Πρόσφατα ανακαλύφθηκε μια ψυχροπολεμική προπαγανδιστική ταινία των ΗΠΑ, η οποία δημιουργήθηκε με σκοπό να αντικρούσει τους φόβους που γέννησε η σατιρική ταινία του Stanley Kubrick « Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb», με πρωταγωνιστή τον Peter Sellers.

Ads

Η διάσημη ταινία είχε ως θέμα της την κατά λάθος κήρυξη πυρηνικού πολέμου – κάτι που ανησύχησε την Αμερικανική Αεροπορία, η οποία φοβήθηκε την πιθανότητα να πιστέψουν οι θεατές αυτά που έβλεπαν. Έτσι, η ανώτατη διοίκηση (SAC) της αμερικανικής αεροπορίας αποφάσισε να μπει και η αεροπορία στον κινηματογράφο.

Το αποτέλεσμα ήταν μια προπαγανδιστική ταινία 17 λεπτών, με τον τίτλο « SAC Command Post» και δεν προβλήθηκε ποτέ στο κοινό. Η ύπαρξή της ξεχάστηκε μέχρι που την ξέθαψε ένας ερευνητής από το Πανεπιστήμιο George Washington.

Ο William Burr λέει ότι η ταινία είχε σαφή στόχο να αποτελέσει την απάντηση σε ταινίες όπως την προαναφερόμενη αλλά και λογοτεχνικά έργα της εποχής με θέμα τον πυρηνικό όλεθρο, εμπνευσμένα από την κρίση μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας. «Στόχος του στρατού ήταν να δείξει ότι είχε τον έλεγχο σε αυτά τα όπλα και ότι ήταν υπεύθυνος, τα όπλα θα χρησιμοποιούνταν μοναχά σε περίπτωση προεδρικής διαταγής, και ότι ήταν ετοιμοπόλεμος» λέει ο Burr.

Ads

Το γιατί δεν προβλήθηκε ποτέ στο κοινό είναι άγνωστο ακόμα, αν και η απάντηση μπορεί να βρίσκεται στο ίδιο το στυλ της ταινίας: απευθύνεται στους βαθιά πιστούς τους δόγματος του Ψυχρού Πολέμου Mad (Mutually Assured Destruction). Η προπαγανδιστική ταινία ξεκινά ως εξής: «Υπάρχει παγκόσμια ειρήνη μοναχά αν υπάρχει δύναμη για να διατηρηθεί τάξη μεταξύ των χωρών και η δύναμη αντιποίνων της Στρατηγικής Διοίκησης της Αεροπορίας (SAC) της αεροπορικής δύναμης των Ηνωμένων Πολιτειών αποτελεί την μεγαλύτερη αποτρεπτική δύναμη για έναν γενικό πόλεμο που υπάρχει σήμερα στον κόσμο». Και η εικόνα συνεχίζει σε βομβαρδιστικά πυρηνικών βομβών.

Η ταινία επιχειρεί να καθησυχάσει τους πολίτες λέγοντας ότι «Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν θα προκληθεί από μια άνευ εξουσιοδότηση εκτόξευση πυρηνικής βόμβας», αναφερόμενη σαφώς στην ταινία του Kubrick. Στη συνέχεια, επαναλαμβάνει διαρκώς ότι μοναχά με την κατάλληλη εξουσιοδότηση, αυτή του Προέδρου των ΗΠΑ, μπορεί να πυροδοτηθεί μια πυρηνική βόμβα.

Στην πραγματικότητα όμως, υπάρχουν και ορισμένοι στρατηγοί των ΗΠΑ οι οποίοι έχουν την εξουσιοδότηση για να πατήσουν το «πυρηνικό κουμπί», σε περίπτωση επίθεσης κατά των ΗΠΑ και με τον πρόεδρο εκτός επικοινωνίας.

Θα έπειθε άραγε τους Αμερικανούς η ταινία αυτή. «Δύσκολο να πει κανείς. Είμαστε πιο επιφυλακτικοί σήμερα. Αλλά τη δεκαετία του ’60 υπήρχε περισσότερη εμπιστοσύνη, πριν από τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Οι άνθρωποι είχαν περισσότερη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση», λέει ο Burr.