Το «No Man’s Land» του Ντάνις Τάνοβιτς, μας μεταφέρει στον εμφύλιο πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. Εκεί, ένας Βόσνιος κι ένας Σέρβος βρίσκονται στο ίδιο χαράκωμα, μπροστά σε ένα άλυτο πρόβλημα: ένας τραυματισμένος κείτεται πάνω σε μια νάρκη που κανείς δεν μπορεί να απενεργοποιήσει. Την υπόθεση αναλαμβάνουν οι Κυανόκρανοι, κυρίως επειδή η ιστορία έγινε αντιληπτή από τα διεθνή μίντια. Βραβευμένη με το Ξενόγλωσσο Όσκαρ, η ταινία προβάλλεται στο Ταινιόραμα 2019, δίνοντας μας την ευκαιρία να την παρακολουθήσουμε και πάλι στην μεγάλη οθόνη.

Ads

Τα Βαλκάνια, η περιοχή με την μοναδική φυσιογνωμία και τη γοητευτική πολυμορφία, με τις ιδιαίτερες ιστορικές και πολιτικές διεργασίες που άφησαν ανεξίτηλο αποτύπωμα στις ζωές των ανθρώπων και την κουλτούρα τους, επηρέασε αλλά και επηρεάστηκε, από τον κινηματογράφο και την εξέλιξή του.

Το «No Man’s Land» του Ντάνις Τάνοβιτς, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ένα φιλμ το οποίο μας ταξιδεύει στο 1993, κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου στην Γιουγκοσλαβία.

image

Ads

Δύο στρατιώτες  σε εμπόλεμη κατάσταση, ένας Βόσνιος, ο Τσίκι (Μπράνκο Τζούριτς) κι ένας Σέρβος, ο Νίνο (Ρενέ Μπιτορατζάκ), βρίσκονται στο ίδιο χαράκωμα. Είναι αντιμέτωποι με το παράλογο, όσο και άλυτο πρόβλημα μιας μακάβριας πραγματικότητας.

Ένας τραυματισμένος κείτεται πάνω σε μια νάρκη. Αν κάποιος προσπαθήσει να τον βοηθήσει, η παραμικρή μετακίνηση του σώματος μπορεί να την απενεργοποιήσει, προκαλώντας τρομερή έκρηξη. Καθώς ο Τσίκι και ο Νίνο προσπαθούν να βρουν τρόπο να ξεφύγουν, την υπόθεση αναλαμβάνουν οι Κυανόκρανοι.

image

Τα πράγματα όμως περιπλέκονται ακόμα περισσότερο, όταν η ιστορία γίνει γνωστή στα ΜΜΕ. Τα τηλεοπτικά συνεργεία καταφθάνουν και το θέμα λαμβάνει διεθνείς διαστάσεις. Μέσα σ’ αυτόν τον απίστευτο παραλογισμό, οι δύο άντρες προσπαθούν απεγνωσμένοι να διαπραγματευτούν τις ζωές τους καθώς είναι παγιδευμένοι  στη λεγόμενη «no man’s land», την «ουδέτερη ζώνη».

Πρόκειται για μία εξαιρετική αντιπολεμική  ταινία, σε σενάριο του Βόσνιου σκηνοθέτη, Ντάνις Τάνοβιτς, με φότνο τον Σερβοβοσνιακό εμφύλιο πόλεμο. Στο «No Man’s Land» συνυπάρχουν το κατάμαυρο χιούμορ και η σατιρική διάθεση, με τη φρίκη του πολέμου και την παράνοια του εμφύλιου σπαραγμού.

Ταυτόχρονα το βλέμμα που «ρίχνει» ο Τάνοβιτς πάνω στον ρόλο των διεθνών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και στα συμφέροντα που αυτά εξυπηρετούν, καθώς και στην «ειρηνευτική» παρουσία των κυανόκρανων και στις γεωπολιτικές ισορροπίες που αντιπροσωπεύει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), είναι διεισδυτική, καίρια και καυστική.

image

Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της, στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, όπου και απέσπασε το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου. Στη συνέχεια τιμήθηκε τόσο με την Χρυσή Σφαίρα, όσο και με το Όσκαρ, Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

No Man’s Land
Σκηνοθεσία: Ντάνις Τάνοβιτς
Ηθοποιοί: Κάτριν Κάρλιτζ, Σάιμον Κάλοου, Μπράνκο Τζούριτς, Ρενέ Μπιτορατζάκ
Χώρα Παραγωγής: Βοσνία Ερζεγοβίνη – Γαλλία
Έτος Παραγωγής: 2001
Διάρκεια: 98 λεπτά
Φορμά: Έγχρωμη
Την Τετάρτη 26 Ιουνίου στις 20:00, στον Κινηματογράφο Άστυ, στο πλαίσιο του Ταινιοράματος 2019

Πληροφορίες:
Οι σημαντικότερες ταινίες που προβλήθηκαν και βραβεύτηκαν στα Φεστιβάλ Καννών, Βενετίας και Βερολίνου, αλλά κι εκείνες που έφτασαν μέχρι τα Όσκαρ, καθώς και κλασικά φιλμ, που εξακολουθούν να μας γοητεύουν, περιλαμβάνονται στη φετινή διοργάνωση του Ταινιοράματος. Επτά εβδομάδες προβολών, γεμάτες με 147 αξιόλογες ταινίες. Από την Πέμπτη 16 Μαΐου, μέχρι και την Τετάρτη 3 Ιουλίου, στον Κινηματογράφο Άστυ. 3 διαφορετικές προβολές καθημερινά με 1 εισιτήριο των 5 ευρώ, είναι το «τετράπτυχο» του φετινού Ταινιοράματος. Στον Κινηματογράφο Άστυ (Κοραή 4, Αθήνα – Μετρό Πανεπιστημίου).

Για το αναλυτικό πρόγραμμα ανατρέξτε στον σύνδεσμο: Tαινιόραμα 2019