Καταδικασμένος στην πατρίδα του και αναγκασμένος να ζει σε εξορία, ο σπουδαίος Ιρανός σκηνοθέτης Μοχάμαντ Ρασούλοφ καταθέτει μία από τις σημαντικότερες πολιτικές ταινίες του 21ου αιώνα. Κι ενώ στην Ελλάδα παρακολουθήσαμε με ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού, την τραγελαφική διαδικασία επιλογής ταινίας που θα εκπροσωπούσε τη χώρα στα επερχόμενα Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας, στη Γερμανία προχώρησαν σε μία σπουδαία κίνηση, επιλέγοντας τον «Σπόρο της Ιερής Συκιάς»! Πανελλήνια πρεμιέρα στο 30ό Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

Ads

Έχοντας υποστεί μακροχρόνιες διώξεις και παρενοχλήσεις, ο Μοχάμαντ Ρασούλοφ απέδρασε τον περασμένο Μάιο από το Ιράν, περπατώντας επί 28 μερόνυχτα και φτάνοντας πεζός μέχρι τη Γερμανία.

Αν δεν είχε βρει τρόπο να φύγει κακήν κακώς από τη χώρα του, ο πολύπαθος σκηνοθέτης θα είχε καταδικαστεί σε οκτώ χρόνια φυλάκισης και βασανισμών, θεωρούμενος ως εχθρός του θεοκρατικού καθεστώτος της πατρίδας του.

Ads

Ασφαλής τώρα πια, ο Ρασούλοφ έτυχε εκστατικών χειροκροτημάτων κατά την παρουσία του στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών, όπου η νέα του ταινία διαγωνίστηκε για τον Χρυσό Φοίνικα, πραγματοποιώντας την πρώτη του δημόσια εμφάνιση σε κινηματογραφική διοργάνωση ως ελεύθερος άνθρωπος έπειτα από πολλά χρόνια.

Ο «Σπόρος της Ιερής Συκιάς» είναι μια απροκάλυπτα αντικαθεστωτική ταινία, ένα πανίσχυρο δράμα που συνιστά ασυζητητί μια απ’ τις κορυφαίες στιγμές του σύγχρονου πολιτικού κινηματογράφου. Αυτοεξόριστος στην Ευρώπη πια, ο Μοχάμαντ Ρασούλοφ άφησε το Ιράν με μια παραβολή που προέκυψε από τα σπλάχνα της σύγχρονης κοινωνικής αναταραχής.

Της ίδιας αναταραχής που οδηγεί τα μέλη μιας μεσοαστικής οικογένειας, ιδεολογικά χωρισμένης στα δύο, σε μια μέχρις εσχάτων σύγκρουση μεταξύ τους. Δήλωση αγανάκτησης και θυμού, θρίλερ αγωνίας, αλλά και μια κατά μέτωπο επίθεση σε ένα πνιγηρό καθεστώς που σκοτώνει τα παιδιά του, η πολυσυζητημένη δημιουργία του Ρασούλοφ κέρδισε Ειδικό Βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών και αποτελεί την επίσημη υποβολή της Γερμανίας για το προσεχές Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας.

Στην συγκεκριμένη φωτογραφία, απεικονίζεται ο Μοχάμαντ Ρασούλοφ στην παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας του στις Κάννες, κρατώντας στα χέρια του τα πορτρέτα των δύο πρωταγωνιστών της, οι οποίοι βρίσκονται υπό περιορισμό στο Ιράν. Δίπλα του βρίσκεται η κορυφαία Ιρανή ηθοποιός της γενιάς της και επίσης εξόριστη από την πατρίδα της, η σπουδαία Γκολσιφτέ Φαραχανί, που έχει πρωταγωνιστήσει σε ταινίες μερικών από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της εποχής μας, από το «Τι Απέγινε η Έλι» του Aσγκάρ Φαραντί, μέχρι το «Paterson» του Τζιμ Τζάρμους.

Μοχάμαντ Ρασούλοφ / Mohammad Rasoulof

Ο καταξιωμένος Ιρανός δημιουργός, γεννημένος στην Σιράζ του Ιράν το 1972, σπούδασε Κοινωνιολογία στην Τεχεράνη. Το έργο του διακρίνεται συστηματικά στα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ. Ο ίδιος αντιμετωπίζει εδώ και μια δεκαετία διαρκή νομικά προβλήματα με το καθεστώς της χώρας του.

O Μοχάμεντ Ρασούλοφ απουσίαζε από το Φεστιβάλ Βερολίνου το 2020, καθώς είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση ενός έτους και διετή απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Κέρδισε πανηγυρικά την Χρυσή Άρκτο της Μπερλινάλε δίχως να την παραλάβει, εξαιτίας της απαγόρευσης εξόδου του από το Ιράν.

Το 2017 είχε τιμηθεί με το βραβείο της ενότητας «Ένα κάποιο βλέμμα» του Φεστιβάλ των Καννών, για την ταινία «Ένας ακέραιος άνθρωπος», που εστίαζε πάνω στη διαφθορά στο Ιράν. Στη ταινία του, «There Is No Evil», ο σκηνοθέτης καταπιάνεται με το κατά πόσο η ατομική ελευθερία μπορεί να εκφραστεί σ’ ένα δεσποτικό καθεστώς.

«Δεν μπορούν να μου στερούν το δικαίωμα να δημιουργώ τέχνη ή να προκαλούν καταστάσεις που με εμποδίζουν να το κάνω. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να απολαύσω τα ανθρώπινα δικαιώματά μου, το έχω ήδη κάνει μέχρι τώρα και θα συνεχίσω να το κάνω.» – Μοχάμαντ Ρασούλοφ

30ό Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας

Το επετειακό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας με υπερηφάνεια φιλοξενεί στο πρόγραμμά του την πανελλήνια πρώτη προβολή της πολυσυζητημένης και βαθιά επαναστατικής ταινίας του Μοχάμαντ Ρασούλοφ, που κέρδισε επάξια το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά γεγονότα του 2024.

Οι αίθουσες που φιλοξενούν τη φετινή διοργάνωση είναι: ΔΑΝΑΟΣ Ι & ΙΙ, CINOBO ΟΠΕΡΑ Ι & ΙΙ, ΑΣΤΟΡ, ΑΣΤΥ, ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ και ΠΑΛΛΑΣ. Το 30ό Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας διεξάγεται από την Τετάρτη 2 έως και τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου. Η ταινία «Anora» του Σον Μπέικερ, αποτελεί την ταινία έναρξης και θα κυκλοφορήσει στις εγχώριες κινηματογραφικές αίθουσες από την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, σε διανομή της εταιρείας Tanweer.

Διαβάστε Επίσης:
«Δεν Υπάρχει Κακό» / Αψηφώντας την απειλή να γυρίζει ταινίες ο Μοχάμαντ Ρασούλοφ καταθέτει τέσσερις ιστορίες πολιτικών διώξεων στο Ιράν

The Seed of the Sacred Fig
Σκηνοθεσία: Μοχάμαντ Ρασούλοφ / Mohammad Rasoulof
Σενάριο: Μοχάμαντ Ρασούλοφ
Πρωταγωνιστούν: Mahsa Rostami, Setareh Maleki, Niousha Akhshi
Έτος Παραγωγής: 2024
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία, Γερμανία, Ιράν
Διάρκεια: 168 λεπτά
Προβάλλεται την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, στις 20:15 στον Κινηματογράφο ΑΣΤΥ
Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες από την εταιρία AMA Films