Τα πιο πολιτικά φορτισμένα Όσκαρ αναμένεται να είναι αυτά που θα διεξαχθούν την Κυριακή το βράδυ, καθώς το Χόλιγουντ είναι έτοιμο να εξαπολύσει επίθεση εναντίον του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ads

Μετά το χάσταγκ #OscarsSoWhite, με το οποίο αναδείχθηκε η έλλειψη της διαφορετικότητας στο Χόλιγουντ τα τελευταία χρόνια, τώρα οι πρωταγωνιστές της κινηματογραφικής βιομηχανίας ετοιμάζονται για να εκφράσουν ένα συλλογικό φιλελεύθερο ουρλιαχτό εναντίον του Προέδρου με το «μαυρισμένο από το σολάριουμ» δέρμα, προτρέποντας τα 89α βραβεία της Ακαδημίας να μείνουν στην ιστορία ως τα #OscarsSoOrange.

Ο γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, Σον Σπίσερ, που είναι επίσης στόχος γελοιοποίησης του Χόλιγουντ, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ δεν πρέπει να παρακολουθήσει την τελετή απονομής των Όσκαρ την Κυριακή, αλλά η προοπτική της πιο λαμπερής βραδιάς, στην πιο φωτεινή πόλη, να μετατραπεί σε ένα πολιτικό θέαμα αναμένεται να ενισχύσει την παγκόσμια τηλεθέαση.

Η κυρίαρχη διάθεση έχει επισκιάσει το αναμενόμενο σάρωμα του La La Land, το οποίο κατέχει το ρεκόρ των 14 υποψηφιοτήτων, με το ρομαντικό, μουσικό του θέμα που δίνει μία νότα απόδρασης από τους δύσκολους καιρούς.

Ads

«Και το Όσκαρ κερδίζει…»

Η πρόβλεψη για το ποιος θα είναι ο πρώτος που θα χρησιμοποιήσει τη σκηνή των Όσκαρ για να επιτεθεί στον Λευκό Οίκο για τις πολιτικές μετανάστευσης και τα δικαιώματα της transgender κοινότητας έχει ξεπεράσει τις εικασίες για το εάν το αγαπημένο των κριτικών «Moonlight» θα είναι αυτό που θα ξεχωρίσει στα βραβεία, με τον μαύρο- ομοφυλόφιλο να ανεβαίνει στη σκηνή ή εάν η «Άφιξη» και η επικοινωνία με τους εξωγήινους ή οι «Αφανείς ηρωίδες», με τις Αφροαμερικάνες που εργάζονταν στη NASA τη δεκαετία του 1960, θα μπορέσουν να προκαλέσουν την έκπληξη της βραδιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Βραβεία Όσκαρ 2017: Οι Υποψηφιότητες λίγο πριν την απονομή

Από την άλλη, οι σινεφίλ περιμένουν να δουν εάν η απόδοση του Ντένζελ Ουάσιγκτον στο «Fences» θα υπερισχύσει της σπονδυλωτής εμφάνισης του Κέισι Άλφεκ στο «Μία πόλη δίπλα στη θάλασσα» και θα είναι αυτός που θα κατακτήσει το χρυσό αγαλματίδιο του πρώτου ανδρικού ρόλου και εάν η Βαϊόλα Ντέιβις πάρει αυτή το βραβείο δεύτερης καλύτερης ηθοποιού για την ταινία που πρωταγωνιστεί ο Ουάσιγκτον.

Η δυσαρέσκεια που έχει προκαλέσει η ταξιδιωτική απαγόρευση της διοίκησης του Τραμπ μπορεί να ανατρέψει τα αποτελέσματα σε ένα ήδη αμφίρροπο παιχνίδι για το ποια θα είναι, τελικά, η ξενόγλωσση ταινία που θα αποσπάσει το Όσκαρ, με τον «Εμποράκο» -μία δραματική ταινία του Ιρανού σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαραντί, που είναι ήδη βραβευμένος με Όσκαρ, να αρνείται να ταξιδέψει στο Λος ‘Αντζελες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ταξιδιωτική οδηγία- να ενισχύει ακόμα περισσότερο την υποψηφιότητά της.

Κλίμα φανατισμού και εθνικισμού

Οι σκηνοθέτες και των πέντε υποψηφίων για ‘Όσκαρ ξένης ταινίας κατήγγειλαν το «κλίμα φανατισμού και εθνικισμού» που επικρατεί στις ΗΠΑ και αλλού και αφιέρωσαν το βραβείο της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου που θα λάβει ένας εξ αυτών στην ενότητα και στην ελεύθερη έκφραση.

Οι σκηνοθέτες από το Ιράν, τη Σουηδία, τη Γερμανία, τη Δανία και την Αυστραλία μίλησαν ανοικτά σε δήλωσή τους που ανέγνωσαν καθώς εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί σε συλλαλητήριο στο Μπέβερλι Χιλς χθες, παραμονή του Σαββατοκύριακου των ‘Οσκαρ. Η συγκέντρωση οργανώθηκε από το United Talent Agency, ένα από τα μεγαλύτερα πρακτορεία ταλέντων του Χόλιγουντ, σε ένδειξη υποστήριξης στην ελευθερία της έκφρασης και στην ενότητα.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο του διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ για τη μετανάστευση και έπειτα από μήνες πύρινων ομιλιών από διασημότητες σε τελετές απονομής κινηματογραφικών και μουσικών βραβείων και ύστερα από πολλές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Ο ιρανός σκηνοθέτης Ασγάρ Φαρχαντί μποϊκοτάρει την βραδιά των ‘Οσκαρ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση από τον Τραμπ της εισόδου στις ΗΠΑ πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες με πληθυσμό στην πλειοψηφία του μουσουλμανικό.

Μιλώντας στη συγκέντρωση μέσω βιντεοσύνδεσης από την Τεχεράνη, ο Φαρχαντί κατήγγειλε τους πολιτικούς «οι οποίοι προσπαθούν να προωθούν το μίσος αλλά και να δημιουργούν διχόνοιες μεταξύ των πολιτισμών, των παραδόσεων και των εθνικοτήτων».

Ο Φαρχαντί είναι ένας από αυτούς που καταδίκασαν τα «διχαστικά τείχη» και τις διαιρέσεις λόγω «φύλου, χρώματος, θρησκείας και σεξουαλικότητας» στη σημερινή πολιτική.

«Θέλουμε να εκφράσουμε ομόφωνη και έντονη αποδοκιμασία για το κλίμα φανατισμού και εθνικισμού που βλέπουμε σήμερα στις ΗΠΑ και σε τόσες πολλές χώρες, σε μερίδες του πληθυσμού, και το χειρότερο, μεταξύ κορυφαίων πολιτικών», αναφέρουν στη δήλωσή τους που δημοσιεύεται στα περιοδικά Variety και Hollywood Reporter.

Η επιστολή υπογράφεται από τους Φαρχαντί, σκηνοθέτη της ταινίας «Ο Εμποράκος», Μάρτιν Ζέντβλιε (“Land of Mine”, Δανία), Χάνες Χολμ (“Ο Κύριος Όβε”, Σουηδία), Μάρεν ‘Αντε (“Τόνι ‘Ερντμαν”, Γερμανία), Μάρτιν Μπάτλερ και Μπέντλεϊ Ντιν (“Tanna”, Αυστραλία).

«Ανεξάρτητα από το ποιος θα λάβει το βραβείο της Ακαδημίας για την καλύτερη ξένη ταινία την Κυριακή, αρνούμαστε να πιστέψουμε στον όρο των συνόρων. Αφιερώνουμε το βραβείο σε όλο τον κόσμο, στους καλλιτέχνες, στους δημοσιογράφους και στους ακτιβιστές που εργάζονται για την ενίσχυση της ενότητας και κατανόησης και που υποστηρίζουν την ελευθερία της έκφρασης και ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Η δήλωσή τους απηχεί ομιλίες που ακούστηκαν στη συγκέντρωση στο Μπέβερλι Χιλς, η οποία οργανώθηκε από το United Talent Agency στον χώρο όπου το πρακτορείο αυτό διοργανώνει το ετήσιο πάρτι του για τα ‘Οσκαρ.

H Τζόντι Φόστερ κάλεσε τους σχεδόν 500 συγκεντρωμένους να αναλάβουν δράση για την προάσπιση των ατομικών ελευθεριών και της δημοκρατίας. 

«Γνωρίζουμε ότι η πρώτη επίθεση στη δημοκρατία είναι κατά της ελεύθερης έκφρασης και των πολιτικών ελευθεριών. Και αυτή είναι μία αμείλικτη επίθεση κατά της αλήθειας. Δυστυχώς, μας είναι γνωστό γιατί έχει επαναληφθεί στο παρελθόν. Τώρα πρέπει να αντισταθούμε. Πρέπει να υψώσουμε το ανάστημα και να ζητήσουμε απαντήσεις. Είναι η στιγμή να πούμε στους εκλεγμένους πολιτικούς ότι πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους,» δήλωσε η Φόστερ.