Το 1956 ο Νίκος Κούνδουρος σκηνοθετεί μία από τις σημαντικότερες ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου: «Ο Δράκος». Πρόκειται για ένα διαχρονικό αριστούργημα του εγχώριου αλλά και του παγκόσμιου Σινεμά, το οποίο προβάλλεται δωρεάν στο διαδίκτυο από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Ads

Παραμονή Χριστουγέννων. Ένας μοναχικός κι ασήμαντος υπαλληλάκος, ο Θωμάς, ανακαλύπτει ξαφνικά ότι μοιάζει με τον φοβερό «δράκο της Αθήνας», έναν αδίστακτο κακοποιό που καταζητείται από την αστυνομία. Στην αρχή, τα χάνει κάπως, αλλά στη συνέχεια δέχεται να υποδυθεί τον ρόλο του «δράκου» και ως τέτοιος γίνεται αποδεκτός από τα μέλη μιας συμμορίας του υποκόσμου.

Η συμμορία, με αρχηγό τον Χοντρό, συχνάζει σ’ ένα λαϊκό καμπαρέ και ετοιμάζει ένα μεγάλο κόλπο: την κλοπή ενός στύλου από το ναό του Ολυμπίου Διός και τη διάθεσή του σε ξένους αγοραστές. Όταν όμως αποκαλύπτεται πως ο Θωμάς δεν είναι ο πραγματικός δράκος, τα μέλη της συμμορίας που τον πίστεψαν νιώθουν ότι προδόθηκαν και εξεγείρονται.

image

Ads

«Οταν η ταινία πρωτοπροβλήθηκε, λίγα χρόνια μετά τον Εμφύλιο, ο Έλληνας θεατής ήταν ανέτοιμος να διαβάσει τις νύξεις και τους συμβολισμούς της ταινίας και αρνιόταν ένα είδος κινηματογράφου που ερχόταν σε σύγκρουση με την αμερικανική κινηματογραφική κουλτούρα που για χρόνια και χρόνια κατέκλυζε τις κινηματογραφικές αίθουσες. Χρειάστηκαν δέκα χρόνια σιωπής και ο σκοταδισμός που επέβαλαν οι Συνταγματάρχες στον ελληνικό λαό για να ξεπηδήσει ο «Δράκος» σαν ένα σινιάλο αντίστασης στη σιωπή που είχαν επιβάλει οι Συνταγματάρχες προσπαθώντας να πνίξουν στη γένεσή της κάθε ελεύθερη φωνή» – Ο Νίκος Κούνδουρος για την ταινία «Ο Δράκος»

image

Ο «Δράκος» του Νίκου Κούνδουρου, συγκαταλέγεται πέρα από κάθε αμφισβήτηση και δικαίως, μέσα στις δέκα καλύτερες δημιουργίες του Ελληνικού Σινεμά. Ο σκηνοθέτης είχε αναθέσει στον Τάσο Ζωγράφο τα σκηνικά, ενώ το φιλμ διακατέχεται από το μουσικό σκορ που συνέθεσε ο Μάνος Χατζιδάκις.

Η ταινία εκπροσώπησε το 1956 την Ελλάδα στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, ενώ στο καστ συναντάμε εξαιρετικούς ηθοποιούς σε όλους τους ρόλους – Μαργαρίτα Παπαγεωργίου, Γιάννης Αργύρης, Θανάσης Βέγγος, Μαρίκα Λεκάκη, Ανέστης Βλάχος, Φρίξος Νάσου – και πρωταγωνιστή τον συγκλονιστικό, Ντίνο Ηλιόπουλο.

image

Νίκος Κούνδουρος (1926-2017)

Ο Νίκος Κούνδουρος γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης. Ο πατέρας του, Ιωσήφ Κούνδουρος, ήταν γνωστός δικηγόρος και πολιτικός. Σπούδασε ζωγραφική και γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και αποφοίτησε σε ηλικία 22 ετών. Λόγω πολιτικών πεποιθήσεων, πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα στην Μακρόνησο, από όπου έφυγε το 1952. Δύο χρόνια αργότερα, το 1954, ολοκλήρωσε την πρώτη του ταινία, «Μαγική Πόλη», η οποία παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ της Βενετίας.

Ακολουθεί ο «Δράκος», το 1956, που συμμετείχε επίσης στο Φεστιβάλ Βενετίας και «Οι Παράνομοι», το 1958, που συμμετείχε στο Φεστιβάλ Βερολίνου. Το 1960 με το φιλμ «Το Ποτάμι», κερδίζει τα βραβεία σκηνοθεσίας και μουσικής στην πρώτη εβδομάδα Ελληνικού κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη και το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ της Βοστώνης.

image

Το 1978, η ταινία «1922», απέσπασε τα βραβεία καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, φωτογραφίας, α’ γυναικείου ρόλου, β’ ανδρικού ρόλου και σκηνικών και κοστουμιών στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης καθώς και τα βραβεία καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Καίηπ Τάουν το 1982.

Το 1985, το «Μπορντέλλο», προβλήθηκε εκτός συναγωνισμού στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Άλλες ταινίες του: «Μικρές Αφροδίτες», «Vortex ή Το πρόσωπο της Μέδουσας», «Τα τραγούδια της φωτιάς», «Μπάιρον, μπαλάντα για έναν δαίμονα», «Οι φωτογράφοι», «Ιφιγένεια εν Ταύροις», «Αντιγόνη».

image

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Μετά την επιτυχημένη δράση «Η Ταινιοθήκη στο Σπίτι Ι», όπου προβλήθηκαν σπάνιες ταινίες από το αρχείο, οι οποίες για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν διαδικτυακά, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος  συνεχίζει με επιτυχία τις διαδικτυακές της προβολές και παρουσιάζει το νέο πρόγραμμά της, «Η Ταινιοθήκη στο Σπίτι ΙΙ», με μια αντιπροσωπευτική επιλογή ταινιών από τον μεταπολεμικό κινηματογράφο που για πρώτη φορά προβάλλονται διαδικτυακά, μέσα από τη νέα ψηφιακή της αίθουσα. Ανάμεσα τους ο «Δράκος», η «Μαγική Πόλη» και το «Ποτάμι» του Νίκου Κούνδουρου.

Θα προβληθούν συνολικά έξι ταινίες μυθοπλασίας και τρία ντοκιμαντέρ. Ώρα έναρξης: 20:00. Το πρόγραμμα προβολών:

Από 2 Μαΐου μέχρι 5 Μαΐου:
«Ο Δράκος» του Νίκου Κούνδουρου (1956)
«Γράμμα από το Σαρλερουά» του Λάμπρου Λιαρόπουλου (1965)

Από 5 Μαΐου μέχρι 8 Μαΐου:
«Το Στρώμα της Καταστροφής» του Kώστα Βρεττάκου (1980)
«Η Διάσωση του Μνημείου» του Κώστα Βρεττάκου (1987)

Από 8 Μαΐου μέχρι 11 Μαΐου:
«Το Νησί της Σιωπής» της Λίλας Κουρκουλάκου (1958)

Από 11 Μαΐου μέχρι 14 Μαΐου:
«Μαγική Πόλη» του Νίκου Κούνδουρου (1954)

Θυμίζουμε πως στην ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης υπάρχει ήδη ανεβασμένη (και θα είναι όλον τον μήνα προσβάσιμη) η μικρού μήκους ταινία «η Ρόδα» (1964) του Θόδωρου Αδαμόπουλου, μια ταινία – περίπατος στην Αθήνα, που θα απολαύσουμε ιδιαίτερα σήμερα, στις δύσκολες αυτές μέρες εγκλεισμού. Πρόκειται για τις περιπέτειες μιας ρόδας αυτοκινήτου στην Αττική γη. Η ρόδα τέθηκε απροσδόκητα εκτός μηχανής, περιπλανώμενη σε όλη την πόλη. Ηθοποιοί: Βαγγέλης Καζάν, Χρήστος Τσάγκας, Δημήτρης Παπανικολάου.

Ο Δράκος
Σκηνοθεσία: Νίκος Κούνδουρος
Σενάριο: Ιάκωβος Καμπανέλης
Πρωταγωνιστούν: Ντίνος Ηλιόπουλος, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου, Γιάννης Αργύρης, Θανάσης Βέγγος, Θεόδωρος Ανδρικόπουλος, Μαρίκα Λεκάκη, Φρίξος Νάσου, Κώστας Σταυρινουδάκης, Μανώλης Βλαχάκης, Ανέστης Βλάχος, Ανδρέας Ντούζος, Ζαννίνο, Σάββας Καλατζής, Νότης Πιτσιλός, Νίκος Τσαχιρίδης, Αλέκος Τζανετάκος
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κώστας Θεοδωρίδης
Μοντάζ: Νίκος Κούνδουρος
Ήχος: Μικές Δαμαλάς
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Τάσος Ζωγράφος, Παναγιώτης Παπαδόπουλος
Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη
Μακιγιάζ: Νίκος Βαρβέρης
Έτος Παραγωγής: 1956
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 85 Ελλάδα