Μόνον θλίψη μπορεί να αισθάνθηκαν όσοι παρακολούθησαν τη σημερινή τελετή έναρξης του 51ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η έλλειψη χρημάτων οδήγησε σε υποβαθμισμένες επιλογές, οι οποίες δεν μπόρεσαν να κρυφτούν κάτω από…το χαλί των εγκαινίων, σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές, όπου το γκλάμουρ περίσσευε και σχεδόν ξεχείλωνε την ανάλογη τελετή.

Ads

Του Βασίλη Κεχαγιά

Δεν ήταν τα μόνο 2,5 εκατομμύρια ευρώ που θα δαπανηθούν φέτος για το δεκαήμερο του φεστιβάλ, σε αντίθεση με τα 8 και 9 εκατομμύρια των περασμένων ετών, αυτά που οδήγησαν στην παλαιοσοβιετική εικόνα του μόλις ενός τετάρτου της ώρας που διήρκεσε η έναρξη. Η θλιβερή εικόνα είχε αρχίσει νωρίτερα, όταν έξω από τον κινηματογράφο Ολύμπιον της πλατείας Αριστοτέλους μια εκατοντάδα συγκεντρωμένων ατόμων διαμαρτυρόταν για διαφορετικoύς λόγους. Κάποιοι εποχιακοί εργαζόμενοι της περσινής χρονιάς διαδήλωναν για το γεγονός ότι παραμένουν εδώ και ένα χρόνο απλήρωτοι. Κάποιοι άλλοι, κατά κύριο λόγο εκπρόσωποι του παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, διαδήλωναν εναντίον του υπό ψήφιση νομοσχεδίου για τον κινηματογράφο, με αναρτημένο πανό που έγραφε: «Όχι στο θάνατο του ελληνικού κινηματογράφου. Όχι στην κατάργηση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Να καταψηφιστεί το νομοσχέδιο».

Οι πρώτοι, με φέιγ βολάν που διένειμαν στο κοινό και στους περαστικούς, καλούσαν για διαδήλωση την Κυριακή στις 7 το απόγευμα στο Πολυτεχνείο, δικαιολογώντας την κινητοποίησή τους ως τελευταία ευκαιρία για κοινοποίηση του προβλήματός τους, δηλαδή της απουσίας επίσημης δέσμευσης από τη Διεύθυνση του Φεστιβάλ για την εξόφλησή τους. Οι δεύτεροι, με ανάλογα φέιγ-βολάν, καλούσαν τον υπουργό Πολιτισμού να προχωρήσει σε διάλογο με τους εκπροσώπους του οπτικοακουστικού χώρου και να αποσύρει το κατατεθημένο νομοσχέδιο. Ήταν η πρώτη φορά που τελετή έναρξης του Φεστιβάλ έλαβε χώρα υπό τα βλέμματα μιας διμοιρίας των ΜΑΤ. Μάλιστα, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμό, Παύλο Γερουλάνο, να μην προσέρχεται τελικά στη γιορτή, ενώ βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη, ακριβώς γιατί ενημερώθηκε για την εκρηκτική κατάσταση που επικρατούσε στο χώρο της πλατείας Αριστοτέλους.

Ads

Από εκεί και πέρα, τα όσα ειπώθηκαν από σκηνής, όπως συνηθίζεται σε ανάλογες περιπτώσεις, ελάχιστη σημασία είχαν. Ο νέος διευθυντής του Φεστιβάλ, Δημήτρης Εϊπίδης, σε έναν σύντομο λόγο, ζήτησε συγγνώμη… από τους παρευρισκόμενους βουλευτές (μόνον ο Γιάννης Ιωαννίδης και ο Τάσος Κουράκης παρευρέθησαν, και μάλιστα αποδοκιμάσταν κατά την είσοδό τους) εάν ενοχλήθηκαν από τις κινητοποιήσεις. Δεν διακρίναμε στα καθίσματα των επισήμων, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ή κάποιον άλλο εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος! Ο ίδιος ο κ. Εϋπίδης, πάντως, δήλωσε ενοχλημένος και συγχρόνως υποστήριξε ότι το Φεστιβάλ δεν θα έχει πια καμία σχέση με το Χόλιγουντ και όλες οι επιλογές θα προέρχονται από το χώρο του ανεξάρτητου κινηματογράφου. Την έναρξη του φεστιβάλ κήρυξε ως εκπρόσωπος του απερχόμενου δημάρχου, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Βασίλης Γάκης, ο οποίος διέκρινε τον κίνδυνο το Φεστιβάλ να μην έχει έδρα τέλεσης τη Θεσσαλονίκη. Παραδόξως, η χολιγουντιανή ταινία του Ντάνι Μπόιλ “127 ώρες” έκλεισε την πρεμιέρα, με τις σκληρές σκηνές της να εναρμονίζονται απόλυτα με τη γενικευμένη παγωμάρα που κυριαρχούσε στην αίθουσα…

Οι προβολές του διαγωνιστικού τμήματος αρχίζουν το μεσημέρι του Σαββάτου στον κινηματογράφο «Ολύμπιον». Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα προβληθούν συνολικά 169 ταινίες από 49 χώρες του κόσμου.