Στην συντηρητική Τουρκία, πέντε ανήλικα κορίτσια, τολμούν να ορθώσουν το ανάστημα τους και να διεκδικήσουν την ελευθερία τους. Το συγκινητικό φιλμ «Ατίθασες» της Ντενίζ Γιαμζέ Εργουβέν που έφτασε μέχρι τα Όσκαρ, προβάλλεται στο διαδικτυακό 61ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, στο Τμήμα «Agora success stories».

Ads

«Ήθελα να ανακαλύψω πώς είναι να είσαι κορίτσι, γυναίκα στη σημερινή Τουρκία. Είναι ένα δύσκολο, αμφιλεγόμενο θέμα στην τουρκική κοινωνία σήμερα, καθώς ο λόγος των γυναικών και των κοριτσιών ακούγεται ελάχιστα.» – Ντενίζ Γιαμζέ Εργουβέν

Βρισκόμαστε στις αρχές του καλοκαιριού. Η Λαλ και οι τέσσερις αδελφές της επιστρέφουν από το σχολείο και μπλέκουν σ’ ένα σκάνδαλο με απρόσμενες συνέπειες. Σύντομα το σπίτι τους θα μετατραπεί σε φυλακή για τα πέντε κορίτσια, καθώς θα τους απαγορευτεί η έξοδος και θα ξεκινήσουν τα κατ’ οίκον μαθήματα. Τα κορίτσια θα προσπαθήσουν να σπάσουν τους περιορισμούς που τους έχουν τεθεί και να αναζητήσουν την ελευθερία.

image

Ads

Η δράση εκτυλίσσεται σ’ ένα απομονωμένο τουρκικό χωριό, όπου παρακολουθούμε τη γέννηση της σεξουαλικότητας πέντε ορφανών αδελφών, καθώς και την οργισμένη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και των συγγενών τους. Υπέροχα πρόσωπα, φρέσκια σκηνοθετική ματιά σε μια ταινία που μοιάζει άλλοτε με χάδι, κι άλλοτε με γροθιά στο στομάχι.

image

Η δημιουργός αποφασίζει να τοποθετήσει την ιστορία της σε ένα χωριό εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την Κωνσταντινούπολη, ενισχύοντας την απομόνωση, αλλά και την καταπίεση που αισθάνονται οι ηρωίδες. Μια ιστορία ενηλικίωσης, όχι με τους ευνοϊκότερους όρους, αλλά με όπλο τον ισχυρό αδερφικό δεσμό και την ορμή ενός άγριου και ατίθασου αλόγου.

image

Οι «Ατίθασες» (Mustang), αποτελούν το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Ντενίζ Γιαμζέ Εργουβέν. Η ταινία συμμετείχε στο φόρουμ συμπαραγωγών CROSSROADS του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 2012. Η παγκόσμια πρεμιέρα της πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών το 2015, όπου και τιμήθηκε με το Βραβείο «Label Europa Cinemas».

image

Την ίδια χρονιά, παρουσιάστηκε στο 56ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης στο Τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια», όπου και απέσπασε το Βραβείο Κοινού. Συνεχίζοντας την εντυπωσιακή πορεία τους, οι «Ατίθασες» κέρδισαν το Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ απέσπασαν και μία Υποψηφιότητα στην Κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, τόσο στις Χρυσές Σφαίρες, όσο και στα Όσκαρ.

Πέντε χρόνια μετά την πρεμιέρα της, οι «Ατίθασες» της Ντενίζ Γιαμζέ Εργουβέν, επιστρέφουν στο διαδικτυακό 61ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, στο Τμήμα «Agora success stories», το οποίο φιλοξενεί ταινίες οι οποίες πέρασαν από την Αγορά του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, προτού συνεχίσουν τη διαδρομή τους ανά την Υφήλιο αποσπώντας βραβεία και διακρίσεις, και επιστρέφουν στην Ελλάδα για μια σειρά διαδικτυακών προβολών.

image

«Ήθελα να μετατρέψω αυτά τα κορίτσια σε πρότυπα ηρωισμού, χαρακτήρες που σε εντυπωσιάζουν με το θάρρος τους, την εξυπνάδα και την επιμονή τους. Πρόκειται για ιδιότητες που σπάνια βλέπουμε στους γυναικείους χαρακτήρες στο σινεμά. Τα κορίτσια μου θυμίζουν λίγο τον Τζέιμς Ντιν. Είναι επαναστατημένες και ταυτόχρονα όμορφες. Διαθέτουν όλο το σφρίγος και τη φρεσκάδα της νιότης. Μπορείτε να το δείτε σαν μια κριτική άποψη από την οποία ελπίζω να βγαίνει κάτι θετικό.» – Ντενίζ Γιαμζέ Εργουβέν.

Η Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιουβέν, γεννήθηκε στην Άγκυρα και σπούδασε σκηνοθεσία στο La Femis, μετά από ένα μεταπτυχιακό Ιστορίας στο Γιοχάνεσμπουργκ. Η διπλωματική της ταινία «Bir Damla Su», επιλέχτηκε να συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ (όπως στο πρόγραμμα Cinefondation του Φεστιβάλ Καννών και στο Λοκάρνο, όπου και βραβεύτηκε). Έγραψε την πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία «Aτίθασες» μαζί με την Αλίς Ουϊνοκούρ και τη σκηνοθέτησε το 2014.

image

Ατίθασες / Mustang
Σκηνοθεσία: Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιουβέν
Σενάριο: Deniz Gamze Erguven, Alice Winocour
Πρωταγωνιστούν: Γκιουνές Σενσόι, Ελίτ Ισκάν, Ντογκά Σεϊνέπ Ντογκούσλου, Τουγκμπά Σουκούρονγλου, Ιλάιντα Ακτογκάν, Νιχάλ Κολντάς
Φωτογραφία: Νταβίντ Σιζαλέτ, Ερσίν Γκοκ
Μοντάζ: Ματίλντε Βαν Ντε Μούρτελ
Μουσική: Γουόρεν Ελις
Έτος Παραγωγής: 2015
Χώρα Παραγωγής: Τουρκία, Γαλλία, Κατάρ, Γερμανία
Διάρκεια: 97 λεπτά
Προβάλλεται διαδικτυακά στο 61ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το 61ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιείται φέτος διαδικτυακά, από την Πέμπτη 5 έως και την Κυριακή 15 Νοεμβρίου.