Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου είναι πραγματικά ένα δώρο για την ευρύτερη περιοχή καθώς οι προβολές δεν περιορίζονται στην Καλαμάτα. Οι ταινίες προβάλλονται επίσης και στις πόλεις Πάτρα, Τρίπολη, Σπάρτη, Γύθειο, Ναύπλιο, Μονεμβασιά, Λεωνίδιο, Ξυλόκαστρο, Ακράτα, Δημητσάνα, Στυμφαλία, Αμαλιάδα, Φιλιατρά.
Ταινίες με έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα, προβλήθηκαν και φέτος πλαισιωμένες από επιμορφωτικά σεμινάρια για ανήλικους και ενήλικους όπως το πρωτοποριακό σεμινάριο για τη σχέση της τεχνητής νοημοσύνης με την εικόνα.
Η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Τζίνα Πετροπούλου κάνει τον φετινό απολογισμό μιλώντας στο tvxs.
Πώς ξεκίνησε η ιδέα και ποτέ αυτού του φεστιβάλ;
Το διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου ξεκίνησε το 2014 όταν μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια , 4 πολιτιστικών συλλογών την προηγούμενη χρονιά, να διεξαχθεί το Διεθνές πανόραμα ντοκιμαντέρ Καλαμάτας. Οχι γιατί απέτυχε ως προς το περιεχόμενο του ή ως προς την αποδοχή του κοινού ,αλλά γιατί υπήρξαν διαφωνίες ως προς την οργάνωση του.
Οπότε αποστασιοποιήθηκα από τους συλλόγους και αποφάσισα με άλλα 4 άτομα να ιδρύσουμε το Κέντρο δημιουργικού ντοκιμαντέρ που σκοπό θα είχε εκτός των άλλων πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων να πραγματοποιεί ένα ετήσιο φεστιβάλ όχι μόνο στην Καλαμάτα αλλά και σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου.
Έτσι ξεκινήσαμε το 2015 με το 1ο Διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου στην Καλαμάτα με παράλληλες προβολές στην Σπάρτη, Αμαλιάδα, Τρίπολη. Κάθε χρόνο ο αριθμός των πόλεων αυξανόταν με αποτέλεσμα φέτος το φεστιβάλ να διεξάγεται σε 14 πόλεις.
Τι εμπόδια συναντήσατε ποιοι ήταν οι σύμμαχοι στην πορεία;
Το βασικότερο εμπόδιο είναι αφ’ ενός μεν το οικονομικό και αφετέρου η δυσκολία επικοινωνίας ειδικά με τους δήμους και τις περιφέρειες.
Τι εννοώ. Ότι πρέπει να κάνεις πολύ μεγάλη προσπάθεια για να πείσεις για τα αυτονόητα και νιώθω ότι δεν δίνεται η προτεραιότητα που του αξίζει από τους δημόσιους φορείς.
Αυτή η μικρή υποστήριξη ή η καθυστερημένη ανταπόκριση από μέρους τους περιορίζει τις δυνατότητες του φεστιβάλ να ενσωματώσει νέες δράσεις ή να αυξήσει την παρουσία του σε περισσότερες περιοχές.
Γενικά οι πόροι για τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου εγχειρήματος σαν του δικού μας είναι πολύ περιορισμένοι, κάτι που καθιστά δύσκολη την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του φεστιβάλ.
Σύμμαχοί μας είναι σίγουρα οι συνεργάτες μας στις άλλες πόλεις, εξ’ άλλου δεν θα μπορούσαμε να απλωθούμε σε τόσα μέρη. Έχουμε την συνεργασία με τους περισσότερους εκπαιδευτικούς και ειδικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, κάτι που διευκολύνει το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα.
Πώς χρηματοδοτείται ;
Το φεστιβάλ χρηματοδοτείται από το ΥΠΠΟ, από περιφέρεια Πελοποννήσου και τον δήμο Καλαμάτας.
Μερικοί δήμοι επίσης αναλαμβάνουν κάποια έξοδα που αφορούν την πόλη τους. Συνεργαζόμαστε πιο πολύ με κινηματογραφικές λέσχες και πολιτιστικούς συλλόγους που και αυτοί δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν οτιδήποτε , οπότε αναλαμβάνει το φεστιβάλ όλα τα έξοδα.
Νομίζω ότι είμαστε από τα λίγα φεστιβάλ που δεν έχουν μπει σε ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Και αυτό γιατί όπως μας είπε ο περιφερειάρχης κύριος Πτωχός δεν έχει προνοηθεί κάποιο πρόγραμμα πολιτιστικό στο ΕΣΠΑ για την πενταετία 2022-2027.
Άρα μόνο αν θελήσει να εντάξει κάποιο πρόγραμμα πολιτισμού το 2027 για την επόμενη πενταετία ίσως μπορέσουμε και εμείς να ενταχθούμε.
Τι έχετε δει να αλλάζει στο τοπίο της πόλης και τι ακούτε από τις άλλες πόλεις όπου προβάλλονται οι ταινίες κάθε φορά;
Το φεστιβάλ θεωρώ ότι έχει επιφέρει μια σημαντική αλλαγή, τόσο πολιτιστικά όσο και κοινωνικά.
Στην Καλαμάτα, για παράδειγμα, βλέπουμε ότι το κοινό κατ’ αρχάς μεγαλώνει και από τα σχόλια φαίνεται ότι έχει ενθουσιαστεί με την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με μια τόσο μεγάλη ποικιλία ντοκιμαντέρ που καλύπτουν ποικίλα θέματα. Αυτό νομίζω δημιουργεί μια νέα δυναμική στην πολιτιστική ζωή της πόλης.
Επιπλέον, το γεγονός ότι το φεστιβάλ προσελκύει πολλούς σκηνοθέτες, τόσο Έλληνες όσο και ξένους, καθώς και φοιτητές από διάφορους χώρους, έχει προσφέρει σημαντικά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη στην Καλαμάτα.
Οι επισκέπτες αυτοί ενισχύουν την τοπική οικονομία ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν την κοινωνική διάσταση του φεστιβάλ, δημιουργώντας μια ζωντανή πολιτιστική ατμόσφαιρα. Οι συναντήσεις και οι συζητήσεις που οργανώνονται, καθώς και η αλληλεπίδραση μεταξύ των συμμετεχόντων, προάγουν την πολιτιστική ανταλλαγή και δημιουργούν νέες ευκαιρίες για συνεργασίες και δημιουργία δικτύων.
Ακούγοντας τις αντιδράσεις από τις άλλες πόλεις της Πελοποννήσου, έχουμε διαπιστώσει ότι το φεστιβάλ είναι πια περιζήτητο και έχει αγκαλιαστεί από τις τοπικές κοινωνίες.
Οι προβολές ντοκιμαντέρ δημιουργούν συζητήσεις και ενδυναμώνουν τη συμμετοχή των πολιτών σε πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα.
Μιλώντας με τους συνεργάτες μας στις άλλες πόλεις βλέπουμε ότι αναγνωρίζεται η αξία του φεστιβάλ όχι μόνο ως ψυχαγωγία, αλλά και ως μέσο για την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση.
Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε πώς το φεστιβάλ ενσωματώνεται στις τοπικές κοινότητες, ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ των πόλεων και δημιουργώντας ένα δίκτυο που προάγει τον πολιτισμό στην Πελοπόννησο.
Κάθε χρόνο, οι προβολές γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, και η θετική αντίδραση του κοινού μας δείχνει ότι το φεστιβάλ έχει ήδη επιφέρει μια θετική αλλαγή στην πολιτιστική σκηνή της περιοχής μας
Ποιο είναι το κριτήριο επιλογής ταινιών;
Το θέμα και η αισθητική. Δίνουμε μεγάλη έμφαση σε ντοκιμαντέρ που αφορούν ανθρώπινα δικαιώματα , ισότητα και περιβάλλον.
Η προτεραιότητα στην επιλογή των ταινιών που εστιάζουν στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα προκύπτει από την πεποίθησή μας ότι ο πολιτισμός και η τέχνη πρέπει να λειτουργούν ως μέσο ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης για τη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και ανεκτικού κόσμου. Θέλουμε να προβάλλουμε έργα που φέρνουν στο προσκήνιο ιστορίες και φωνές που συχνά παραμένουν αθέατες ή παραμελημένες.
Παράλληλα, η αισθητική του κάθε ντοκιμαντέρ παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στην επιλογή μας. Επιθυμούμε να προβάλλουμε ταινίες που δεν είναι μόνο περιεχτικά ισχυρές, αλλά και καλλιτεχνικά άρτιες, με την ικανότητα να συνδυάζουν τη δύναμη του λόγου με την τέχνη της κινηματογράφησης, δημιουργώντας μια εμπειρία που συγκινεί και αφυπνίζει το κοινό.
Συνολικά, η επιλογή των ταινιών βασίζεται στην επιθυμία μας να προσφέρουμε έργα που όχι μόνο ψυχαγωγούν, αλλά και προβληματίζουν, ευαισθητοποιούν και προάγουν τον διάλογο για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την κοινωνία και τον πλανήτη μας.»
Πώς ανταποκρίνεται ο κόσμος και ιδιαίτερα οι νέοι;.
Στην αρχή δεν είχαμε σχεδόν καθόλου προσέλευση νέων στις αίθουσες. Από την εποχή που αρχίσαμε να κάνουμε οργανωμένα σεμινάρια για φοιτητές και μαθητές , ηδη δηλαδή από την τρίτη χρονιά του φεστιβάλ, υπάρχει μια ανοδική πορεία όσον αφορά αυτό το θέμα.
Η συνεργασία με σχολεία και πανεπιστήμια, καθώς και η δυνατότητα συμμετοχής σε ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα, βοηθούν στο να αναπτύξουν οι νέοι το ενδιαφέρον τους για τον κινηματογράφο και για τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα που θίγονται μέσω των ταινιών.
Η ενεργός συμμετοχή τους ενδυναμώνει την αίσθηση του πολιτιστικού και κοινωνικού τους ρόλου, ενώ ταυτόχρονα διευρύνει τις γνώσεις τους και αναπτύσσει τη δημιουργικότητά τους.
Μέσα από αυτές τις δράσεις, προσφέρουμε στους νέους την ευκαιρία να εμπλακούν ενεργά στο φεστιβάλ, να γνωρίσουν από κοντά τον κόσμο του ντοκιμαντέρ και να συζητήσουν τα θέματα που το φεστιβάλ αναδεικνύει.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την συνεχώς αυξανόμενη προσέλευση νέων θεατών κάθε χρόνο.
Το κοινό μας γίνεται ολοένα και πιο νεανικό και αυτό είναι κάτι που μας ενθουσιάζει και μας γεμίζει με ελπίδα για το μέλλον του φεστιβάλ.
Επιπλέον, η αύξηση του αριθμού των νέων θεατών και συμμετεχόντων συμβάλλει στη διαρκή ανάπτυξη και επιτυχία του φεστιβάλ, κάνοντάς το έναν δυναμικό και ζωντανό θεσμό που συνεχώς εξελίσσεται.
Ποιος ο απολογισμός ο φετινός ;
Ο φετινός απολογισμός του φεστιβάλ είναι ιδιαίτερα θετικός. Φέτος, καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε τον μεγαλύτερο αριθμό σεμιναρίων από κάθε άλλη χρονιά. Η ανταπόκριση ήταν εξαιρετική, με τη συμμετοχή περισσότερων μαθητών και νέων σε σχέση με κάθε προηγούμενη χρονιά.
Τα σεμινάρια έγιναν ένας από τους πιο αγαπητούς θεσμούς του φεστιβάλ, ενισχύοντας την εκπαιδευτική διάσταση του εγχειρήματος.
Επιπλέον, φέτος είχαμε πάνω από 140 διανυκτερεύσεις, κάτι που δείχνει τη σημαντική αύξηση του ενδιαφέροντος για το φεστιβάλ και την ελκυστικότητα που έχει στους επισκέπτες από άλλες περιοχές.
Ειδικά η παρουσία σκηνοθετών, Έλληνες και ξένοι, ήταν η μεγαλύτερη από ποτέ, κάτι που ενίσχυσε την ποιότητα και τη διεθνή διάσταση του φεστιβάλ μας.
Οι σκηνοθέτες είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με το κοινό και να συζητήσουν τις ταινίες τους, προσφέροντας μοναδικές και εμπνευσμένες στιγμές για όλους τους συμμετέχοντες.
Γενικά, φέτος καταγράψαμε την υψηλότερη προσέλευση συμμετεχόντων και θεατών από ποτέ.
Ο απολογισμός των συμμετοχών, των διανυκτερεύσεων, καθώς και της ενεργούς συμμετοχής στις εκπαιδευτικές δράσεις δείχνει τη μεγάλη επιτυχία του φεστιβάλ. Όλα αυτά μας κάνουν ιδιαίτερα ευτυχισμένους και ικανοποιημένους με την ίδια τη διοργάνωση.
Η συνεχής αύξηση της συμμετοχής, η θετική ανταπόκριση του κοινού και η επιτυχία των εκπαιδευτικών δράσεων επιβεβαιώνουν ότι το φεστιβάλ εξελίσσεται και συνεχώς κερδίζει έδαφος στην τοπική και διεθνή πολιτιστική σκηνή.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >