Το Hollywood αποτελεί μία από τις πλέον κερδοφόρες βιομηχανίες της παγκόσμιας οικονομίας, με τους τραπεζικούς λογαριασμούς των συντελεστών και των εταιρειών παραγωγής να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο. Ωστόσο δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που τα «χρυσά παιδιά» της κινηματογραφικής βιομηχανίας πέφτουν έξω. Μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές αποτυχίες, σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία παραγωγής, Walt Disney, είναι η ταινία John Carter, η οποία εκτιμάται πως θα προκαλέσει στην εταιρεία κολοσσό του χώρου ζημία έως και 200εκ.$. Όμως η υπερπαραγωγή John Carter δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Διαβάστε ορισμένες από τις μεγαλύτερες εμπορικές αποτυχίες των τελευταίων δεκαετιών.
Ads
Η παραγωγή της ταινίας κόστισε 250εκ.$, ενώ η προώθησή της 100εκ.$ τη στιγμή που τα έσοδα από αυτήν παγκοσμίως είναι 180εκ.$ εκ των οποίων το 50% περιέρχεται στους ιδιοκτήτες κινηματογράφων.
Έτσι, η ιστορία ενός Αμερικανού στρατιώτη του εμφυλίου πολέμου, ο οποίος καταλήγει στον Άρη συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες οικονομικές αποτυχίες της ιστορίας του Hollywood.
“Πάντα δούλευα με τεράστιους προϋπολογισμούς. Η αλήθεια είναι πως πάντα αγνοούσα τι είναι ο προϋπολογισμός. Δεν ανησύχησα ποτέ για αριθμούς” δήλωσε ο Andrew Stanton, σκηνοθέτης της ταινίας John Carter.
Οι παραγωγοί ήλπιζαν σε ένα σίκουελ, όπως και στη δημιουργία ενός θεματικού πάρκου. Ωστόσο, τόσο το κοινό όσο και οι κριτικοί τη χαρακτήρισαν βαρετή και μεγάλης χρονικής διάρκειας. «Η αφήγηση είναι ακατανόητη, η δομή των χαρακτήρων γελοία, η ιστορία διαρκεί 2 ώρες και ένα τέταρτο και είναι βαρετή, βαρετή, βαρετή» λέει ο κριτικός ταινιών του BBC Mark Kermode.
Από ‘δω και πέρα, η Walt Disney ελπίζει στην επιτυχία ταινιών μεγάλου προϋπολογισμού, όπως το The Avengers και το Brave, οι οποίες θα βγουν στις κινηματογραφικές αίθουσες στο τέλος της φετινής χρονιάς.
Ωστόσο, η ταινία John Carter δεν είναι η μόνη, η οποία δεν κατάφερε να επιβιώσει στον κόσμο του Hollywood. Στην πραγματικότητα, κι άλλες ταινίες με θέμα τον Άρη είχαν την ίδια μοίρα στα παγκόσμια κινηματογραφικά ταμεία.
Σύμφωνα με το Hollywood Reporter, η περσινή κινηματογραφική εμπορική αποτυχία ήταν το Mars Needs Moms, μία ακόμη παραγωγή της Disney, η οποία με κόστος 150εκ.$ έκανε εισιτήρια 39εκ.$. Ακολουθούν οι παλαιότερες Mission to Mars(2000) και My Favourite Martian(1999).
Μία ανέλπιστη αποτυχία λόγω του casting ήταν αυτή της ταινίας Gigli(2003) με πρωταγωνιστές το χολυγουντιανό ζευγάρι Jennifer Lopez και Ben Affleck. Κόβοντας εισιτήρια 4εκ.$ το πρώτο σαββατοκύριακο, σημείωσε μία πτώση πάνω από 80% το δεύτερο, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί από τις αίθουσες την τρίτη εβδομάδα της προβολής της.
Όσο για τον Kevin Costner, βραβευμένο ηθοποιό και σκηνοθέτη, το 1995 με την ταινία του Waterworld πρόσθεσε μία από τις πιο γνωστές κινηματογραφικές αποτυχίες στη λίστα των πιο αποτυχημένων ταινιών του Hollywood. Στη συνέχεια, ακολούθησε η ταινία του The postman, η οποία κόστισε 80εκ.$ και είχε έσοδα 17εκ.$.
Η ταινία της Disney Treasure Planet(2002), παρόλα τα διθυραμβικά σχόλια των κριτικών δεν είχε καμία οικονομική επιτυχία, αφού με κόστος 180εκ.$ είχε κέρδος μόνο 38εκ.$ στα ταμεία των Ηνωμένων Εθνών, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι οι καλές κριτικές δεν αποτελούν απαραίτητα το εχέγγυο για μία εμπορική επιτυχία.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τις εμπορικές αποτυχίες ταινιών ακολούθησε το κλείσιμο των studios τους. Συγκεκριμένα, η ταινία επιστημονικής φαντασίας Final Fantasy: The Spirits Within έχασε 82εκ.$, οδηγώντας στο κλείσιμο της εταιρείας Square Pictures.
Ταινίες όπως η κωμωδία Town & Country(2001), The 13th Warrior(1999) και Sahara(2005) είχαν απώλεια πάνω από 100εκ.$. Στη λίστα με τις μεγαλύτερες εμπορικές αποτυχίες του κινηματογράφου έχει προστεθεί το Adventures of Pluto Nash(2002) με τον Eddie Murphy, η οποία δεν κατάφερε να καλύψει τα έξοδα παραγωγής (120εκ.$) με μόλις 7.1εκ.$ εισιτήρια. Μία θέση πάνω στη σχετική λίστα φιγουράρει το The Alamo με ζημία 120εκ.$.
Ωστόσο, στην κορυφή της λίστας βρίσκουμε το Cutthroat Island(1995), το οποίο εξαιτίας της απώλειας 147εκ.$ έχει καταλάβει μία θέση στο Βιβλίο Παγκόσμιων Ρεκόρ Guinness.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >