Η ταινία «Λευκός Θεός» του Κορνέλ Μουντρούκτσο διηγείται την ιστορία ενός εγκαταλειμμένου σκύλου και την προσπάθεια μιας 13χρονης για να τον βοηθήσει. Η εξαιρετική δημιουργία του Ούγγρου σκηνοθέτη, είναι ουσιαστικά ένας υπέροχος ύμνος κατά της καταπίεσης και της διεκδίκησης της ατομικής αξιοπρέπειας και ελευθερίας, με παράλληλα συμβολικά νοήματα. Προβάλλεται στο Ταινιόραμα 2019, δίνοντας μας την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε και πάλι στην μεγάλη οθόνη.

Ads

Ένα φαινομενικά άκακο μέτρο που στοχεύει στο να ελέγξει καλύτερα την εκτροφή σκύλων, πυροδοτεί μία σειρά από απίθανα γεγονότα. Μεροληπτώντας υπέρ των σκύλων ράτσας, η νέα νομοθεσία φορολογεί σκληρά τους ημίαιμους. Οι ιδιοκτήτες παρατούν τους σκύλους τους στους δρόμους, κι έτσι τα καταφύγια ζώων σύντομα πλημμυρίζουν από αδέσποτα. Η 13χρονη Λίλι προσπαθεί απεγνωσμένα να σώσει τον σκύλο της, Χάγκεν. Συντετριμμένη, μισεί τον πατέρα της που την ανάγκασε να προδώσει τον τετράποδο φίλο της.

Μετανιωμένη, η Λίλι ξεκινάει να βρει τον σκύλο της και να τον σώσει. Την ίδια στιγμή, ο Χάγκεν προσπαθεί απεγνωσμένα και με κάθε μέσο να επιστρέψει στη Λίλι. Παλεύοντας να επιβιώσει, ο Χάγκεν σύντομα συνειδητοποιεί πως λίγοι είναι πλέον οι καλύτεροι φίλοι ενός σκύλου. Περιπλανώμενο στους δρόμους, το πρώην κατοικίδιο πέφτει σε κακοτοπιές. Όταν τελικά ο Χάγκεν πιάνεται στα δίχτυα του μπόγια, το μέλλον του μοιάζει πιο ζοφερό από ποτέ.

image

Ads

Όμως, αυτός και οι υπόλοιποι σκύλοι ζουν ελπίζοντας ότι μία ημέρα θ’ αδράξουν την ευκαιρία, ώστε να δραπετεύσουν και να εξεγερθούν εναντίον της ανθρωπότητας. Η εκδίκησή τους θα είναι αμείλικτη και ανάλογη με την κακή μεταχείριση που βίωσαν οι ίδιοι. Η θαρραλέα Λίλι ίσως είναι η μόνη στον κόσμο που μπορεί να σταματήσει αυτόν τον απρόσμενο πόλεμο ανάμεσα στον άνθρωπο και τον σκύλο. Σύμμαχος της σε αυτό τον αγώνα είναι μόνο η αγνή της καρδιά και η μουσική…

«Μέσα από αυτό το μελόδραμα ή από αυτήν την ιστορία του πώς ένα μικρό κορίτσι προσπαθεί να βρει το σκύλο της, αντιλαμβάνεσαι μια μεταφορά για όλες τις μειονότητες ή όλους τους φτωχούς ανθρώπους που υποφέρουν κάτω από ζυγούς.» – Κόρνελ Μούντρουτσο

image

Γεννημένος στην Ουγγαρία το 1975, ο Μούντρουτσο σπούδασε στο Ουγγρικό Κινηματογραφικό Ινστιτούτο. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, «Ευχάριστες Ημέρες» (Pleasant Days), κέρδισε την Αργυρή Λεοπάρδαλη στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο το 2002. Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, είχε τον τίτλο «”Γιοχάνα» (Johanna) και αποτελεί ουσιαστικά μία κινηματογραφική όπερα και διασκευή της ιστορίας της Ιωάννας της Λωραίνης. Το φιλμ παρουσιάστηκε στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ των Καννών το 2005.

Η επόμενη ταινία του Ούγγρου δημιουργού, ήταν το «Δέλτα» (Delta), το οποίο προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών του 2008 και κέρδισε το βραβείο της Κριτικής Επιτροπής FIPRESCI. Το 2010 το φιλμ του «Στοργικός Γιος – Σχέδιο Φρανκενστάιν» (Tender Son: The Frankenstein Project), προβλήθηκε επίσης στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών.

image

Η νέα δημιουργία του Κόρνελ Μούντρουτσο (Kornél Mundruczó), είναι ένα εντυπωσιακό φιλμ. Στον «Λευκό Θεό» (Fehér isten / White Dog – 2014), πρωταγωνιστής είναι ένας σκύλος ο οποίος προσπαθεί να επιβιώσει στους αφιλόξενους δρόμους, εγκλωβισμένος στην κακία των ανθρώπων. Έχοντας συνειδητοποιήσει ότι ο άνθρωπος ίσως δεν είναι τελικά ο καλύτερός τους φίλος, οι σκύλοι περνάνε στην αντεπίθεση και σταδιακά αρχίζουν την επανάστασή τους, απαιτώντας την ελευθερία τους.

«Η ταινία μπορεί να περιγραφεί από το ανακάτεμα των λέξεων περιπέτεια, εκδίκηση, επανάσταση και ηρωισμός. Αυτό που επιδίωξα ήταν μια κλασική ταινία εκδίκησης να αναμειχθεί με τις αλληγορικές διαστάσεις των ιστοριών των ζώων, με δυναμικό, συναρπαστικό και συγκινητικό τρόπο […] Αυτή η ταινία συνυφαίνει το μελόδραμα με τα χαρακτηριστικά της περιπέτειας και των ιστοριών εκδίκησης. Η πρόθεση μου είναι να αποδείξω ότι οι άνθρωποι και τα ζώα μοιράζονται τον ίδιο κόσμο. Μόνο αν είμαστε σε θέση να αποδεχτούμε έναν κόσμο που αποτελείται από διαφορετικά πλάσματα.» – Κόρνελ Μούντρουτσο

image

Το φιλμ κέρδισε το Βραβείο «Ένα Κάποιο Βλέμμα» στο 67ο Διεθνές Φεστιβάλ των Καννών, ενώ αποτέλεσε και την ταινία έναρξης του 55ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα η ταινία του Μούντρουτσο, αποτέλεσε και την επίσημη πρόταση της Ουγγαρίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας του 2015.

Εκτός όμως από το Βραβείο «Ένα Κάποιο Βλέμμα», το φιλμ κέρδισε στις Κάννες και το Βραβείο «Palm Dog» που απονεμήθηκε σε δύο… αδέλφια. Ο Μπόντι και ο Λιουκ υποδύθηκαν τον σκύλο Χάγκεν, πρωταγωνιστή του «White God». Το βραβείο παρέλαβε για λογαριασμό των ηθοποιών του, ο σκηνοθέτης Κορνέλ Μουντρούκτσο, στην ταινία του οποίου παίζουν πάνω από 200 σκυλιά, δηλώντας σχετικά: «Είμαι πολύ χαρούμενος, αλλά όπως και να ‘χει πιστεύω ότι έχει μεγάλη σημασία να παίρνω ένα τέτοιο βραβείο λίγο πριν τη διανομή και να επιβεβαιώνεται ότι τα σκυλιά υποδύονται, είναι ηθοποιοί, όπως και οι άνθρωποι.»

image

Η έκτη μεγάλου μήκους ταινία του Κόρνελ Μούντρουτσο, είναι μια ιστορία προειδοποίησης στις σχέσεις μεταξύ «ανώτερων» και «κατώτερων» πλασμάτων. Ο «καλύτερος φίλος του ανθρώπου», εξόριστος και προδομένος, επαναστατεί απέναντι στα πρώην «αφεντικά» του.

Λευκός Θεός / Feher Isten / White God
Σκηνοθεσία: Κόρνελ Μούντρουτσο
Σενάριο: Kornél Mundruczó, Viktória Petrányi, Kata Wéber
Πρωταγωνιστούν: Zsófia Psotta, Sándor Zsótér, Lili Horváth
Έτος Παραγωγής: 2014
Χώρα Παραγωγής: Ουγγαρία, Γερμανία, Σουηδία
Διάρκεια: 121 λεπτά
Την Παρασκευή 14 Ιουνίου στις 18:00, στον Κινηματογράφο Άστυ, στο πλαίσιο του Ταινιοράματος 2019

Πληροφορίες:
Οι σημαντικότερες ταινίες που προβλήθηκαν και βραβεύτηκαν στα Φεστιβάλ Καννών, Βενετίας και Βερολίνου, αλλά κι εκείνες που έφτασαν μέχρι τα Όσκαρ, καθώς και κλασικά φιλμ, που εξακολουθούν να μας γοητεύουν, περιλαμβάνονται στη φετινή διοργάνωση του Ταινιοράματος. Επτά εβδομάδες προβολών, γεμάτες με 147 αξιόλογες ταινίες. Από την Πέμπτη 16 Μαΐου, μέχρι και την Τετάρτη 3 Ιουλίου, στον Κινηματογράφο Άστυ. 3 διαφορετικές προβολές καθημερινά με 1 εισιτήριο των 5 ευρώ, είναι το «τετράπτυχο» του φετινού Ταινιοράματος. Στον Κινηματογράφο Άστυ (Κοραή 4, Αθήνα – Μετρό Πανεπιστημίου).

Για το αναλυτικό πρόγραμμα ανατρέξτε στον σύνδεσμο: Tαινιόραμα 2019