Μετά την πρεμιέρα του στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και την προβολή του στο 15ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, το νέο ντοκιμαντέρ της Νίνα Μαρία Πασχαλίδου, «Kismet: Η Ζωή σαν τούρκικη σαπουνόπερα», προβάλλεται πλέον στις Κινηματογραφικές Αίθουσες, σε διανομή του CineDoc. Η ταινία αποκαλύπτει την επίδραση που έχουν οι τουρκικές σαπουνόπερες στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τον Αραβικό κόσμο. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
Η διάδοση των τουρκικών τηλεοπτικών σειρών δεν είναι απλά ένα ελληνικό φαινόμενο. Σαπουνόπερες όπως ο “Σουλεϊμάν” και η “Φατμαγκιούλ” είναι δημοφιλής σε χώρες με κουλτούρα τόσο διαφορετική μεταξύ τους, όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και η Βουλγαρία.
 
Ταξιδεύοντας από την Αθήνα, στην Κωνσταντινούπολη, το Κάιρο, το Αμπού Ντάμπι, τη Σόφια και το Μόσταρ, το ντοκιμαντέρ «Kismet», της Νίνα Μαρία Πασχαλίδου, ανακαλύπτει πώς οι τουρκικές σειρές απέκτησαν εκατομμύρια φανατικούς θεατές.

image
 
Στη Μέση Ανατολή και τον Αραβικό κόσμο, οι σειρές σπάνε προκαταλήψεις αιώνων και ενθαρρύνουν τις γυναίκες να αλλάξουν τη ζωή τους. Στη “Φατμαγκιούλ”, μια γυναίκα που έχει πέσει θύμα βιασμού, βρίσκει τη δύναμη να καταφύγει στο δικαστήριο. Στη σειρά “Η Ζωή Συνεχίζεται”, ένα ανήλικο κορίτσι αναγκάζεται να παντρευτεί έναν εβδομηντάχρονο άντρα. Στα “Ασημένια Φεγγάρια”, η πρωταγωνίστρια ανακαλύπτει την πραγματική αγάπη και στο “Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής”, παρακολουθούμε μια χριστιανή σκλάβα να μεταμορφώνεται στην πιο ισχυρή γυναίκα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
 
Το ντοκιμαντέρ της Νίνα Μαρία Πασχαλίδου, «Kismet: Η Ζωή σαν τούρκικη σαπουνόπερα», καταφέρνει μέσα από μία ενδελεχή έρευνα, να μεταφέρει στον θεατή την επιρροή των συγκεκριμένων τηλεοπτικών παραγωγών, όχι μόνο στις μουσουλμανικές χώρες, αλλά και γενικότερα.

image
 
Το «Kismet» αποκαλύπτει πώς αυτές οι δραματικές σειρές “αιχμαλωτίζουν” το μουσουλμανικό κοινό δείχνοντας ένα μοντέρνο και απελευθερωμένο τρόπο ζωής. Προβάλλοντας πρωτόγνωρες ελευθερίες – εξωσυζυγικές σχέσεις, διαζύγια, γυναίκες που εργάζονται- σε μια περιοχή που επικρατεί η βία και η ανισότητα στις σχέσεις ανδρών και γυναικών, οι σειρές ενθαρρύνουν τις γυναίκες να μιλήσουν ανοιχτά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.
 
Όπως αναφέρει και η Σαμίρα, μια ακτιβίστρια από το Κάιρο, που συμμετείχε στην επανάσταση και υπέστη σεξουαλική παρενόχληση, “χρειαζόμαστε τουρκικές σειρές σαν τη “Φατμαγκιούλ” οι οποίες προβάλλουν τα δικαιώματα των γυναικών, σπάνε ταμπού και παροτρύνουν τις γυναίκες να μιλούν ανοιχτά.” Συγκεκριμένα, η Σαμίρα μήνυσε τον Αιγυπτιακό Στρατό και κατάφερε να σταματήσει τα τεστ παρθενίας.

image
 
Στην Αθήνα, το ντοκιμαντέρ ανακαλύπτει πώς τα σίριαλ αναδεικνύουν μια θετική εικόνα των Τούρκων και ξυπνούν σε πολλές γυναίκες μια αίσθηση νοσταλγίας για το παρελθόν και μια στροφή σε πιο παραδοσιακές οικογενειακές αξίες, τις οποίες νιώθουν ότι έχουν χάσει. Η 80χρονη Μαρίκα από τη Βέροια παρακολουθεί τις σειρές και αναπολεί τις ρομαντικές στιγμές που πέρασε με τον άντρα της στην Κωνσταντινούπολη.
 
Η Παρασκευή, μια νεαρή δικηγόρος στην Αθήνα, μαθαίνει τουρκικά και πιστεύει ότι τα τουρκικά σήριαλ προβάλλουν παραδοσιακές αξίες που έχουν χαθεί στην ελληνική κοινωνία. Η ζωή της Τουρκάλας Νιχάν, η οποία παντρεύτηκε τον Γιώργο, θυμίζει το σενάριο της σειράς “Τα Σύνορα της Αγάπης” και μας δείχνει ότι, παρά τις ιστορικές διαφορές, Έλληνες και Τούρκοι έχουν πολλά κοινά.

image
 
Με μοναδική πρόσβαση στους ηθοποιούς, δημιουργούς και παραγωγούς των τηλεοπτικών σειρών καθώς και σε πολιτικούς αναλυτές, το ντοκιμαντέρ μάς βοηθά να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο οι τουρκικές σαπουνόπερες αποτελούν ένα από τα πιο δυναμικά μέσα επιρροής της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.
 
Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει συνεντεύξεις με τους ηθοποιούς: Χαλίτ Εργκέντζ (Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής & Χίλιες και Μία Νύχτες), Σογκιούλ Οντέν (Ασημένια Φεγγάρια), Μεριέμ Ουζερλί (Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής), Μπεργκιουζάρ Κορέλ (Χίλιες και Mια Νύχτες), Μελτέμ Μιράλογλου (Η Ζωή Συνεχίζεται) και Μπερέν Σάατ (Φατμαγκιούλ). 
 
Η ταινία έχει μια αξιόλογη διεθνή πορεία, καθώς προβάλλεται σε περισσότερα από 15 διεθνή κανάλια στην Ευρώπη, την Αμερική και τη Μέση Ανατολή. Παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα του IDFA (Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ), το σημαντικότερο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Ευρώπης και επιλέχθηκε στην τριάδα των καλύτερων ταινιών για το Βραβείο Ντοκιμαντέρ Μεσαίου Μήκους.


 
Μετά την πρεμιέρα του στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και την προβολή του στο 15ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, το νέο ντοκιμαντέρ της Νίνα Μαρία Πασχαλίδου, «Kismet: Η Ζωή σαν τούρκικη σαπουνόπερα», προβάλλεται πλέον σε διανομή του CineDoc, στις Κινηματογραφικές Αίθουσες Δαναός και Σπόρτιγκ στην Αθήνα, καθώς και στη Θεσσαλονίκη, στον Κινηματογράφο Ολύμπιον, στην Αίθουσα Παύλος Ζάννας.