Ζούμε σε καιρούς που περισσότερο από ποτέ, οφείλει κανείς να αναρωτιέται αν υπάρχει ελπίδα για αληθινή δικαιοσύνη, ποια είναι η σημασία της λέξης δημοκρατία, ποιοι έχουν δικαίωμα σε αυτή, κ.ο.κ., όπως μπορεί κανείς εύλογα να προβληματιστεί και για το αν υπάρχει σαφής και ευρέως αποδεκτός ορισμός της τοσο δημοφιλούς πια λέξης “τρομοκράτης”…

Ads

Διαβάστε επίσηςOmar Khadr: Το παιδί του Guantanamo

Σήμερα όμως μας δίνεται και η ευκαιρία να γνωρίσουμε τον νεότερο “εγκληματία πολέμου” της ιστορίας. Αυτός είναι ο Omar Khadr, το “παιδι του Guantanamo” κι εδώ ξετυλίγεται η ξεχωριστή ιστορία του.

image

Ads

Γεννημένος στον Καναδά από Αφγανούς γονείς, ο Omar Khadr βρέθηκε τη δεκαετία του ’90 στο Πακιστάν κι ύστερα στο Αφγανιστάν όπου συμμετείχε στην αντίσταση των Taliban απέναντι στην αμερικανικη εισβολή. Στα 15 του είχε την ατυχία να είναι ο μόνος επιζών μετά από επίθεση που δέχτηκαν στο καταφύγιο τους και στη συνέχεια να καταφέρει να αφαιρέσει τη ζωή ενός Αμερικανού πεζοναύτη. Αυτό ήταν αρκετό ώστε να του αποδοθεί ο χαρακτηρισμός του εγκληματία πολέμου, του δολοφόνου, του αμετανόητου τρομοκράτη, κ.ο.κ και να οδηγηθεί για μια ολόκληρη δεκαετία στην κόλαση του Guantanamo. Ο νεότερος κρατούμενος της βάσης είναι φυσικά και ο νεότερος  “εγκληματίας πολέμου” που έχει δει ποτέ η ανθρωπότητα.

image

Σε αυτό το μοναδικό ιστορικό ντοκουμέντο έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε από πρώτο χέρι για τις διαδικασίες με τις οποίες οδηγείται κάποιος στη βάση του Guantanamo, τις συνθήκες κράτησης, ενώ οι συγκρατούμενοί του Omar, οι ανακριτές και οι δεσμοφύλακες μοιράζονται μαζί μας τη δική τους εμπειρία και τα όσα ένιωσαν στα χρόνια που πέρασαν εκεί. Το σημαντικότερο ρόλο στην εξέλιξη της περιπέτειας του Omar Khadr έπαιξε φυσικά ο συνήγορός του, Dennis Edney, που για 12 χρόνια δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια να αναδείξει το παράλογο και αναποτελεσματικό χαρακτήρα της εκδικητικής αυτής φυλάκισης, και κράτησε ζωντανή την ελπίδα μέσα στον νεαρό Omar, θυμίζοντάς του τακτικά ότι “Πίσω από αυτές τις πόρτες βρίσκεται το φως του ήλιου. Και μια μέρα θα βγεις έξω”.

image

Κάτι που μετά από χρόνια προσπαθειών κατόρθωσε να το κάνει πραγματικότητα.

image

Xωρίς να θέλει να αποφύγει τις κύριες κοινωνικο-πολιτικές πτυχές μιας τέτοιας ιστορίας, η βραβευμένη αυτή παραγωγή, που προτάθηκε και για το βραβείο Εmmy, υιοθετεί μια περισσότερο ανθρωπιστική προσέγγιση στην όλη περιπέτεια του πρωταγωνιστή και όλων όσων πλαισίωσαν την ιστορία του μέχρι σήμερα. Εκτός από την ιδιαίτερη αξία που έχει σαν ιστορικό ντοκουμέντο, αποτελεί και ένα δείγμα εξαιρετικής δημοσιογραφικής δουλειάς, καθώς και μια κινηματογραφική παραγωγή υψηλής ποιότητας.

*Από σήμερα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την ταινία και στα ελληνικά, στην πλατφόρμα ντοκιμαντέρ souldefinition.net