Στον αντίποδα των ταινιών που δεν αξίζει να δούμε για την 28η Οκτωβρίου, όπως αυτές παρουσιάστηκαν στο αφιέρωμα του Tvxs.gr «Κινηματογράφος και 28η Οκτωβρίου: Κακή προπαγάνδα, κάκιστες ταινίες», υπάρχει ο «Ουρανός» του Τάκη Κανελλόπουλου, μία ταινία που βραβεύτηκε εγχώρια, αλλά καταξιώθηκε και διεθνώς. 

Ads

Ο Τάκης Κανελλόπουλος είναι ένας από τους πιο αξιόλογους Έλληνες σκηνοθέτες με τον «Ουρανό» και το μετέπειτα αριστούργημα του η «Εκδρομή» να θεωρούνται τα αριστουργήματα του, τα οποία όταν είχαν προβληθεί είχαν προκαλέσει κύμα ενθουσιασμού, μεταξύ των  κριτικών. Ο σκηνοθέτης γύρισε τις ταινίες του κατά το κινηματογραφικό κίνημα «Νέος Ελληνικός Κινηματογράφος» όπου σε αυτό ανήκουν οι Θεόδωρος Αγγελόπουλος, Σταύρος Τορρνές, Τόνια Μαρκετάκη, Δήμος Θέος κ.α.

Όσον αφορά τον «Ουρανό» η υπόθεση διαδραματίζεται σε ένα χωριό της Μακεδονίας,όπου η Ανθούλα αγαπά τον Γιάγκο και η Σοφία τον Στράτο . Η κήρυξη του πολέμου τους χωρίζει, καθώς οι δυο νέοι, μαζί με τον δάσκαλο, φεύγουν για το μέτωπο. Μέσα από αυτήν την πολύ απλή υπόθεση, η ταινία καταφέρνει να μας μεταφέρει στα δεινά του πολέμου, κάνοντας μία σύγκριση παρελθόντος και μέλλοντος, ενώ μέσα από μία δόση ωμού ρεαλισμού δημιουργεί ένα αντιπολεμικό κλίμα, χωρίς υπερβολές.

Αποφεύγει πλήρως τους πατριωτισμούς και τους φαφλατισμούς και μιλάει για τους «γνωστούς άγνωστους» , όπως λέει η αφιέρωση στο τέλος της ταινίας, όπου πήγαν στον πόλεμο και έζησαν την φρίκη του, με αποτέλεσμα να αλλάξουν για πάντα οι ζωές τους. Στην ταινία αυτή δεν υπάρχουν ήρωες, αλλά μόνο χαμένοι.

Ads

Ο Κανελλόπουλος επιλέγει έναν αργό ρυθμό στην αφήγηση και μέσα από μία σκηνοθετική ματιά που πρωταγωνιστεί το φυσικό τοπίο δημιουργεί σκηνές που αποτυπώνονται στον νου του θεατή. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ταινία είχε βραβευτεί για την φωτογραφία της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Επίσης, ήταν η επίσημη επιλογή της χώρας μας στο Φεστιβάλ των Κανών, ενώ προβλήθηκε και στο Φεστιβάλ του Βερολίνου εκτός του διαγωνιστικού. Επιπλέον,  «Ουρανός» βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ της Νάπολης με το Ασημένιο βραβείο.

Ανάμεσα στις διακρίσεις της είναι και τα λόγια των κριτικών, με τον «Ομπσέρβερ» να την τοποθετεί στις 10 καλύτερες ταινίες του 1963, ενώ οι θεωρητικοί του κινηματογράφου την τοποθετούν στις μεγαλύτερες αντιπολεμικές ταινίες όλων των εποχών. Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Φεντερίκο Φελίνι είδε την ταινία και την βρήκε καταπληκτική.

Σε μία τρομακτική και φρικιαστική συνθήκη όπως είναι ο πόλεμος είναι επιφανειακό να βλέπουμε μόνο πατριωτισμούς και μεγαλοστομίες από ήρωες. Σε μία συνθήκη, όπως ο πόλεμος, θα έπρεπε να βλέπουμε μέσα από απλές και λιτές ιστορίες, πως αλλάζει την ζωή του ανθρώπου, τόσο την στιγμή που την βιώνει, αλλά και μετά το τέλος της, αφήνοντας κατάλοιπανα το συνοδεύουν για πάντα.

Αυτή ακριβώς η ταινία είναι ο «Ουρανός» του Τάκη Κανελλόπουλου…