Το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης σήκωσε αυλαία την Πέμπτη 7 και ολοκληρώνεται την Κυριακή 17 Μαρτίου. Στο πλούσιο πρόγραμμά του, περιλαμβάνονται 250 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους, ανάμεσα στα οποία και 112 παγκόσμιες, διεθνείς και ευρωπαϊκές πρεμιέρες. Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί, στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές καθώς και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν. Παράλληλα, παρακολουθούμε ταινίες και διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ.

Ads

Τα φετινά σποτ του Φεστιβάλ δημιούργησε ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Ρέντης, βραβευμένος με Αργυρό Αλέξανδρο >>Film Forward στο 25ο ΦΝΘ. Με τα λόγια του δημιουργού:

«​Αν αφήσεις την κάμερα να γράφει, είναι σίγουρο ότι η ζωή θα σε εκπλήξει. Τρεις ιστορίες που βασίζονται στο απρόβλεπτο, σε κάτι που μας περιβάλλει, αλλά που για κάποιο λόγο αρνούμαστε να δούμε μέχρι αυτό να εισέλθει με ορμή στο κάδρο. Διακόπτοντας απότομα μία γνώριμη κατάσταση, προκύπτει αρχικά μια έκπληξη, ένα τίναγμα. Αλλά αυτό που ακολουθεί είναι μία νέα συνθήκη και ενδεχομένως η αρχή ενός διαλόγου. Βασικός άξονας των τριών σποτ είναι η συνύπαρξη, στη συντροφικότητα, στη σχέση μας με το περιβάλλον, στον ανταγωνισμό. Και τελικά, ίσως η συνύπαρξη να είναι η μεγαλύτερη πρόκληση αυτής της περιόδου. Ανακαλύπτουμε νέους τρόπους να συνομιλούμε, να αποδεχόμαστε, και τελικά συνυπάρχουμε με όσα επιλέγαμε να αγνοούμε. Άλλωστε, το τι μένει πλέον εκτός κάδρου σπάνια αποτελεί επιλογή μας. Όλα είναι μπροστά μας, είτε αυτό ονομάζεται πόλεμος, ανθρώπινα δικαιώματα ή κοινωνική ανισότητα».

https://www.youtube.com/watch?v=ByGRmYu9av4

Αφίσα & Spotlight στον Δημήτρη Παπαϊωάννου

Ads

Το σχέδιο της αφίσας του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης υπογράφει ο σπουδαίος δημιουργός (σκηνοθέτης, χορογράφος, εικαστικός και περφόρμερ) Δημήτρης Παπαϊωάννου.

Το 26ο ΦΝΘ υποδέχεται τον διεθνώς αναγνωρισμένο δημιουργό, φωτίζοντας τις πολύπλευρες πτυχές ενός καλλιτέχνη που διατρέχει διαφορετικές μορφές τέχνης και έκφρασης, επαναπροσδιορίζοντας τα όρια της αναπαράστασης, της αλληγορικής δύναμης των εικόνων και της επικοινωνίας του καλλιτεχνικού έργου με τον θεατή.

Στο πλαίσιο του 26ου ΦΝΘ θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της Εύας Στεφανή Η καρδιά του ταύρου (working title) σε παραγωγή Onassis Culture, σε ειδική προβολή ως work in progress. Στο ντοκιμαντέρ η σκηνοθέτις ακολουθεί την περιοδεία της παράστασης Εγκάρσιος Προσανατολισμός στις ευρωπαϊκές σκηνές, ένα έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου σε παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Στη Θεσσαλονίκη θα παρουσιαστεί και η βίντεο-εγκατάσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου, Inside, καθώς και η παράλληλη κινηματογραφική απεικόνιση των παρασκηνίων του Inside, με τίτλο Backside, στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών.

Επιπλέον, το Φεστιβάλ εξερευνά το κινηματογραφικό έργο του σπουδαίου δημιουργού, προβάλλοντας τις μικρού μήκους ταινίες του, Nowhere και Primal Matter, ενώ το περιοδικό Πρώτο Πλάνο είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου.

https://www.youtube.com/watch?v=pZhzETFTsa8

Citizen Queer

Συνολικά 33 ντοκιμαντέρ που υμνούν την ομορφιά της απελευθερωτικής πράξης του αυτοπροσδιορισμού και σφράγισαν το παγκόσμιο queer σινεμά πρωταγωνιστούν στο μεγάλο αφιέρωμα του 26ου ΦΝΘ με τίτλο Citizen Queer.

Αγαπημένοι καλλιτέχνες, ακτιβιστές και σημαντικές προσωπικότητες του κινηματογράφου και του πολιτισμού, πανεπιστημιακοί και επιστήμονες θα βρίσκονται στις προβολές για να συζητήσουν με το κοινό.

Επιπλέον, ο αγαπημένος ΑΚατάλογος του Φεστιβάλ θα συμπληρώσει το αφιέρωμα, φιλοξενώντας κείμενα που εξερευνούν τις θεματικές, συνιστώσες και καταβολές του queer ντοκιμαντέρ.

Φερνάντο Τρουέμπα

Ο Φερνάντο Τρουέμπα ξεκίνησε την πορεία του στον χώρο του Σινεμά ως κριτικός κινηματογράφου, αρχικά στην εφημερίδα El País στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και έπειτα ως ιδρυτής του μηνιαίου κινηματογραφικού περιοδικού Casablanca, το 1980. Το 1993 τιμήθηκε με το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας για το έργο του, «Μπελ Επόκ».

Ο καταξιωμένος Ισπανός σκηνοθέτης θα βρεθεί στην χώρα μας, για να παραλάβει τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο για το σύνολο της προσφοράς του στην Έβδομη Τέχνη και να συνομιλήσει με το κοινό στις προβολές των ταινιών του.

Παναγιώτης Ευαγγελίδης

Το Φεστιβάλ πραγματοποιεί αφιέρωμα στο θαρραλέο και πρωτοποριακό Σινεμά του Παναγιώτη Ευαγγελίδη, που θέτει την ορατότητα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας σε πρώτο πλάνο, συνδυάζοντας το προσωπικό στοιχείο με την κοινωνική πραγματικότητα και την αναγκαιότητα της αλλαγής. Στον σκηνοθέτη, σεναριογράφο και συγγραφέα θα απονεμηθεί τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος για την προσφορά του στο σινεμά.

https://www.youtube.com/watch?v=jqCWyPU4kS4

Ελληνικά Ντοκιμαντέρ

Ανθρώπινα δικαιώματα, προσφυγική κρίση, ζητήματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ιστορίες γυναικείας χειραφέτησης και έμφυλης βίας, είναι μερικά από τα θέματα που απασχόλησαν φέτος τους Έλληνες ντοκιμαντερίστες, οι οποίοι δίνουν κινηματογραφικό ραντεβού στη Θεσσαλονίκη.

Από τα «Αδέσποτα Κορμιά» της Ελίνας Ψύκου, το «Αζήτητοι» της Μαριάννα Οικονόμου και το «Unclickable» του Μπάμπη Μακρίδη, μέχρι το «142 Χρόνια» του Στέλιου Κούλογλου (φωτογραφία) και το «Λενάκι, δυο Φωτιές και δυο Κατάρες» του Δημήτρη Ινδαρέ, στο 26ο ΦΝΘ θα προβληθούν, 67 μεγάλου και μικρού μήκους ελληνικές ταινίες:

– 35 ταινίες συμμετέχουν στο διεθνές πρόγραμμα (Διεθνές Διαγωνιστικό, Διαγωνιστικό Newcomers, Διαγωνιστικό >>Film Forward, Ανοιχτοί Ορίζοντες).

– To τμήμα Πλατφόρμα μετονομάζεται και αναβαθμίζεται σε Πλατφόρμα+, αποκτά τον δικό του κατάλογο, ενώ η διάρκειά του διευρύνεται σε 14 ημέρες, από τις 8 έως τις 22 Μαρτίου. Με αυτό τον τρόπο, θεατές από όλη την Ελλάδα θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν 21 ελληνικές ταινίες στην ψηφιακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ.

– Η ειδική προβολή της COSMOTE TV του ντοκιμαντέρ Underwonder του Κώστα Καρύδα ρίχνει μια ματιά στον συναρπαστικό κόσμο της σπηλαιοκατάδυσης.

– Το εξαιρετικά επίκαιρο ντοκιμαντέρ Οι γάμοι της Τήλου του Παναγιώτη Ευαγγελίδη θα είναι καθολικά προσβάσιμο τόσο στη φυσική προβολή του όσο και διαδικτυακά, με την υποστήριξη της Alpha Bank, χορηγού προσβασιμότητας του Φεστιβάλ.

– Δύο ταινίες αφιερωμένες στην αξέχαστη σοπράνο Μαρία Κάλλας. Ανάμεσά τους το ντοκιμαντέρ Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία – Τα άγνωστα χρόνια της Κάλλας των Μιχάλη Ασθενίδη και Βασίλη Λούρα, σε παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, μια σημαντική καταγραφή της ζωής της ελληνίδας υψιφώνου, αλλά και παρακαταθήκη για την πολιτιστική μας κληρονομιά, που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της ΔΕΗ.

Διεθνές Πρόγραμμα

Το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης φιλοξενεί τέσσερα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα:

Συνολικά 12 ταινίες, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές, συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα, διεκδικώντας τον Χρυσό Αλέξανδρο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 12.000 ευρώ, καθώς και τον Αργυρό Αλέξανδρο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 5.000 ευρώ.

Στο διαγωνιστικό τμήμα Newcomers, με πρώτες και δεύτερες ταινίες νέων δημιουργών, συναντούμε 12 ταινίες, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές, που διαγωνίζονται για τον «Χρυσό Αλέξανδρο – Δημήτρης Εϊπίδης» που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 10.000 ευρώ και τον Αργυρό Αλέξανδρο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 4.000 ευρώ.

Το διαγωνιστικό τμήμα >>Film Forward, που αμφισβητεί τις κινηματογραφικές συμβάσεις και προτείνει ριζοσπαστικές ταινίες, φιλοξενεί 11 ταινίες, ανάμεσά τους και δύο ελληνικές. Τα βραβεία που απονέμονται στο πλαίσιο του τμήματος είναι ο Χρυσός Αλέξανδρος >>Film Forward που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ και ο Αργυρός Αλέξανδρος που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ.

Στο διαγωνιστικό τμήμα Immersive: All around cinema, 8 πρωτοποριακές δημιουργίες διεκδικούν τον Χρυσό Αλέξανδρο Immersive, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ. Στο πλαίσιο του τμήματος, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει εκτός συναγωνισμού την καλλιτεχνική εγκατάσταση Το βλέμμα του «εγώ» του θρύλου της ηλεκτρονικής μουσικής, Ζαν-Μισέλ Ζαρ.

Ανακαλύπτουμε δυναμικά και ευρηματικά ντοκιμαντέρ στους Ανοιχτούς Ορίζοντες. Παρουσιάζονται τα κορυφαία ντοκιμαντέρ στο τμήμα Top Docs. Προσφέρονται συναρπαστικές στιγμές στις νεαρότερες ηλικίες μέσα από το τμήμα NextGen.

Αγορά

Δυναμικές δράσεις, νέα βραβεία και συνεργασίες φιλοξενούνται φέτος στην Αγορά, το αναπτυξιακό κομμάτι του Φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί σε φυσικούς χώρους, αλλά και online. Η Αγορά του ΦΝΘ παρουσιάζει και στηρίζει τις ταινίες και τους δημιουργούς του αύριο μέσα από τις δράσεις Thessaloniki Pitching Forum, Docs in Progress, Agora Lab, Meet the Future, Agora Talks, Talking Heads κ.ά.

Τμήμα Podcast

Δεκατέσσερα ελληνόφωνα και ένα αγγλόφωνο πόντκαστ συμμετέχουν στο Διαγωνιστικό Τμήμα Podcast του Φεστιβάλ, διεκδικώντας το Βραβείο του Καλύτερου Podcast, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, ενώ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει και 21 πόντκαστ στην Ενότητα Nexus.

50 Χρόνια Δημοκρατία

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος στη χώρα μας, το Φεστιβάλ φιλοξενεί μια σειρά από εκδηλώσεις που αποτίουν φόρο τιμής στην ιστορική επέτειο, αλλά και στους αντιδικατορικούς αγώνες.

Το κινηματογραφικό σκέλος του αφιερώματος περιλαμβάνει τέσσερις ταινίες από σπουδαίους δημιουργούς, που ανατρέχουν σε συνταρακτικά γεγονότα.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με υπουργούς και βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου Μισός αιώνας εκλογές – Συζητώντας για τις αναμετρήσεις της Μεταπολίτευσης (εκδόσεις Πόλις), σε επιμέλεια των Πέτρου Ιωαννίδη και Ηλία Τσαουσάκη.

Εκδόσεις

H ειδική δίγλωσση έκδοση του Φεστιβάλ για τα κινηματογραφικά μανιφέστα, η οποία περιλαμβάνει 24 διακηρύξεις με διαχρονική αξία, που αποτυπώνουν την ιστορία και εξέλιξη του είδους του ντοκιμαντέρ και του σινεμά γενικότερα. Η ειδική έκδοση του Φεστιβάλ πλαισιώνεται από μίνι αφιέρωμα με πέντε ταινίες που συνδέονται με ισάριθμα μανιφέστα.

Ο αγαπημένος ΑΚατάλογος του Φεστιβάλ θα συμπληρώσει το μεγάλο αφιέρωμα Citizen Queer του 26ου ΦΝΘ, φιλοξενώντας κείμενα που εξερευνούν τις θεματικές, συνιστώσες και καταβολές του queer ντοκιμαντέρ. Τα κείμενα για τον ΑΚατάλογο υπογράφουν οι Πολ Πρεθιάδο, Παναγιώτης Ευαγγελίδης, Λήδα Γαλανού, Δημήτρης Παπανικολάου, ΝΙΟΝΙΑ φιλμς, Σήφης Βαρδάκης, Γιώργος Κρασσακόπουλος, Σιμόν(ε) φαν Σάαρλος, Ορέστης Ανδρεαδάκης.

Ταινία Λήξης

Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει την Κυριακή 17 Μαρτίου, με την απονομή των βραβείων και την προβολή της ταινίας Γιάννης Σπανός: Πίσω απ’ τη μαρκίζα του Άρη Δόριζα.

https://www.youtube.com/watch?v=fErL23D5fHo