Με αφιερώματα σε εξέχοντες δημιουργούς, σύσταση νέων τμημάτων, διαγωνιστικό, οργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων (ημερίδα, συζητήσεις, masterclasses) και εικαστικές εκθέσεις, το 7ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας ανοίγει την αυλαία του την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου με ταινία έναρξης το Les Grandes Ondes του Ελβετού σκηνοθέτη Λιονέλ Μπαγέ, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
 
Ενταγμένο πλέον στην πράξη “Η κινηματογραφοφιλία στη νέα εποχή” (Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής / ΠΕΠ Αττικής 2007-2013) στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, το 7ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας επανέρχεται δυναμικά.
 
Το φεστιβάλ επιχειρεί και φέτος να αναδείξει την πρωτοπορία και να ανατρέψει τις συμβάσεις επί της μεγάλης οθόνης. Τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία του διοργάνωση το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, επιστρέφει.

image
 
Το πρόγραμμα του 7ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου μας παρουσιάστηκε στην σχετική Συνέντευξη Τύπου της διοργάνωσης που πραγματοποιήθηκε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Εκεί η Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. της Ταινιοθήκης και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Μαρία Κομνηνού, αφού καλωσόρισε όλους τους παρευρισκομένους, αναφέρθηκε αναλυτικά στο εξαιρετικά πλούσιο πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος ως διοργανώτρια φορέας, λέγοντας χαρακτηριστικά:
 
«Κάνουμε μεγάλα ανοίγματα στο χώρο των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, σε συνεργασία με τα ομοειδή ιδρύματα, τις Ευρωπαϊκές Ταινιοθήκες, τις οποίες τα ευρωπαϊκά κράτη θεωρούν και αντιμετωπίζουν ως σημαντικά εργαλεία για την άσκηση της πολιτιστικής διπλωματίας τους. Όπως επισημαίνουν ο Κώστας Γαβράς και ο Ερίκ Λερουά, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, με την συλλογή της από 10.000 ταινίες, δεν έχει κατοχυρώσει την αποστολή της νομικά, ούτε έχει εξασφαλίσει ένα σταθερό προϋπολογισμό. Θεωρούν, εν όψει της Ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι είναι η κατάλληλη στιγμή η πολιτεία να βοηθήσει την Ταινιοθήκη να πραγματοποιήσει τον στόχο της  ως θεματοφύλακας της ελληνικής κινηματογραφικής κληρονομιάς. Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, έχει ενημερωθεί για τα κρίσιμα προβλήματα του φορέα και ελπίζουμε πως σε συνεργασία και με την Γαλλική Ταινιοθήκη και την FIAF θα δοθούν οι πλέον κατάλληλες λύσεις».

image
 
Καταλήγοντας, η κα Κομνηνού ευχαρίστησε όλους τους συνεργαζόμενους φορείς του Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου, καθώς και τον Πρόεδρο του Φεστιβάλ Παντελή Βούλγαρη και διάβασε σύντομο χαιρετισμό της Γενικής Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, στον οποίο τονίζονται, μεταξύ άλλων τα εξής:
 
«Με το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2004 και τείνει να καθιερωθεί πλέον ως ετήσιος θεσμός, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος επιδιώκει να αναδείξει την εγγενή πολυμορφία της κινηματογραφικής δημιουργίας και να καλλιεργήσει μια νέα «κινηματογραφοφιλία» στο καλλιτεχνικά «ανήσυχο» κοινό όλων των ηλικιών και κατηγοριών […] στους φιλότεχνους και σκεπτόμενους ανθρώπους εν γένει. Παρουσιάζοντας το έργο πρωτοπόρων δημιουργών που υπερβαίνει ή συνειδητά αντιβαίνει στις νόρμες, τα στερεότυπα και τους περιορισμούς του “συστημικού”, “συμβατικού” ή “εμπορικού” κινηματογράφου, εστιάζει στην αναδρομική αποτίμηση, αλλά και στις σύγχρονες τάσεις αυτής της εναλλακτικής, συχνά νεωτερικής και ανατρεπτικής, και οπωσδήποτε, έντονα προσωπικής θεώρησης, ερμηνείας και απόδοσης της πραγματικότητας και του κόσμου μέσα από τον φακό.».
 
Το 7ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 17 έως και την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ταινία έναρξης του Φεστιβάλ είναι το φιλμ “Les Grandes Ondes (a l’Ouest)” του Ελβετού σκηνοθέτη Λιονέλ Μπαγέ (Lionel Baier).

image
 
Η ταινία που προβάλλεται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελβετίας, είναι μια κωμωδία καταστάσεων που εκτυλίσσεται στην Πορτογαλία της δεκαετίας του ’70 κατά τη διάρκεια της Επανάστασης των Γαρυφάλλων. Το “Les Grandes Ondes (a l’Ouest)”, έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο τελευταίο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Λοκάρνο.


 
Παράλληλα το 7ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, το Ινστιτούτο Goethe της Αθήνας και το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Σχολής Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, φέρνει για πρώτη φορά στην Αθήνα τον καταξιωμένο κινηματογραφιστή και εικαστικό Χαρούν Φαρόκι, στο πλαίσιο ενός αναδρομικού αφιερώματος στο έργο του.
 
Καταξιωμένος δημιουργός ταινιών ντοκιμαντέρ, μυθοπλασίας, κινηματογραφικών δοκιμίων, βίντεο και βιντεο-εγκαταστάσεων, κριτικός τέχνης και θεωρητικός των μέσων, ο Χαρούν Φαρόκι αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στη μεταπολεμική ιστορία του πολιτικού κινηματογράφου στην Ευρώπη. Στα έργα του εξετάζει την κοινωνική λειτουργία των εικόνων στο πλαίσιο διαφόρων ιδεολογιών, της ανάπτυξης τεχνολογικών εργαλείων και της οικονομίας.
 
«Είναι τιμή μου να είμαι προσκεκλημένος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος για να δείξω έργα μου στην Σχολή Καλών Τεχνών και στον κινηματογράφο. Και είναι ακόμη μεγαλύτερη τιμή όταν με καλείται σε τόσο δύσκολους καιρούς». 
Χαρούν Φαρόκι (Harun Farocki)

image
 
Το σχετικό αφιέρωμα, με τίτλο «Ενάντια σε τι; Ενάντια σε ποιόν;», επιμελείται η Άντγε Έμαν (Antje Ehmann), εικαστικός, συγγραφέας, επιμελήτρια εκθέσεων και σταθερή συνεργάτιδα του Χαρούν Φαρόκι, και περιλαμβάνει:
 
Ταινίες: Ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της μέχρι τώρα φιλμογραφίας του Φαρόκι με 15 συνολικά ταινίες σε βίντεο και φιλμ που καλύπτουν χρονικά τέσσερις δεκαετίες, από το 1967 έως το 2009.
 
Έκθεση με επτά βίντεο – εγκαταστάσεις του καλλιτέχνη από το 1995 έως σήμερα, η οποία θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα Νίκος Κεσσανλής της Α.Σ.Κ.Τ.. Την έκθεση, την οποία επιμελούνται οι Άντγε Έμαν και η Αφροδίτη Λίτη, Καθηγήτρια στην Α.Σ.Κ.Τ., θα εγκαινιάσει ο ίδιος ο Φαρόκι την Τρίτη 29 Οκτωβρίου.
 
Masterclass του Χαρούν Φαρόκι την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου στις 20:00 στο Goethe-Institut της Αθήνας. 
 
Συνεχίζοντας το ταξίδι μας στα τμήματα του Φεστιβάλ, το 7ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος πραγματοποιεί αναδρομικό αφιέρωμα σε έναν από τους πιο πολυσυζητημένους auteurs των τελευταίων χρόνων, τον Πορτογάλο Πέδρο Κόστα (φώτο), ο οποίος και θα μας τιμήσει με την παρουσία του.

image
 
Το αφιέρωμα  πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Πορτογαλίας (Cinemateca Portuguesa) και θα προβληθεί σχεδόν η πλήρης φιλμογραφία του  πενηντατρετράχρονου σκηνοθέτη (του «Σάμιουελ Μπέκετ του κινηματογράφου» κατά τον έγκριτο κριτικό της Guardian Πίτερ Μπράντσο), με πέντε μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας, δύο ντοκιμαντέρ και τέσσερις μικρού μήκους ταινίες.
 
Εκτός από τον Πέδρο Κόστα, στην Αθήνα θα παρευρεθεί ως επίσημος προσκεκλημένος του Φεστιβάλ και ο Ζοζέ Μανουέλ Κόστα (Jose Manuel Costa), Αναπληρωτής Διευθυντής της Ταινιοθήκης της Πορτογαλίας, για να παρουσιάσει στο κοινό τον σκηνοθέτη.
 
Ένα επίσης σπουδαίο αφιέρωμα που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ είναι αυτό στον μεγάλο Ιταλό δημιουργό Ρομπέρτο Ροσελίνι.
 
Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Μπολόνια (Cineteca di Bologna) και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο του Projeto Rossellini, έξι ψηφιακά αποκατεστημένες ταινίες του κορυφαίου Ιταλού καλλιτέχνη.
 
Συνολικά στο Φεστιβάλ θα προβληθούν δέκα ταινίες από την πλούσια φιλμογραφία του Ροσελίνι, η οποία περιλαμβάνει την νεορεαλιστική τριλογία του, αλλά κι αρκετές από τις υπόλοιπες πολύ σημαντικές δημιουργίες του σκηνοθέτη.
 
Ανάμεσα στις ταινίες του Ροσελίνι, θα προβληθούν σε DCP (Digital Cinema Package) και οι έξι ψηφιακές αποκαταστάσεις που έχουν ολοκληρωθεί προς το παρόν από το εργαστήριο Immagini Ritrovata στη Μπολόνια, κι έχουν κάνει ήδη πρεμιέρα σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, αλλά έχουν χρόνια να προβληθούν στη χώρα μας:

image
 
Η μηχανή  που σκοτώνει τους κακούς (La macchina ammazzacattivi, 1952)
Ταξίδι στην Ιταλία (Viaggio in Italia, 1953 – φώτο)
Ινδία (India, 1959)
Στρόμπολι (Stroboli terra di dio, 1949)
Αγάπη (L’amore, 1948)
Ρώμη ανοχύρωτη πόλη (Roma citta aperta, 1945)
 
Το διαγωνιστικό τμήμα με τίτλο “Αφηγηματικά + Όχι” του 7ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, σε επιμέλεια φέτος της Νίνας Βελιγράδη, εστιάζει σε αυτήν ακριβώς τη βιωματική διάσταση μιας έννοιας εξαιρετικά επίκαιρης και ακριβώς για αυτόν τον λόγο ιδιαίτερα ασαφούς.
 
Μέσα από δέκα ταινίες, εννέα μεγάλου μήκους και μια μικρού, παραγωγής 2012-2013, επιχειρούν να αποτυπώσουν, κάθε μια από τη σκοπιά της, την υποκειμενική αλήθεια μιας κρίσης. Το βραβείο του φετινού διαγωνιστικού τμήματος, είναι 10.000 ευρώ σε υπηρεσίες post production από την εταιρεία AUTHORWAVE.

image
 
Η πενταμελής κριτική επιτροπή αποτελείται από τους:
Νικόλ Μπρενέζ (πανεπιστημιακό και θεωρητικό του κινηματογράφου), Στέλλα Θεοδωράκη (σκηνοθέτρια), Πέννυ Παναγιωτοπούλου (σκηνοθέτρια), Δημήτρη Θεοδωρόπουλο (διευθυντή φωτογραφίας) και Χρήστο Μήτση (κριτικό κινηματογράφου).  
 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το τμήμα “Ελληνικό Σινεμά Τώρα! – Greek Cinema Now!”. Από την avant-garde και το ντοκιμαντέρ μέχρι τα απολύτως low budget projects, το τμήμα “Ελληνικό Σινεμά Τώρα!”, το οποίο επιμελείται η Βένια Βέργου, παρουσιάζει φέτος εννέα μεγάλους μήκους και έντεκα μικρού μήκους ταινίες.

image
 
Κεντρική θέση στο τμήμα φέτος, έχει το αναδρομικό αφιέρωμα στον Αθανάσιο Καρανικόλα, έναν εξαιρετικά ταλαντούχο Έλληνα κινηματογραφιστή με βάση το Βερολίνο, ο οποίος ενώ βρίσκεται στο post-production της νέας μεγάλου μήκους ταινίας του (η πρώτη που γύρισε στην Ελλάδα) έρχεται ως προσκεκλημένος στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος για να παρουσιάσει όλες τις ταινίες του και να παραδώσει masterclass στο αθηναϊκό κοινό.
 
Επίσης, σημαντική θέση στο τμήμα έχουν φέτος οι ταινίες διακεκριμένων νέων καλλιτεχνών (Μαρία Θεοδωράκη, Ειρήνη Καραγιαννοπούλου, Άρης και Λάκης Ιωνάς / The Callas), οι οποίοι τολμούν να κάνουν για πρώτη φορά τις δικές τους κοινωνικές αναγνώσεις μέσα από την κινηματογραφική φόρμα. 
 
Από την καινούργια ταινία του Νίκου Γραμματικού, το “Μήδεια κρείσσων των εμών βουλευμάτων”, που θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο 7ο Φεστιβάλ και το ντοκιμαντέρ “Στο Λύκο” των πρωτοεμφανιζόμενων Χριστίνα Κουτσοσπύρου και Άραν Χιούζ που ενθουσίασε πέρυσι στο Βερολίνο και κάνει τώρα αθηναϊκή πρεμιέρα, μέχρι τις δυο βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους που έρχονται απευθείας από το Φεστιβάλ Δράμας, οι επιλογές του τμήματος έγιναν με γνώμονα το πώς διαχειρίζονται αυτές οι ταινίες το «εδώ και τώρα» της ελληνικής πραγματικότητας και το πώς συνομιλούν επάξια με τον παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη. 

image
 
To 7o Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας διοργανώνεται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ του ΕΣΠΑ 2007-2013. Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
 
Για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με το αναλυτικό πρόγραμμα του 7oυ Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, καθώς και τις παράλληλες εκδηλώσεις του, μπορείτε να συμβουλευτείτε τον επίσημο ιστότοπο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος: 7o Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας: www.tainiothiki.gr