Για έβδομη συνεχή χρονιά ο κλάδος «Τέχνη και Ψυχιατρική»  της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας (ΕΨΕ) σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το περιοδικό «Σινεμά»,  οργανώνουν και παρουσιάζουν, το καθιερωμένο θεματικό κινηματογραφικό αφιέρωμα με ταινίες που προκαλούν καρποφόρες συζητήσεις και αφορμή για συζήτηση με το κοινό. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
 
Φέτος ο Κύκλος Προβολών που θα παρουσιαστεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, στο πλαίσιο του Αφιερώματος, «Κινηματογράφος και Ψυχιατρική», έχει τίτλο: «Το Έγκλημα  στον Κινηματογράφο». Η αρχή γίνεται αυτή την Κυριακή, 02 Φεβρουάριου, με το κλασσικό αριστούργημα του Φριτς Λανγκ, «Μ, ο Δράκος του Ντίσελντορφ».

image
 
Το έγκλημα είναι ένα σύμπλοκο κοινωνικό φαινόμενο, του οποίου η ερμηνεία  απαιτεί τη σύγκλιση των κοινωνικών επιστημών με την ψυχιατρική και την ψυχολογία. Η διερεύνηση του εγκλήματος μάς οδηγεί αναπόδραστα στον ανθρώπινο ψυχισμό που παραμένει διαρκώς εκτεθειμένος σε βάναυσες τραυματικές εμπειρίες, σε βιώματα που τέμνουν τραυματικά την κοινωνική γεωγραφία και ηθική.
 
Η προβληματική της εγκληματικής προσωπικότητας και της ψυχοπαθολογικής ερμηνείας της αποκλίνουσας συμπεριφοράς οφείλει να απομακρύνεται από τις στείρες ηθικοπλαστικές καταγγελίες και να αναζητά τόσο τις ψυχοδυναμικές πηγές της όσο και τους γενικότερους ιστορικούς ή οικονομικούς λόγους που συγκροτούν την αναπόφευκτη παρουσία της.

image
 
Η έννοια του εγκλήματος συναντά την τιμωρία. Οι ψυχιατρικές αντιλήψεις περί τιμωρίας, ανάδειξης των ενοχών, αλλά και των ατομικών και συλλογικών απωθήσεων και επιθυμιών, θα αποτελέσουν θέματα προς διερεύνηση αλλά και αναστοχασμό, κατά τη διάρκεια του αφιερώματος, με αφορμή τις επιλεγμένες ταινίες από τους σχολιαστές.
 
Μέσα από τις συζητήσεις που ακολουθούν κάθε προβολή, θα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε αυτό το πολυπαραγοντικό  φαινόμενο μέσα από την ψυχαναλυτική και ψυχιατρική ερμηνευτική εκδοχή, χωρίς να παραβλέψουμε και τις άλλες επιστημολογικές συναρτήσεις, αλλά και τις αισθητικές και ηθικές αμφισημίες και αντιφάσεις που οι ταινίες εμπεριέχουν.
 
«Μ» του Fritz Lang (1931)
Κυριακή 2 Φεβρουαρίου
Σχολιασμός: Νίκος Τζαβάρας, Καθηγητής Ψυχιατρικής και Στέλιος Κρασανάκης, Ψυχίατρος

image
 
Βερολίνο, αρχές 1930. Η τοπική κοινωνία αναστατώνεται από την ύπαρξη ενός τρομακτικού σίριαλ κίλερ, που σκοτώνει μόνο παιδιά. Ο «δράκος» αυτός, καταφέρνει και ξεφεύγει συνέχεια και ο αριθμός των παιδιών που εξαφανίζονται μεγαλώνει. Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ποιος μπορεί να είναι αλλά ο δολοφόνος έχει ένα χαρακτηριστικό: σφυρίζει πάντα έναν συγκεκριμένο σκοπό από ένα κομμάτι κλασσικής μουσικής…
 
Στο μεταξύ, η υποψία πλανάται στον αέρα και οι άνθρωποι ψάχνουν ανάμεσά τους τον στυγνό δολοφόνο. Η αστυνομία κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια να εντοπίσει τον δολοφόνο, φρουρεί κάθε δρόμο και ερευνά τις συνοικίες σπιθαμή προς σπιθαμή. Παράλληλα, ο υπόκοσμος της περιοχής αποφασίζει να αναλάβει δράση! Οι μικροκακοποιοί και οι κλέφτες, δυσανασχετούν με τη βαριά αστυνόμευση της περιοχής, που δεν τους επιτρέπει πια να κάνουν τις απατεωνιές τους, και αποφασίζουν να βρουν αυτοί μόνοι τους τον σίριαλ κίλερ και να δώσουν ένα τέλος σε όλο αυτό.

image
 
Συνεννοούνται λοιπόν με τους ζητιάνους των δρόμων, που κυκλοφορούν παντού χωρίς να τους υποψιάζεται κανείς και τους αναθέτουν το έργο να κατασκοπεύουν στους δρόμους για να ανακαλύψουν τον απεχθή εγκληματία. Πράγματι, σύντομα ο δολοφόνος προδίδεται από τον μουσικό σκοπό που σφυρίζει, τον οποίο αναγνωρίζει ένας τυφλός ζητιάνος. Ο δολοφόνος πέφτει στα χέρια των κακοποιών, οι οποίοι τον πάνε σε ένα λαϊκό δικαστήριο δικό τους, με σκοπό την αυτοδικία…
 
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ταινία, ψηφίστηκε ως η σημαντικότερη Γερμανική ταινία όλων των εποχών (Ένωση Γερμανικών Ταινιοθηκών), ενώ παράλληλα θεωρείται ως μία από τις 100 καλύτερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου (Λίστα του Empire magazine).


 
Η ταινία «Μ» του Fritz Lang, θα προβληθεί σήμερα Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο του Κύκλου Προβολών, «Κινηματογράφος και Ψυχιατρική» – Αφιέρωμα: «Το Έγκλημα  στον Κινηματογράφο». Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει σχολιασμός από τους: Νίκο Τζαβάρα, Καθηγητής Ψυχιατρικής και Στέλιο Κρασανάκη, Ψυχίατρος.
 
Οι προβολές πραγματοποιούνται κάθε δεύτερη Κυριακή στις 12 το μεσημέρι, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, στην Αίθουσα Α. 
Τιμή εισιτήριου:  € 5.