Δώδεκα πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού προσκαλούν το κοινό να ψηφίσει την αγαπημένη του ελληνική ταινία μικρού μήκους, η οποία θα ανακοινωθεί αργότερα την ίδια βραδιά σε απευθείας συνδέσεις με όλες τις πόλεις. Η ένατη χρονιά του International Micro μ Festival εγκαινιάζει ένα σημαντικό κομμάτι της νέας πορείας του θεσμού.
Τι είναι όμως το Micro μ Festival και τι ταινίες θα δούμε φέτος; Πόσο εύκολο είναι να ασχολείται κανείς με μικρού μήκους ταινίες και τι δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι μικρομηκάδες; Σε αυτά και πολλά άλλα ερωτημάτα μας δίνει απατνήσεις ο Σίμος Κυπαρισσόπουλος, ιδρυτής του Micro μ Festival, που με αφορμή την προσεχή έναρξη του φεστιβάλ μίλησε στο tvxs.gr
Από τις 9 έως τις 13 Οκτωβρίου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ζήσει μια πλούσια κινηματογραφική εμπειρία σκορπισμένη απ’ άκρη σε άκρη της Ευρώπη. Ποια ανάγκη οδήγησε στη δημιουργία ενός φεστιβάλ που μοναδικός κριτής θα είναι το κοινό;
Ο τίτλος της ΑΓΑΠΗΜΕΝΗΣ ταινίας που είναι και το μεγάλο βραβείο του IMMF δημιουργήθηκε έχοντας στο μυαλό μας ότι εμείς δεν στοχεύουμε στο να κρίνουμε τις ταινίες που παίζονται στο φεστιβάλ. Αυτό υπάρχουν ειδικοί που το κάνουν πολύ καλά. Εμείς αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να δώσουμε στον κάθε δημιουργό την ευκαιρία να δει ο ίδιος ζωντανά την απήχηση που έχει το έργο του στο κοινό. Αυτός ο έμμεσος διάλογος που ανοίγετε πιστεύω ότι για έναν δημιουργό είναι λόγος εξέλιξης, είναι μια μορφή upgrade που τον οδηγεί στο επόμενο βήμα. Και μάλιστα όχι μόνο το κοινό μιας μεγαλούπολης αλλά και εκείνο της περιφέρειας και του εξωτερικού. Νομίζω ότι ένας δημιουργός αναλύοντας τα αποτελέσματα διαφορετικών πόλεων μπορεί αν θέλει να βγάλει εξαιρετικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Είναι κάτι ειδικό αυτό που κάνουμε. Αν κρίνω από τον αριθμό των συμμέτοχων οι δημιουργοί το έχουν αγαπήσει και επιζητούν αυτόν τον «διάλογο» με το ποικιλόμορφο κοινό του Micro μ. Συγχρόνως με την δημιουργία του Micro μ θέλαμε να δώσουμε στο κοινό την αίσθηση αυτής της μοναδικής δυνατότητας που έχει η τέχνη, να ενώνει τους ανθρώπους, καταργώντας στη περίπτωση μας ακόμη και τις αποστάσεις.
Τι ταινίες θα δούμε φέτος στο Micro μ Festival;
Οι ταινίες της φετινής διοργάνωσης χωρίζονται ανάλογα με τη δράση στην οποία προβάλλονται και είναι όλες διαλεγμένες μια μια. Έχουμε λοιπόν στην κύρια δράση μας, το διαγωνιστικό μέρος, που θα διεξαχθεί ταυτόχρονα σε 12 πόλεις το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 15 ταινίες Ελλήνων δημιουργών που ξεχώρισαν ανάμεσα από διακόσιες και πλέον ταινίες της τελευταίας διετίας. Καθώς η πρόθεση μας ήταν να υπάρχει εκπροσώπηση απ΄ όλα τα είδη πιστεύω ότι ή γκάμα του διαγωνιστικού μέρους είναι για πρώτη φόρα τόσο διευρυμένη με ταινίες που είτε έχουν βραβευθεί είτε ενδέχεται να βραβευθούν αφού βρίσκονται τώρα στα πρώτα τους «φεστιβαλικά» βήματα.
Επιπλέον, στο διεθνές μέρος, θα προβληθούν 12 ταινίες πρώτης προβολής στο ελληνικό κοινό, και στο κινηματογραφικό σκέλος του ειδικού αφιερώματος, με θέμα την έρευνα και την καινοτομία, θα προβληθούν 9 ταινίες, οι 7 πρώτης προβολής, που μας παρουσιάζουν μια πιθανή εκδοχή από το μέλλον που μας επιφυλάσσουν οι επιστήμονες. Τέλος στη καινούργια μας ενότητα στοχεύουμε να αναδείξουμε τη δημιουργική πορεία σκηνοθετών που γνώρισε το κοινό μέσα από τις προηγούμενες διοργανώσεις προβάλλοντας στις 10 Οκτωβρίου 2019 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης τις μεγάλου μήκους ταινίες “Βουράτε Γειτόνοι” και “Nocturne” των Στάμου Τσάμη και Κωνσταντή Φραγκόπουλου αντίστοιχα.
*περισσότερες πληροφορίες καθώς και τα τρέιλερ των ταινιών του διαγωνιστικού μπορεί κανείς να βρει στη σελίδα του φεστιβάλ. (https://micromfestival.gr/micro-%ce%bc-2019-2/ )
Με ποια κριτήρια επιλέγετε κάθε φορά τις προτεινόμενες ταινίες που θα προβληθούν;
Οι άνθρωποι που απαρτίζουν κάθε χρόνο την κριτική επιτροπή του IMMF καλούνται με βάση την εμπειρία τους και τα βιώματα μέσα στο χώρο να επιλέξουν τις ταινίες αυτές. Το έργο αυτό κάθε χρόνο γίνετε και δυσκολότερο καθώς ο αριθμός των αιτήσεων που δεχόμαστε είναι μεγαλύτερος. Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τα μέλη της προκριματικής επιτροπής Γιούλικα Σκαφιδά, Αλέξη Τσάφα και Ρόμπυ Εκσιέλ που πάρα τις αυξημένες επαγγελματικές τους υποχρεώσεις δεχτήκαν μαζί με έμενα, να είμαστε αυτοί που πήραν την απόφαση να παρουσιάσουν τις ταινίες του διαγωνιστικού μέρους. Πέραν λοιπόν των προσωπικών πεποιθήσεων των μελών της επιτροπής το οποίο και άπτετε περισσότερο του καλλιτεχνικού πεδίου μία επιπλέον, κοινή, συνιστάμενη, είναι και η αρτιότητα των τεχνικών χαρακτηριστικών της κάθε ταινίας. Φυσικά όπως προανέφερα προσπαθούμε να συμπεριλαμβάνουμε μέσα στη τελική δεκαπεντάδα όσα περισσότερα είδη μπορούμε.
Φέτος υπάρχει ένα ειδικό αφιέρωμα, μία θεματική ενότητα του IMMF 2019, με τίτλο “Micro Future: η Τεχνολογία του Αύριο”, αφιερωμένη στην έρευνα και την καινοτομία με ειδικό βάρος στον κινηματογράφο. Μιλήστε για αυτό.
Κάθε χρόνο, η ομάδα μας καταπιάνεται με διαφορετική θεματική προκειμένου να ενημερώσει τον κόσμο με δημιουργικό και κινηματογραφικό τρόπο μέσα από προβολές και ομιλίες. Φέτος, επιλέξαμε να προσεγγίσουμε την τεχνική πλευρά του κινηματογράφου και να ενημερώσουμε τον κόσμο του χώρου αλλά και όποιον αγαπάει την έβδομη τέχνη για τις νέες τεχνολογίες που έχουν προκύψει στην τέχνη αυτή και πώς με πρακτικό τρόπο μπορούν οι νέοι κινηματογραφιστές να τις φέρουν πιο «κοντά» τους.
Το αφιέρωμα αυτό αποτελείτε από δύο μέρη. Μια «ζωντανή» ομιλία – Παρουσίαση με τίτλο “Η τεχνολογία στον κινηματογράφο” όπου διακεκριμένοι επαγγελματίες του χώρου θα μας ενημερώσουν για τις καινοτόμες πρακτικές που αναπτύσσονται σε διεθνές επίπεδο και τον τρόπο που μπορούμε εμείς να τις χρησιμοποιήσουμε.
Η ομιλία προσανατολίζεται σε τρεις άξονες. Την συμβολή της τεχνολογίας στη δημιουργία μιας κινηματογραφικής ταινίας, τις τεχνολογικές καινοτομίες στον τομέα της προβολής των ταινιών και στην κοινωνική πλευρά του κινηματογράφου. Οι κεντρικοί ομιλητές που θα πλαισιώσουν την παρουσίαση είναι οι εξής:
- Μιχάλης Χαραλαμπίδης – Σκηνοθέτης
- Νικόλας Δρίζης – Msc Computer Animation/ Art Director
- Vera Arma – Διευθύντρια της ARTIS Project
Και την παρουσίαση θα πλαισιώσει η προβολή εννέα ταινιών αντίστοιχης θεματικής που στη πλειοψηφία τους είναι πρώτης προβολής στο ελληνικό κοινό και το οποίο είναι το δεύτερο μέρος του αφιερώματος .
Στόχος του ειδικού αφιερώματος είναι ή ευαισθητοποίηση του κοινού και καθώς το αφιέρωμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους, όλες οι δράσεις του αφιερώματος είναι δωρεάν για το κοινό και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ στους χώρους υλοποίησης του.
Το φεστιβάλ μετρά ήδη εννιά χρόνια επιτυχίας. Υπάρχει ανταπόκριση από το κοινό; Εσείς τι έχετε αποκομίσει από την μέχρι τώρα εμπειρία σας στο Φεστιβάλ;
Είμαστε πανευτυχείς που το Micro μ έχει φτάσει στην ένατη συνεχόμενη διοργάνωση, χωρίς να σημαίνει πως επαναπαυόμαστε. Κάθε χρόνο ψάχνουμε τρόπους να εξελίξουμε το φεστιβάλ, να διευρύνουμε τις δράσεις μας και να αγγίξουμε όσο το δυνατόν πιο εύκολα τις προσδοκίες του κοινού. Η ανταπόκριση του κοινού μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο και εμείς φροντίζουμε να μην το απογοητεύουμε. Η όλη διαδικασία της διοργάνωσης κάθε χρόνο μας φέρνει στα όρια μας. Αλλά όποιος έχει παρευρεθεί, έστω και μία φορά, στο τέλος της βραδιάς του διαγωνιστικού μέρους. Εκεί οπού σε ζωντανή σύνδεση οι πόλεις ανακοινώνουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και αναδεικνύουν την «αγαπημένη ταινία» της χρόνιας κλείνοντας την σύνδεση και ανανεώνοντας το ραντεβού για την επόμενη, θα διαπιστώσει την απήχηση που έχει το Micro μ στο κοινό του. Και εμείς διαπιστώνουμε κάθε χρόνο την αγάπη του κοινού μας και αυτό είναι το κέρδος μας και η ενέργεια μας για το επόμενο βήμα.
Αγαπημένος σας σκηνοθέτης και αγαπημένη ταινία;
Αγαπημένη ταινία θα έχουμε φέτος στις 12 Οκτωβρίου οπού 12 η ώρα θα ανακοινωθεί σε σύνδεση με τις 12 πόλεις, οπότε επιφυλάσσομαι να σας απαντήσω στις 13.
Έχετε ξεχωρίσει κάποια ταινία του Micro μ Festival που να σας συγκλόνισε;
Νομίζω πως όλες οι ταινίες που έχουν περάσει από το φεστιβάλ τόσα χρόνια έχουν κάτι να μας δώσουν. Δύσκολα θα μπορούσα να δώσω έναν τίτλο, μιας και όλες είναι τόσο διαφορετικές μεταξύ τους και τόσο ενδιαφέρουσες για αυτόν ακριβώς τον λόγο.
«Πιστεύω ότι υπάρχουν ωραίες και εμπνευσμένες δουλειές στον ελληνικό κινηματογράφο. Και μάλιστα αν σκεφτούμε και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι Έλληνες κινηματογραφιστές δημιουργούν αυτές τις δουλειές τότε πραγματικά η έβδομη τέχνη στην Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί το όγδοο θαύμα», έχετε αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξη. Πόσο εύκολο είναι να ασχολείται κανείς με μικρού μήκους ταινίες και τι δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι μικρομηκάδες;
Θεωρώ πως το πρόβλημα δεν είναι στην διάρκεια μιας ταινίας, αλλά στην δημιουργία της. Ευτυχώς, η Ελλάδα έχει αξιόλογους κινηματογραφιστές που, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο πολιτισμός τα τελευταία χρόνια, εκείνοι συνεχίζουν να κάνουν αυτό που αγαπούν: σινεμά! Οι οικονομικοί πόροι είναι συνήθως το πρόβλημα για την τέχνη, που τις περισσότερες φορές είναι ανύπαρκτοι. Ο καλλιτέχνης καλείται να συμβιβαστεί με τις εκάστοτε συνθήκες και βάζει τα δυνατά του για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Πιστεύετε ότι οι ταινίες μικρού μήκους έχουν τη θέση που τους αξίζει στο κινηματογραφικό τοπίο της Ελλάδας;
Σταδιακά βλέπω πως όλο και περισσότερος κόσμος παρακολουθεί ταινίες μικρού μήκους. Το ότι υπάρχουν φεστιβάλ που προβάλλουν δουλειές μικρομηκάδων είναι πολύ θετικό. Ανοίγουν οι πόρτες για την ταινία μικρού μήκους και όλο και περισσότερος κόσμος αναγνωρίζει την αξία της. Είναι μαγικό να καταφέρεις να μεταδώσεις το μήνυμα σου και να ενεργοποιήσεις τα συναισθήματα του θεατή μέσα σε τόσο μικρό χρόνο! Βέβαια πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά αλλά εδώ είμαστε και θα το παλέψουμε.
Η πιο συγκινητική στιγμή που έχετε ζήσει στο φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια;
Το 2013 στο τρίτο micro μ festival, 5 Οκτωβρίου την ίδια ώρα που άνοιγαν οι πόρτες της μαγικής μας αίθουσας σε 5 πόλεις τότε, η Ιάνθη μου έφερνε στον κόσμο το πρώτο μας παιδί…
Τι σχέδια έχετε για το φεστιβάλ τα επόμενα χρόνια;
Όπως ανέφερα και παραπάνω, θέλουμε να εξελιχθούμε και να εντάξουμε στο πρόγραμμά μας νέες δράσεις. Είμαστε σε ένα στάδιο πλέον που θέλουμε να το πάμε παρακάτω. Οπότε τα καλύτερα έρχονται!!
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >