά και στο γεγονός ότι ο καθένας μπορεί να έχει υποστεί μια μορφή βίας κάποια στιγμή της ζωής του. Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των οργανώσεων ανέλυσαν τα ποικίλα φαινόμενα βίας, η οποία στην εποχή μας εξελίσσεται δυστυχώς με ταχύτητα.

 

Στην ψυχολογική βία που συνδέεται με την ιθαγένεια αναφέρθηκε η Loreta Abidini, μιλώντας για την ανασφάλεια που βιώνουν οι μετανάστες δεύτερης ή και τρίτης γενιάς που ζουν πολλές δεκαετίες στη χώρα μας χωρίς να έχουν την ελληνική ιθαγένεια.

image

Ο Παναγιώτης Δαμάσκος παρουσίασε για πρώτη φορά τα αποτελέσματα πρόσφατης πανευρωπαϊκής έρευνας για την ομοφοβική και τρανσφοβική βία. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό των περιστατικών που καταγράφηκαν αφορούν ψυχολογική βία που ασκείται στο θύμα, ενώ ο συχνότερος χώρος που καταγράφονται τέτοιου είδους περιστατικά είναι το σχολείο και οι δημόσιοι χώροι.

image

Η Μαριαννέλα Κλώκα υπενθύμισε ότι η Διεθνής Ημέρα Μη Βίας έχει θεσπιστεί ανήμερα της επετείου των γενεθλίων του Μαχάτμα Γκάντι, του γκουρού της Μη Βίας προτρέποντας το κοινό σε δράση και θυμίζοντας τη φράση-σύμβολο του μη βίαιου αγώνα «ας φτιάξουμε αλάτι».

 

Η συζήτηση έκλεισε αναζητώντας το «δικό μας αλάτι» στην τέχνη, τη συνύπαρξη, την καλοσύνη, τη γνώση, τον διαρκή συλλογισμό, την εσωτερική πίστη για αλλαγή, τη δράση. Όλα αυτά τα στοιχεία που ο Πάνος Χ. Κούτρας μας προτρέπει με τον μοναδικό του τρόπο να συλλογιστούμε, όπως  ακριβώς οι ήρωες των ταινιών του. «Που είναι γενναίοι, μοιάζουν εύθραυστοι, αλλά συγκρούονται, παλεύουν, επιτίθενται όταν τους αδικούν. Έχουν όρεξη για ζωή, για ένα καλύτερο αύριο», όπως είπε χαρακτηριστικά η Μαρία Κατσουνάκη.

image

Διαβάστε επίσης:

Συνέντευξη – Πάνος Χ. Κούτρας: «Η άνοδος της ακροδεξιάς με συνθλίβει»

 

Η ταινία «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα προβάλλεται από τις 2 Οκτωβρίου στις Κινηματογραφικές Αίθουσες σε διανομή της Feelgood Entertainment, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι οι προβολές της ταινίας στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, είναι με ειδικούς υπότιτλους για ανθρώπους με προβλήματα ακοής.

Στο βίντεο που ακολουθεί, μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την ενδιαφέρουσα συζήτηση έτσι όπως δημοσιεύθηκε στο κανάλι του βιβλιοπωλείου Ιανός στο YouTube: