Γεννημένος στις 8 Αυγούστου του 1937, στο Λος Άντζελες των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Ντάστιν Χόφμαν έχει βραβευτεί δύο φορές από την Ακαδημία Αμερικανικού Κινηματογράφου με το Όσκαρ Καλύτερης Ερμηνείας, ενώ έχει προταθεί πέντε ακόμη φορές. Με αφορμή τα γενέθλια του σπουδαίου ηθοποιού, παρουσιάζουμε έξι χαρισματικές ερμηνείες, μίας μοναδικής υποκριτικής ιδιοφυΐα της Έβδομης Τέχνης.

Ads

«Ο Πρωτάρης» (The Graduate – 1967) του Μάικ Νίκολς

image

Η ιστορία της θρυλικής αυτής ταινίας του 1967, αφορά τη μύηση στον έρωτα ενός νέου άντρα – που μόλις αποφοίτησε από το κολέγιο – από μια μεγαλύτερή του γυναίκα. Μεγαλύτερη μεν αλλά που διατηρεί ακέραιη την ομορφιά και τη γοητεία της. Φυσικά, το «στόρι» του «Πρωτάρη» έχει και την ιδιαιτερότητά του, καθώς η κυρία που αποπλανεί τον Μπεν είναι σύζυγος του συνεταίρου του πατέρα του Μπεν και το χειρότερο, μητέρα της κοπέλας που ο Μπεν ερωτεύεται σταδιακά.

Ads

Υπό τους ήχους του «And here’s to you, Mrs. Robinson, Jesus loves you more than you will know» από το θρυλικό κομμάτι των Σάιμον & Γκαρφάνκελ και μέσα στην επαναστατική έξαψη εκείνης της εποχής, ο Ντάστιν Χόφμαν έγινε σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς. Ενσαρκώνοντας ιδανικά τον ρόλο του αμφισβητία του συστήματος φοιτητή Μπέντζαμιν Μπράντοκ, ο οποίος “παρασύρεται” ερωτικά από την κυρία Ρόμπινσον που υποδύεται μοναδικά η Άνν Μπάνκροφτ.

Μία ταινία που γυρίστηκε τη δεκαετία του ’60 και κάθε άλλο παρά έχει χάσει την αίγλη της. Ποιος μπορεί να λησμονήσει τις υποβλητικές εκείνες σκηνές με τον Ντάστιν Χόφμαν να μελαγχολεί στην πισίνα του σπιτιού του ή μπροστά στο ενυδρείο του; Να μοιάζει σαν χαμένος ανάμεσα στους φίλους των γονιών του και βέβαια, μπροστά στην κυρία Ρόμπινσον;

Η ταινία γυρίστηκε το 1967 από τον Μάικ Νίκολς, με παραγωγό τον Τζόζεφ Λιβάιν, που αγόρασε τα δικαιώματα του βιβλίου από τον συγγραφέα Τσαρλς Γουέμπ. Διευθυντής φωτογραφίας είναι ο Robert Surtees, βραβευμένος με Όσκαρ για τη δουλειά του στην ταινία «Μπεν Χούρ». Ο “Πρωτάρης” είχε μεγάλη απήχηση και κατάφερε μεταξύ άλλων να αποσπάσει 7 υποψηφιότητες για Όσκαρ, 5 Χρυσές Σφαίρες, 5 Βραβεία BAFTA, 1 Grammy για το τραγούδι, καθώς και το μοναδικό Όσκαρ σκηνοθεσίας στην σπουδαία καριέρα του Μάικ Νίκολς.

Διαβάστε επίσης:
Ο σκηνοθέτης του «Πρωτάρη» Μάικ Νίκολς

«Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου» (All The President’s Men – 1976) του Άλαν Τζέι Πακούλα

image

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα αξιόλογο πολιτικό θρίλερ, σε σκηνοθεσία του Άλαν Τζέι Πακούλα. Το σενάριο είναι βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο των δημοσιογράφων Καρλ Μπέρνσταϊν και Μπομπ Γούντγουορντ, το οποίο πραγματεύεται τις έρευνες σχετικά με το Σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ. Τη διασκευή του σεναρίου για την μεγάλη οθόνη πραγματοποίησε ο Γουίλιαμ Γκόλντμαν και πρωταγωνιστές της ταινίας είναι οι Ντάστιν Χόφμαν και Ρόμπερτ Ρέντφορντ, ως Μπέρνσταϊν και Γούντγουορντ αντίστοιχα.

Το φιλμ μας μεταφέρει το 1972 στις Ηνωμένες Πολιτείες, και συγκεκριμένα στην Ουάσινγκτον, παραμονές της εκλογής του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον. Μια ομάδα ανδρών εισβάλλει στα γραφεία των δημοκρατικών και συλλαμβάνεται από την αστυνομία. Οι άνδρες αυτοί περνούν από δίκη, αλλά χωρίς να δώσουν εξηγήσεις και αφήνοντας πολλά ερωτηματικά στην κοινή γνώμη. Λίγες μέρες αργότερα ο Νίξον εκλέγεται ξανά.

Δύο ρεπόρτερ της εφημερίδας Washington Post, ο Καρλ Μπέρνσταϊν (Ντάστιν Χόφμαν) και ο Μπομπ Γούντγουορντ (Ρόμπερτ Ρέντφορντ), αρχίζουν τις έρευνες πάνω στην υπόθεση και πολύ γρήγορα ανακαλύπτουν ότι πίσω από την ιστορία κρύβονταν η επιτροπή υπεύθυνη για την προεκλογική εκστρατεία του Νίξον – πρόκειται για το σκάνδαλο το οποίο έχει μείνει στην ιστορία με το όνομα Γουότεργκεϊτ. Τα θεμέλια της νεοσύστατης κυβέρνησης αρχίζουν να τρίζουν καθώς βγαίνουν στην επιφάνεια κι άλλα σκάνδαλα, ενώ οι δύο ρεπόρτερ συνεχίζουν τις έρευνες βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.

Η ταινία προτάθηκε για οκτώ βραβεία Όσκαρ και παρά το γεγονός ότι είχε απέναντι της επίσης σπουδαίες δημιουργίες, απέσπασε συνολικά τέσσερα βραβεία: Διασκευής Σεναρίου, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Ήχου και Β’ Ανδρικού Ρόλου. H ερμηνεία του Τζέισον Ρόμπαρντς στον ρόλο του διευθυντή της εφημερίδας είναι ίσως η πιο αξιοσημείωτη από τους δεύτερους ρόλους στην ταινία. Ο ηθοποιός κέρδισε το αγαλματίδιο κι επανέλαβε την επιτυχία του έναν χρόνο αργότερα κερδίζοντας το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία του Φρεντ Τσίνεμαν, Τζούλια (Julia, 1977).

Διαβάστε επίσης:
45 χρόνια από το σκάνδαλο Γουοτεργκέιτ: «Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου»

«Κράμερ Εναντίον Κράμερ» (Kramer vs. Kramer – 1979) του Ρόμπερτ Μπέντον

image

Ο Τεντ Κράμερ, ένας εργασιομανής και στέλεχος διαφημιστικής εταιρίας, αναλαμβάνει τον μεγαλύτερο πελάτη της εταιρίας. Αφού περνάει τη μέρα του συζητώντας με το αφεντικό του το νέο του καθήκον, επιστρέφει σπίτι και βρίσκει τη σύζυγό του Τζοάνα να τον εγκαταλείπει. Ο Τεντ αναγκάζεται να μεγαλώσει τον γιο τους Μπίλι μόνος του. Οι δυο θα αρχίζουν να μισούν ο ένας τον άλλον καθώς ο Τεντ έχει πολύ δουλειά να κάνει και ο Μπίλι δεν αισθάνεται την αγάπη και την προσοχή που του έδινε η μητέρα του. Μετά από αρκετούς μήνες, οι Τεντ και Μπίλι θα εναρμονιστούν με τα νέα δεδομένα και τελικά θα αρχίσουν να αγαπάνε και να νοιάζονται ο ένας τον άλλον.

Ο Τεντ θα γίνει φίλος με τη γειτόνισά του Μάργκαρετ, η οποία είχε συμβουλέψει την Τζοάνα να τον εγκαταλείψει. Η Μάργκαρετ είναι και αυτή μητέρα χωρίς σύζυγο. Μια μέρα καθώς κάθονται στο πάρκο και παρακολουθούν τα παιδιά τους να παίζουν, ο Μπίλι τραυματίζεται σοβαρά στο πρόσωπο. Ο Τεντ αμέσως τον πηγαίνει στο νοσοκομείο και τον παρηγορεί τρυφερά, αντιπροσωπεύοντας την συνεχώς αυξανόμενη συναισθηματική ένωση και αίσθηση υπευθυνότητας για το παιδί του από τότε που τους εγκατέλειψε η Τζοάνα.

Πέντε Βραβεία Όσκαρ για την σπαρακτική αμερικανική δραματική ταινία παραγωγής 1979 σε σκηνοθεσία του Ρόμπερτ Μπέντον. Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός παντρεμένου ζευγαριού και τον αντίκτυπο που έχει το διαζύγιό τους στο περιβάλλον τους και ιδιαίτερα στο μικρό τους γιο. Το σενάριο έγραψε ο ίδιος ο σκηνοθέτης και είναι βασισμένο στο βιβλίο του Έιβερι Κόρμαν. Εξαιρετικοί στους πρωταγωνιστικούς ρόλους οι Ντάστιν Χόφμαν και Μέριλ Στριπ, τιμήθηκαν και οι δύο με Όσκαρ για τις ερμηνείες τους.

«Ο Άνθρωπος της Βροχής» (Rain Man – 1988) του Μπάρι Λέβινσον

image

Ο Τσάρλι Μπάμπιτ (Τομ Κρουζ), ένας 25χρονος αντιπρόσωπος αυτοκινήτων στο Λος Άντζελες, βρίσκεται στη μέση της διαδικασίας να εισάγει τέσσερις Λαμποργκίνι. Η συμφωνία απειλείται από την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των Η.Π.Α. (EPA) και αν ο Τσάρλι δεν μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Υπηρεσίας θα χάσει πολλά χρήματα. Ο Τσάρλι φεύγει ταξίδι για το σαββατοκύριακο στο Παλμ Σπρινγκς με την κοπέλα του, τη Σουζάνα (Βαλέρια Γκολίνο).

Το ταξίδι του Τσάρλι ματαιώνεται όταν μαθαίνει ότι ο αποξενωμένος πατέρας του, Σάνφορντ Μπάμπιτ, πέθανε. Ο Τσάρλι ταξιδεύει μέχρι το Σινσινάτι του Οχάιο να τακτοποιήσει τα κληρονομικά, όπου μαθαίνει ότι ένας άγνωστος κληρονόμος έλαβε 3.000.000 δολάρια ενώ ο ίδιος κληρονόμησε μια παλιά Μπιούικ. Τελικά μαθαίνει ότι τα λεφτά πηγαίνουν σε ένα ψυχιατρικό ίδρυμα, στο οποίο είναι τρόφιμος ο αυτιστικός αδερφός του, Ρέιμοντ (Ντάστιν Χόφμαν), του οποίου την ύπαρξη ο Τσάρλι αγνοούσε…

Η ταινία – σήμα κατατεθέν της υποκριτικής δυνότητας του σπουδαίου Ντάστιν Χόφμαν, στον ρόλο του αυτιστικού Ρέιμοντ. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Μπάρι Λέβινσον και το σενάριο έγραψαν οι Μπάρι Μόροου και Ρόναλντ Μπας. Πρωταγωνιστούν οι Ντάστιν Χόφμαν, Τομ Κρουζ και Βαλέρια Γκολίνο. Βραβεύτηκε συνολικά με τέσσερα Όσκαρ: Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α’ Ανδρικού Ρόλου (Ντάστιν Χόφμαν) και Πρωτότυπου Σεναρίου.

«Ο Πρόεδρος ένα Ροζ Σκάνδαλο κι ένας Πόλεμος» (Wag the Dog – 1997) του Μπάρι Λέβινσον

image

Ένας παραγωγός του Χόλιγουντ κι ένας σπεσιαλίστας στη διευθέτηση κρίσεων, καλούνται εσπευσμένα στον Λευκό Οίκο, δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές, για να καταστρώσουν μια επικοινωνιακή καμπάνια υπέρ του νυν προέδρου. Τους ανατίθεται η αποστολή της μείωσης των αρνητικών εντυπώσεων που προκλήθηκαν από την ενασχόληση των ΜΜΕ με το ροζ σκάνδαλο του προέδρου, αφότου βρέθηκε αγκαλιά με μια ανήλικη κοπέλα μέσα στο Οβάλ Γραφείο. Για να διασώσουν το γόητρό του, οι δύο άνδρες δεν διστάζουν να «κατασκευάσουν» έναν ψεύτικο πόλεμο, σε μια μακρινή, παντελώς άγνωστη στους Αμερικανούς πολίτες, ανυποψίαστη χώρα (Αλβανία). Τα κανάλια τροφοδοτούνται με εικόνες κατασκευασμένες σε στούντιο του Χόλιγουντ για να επιφέρουν τελικά την επανεκλογή του προέδρου στο ανώτατο αξίωμα…

Το αληθοφανές της ταινίας για πολλούς επαληθεύτηκε από τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, ένα χρόνο μετά την εμπλοκή του σε σεξουαλικό σκάνδαλο με τη γραμματέα του, Μόνικα Λουίνσκι. Πρωταγωνιστούν: Ντάστιν Χόφμαν, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Αν Χες, Ντένις Λίαρι, Γουίλι Νέλσον, Αντρεα Μάρτιν. Η ταινία απέσπασε δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ, μία στην κατηγορία Καλύτερου Σεναρίου και μία στην κατηγορία Καλύτερου Ά Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του απολαυστικού Ντάστιν Χόφμαν.

Mad City (1997) του Κώστα Γαβρά

image

Ο Ντάστιν Χόφμαν ως ασήμαντος, μέχρι τότε, τηλεοπτικός ρεπόρτερ βρίσκεται στο επίκεντρο μιας συναρπαστικής ομηρίας μαθητών από έναν απολυμένο φύλακα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας κάπου στην Καλιφόρνια. Καλύπτοντας το γεγονός σε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση, γίνεται ο σύνδεσμος του φύλακα με τον έξω κόσμο, καταφέρνοντας να στρέψει τα βλέμματα ολόκληρης της χώρας στο συμβάν.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο επιτυχημένο σχόλιο, από τον Έλληνα σκηνοθέτη, Κώστα Γαβρά, με φόντο το αβυσσαλέο κυνήγι της θεαματικότητας από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, πίσω στη δεκαετία των 90ς. Ένα φιλμ διαχρονικό και ταυτόχρονα επίκαιρο.