Η καρδιά της Παλαιστίνης χτυπάει στην πλατεία Αμερικής. Ο ιστορικός κινηματογράφος Studio η New Star και το Athens Palestine Film Festival διοργανώνουν το φεστιβάλ Palestine Lives.
Ένα 7ήμερο με σημαντικές ταινίες, ομιλίες, διδασκαλίες, εκδηλώσεις, σε μια πρωτοβουλία που στοχεύει στην προώθηση του διαλόγου, της κριτικής σκέψης και τη δημιουργία μιας πλατφόρμας για τη διεξαγωγή συζητήσεων και αλληλεγγύης με την Παλαιστίνη.
Ένας από τους προσκεκλημένους ομιλητές- την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ στην ενότητα Παραβιάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ,αμέσως μετά την προβολή της ταινίας «3000 νύχτες» (με ηρωίδα μια νεαρή Παλαιστίνια δασκάλα που συλλαμβάνεται αφού κατηγορήθηκε ψευδώς και καταδικάστηκε σε 8 χρόνια φυλάκιση) – μιλάει στο tvxs.
Bill Van Esveld
Αν χάσουμε την ελπίδα για την Παλαιστίνη θα χάσουμε την ελπίδα στον εαυτό μας
Καναδός, που ζει στο Βερολίνο και ελπίζει κάποτε να ζήσει στη χώρα μας και μέχρι σήμερα έχει αφιερώσει τη ζωή του στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, ως αναπληρωτής Διευθυντής, MENA (Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική), στο Τμήμα Δικαιωμάτων του Παιδιού της Human Rights Watch. Ο Bill Van Esveld άρχισε να εργάζεται για τα δικαιώματα των παιδιών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική το 2015. Τα προηγούμενα χρόνια επικεντρώθηκε στο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.
Ως ερευνητής στο Human Rights Watch το 2007-2008, έγραψε ή συνέβαλε σε εκθέσεις για τη Δυτική Σαχάρα και τους προσφυγικούς καταυλισμούς των Σαχράουι στην Αλγερία, τους αιτούντες άσυλο στην Αίγυπτο και το Ισραήλ και τους μετανάστες εργάτες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πριν από την ένταξή του στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βοήθησε στην υποβολή εκθέσεων για το Ιράκ, για το Διεθνές Κέντρο, για τη Μεταβατική Δικαιοσύνη και για τις εξελίξεις στα ανθρώπινα δικαιώματα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για τη Διεθνή Υπηρεσία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, όπου ήταν υπότροφος του Ινστιτούτου Διεθνούς Δικαίου και Δικαιοσύνης.
Πού ζείτε τώρα;
Στο Βερολίνο
Είναι η πρώτη σας επίσκεψη στην Αθήνα;
Όχι και ελπίζω να μετακομίσω εδώ.
Τι γνωρίζετε για το φεστιβάλ κινηματογράφου της Παλαιστίνης;
Είναι ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στο να μοιράζεται την καλλιτεχνική αξία των παλαιστινιακών ταινιών και τη δύναμή τους ως μαρτυρία με το ελληνικό και διεθνές κοινό. Ελπίζω να συνεχιστεί για πολλά χρόνια.
Μπορεί η Τέχνη να βοηθήσει τον κόσμο; Με ποιον τρόπο;
Προφανώς, η “τέχνη” στην υπηρεσία της εξουσίας μπορεί επίσης να κάνει τεράστιο κακό και αυτό που εγώ καταγγέλλω ως προπαγάνδα μπορεί να είναι τέχνη στα μάτια κάποιου άλλου. Αλλά νομίζω ότι ο στόχος αυτού του φεστιβάλ κινηματογράφου είναι να μοιραστεί την τέχνη που εξερευνά τον παγκόσμιο ανθρωπισμό.
Ο Edward Said (Παλαιστίνιος Αμερικανός ακαδημαϊκός, κριτικός λογοτεχνίας και πολιτικός ακτιβιστής) είπε ότι ο ανθρωπισμός είναι η τελευταία αντίσταση που έχουμε απέναντι στις απάνθρωπες πρακτικές και αδικίες που παραμορφώνουν την ανθρώπινη ιστορία.
Η ηρωίδα στην ταινία «3000 νύχτες» αναγκάζεται να κάνει μια επιλογή που θα αλλάξει τη ζωή της για πάντα.
Πιστεύετε ότι οι άνθρωποι είναι οι επιλογές τους ή οι επιλογές των άλλων;
Κοιτάζοντας το έργο των συναδέλφων στο κίνημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, φαίνεται ξεκάθαρα ότι παρά τα drones, την τεχνητή νοημοσύνη, την αναγνώριση προσώπου, τις υποκλοπές και όλα τα υπόλοιπα, οι άνθρωποι θα εκπλήσσουν πάντα εκείνους που βρίσκονται στην εξουσία και θέλουν να τους αφαιρέσουν την ικανότητα να κάνουν ουσιαστικές επιλογές.
Παραβιάσεις δικαιωμάτων των παιδιών- αυτός ο αγώνας είναι μια αποστολή για εσάς;
Αρκεί να ακούσετε για αυτές τις αδικίες για να εξοργιστείτε. Τα τελευταία χρόνια έχω εργαστεί σε υποθέσεις όπου αξιωματούχοι ασφαλείας στο Μπαχρέιν και την Αίγυπτο χρησιμοποιούσαν ηλεκτροσόκ για να βασανίζουν παιδιά.
Οι αρχές στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία χρησιμοποίησαν τη θανατική ποινή για παιδιά. Στη Δυτική Όχθη, οι ισραηλινές αρχές έχουν κατάσχει καλλιεργήσιμες εκτάσεις από παλαιστινιακά χωριά στην κοιλάδα του Ιορδάνη και τις έχουν δώσει σε οικισμούς. Αυτό εξαθλίωσε τα χωριά, σε σημείο που τα παιδιά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σχολείο για να κερδίσουν χρήματα ώστε οι οικογένειές τους να μπορούν να βάλουν φαγητό στο τραπέζι.
Και οι “καλύτερες” δουλειές που μπορούσαν να βρουν αυτά τα παιδιά, ήταν να δουλεύουν ως εργάτες σε αγροκτήματα, σε επικίνδυνες συνθήκες και με μικρή αμοιβή, στα αγροκτήματα των οικισμών που είχαν καταλάβει τη γη των χωριών τους. Αυτό συμβαίνει χωρίς συνέπειες, και όσοι από εμάς επωφελούμαστε από το να ζούμε σε δυτικές δημοκρατίες εμπλέκονται επίσης, διότι σε κάθε περίπτωση, εκτός από το Ιράν, οι δυτικές κυβερνήσεις παρέχουν στρατιωτική ή άλλη βοήθεια και εμποδίζουν τη λογοδοσία για αυτές τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών.
Εδώ και σχεδόν 10 χρόνια επικεντρώνεστε στα δικαιώματα των παιδιών στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Τα καταφέρατε περισσότερο ή λιγότερο από τις προσδοκίες σας;
Θα πρέπει να εξετάσω την αναλογία επιτυχίας μου προκειμένου να βελτιώσω την αποτελεσματικότητά μου ως υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αλλά ο βασικός στόχος, τα δικαιώματα των παιδιών, αξίζει 100% να αγωνιστώ για αυτά.
Για παράδειγμα, είναι άδικο να στερείται έστω και ένα παιδί το δικαίωμα να πάει στο σχολείο επειδή είναι πρόσφυγας, ή φτωχό, ή έχει “λάθος” εθνική καταγωγή ή φυλή. Δεν μπορείς πάντα να κερδίζετε, αλλά υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου μπορείτε να ωθήσετε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής προς τη σωστή κατεύθυνση, παραμένοντας συγκεντρωμένοι και επίμονοι.
Ένας από τους στόχους μου ήταν να πείσω τις χώρες να άρουν τα εμπόδια που εμποδίζουν τα παιδιά των προσφύγων να πάνε στο σχολείο, όπως οι απαιτήσεις για έγγραφα που αυτά τα παιδιά δεν μπορούν να προσκομίσουν. Ενώνοντας τις δυνάμεις μας με ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, έχουμε κατακτήσει κάποιες νίκες. Ακόμα και αν πρόκειται για μικρές νίκες, κατέστη δυνατό να ανοίξουν οι πόρτες των σχολικών αιθουσών και να δοθεί σε περισσότερα παιδιά η ευκαιρία να αποκτήσουν εκπαίδευση και ένα καλύτερο μέλλον.
Αν πρέπει να πεθάνω ας φέρει αυτό ελπίδα, γράφει στο το τελευταίο του ποίημα If I must die, λίγο πριν το θάνατο του, ο Refaat Alarir. Πόσο ρεαλιστική είναι η ελπίδα για την Παλαιστίνη;
Αυτή είναι η πιο θανατηφόρα, η πιο καταστροφική χρονιά από το 1948. Από τις επιθέσεις υπό την ηγεσία της Χαμάς που σκότωσαν εκατοντάδες αμάχους στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, η κατάσταση στη Γάζα είναι τόσο καταστροφική που είναι σχεδόν ακατανόητη. Σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί. Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και οι περισσότεροι δεν μπορούν να λάβουν ιατρική περίθαλψη και σχεδόν 20.000 έχουν σκοτωθεί, η μεγάλη πλειοψηφία γυναίκες και παιδιά. Ένα παιδί σκοτώνεται κάθε 10 λεπτά. Ολόκληρες οικογένειες σκοτώθηκαν, ολόκληρες γειτονιές ισοπεδώθηκαν. Το ποσοστό των κτιρίων που καταστράφηκαν είναι χειρότερο από τη Δρέσδη στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία βομβαρδίστηκε με χαλί για χρόνια. Παιδιά υποβάλλονται σε ακρωτηριασμούς χωρίς αναισθητικό, γιατί δεν υπάρχει. Τα παιδιά με διαβήτη δεν μπορούν να πάρουν ινσουλίνη.
Και στη Δυτική Όχθη ήταν μια χρονιά ρεκόρ σε δολοφονίες, συλλήψεις και αναγκαστικούς εκτοπισμούς Παλαιστινίων, και ρεκόρ σε εγκρίσεις για την κατασκευή ισραηλινών οικισμών. Η κατάσταση είναι καταστροφική.
Αλλά όποιος πιστεύει στα οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα δεν θα χάσει την ελπίδα για την Παλαιστίνη, γιατί αυτό θα σήμαινε να χάσουμε την ελπίδα στον εαυτό μας.
Πως κρίνετε το ρόλο της Δύσης;
Οι δυτικές κυβερνήσεις τείνουν να ακολουθούν τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά το Ισραήλ. Και η πολιτική των ΗΠΑ είναι να ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Οι ΗΠΑ δίνουν 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο σε όπλα στο Ισραήλ και έχουν εμποδίσει οποιαδήποτε διεθνή λογοδοσία, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Πρόκειται για μια κυβέρνηση της οποίας οι αξιωματούχοι επιβάλλουν ένα σύστημα διαχωρισμού
Daniel Howden
Η Γάζα έχει αντίκτυπο σχεδόν παντού
Βρετανός συγγραφέας, δημοσιογράφος και διευθύνων σύμβουλος του Lighthouse Reports Έχει διατελέσει ανταποκριτής στο εξωτερικό για τον Economist, τον Guardian και τον Independent. Είναι ειδικός σε θέματα μετανάστευσης, επισκέπτης ερευνητής στο Κέντρο Προσφυγικών Σπουδών της Οξφόρδης και ήταν ανώτερος συντάκτης στο Refugees Deeply. Είναι δύο φορές νικητής του Migration Media Award, έχει κερδίσει ειδική μνεία στο True Stories Award και ήταν φιναλίστ στα Online Journalism Awards. Τώρα ζει στην Αθήνα.
Τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ, ημέρα προβολής της ταινίας Gaza είναι ομιλητής στην ενότητα Γάζα: μια διεθνής υπόθεση.
Πόσο διεθνές είναι πραγματικά;
Είναι η πιο σημαντική ιστορία στον κόσμο και έχει πρακτικό και πολιτικό αντίκτυπο σχεδόν παντού. Κάθε ψευδαίσθηση ότι το παλαιστινιακό ζήτημα θα μπορούσε να διαχωριστεί κυνικά από την περιφερειακή και διεθνή γεωπολιτική έχει τελειώσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει αναζωπυρώσει την ελπίδα για μια δίκαιη ή βιώσιμη λύση στο ζήτημα αυτό.
Παλαιστίνη, η επόμενη μέρα- φόβοι ή ελπίδες;
Μια επιστροφή στο προπολεμικό status quo της γκετοποίησης υπό μαζικά επιδεινωμένες συνθήκες
Tι ρόλο παίζει η Δύση;
Είναι μια μακρά συζήτηση. Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά με τα οποία οι περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις αντιμετώπισαν την τρέχουσα κρίση είναι πιο ορατά από ποτέ. Μένει να δούμε πόση συναίνεση παραμένει στον απόηχο της βίας και του μαζικού θανάτου.
Tα μέσα μαζικής ενημέρωσης;
Υπήρξαν διακριτά σημάδια, καθώς συνεχίστηκε η εκστρατεία στη Γάζα, αυξημένης ενσυναίσθησης στην προηγουμένως κατάφωρα μονόπλευρη κάλυψη από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης. Η κλίμακα και η αδυσώπητη έκταση του θανάτου στη Γάζα “ριζοσπαστικοποίησε” ορισμένους δημοσιογράφους και επηρέασε την κάλυψη από τα πρακτορεία τους. Το αντανακλαστικό να εξανθρωπίζουν και να αποκαλύπτουν την πολυπλοκότητα από τη μία πλευρά και να από ανθρωποποιούν και να ισοπεδώνουν την άλλη έχει υποχωρήσει -έστω και ελαφρώς
Και τι ρόλο μπορεί να παίξει ο καθένας μας;
Είναι αξιοσημείωτο ότι η ευρεία διανομή αφιλτράριστου περιεχομένου που απεικονίζει τα δεινά στη Γάζα έχει αμφισβητήσει αυτό που μπορεί να ήταν προηγουμένως κυρίαρχες αφηγήσεις
Ως ξένος ανταποκριτής κάνατε όπως θέλατε τη δουλειά σας;
Με απλά λόγια, ποτέ δεν μου είπαν από συντάκτη να ακολουθήσω μια πολιτική γραμμή. Αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι η κυριαρχία συγκεκριμένων αφηγήσεων επηρεάζει μεμονωμένους δημοσιογράφους και διαμορφώνει την προσέγγισή τους στην κάλυψη θεμάτων. Επηρεάζει επίσης τους πόρους που αφιερώνονται για την αναφορά της μιας ή της άλλης πλευράς σε μια σύγκρουση.
Ο Παλαιστίνιος συγγραφέας, ποιητής, καθηγητής και ακτιβιστής από τη Λωρίδα της Γάζας Refaat Alarrer σκοτώθηκε στη Γάζα μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό στις 7 Δεκέμβρη.
Το τελευταίο του ποίημα αναρτήθηκε την 1η Νοεμβρίου και έχει τίτλο If I must die
«Αν πρέπει να πεθάνω».
Αν πρέπει να πεθάνω
θα πρέπει να ζήσεις εσύ
να πεις την ιστορία μου
να πουλήσεις τα πράγματα μου
για να αγοράσεις ένα κομμάτι πανί
και κάμποσο σπάγκο,
(να τον φτιάξεις άσπρο με μακριά ουρά)
έτσι ώστε ένα παιδί, κάπου στη Γάζα
σαν θα κοιτάει τον ουρανό κατάματα
προσμένοντας τον πατέρα που έφυγε μες τη φωτιά—
και δεν αποχαιρέτησε κανέναν
ούτε και την ίδια του τη σάρκα,
ούτε τον ίδιο του τον εαυτό –
βλέπει τον χαρταετό, τον χαρταετό μου που έφτιαξες,
να πετάει επάνω ψηλά
και σκέφτεται προς στιγμήν πως είναι ένας άγγελος εκεί
που φέρνει πίσω την αγάπη
Αν πρέπει να πεθάνω
Ας φέρει αυτό ελπίδα
Ας γίνει μια ιστορία
Palestine lives
Το πρόγραμμα
ΠΡΟΒΟΛΕΣ-ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ- ΟΜΙΛΗΤΕΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ 17/12
19:00 Χαιρετίζει το φεστιβάλ ο πρέσβης της Παλαιστίνης κ.Yussef Dorkhom
19:15 Στη μνήμη του ποιητή Ρεφαάτ Αλαρίρ που σκοτώθηκε στη Γάζα στις 8/12, ο ποιητής Μπάμπης Ζαφειράτος διαβάζει ποιήματά του «Η Ξυπόλητη Κραυγή της Παλαιστίνης»
19: 30 Εισαγωγή στην ταινία
19:40 3000 Nights
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:MAI MASRI
21:15 Θεματική Ενότητα: Παραβιάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Ομιλητής: Bill Van Esveld
Associate Director, MENA, Children’s Rights Division -Human Rights Watch
ΔΕΥΤΕΡΑ 18/12
19: 30 Εισαγωγή στην ταινία
19:40 Gaza
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ Garry Keane, Andrew McConnell
21:00 Θεματική Ενότητα: Γάζα: Μια διεθνής υπόθεση
Ομιλητές: Daniel Howden
Writer, editor and managing director Lighthouse Reports
Yanis Varoufakis
Academic economist and politician
Carol Sansour
Poet and Director of the Athens Palestine Film
ΤΡΙΤΗ 19/12
19:15 Χαιρετισμοί Οργανώσεων Αλληλεγγύης
19: 30 Εισαγωγή στην ταινία
19:40 Gaza online
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Mohamed Jabaly
20:00 One More Jump
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Manu Gerosa
21:30 Θεματική Ενότητα: Ιστορία εκτοπισμού: Προσφυγικό ζήτημα & πρόφυγες
Ομιλητές: Sotiris Roussos
Professor of International Relations and Religion in the Middle East at the Department of Political Science and International Relations of the University of the Peloponnese
ΠΕΜΠΤΗ 21/12
19:15 Χαιρετισμοί Οργανώσεων Αλληλεγγύης
19: 30 Εισαγωγή στην ταινία
19:40 HANTUSH – a fairytale
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Alexia Tsouni
19:50 Ghost hunting
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Raed Andoni
21:15 Θεματική Ενότητα: Αόρατη Παλαιστίνη: Ιστορίες αντίστασης και απόκρυψης
Ομιλητές: Zakia Aqra
Senior editor at Centre for Mediterranean, Middle East and Islamic Studies (CEMMIS)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22/12
19:15 Χαιρετισμοί Οργανώσεων Αλληλεγγύης
19: 30 Εισαγωγή στην ταινία
19:40 The Present
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Farah Nabulsi
20:00 The Gaza Fixer
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Al Jazeera English
20:50 Θεματική Ενότητα: Πρόσβαση, κινητικότητα και επιβίωση
Ομιλητές: Valentina Azarova
Academic researcher and Lawyer
Ariadne Papagapitos
Impact Director at Lighthouse Reports
ΣΑΒΒΑΤΟ 23/12
19: 30 Εισαγωγή στην ταινία
19:40 In Vitro
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Søren Lind Larissa Sansour
20:10 Stitching Palestine
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Carol Mansour
21:30 Θεματική Ενότητα: Το π λαίσιο της Παλαιστίνης
Ομιλητές: Nikolas Kosmatopoulos
Assistant professor in the Department of Politics at the American University of Beirut
ΚΥΡΙΑΚΗ 24/12
19: 30 Εισαγωγή στην ταινία
19:40 Open Bethlehem
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Leila Sansour
21:10 Θεματική Ενότητα: Άγιοι Τόποι: Είναι Θρησκευτικός Πόλεμος;
Ομιλητ ές: Stathis Papastathopoulos
Assistant professor at the Department of Psychology at the University of Ioannina
22:00
Christmas Eve Special: Παραμονή Χριστουγέννων με Αλληλεγγύη
Μια συγκινητική παλαιστινιακή εκδήλωση παραμονής Χριστουγέννων που στοχεύει να φέρει την κοινότητα σε επαφή με αλληλεγγύη και γιορτή θα διοργανωθεί στις 24 στις 22:00 στον Κινηματογράφο. Στο πνεύμα της αλληλεγγύης, της ενότητας και της συμπόνιας, προσκαλούμε όλους να συμμετάσχουν μαζί μας για μια βραδιά γεμάτη με μια κοινή δέσμευση να κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος.
Ημερομηνία: 24 Δεκεμβρίου 2023
Τοποθεσία: Studio New Star Art Cinema
Εισιτήρια:
Γενική Είσοδος: 5€
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >