Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, ξεκίνησε την καριέρα του τη δεκαετία του 1970 και γρήγορα καθιερώθηκε ως ένας από τους εμπορικότερους και πιο δημοφιλείς δημιουργούς του κινηματογράφου. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός ταινιών, έχει τιμηθεί με τρία Βραβεία Όσκαρ στην πλούσια φιλμογραφία του και με αφορμή τα γενέθλιά του, θυμόμαστε πέντε χαρακτηριστικές δημιουργίες του.

Ads

Στίβεν Σπίλμπεργκ / Steven Spielberg

Γεννημένος στις 18 Δεκεμβρίου του 1946, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους και επιδραστικούς σκηνοθέτες όλων των εποχών. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός ταινιών καταφέρνει να κερδίζει τις εντυπώσεις μέσα από διαφορετικά, αλλά εξίσου προσεγμένα φιλμ.

Έχοντας στο βιογραφικό του εισπρακτικές επιτυχίες όπως τα «E.T. Ο Εξωγήινος», «Ιντιάνα Τζόουνς» και «Τζουράσικ Πάρκ», ο βραβευμένος Αμερικανός σκηνοθέτης έχει αποσπάσει κάποια από τα σημαντικότερα τιμητικά κινηματογραφικά βραβεία διεθνώς, όπως το διπλό Όσκαρ, Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Ταινίας, για την ταινία «Η Λίστα του Σίντλερ», η οποία συνολικά απέσπασε επτά Όσκαρ, επτά BAFTA και τρεις χρυσές σφαίρες αλλά και το Όσκαρ Σκηνοθεσίας για την ταινία «Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν», ανάμεσα σε πέντε, συνολικά, Όσκαρ και δύο χρυσές σφαίρες.

Ads

Στην τεράστια κινηματογραφική του καριέρα απαριθμεί εκατοντάδες τιμητικά κινηματογραφικά βραβεία και διακρίσεις όλων των ειδών. Η καριέρα του όμως δεν περιορίζεται εκεί καθώς έχει συνεισφέρει – μέσα από διαφορετικά πόστα – και σε κάποια από τα πιο σημαντικά τηλεοπτικά πονήματα, όπως οι σειρές: «Στην Εντατική», «Band of Brothers», «Falling Skies», «Smash», «Taken» κ.α.

«Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου» (Close Encounters of the Third Kind – 1977)

image

Η ταινία «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου» χρησιμοποιεί ως αφετηρία και πηγή έμπνευσης, το βιβλίο του Αμερικανού καθηγητή της Αστρονομίας, Γιόζεφ Άλλεν Χάινεκ (Josef Allen Hynek). Η αφήγησή της ταινίας, στηριγμένη στο θρησκευτικό συναίσθημα του ανθρώπου, είναι μια επιστημονικοφανής εξιστόρηση των αντιδράσεων του κόσμου απέναντι στην εμφάνιση των εξωγήινων και της συμπεριφοράς των ολίγων εκλεκτών που παίρνουν το μήνυμα και ξεκινούν για τη συνάντηση σε μια ερημική τοποθεσία της Ιντιάνα, τον αποκαλούμενο Πύργο του Διαβόλου στο Γουαϊόμινγκ.

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας, Στίβεν Σπίλμπεργκ, κατάφερε να εξαλείψει την εικόνα του εχθρικού εξωγήινου όντος και να εξαλείψει όλο εκείνο το κλίμα φοβίας απέναντι στην πιθανή ύπαρξη ζωής και σε άλλους πλανήτες, που είχαν δημιουργήσει οι ψυχροπολεμικές ταινίες της δεκαετίας του ’50. Η ταινία βραβεύτηκε με το Όσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας, ενώ ήταν υποψήφια επίσης για τα Όσκαρ: ‘Β Γυναικείου Ρόλου (Μελίτα Ντίλον), Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Ήχου, Μουσικής, Μοντάζ, Κοστουμιών και Ηχητικών Εφέ.

«Η Λίστα του Σίντλερ» (Schindler’s List – 1993)

image

Η ταινία ξεκινά το 1939 με την επανατοποθέτηση των Πολωνών Εβραίων στο Γκέτο της Κρακοβίας λίγο μετά την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εν τω μεταξύ ο Όσκαρ Σίντλερ, ένας Γερμανός επιχειρηματίας από τη Μοραβία, φτάνει στην πόλη με την ελπίδα να κάνει περιουσία από τον πόλεμο. Ο Σίντλερ δωροδοκεί την Βέρμαχτ και τους αξιωματικούς των Ες Ες και έτσι αγοράζει ένα εργοστάσιο για την παραγωγή εφοδίων του στρατού. Χωρίς να γνωρίζει πολλά για το πως να διευθύνει μια επιχείρηση, προσλαμβάνει τον Ιτζάκ Στερν, υπάλληλο του Εβραϊκού Συμβουλίου, ο οποίος έχει επαφές με τους Εβραίους επιχειρηματίες και τους μαυραγορίτες μέσα στο γκέτο. Οι Εβραίοι επιχειρηματίες δανείζουν στο Σίντλερ τα χρήματα για το εργοστάσιο με αντάλλαγμα ποσοστό από τα κέρδη. Ο Σίντλερ προσλαμβάνει μόνο Εβραίους καθώς κοστίζουν λιγότερο αφού οι μισθοί τους πηγαίνουν στην Ες Ες. Οι εργάτες του Σίντλερ επιτρέπεται να βρίσκονται και εκτός του γκέτο και ο Στερν πλαστογραφεί έγγραφα για να διασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους ως “χρήσιμους” στους Γερμανούς ώστε να τους σώσει από μεταφορά σε στρατόπεδα συγκέντρωσης αλλά και από το θάνατο.

Το 1993, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το σενάριο του Στίβεν Ζαϊλίαν, βασισμένο στη νουβέλα Schindler’s Ark του Τόμας Κενάλι, έχοντας στη διάθεση του τρεις σπουδαίους ηθοποιούς, τον Λίαμ Νίσον, τον Ρέιφ Φάινς και τον Μπεν Κίνγκσλεϊ. Ίσως το πιο δημοφιλές φιλμ για το Ολοκαύτωμα, η «Η Λίστα του Σίντλερ» έλαβε δώδεκα (12) υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του Νίσον και Β’ Ανδρικού Ρόλου για τον Φάινς, κερδίζοντας τελικά επτά (7) χρυσά αγαλματίδια, ανάμεσά τους για Καλύτερη Ταινία, Σκηνοθεσία και Διασκευασμένου Σεναρίου. Βραβεύτηκε επίσης με 7 βραβεία BAFTA, αλλά και 3 Χρυσές Σφαίρες.

«Η Γέφυρα των Κατασκόπων» (Bridge of Spies – 2015)

image

Μεταφερόμαστε στη δεκαετία του ’50, στα πρώτα στάδια του Ψυχρού Πολέμου. Οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης είναι ήδη τεταμένες, αλλά η κατάσταση χειροτερεύει όταν το FBI συλλαμβάνει τον Ρούντολφ Έιμπελ (Μαρκ Ράιλανς), έναν Σοβιετικό πράκτορα που ζει στη Νέα Υόρκη. Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να βρει έναν ανεξάρτητο δικηγόρο για την υπεράσπιση του Έιμπελ, πλησιάζει τον Τζέιμς Ντόνοβαν (Τομ Χανκς), έναν δικηγόρο από το Μπρούκλιν που ειδικεύεται στα ασφαλιστικά. Παρά την σχετική απειρία του, ο Ντόνοβαν δέχεται και επιδιώκει να εξασφαλίσει στον πελάτη του μια δίκαιη δίκη.

Λίγο καιρό αργότερα, ένα αμερικανικό κατασκοπικό αεροπλάνο καταρρίπτεται στη Σοβιετική Ένωση και ο πιλότος του, Φράνσις Γκάρι Πάουερς (Όστιν Στόουελ), συλλαμβάνεται. Η CIA, παρόλο που επίσημα αρνείται την συμμετοχή της στην αποστολή, φοβάται μήπως ο Πάουερς αποκαλύψει απόρρητες πληροφορίες. Λόγω της εντυπωσιακής παρουσίας του Ντόνοβαν στη δίκη του Έιμπελ, η CIA τον καλεί να αναλάβει την ευαίσθητη υπόθεση εθνικής σημασίας. Ο Ντόνοβαν αναχωρεί για το Βερολίνο για να διαπραγματευτεί την ανταλλαγή κρατουμένων, ωθούμενος από την αγάπη του για την πατρίδα του, αλλά κυρίως στην ακλόνητη πίστη στις αρχές του.

Έχοντας αποσπάσει έξι υποψηφιότητες για Όσκαρ – κέρδισε το Βραβείο Όσκαρ ‘Β Ανδρικού Ρόλου για τον εξαιρετικό Μαρκ Ράιλανς – η «Γέφυρα των Κατασκόπων» αποτελεί μία ιδιαίτερη ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ. O δημοφιλής Αμερικανός σκηνοθέτης, τρία χρόνια μετά την βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του «Lincoln» (2012), επιστρέφει με μία αξιόλογη ψυχροπολεμική κατασκοπευτική περιπέτεια, έχοντας και πάλι ως πρωταγωνιστή, τον Τομ Χανκς. Η ιστορία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, ενώ εμφανής είναι και η επιρροή των αδερφών Κοέν, οι οποίοι συνυπογράφουν το σενάριο.

«Ο πατέρας μου είχε πάει στη Σοβιετική Ένωση για επαγγελματικούς λόγους. Αυτός και οι συνάδελφοί του στάθηκαν στην ουρά για να δουν τον εξοπλισμό του Πάουερς, το κατασκοπικό αεροπλάνο του οποίου κατερρίφθη. Η ουρά ήταν πολύ μεγάλη, αλλά δύο κυβερνητικοί τούς πλησίασαν, ζήτησαν τα διαβατήριά τους και τους έφεραν στην αρχή της ουράς, όταν κατάλαβαν ότι ήταν Αμερικανοί. Δεν ήθελαν να τους γλιτώσουν χρόνο αναμονής – τους έφεραν μπροστά στα συντρίμμια του αεροπλάνου, τους τα έδειξαν και τους έλεγαν ξανά και ξανά, ολοένα πιο θυμωμένα: “Κοιτάξτε τι μας κάνει η χώρα μας!”. Ποτέ δεν ξέχασα την ιστορία αυτή. Ποτέ δεν ξέχασα αυτό που συνέβη στον Φράνσις Γκάρι Πάουερς.» – Στίβεν Σπίλμπεργκ

«The Post: Απαγορευμένα Μυστικά» (The Post – 2017)

image

Τον Μάρτιο του 1971, ο ρεπόρτερ των Νιου Γιορκ Τάιμς, Νιλ Σίχαν, εξασφαλίζει πρόσβαση σε μια μυστική έκθεση 7.000 σελίδων, γεμάτη απόρρητες κυβερνητικές πληροφορίες που θα μπορούσαν να φέρουν τα πάνω κάτω στο Λευκό Οίκο. Το έγγραφο, που προετοιμάστηκε αρχικά κατόπιν εντολής του τότε Υπουργού Άμυνας Ρόμπερτ Μακναμάρα το 1967, είχε τον τίτλο: «Η Ιστορία των Αποφάσεων που πάρθηκαν από τις Η.Π.Α. στο Βιετνάμ, 1945-66». Όσο ακίνδυνη κι αν ακούγεται, η έκθεση αυτή και τα περιεχόμενά της, έχουν τεράστιο αντίκτυπο μέχρι και στην πολιτική του σήμερα. Το έγγραφο – που σύντομα θα αποκτήσει παγκοσμίως φήμη ως οι «Φάκελοι του Πενταγώνου» – αποκάλυψε μια σκοτεινή αλήθεια: μεγάλα και σοβαρά μυστικά και απάτες για τον θανατηφόρο πόλεμο στο Βιετνάμ πέρασαν από τέσσερις προεδρικές θητείες: από τον Τρούμαν στον Αϊζενχάουερ, τον Κένεντι και τον Τζόνσον.

Τα έγγραφα του Πενταγώνου αποκάλυψαν ότι καθένας από τους προέδρους αυτούς είχε παραπλανήσει επανειλημμένα το κοινό σχετικά με τις επιχειρήσεις των Η.Π.Α. στο Βιετνάμ και ότι ακόμη και όταν η κυβέρνηση υποστήριζε ότι επιδίωκε ειρήνη, πίσω από τα παρασκήνια, ο στρατός και η CIA επεκτείνονταν κρυφά και σταθερά στον πόλεμο. Αυτές οι αποκαλύψεις ήταν ιδιαίτερα εκρηκτικές στις ειδήσεις τότε, μιας και αναφερόμαστε σε μια εποχή όπου χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονταν σε θανάσιμο κίνδυνο κάθε στιγμή. Τελικά, ο πόλεμος στο Βιετνάμ, από τον οποίο οι ΗΠΑ θα εξέλθουν το 1975, κόστισε τις ζωές 58.220 μελών της υπηρεσίας στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών και προκάλεσε την απώλεια περισσότερων από ένα εκατομμύριο ζωών. Τα έγγραφα του Πενταγώνου εξέθεσαν τις απάτες που οδήγησαν σε πολλούς από τους θανάτους αυτούς.

Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ σκηνοθετεί την Μέριλ Στριπ και τον Τομ Χανκς στην ταινία «The Post: Απαγορευμένα Μυστικά». Πρόκειται για μία συγκλονιστική δραματική ταινία που αφηγείται την ιδιαίτερη συνεργασία ανάμεσα στην πρώτη γυναίκα εκδότη εφημερίδας, Κέι Γκράχαμ και στον άτεγκτο συντάκτη Μπεν Μπράντλι. Με φόντο το σκάνδαλο των Pentagon Papers, παρακολουθούμε καρέ καρέ τις ιστορικές εξελίξεις καθώς το φιλμ μας υπενθυμίζει ότι ο δημοσιογράφος οφείλει να ελέγχει τους κυβερνώντες και να ενημερώνει αμερόληπτα τους πολίτες.

«Ready Player One» (2018)

image

Η ταινία διαδραματίζεται το 2045, με τον κόσμο στα όρια του χάους και της κατάρρευσης. Η ανθρωπότητα έχει βρει σωτηρία στο OASIS, ένα επεκτατικό σύμπαν εικονικής πραγματικότητας που δημιουργήθηκε από τον ευφυή και εκκεντρικό Τζέιμς Χάλιντεϊ (Μαρκ Ράιλανς). Όταν ο Χάλιντεϊ πεθαίνει, αφήνει την αμύθητη περιουσία του στο πρώτο άτομο που θα βρει ένα ψηφιακό Πασχαλινό αυγό, το οποίο έχει κρύψει κάπου στο OASIS, πυροδοτώντας έναν διαγωνισμό που καθηλώνει όλο τον κόσμο. Όταν ένας απίθανος νεαρός ήρωας με το όνομα Ουέιντ Ουότς (Τάι Σέρινταν) αποφασίζει να πάρει μέρος στον διαγωνισμό, παρασύρεται σε ένα ιλιγγιώδες κυνήγι θησαυρού που αψηφά τους κανόνες της πραγματικότητας μέσα σε ένα φανταστικό σύμπαν μυστηρίου, ανακαλύψεων και κινδύνων.

Μετά το ενδιαφέρον πολιτικό θρίλερ «The Post: Απαγορευμένα Μυστικά» – Υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας – o Στίβεν Σπίλμπεργκ επιστρέφει με μία εντυπωσιακή περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας. Ο βραβευμένος Αμερικανός σκηνοθέτης, μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το bestseller βιβλίο του Έρνεστ Κλάιν: «Αν Είσαι Έτοιμος, Πάτα Enter». Πρόκειται για έναν υπέροχο φόρο τιμής στα ’80ς αλλά και μία κριτική ματιά στον κόσμο των κοινωνικών δικτύων και της εικονικής πραγματικότητας.

«Είναι μια μεγάλη περιπέτεια που διαδραματίζεται εναλλάξ σε δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους. Ο Έρνεστ Κλάιν είναι ένας οραματιστής που έγραψε για ένα μέλλον που δεν είναι και τόσο μακριά από εκεί που κατευθυνόμαστε με την εξέλιξη της εικονικής πραγματικότητας.» – Στίβεν Σπίλμπεργκ