Με αφορμή την επαναλειτουργία των χώρων εστίασης μετά το καθολικό lockdown που διήρκεσε για δύο μήνες, παρουσιάζουμε δέκα χαρακτηριστικές και αξιόλογες ταινίες, οι οποίες κυκλοφόρησαν τον 21ο αιώνα, σχετικά με τη σχέση του Κινηματογράφου με την Μαγειρική. Από την «Πολίτικη Κουζίνα» του Τάσου Μπουλμέτη, μέχρι το «Soul Kitchen» του Φατίχ Ακίν. Διαβάστε επίσης: 10 ντοκιμαντέρ για το φαγητό ως απόλαυση αλλά και ως εργαλείο εκμετάλλευσης.

Ads

Πολίτικη Κουζίνα / A Touch of Spice
Σκηνοθεσία: Τάσος Μπουλμέτης
Σενάριο: Τάσος Μπουλμέτης
Πρωταγωνιστές: Γιώργος Χωραφάς, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Ρένια Λουιζίδου, Ταμέρ Γκρανταγκλί, Μπασάκ Κοκλουκάγια, Τάσος Μπαντής, Στέλιος Μάινας, Παύλος Ορκόπουλος
Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα
Φωτογραφία: Τάκης Ζερβουλάκος
Μοντάζ: Γιώργος Μαυροψαρίδης
Έτος Παραγωγής: 2003
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 108 λεπτά

Ο πρωταγωνιστής της ταινίας Φάνης Ιακωβίδης (τον υποδύεται ο Γιώργος Χωραφάς), καθηγητής αστροφυσικής στην Αθήνα, περιμένει τον παππού του από την Κωνσταντινούπολη, τον οποίο έχει να δει από την παιδική του ηλικία. Αρχίζοντας προετοιμασίες για την υποδοχή του προσκαλεί όλους τους φίλους του παππού του και ετοιμάζει μια σειρά από πιάτα πολίτικης κουζίνας. Μια ξαφνική αρρώστια όμως του παππού, δεν θα του επιτρέψει να ταξιδέψει στην Αθήνα. Ο καθηγητής τότε θα αποφασίσει να πάει εκείνος στην Κωνσταντινούπολη για να τον συναντήσει και να θυμηθεί ξανά τα χρόνια που έζησε εκεί με τους γονείς του, τους οποίους ενσαρκώνουν οι Ιεροκλής Μιχαηλίδης και Ρένια Λουιζίδου. Εκεί επιστρέφουν όλες οι ευχάριστες αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας, οι δυσάρεστες του διωγμού και της απέλασης, αλλά και ο πρώτος έρωτας της ζωής του, η Σαϊμέ, που υποδύεται η Τουρκάλα ηθοποιός Μπασάκ Κοκλούκαγια.

Πρόκειται για μία βιωματική ταινία του σκηνοθέτη Τάσου Μπουλμέτη, που όντας Κωνσταντινουπολίτης στην καταγωγή ο ίδιος, καταπιάνεται με το ζήτημα των διωγμών που υπέστησαν από τις τουρκικές αρχές οι Έλληνες της Πόλης το 1964. Η ταινία «Πολίτικη Κουζίνα» (φωτογραφία άρθρου), απέσπασε οκτώ βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης του 2003, στις Κατηγορίες: Καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, φωτογραφίας, σκηνογραφίας, μουσικής επένδυσης, ήχου και μοντάζ, ενώ υπήρξε την ίδια χρονιά η επίσημη ελληνική υποβολή για το βραβείο Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Θεωρείται ως η πιο εμπορική ταινία στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, έχοντας κόψει περισσότερα από ενάμιση εκατομμύριο εισιτήρια.

Κουζίνα με Ψυχή / Soul Kitchen
Σκηνοθεσία: Φατίχ Ακίν
Σενάριο: Φατίχ Ακίν, Αδάμ Μπουσδούκος
Πρωταγωνιστές: Αδάμ Μπουσδούκος, Μόριτς Μπλάιμπτροϊ, Ούντο Κίερ
Φωτογραφία: Ράινερ Κλάουσμαν
Μοντάζ: Andrew Bird
Έτος Παραγωγής: 2009
Χώρα Παραγωγής: Γερμανία, Γαλλία
Διάρκεια: 99 λεπτά

Ads

image

Μεταφερόμαστε στο Αμβούργο, όπου ο ήρωας μας, Ζήνος, είναι ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου στο οποίο όμως, όλα του πάνε στραβά. Παράλληλα, υποφέρει από δισκοπάθεια, η κοπέλα του Ναντίν τον παρατάει για τη Σαγκάη όπου βρήκε δουλειά, ενώ οι πελάτες του σταδιακά τον εγκαταλείπουν. Πάνω στην απελπισία του, αποφασίζει να αλλάξει το ύφος του εστιατορίου, φέρνοντας νέο κόσμο ενώ παράλληλα σκέφτεται να πάει στην Κίνα, ώστε να βρει τη Ναντίν. Μόνο που για να φύγει, θα πρέπει να αφήσει τη δουλειά στα χέρια του αδελφού του, μια επιλογή όχι και τόσο συνετή.

Ο χαρισματικός σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν, μας παρουσιάζει εδώ μία ταινία γεμάτη γνώριμα θέματα για το ελληνικό κοινό, όπως την κοινότητα των μεταναστών στη Γερμανία, την ασχολία τους με τα εστιατόρια αλλά φυσικά και τον έρωτα. Διασκεδαστικό και νευρώδες το φιλμ, είναι μία κωμωδία καταστάσεων, με κινηματογραφικό ρυθμό. Με τη γνώριμη προσωπική του σκηνοθετική ματιά αλλά και υπό τους δυνατούς ήχους, μιας πολύ-πολιτισμικής κουλτούρας, μας παρουσιάζει εδώ ο Ακίν, μία απενοχοποιημένη pop ψυχαγωγία.

Οι σκηνές στο εστιατόριο, έχουν γυριστεί με κέφι και ευρηματικότητα. Κι ενώ, η καταναλωτική μας απληστία, οι συχνά πυκνά αδιέξοδες ερωτικές σχέσεις αλλά και το εργασιακό άγχος, μας καταδυναστεύουν, όλα αυτά βρίσκουν διέξοδο και τρόπο έκφρασης, μέσα από το Soul Kitchen. Παρ’ ότι ελαφρότερη θεματικά από τις προηγούμενες δημιουργίες του καλλιτέχνη, η ταινία είναι λεπτοδουλεμένη, με κατά διαστήματα έξυπνους διάλογους. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι δυναμικές και σε γενικές γραμμές, ρεαλιστικές. Τέλος να πούμε ότι η ταινία διαθέτει ένα υπέροχο soundtrack και με ελληνικότατο ενδιαφέρον. Κατά τη διάρκεια της ταινίας ακούγεται μεταξύ άλλων μουσική των Quincy Jones, Kool & The Gang, The Isley Brothers, Locomondo, The Olympians, Μάρκος Βαμβακάρης, Παύλος Σιδηρόπουλος και Locomondo.

Ξεχωρίζει ο Αδάμ Μπουσδούκος ως Ζήνος, ενώ ο Μόριτζ Μπλαϊμπτρόι (εδώ στον ρόλο του Ηλία) είναι ο καταλύτης των εξελίξεων. Ειδική μνεία οφείλουμε να κάνουμε στο υποκριτικό alter ego του Λαρς φον Τρίερ (καθώς έχει παρουσιαστεί στις περισσότερες από τις ταινίες του) και πολύ καλού ηθοποιού, του Ούντο Κίερ. Ο Άνταμ Μπουσδούκος, δεν πρωταγωνιστεί μόνο, αλλά έχει γράψει και το σενάριο μαζί με τον Φατίχ Ακίν. Εξάλλου, ο χαρακτήρας που υποδύεται ο Ζήνος, είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του. Καθώς, εκτός από την καριέρα του στην υποκριτική, ήταν και ιδιοκτήτης του εστιατορίου, «Ταβέρνα» στο Αμβούργο για δέκα χρόνια. Εδώ τον ξανασυναντάμε μετά την πρώτη του συνεργασία με τον Ακίν, στο «Short Sharp Shock».

Σεφ / Chef
Σκηνοθεσία: Τζον Φαβρό
Σενάριο: Τζον Φαβρό
Πρωταγωνιστούν: Τζον Φαβρό, Σοφία Βεργκάρα, Σκάρλετ Τζοχάνσον, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Τζον Λεγκουιζάμο, Ντάστιν Χόφμαν, Ολιβερ Πλατ, Μπόμπι Καναβάλε
Φωτογραφία: Κράμερ Μόργκεντθο
Μοντάζ: Ρόμπερτ Λέιτον
Έτος Παραγωγής: 2014
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 114 λεπτά

image

Μετά από μια παρεξήγηση που παίρνει διαστάσεις, ο Καρλ Κάσπερ (Τζον Φαβρό) απολύεται από το γκουρμέ εστιατόριο του Riva (Ντάστιν Χόφμαν) στο οποίο δουλεύει ως σεφ. Αναγκάζεται έτσι να επιστρέψει στο Μαϊάμι μετά από προτροπή της πρώην συζύγου του Inez (Σοφία Βεργκάρα) και να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση. Η βασική ιδέα είναι να δημιουργήσει μία κινούμενη και πρωτότυπη καντίνα, με γκουρμέ φαγητό. Με την υποτυπώδη βοήθεια του Marvin (Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ), αλλά και την καθοριστική συμβολή του γιου του Percy (Emjay Anthony) και του φίλου του Martin (Τζον Λεγκουιζάμο) θα καταφέρει να ολοκληρώσει το σχέδιο του και να διασχίσει αρκετές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών μέχρι τον τελικό του προορισμό, το Λος Άντζελες. Στόχος του είναι να διεκδικήσει και πάλι τη θέση που του αξίζει στην ελίτ των σεφ.

Ο Τζον Φαβρό (Jon Favreau), παραγωγός (The Avengers – 2012), σκηνοθέτης (Iron Man – 2008), ηθοποιός (The Wolf of Wall Street – 2013) και σεναριογράφος (Swingers – 1996), επιστρέφει το 2014 με τη νέα του δημιουργία «Σεφ». Μία ταινία που με κεντρικό άξονα τη μαγειρική, είναι παράλληλα κι ένα γαστρονομικό road movie, μία προσπάθεια επανασύνδεσης πατέρα – γιου, αλλά και μία ενδιαφέρουσα κριτική των social media στην καθημερινότητά μας.

Ο Σεφ που Έπαιζε με τη Φωτιά / Burnt
Σκηνοθεσία: Τζον Γουέλς
Σενάριο: Στίβεν Νάιτ, Μάικλ Καλέσνικο
Πρωταγωνιστούν: Μπράντλεϊ Κούπερ, Σιένα Μίλερ, Ομάρ Σι, Ντάνιελ Μπρουλ, Ρικάρντο Σκαρμάτσιο
Φωτογραφία: Αντριάνο Γκόλντμαν
Μοντάζ: Νικ Μουρ
Μουσική: Ρόμπ Σίμονσεν
Έτος Παραγωγής: 2015
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 101 λεπτά

image

Σε κάποιες από τις πιο επιτυχημένες κουζίνες του πλανήτη επικρατεί πολεμικό κλίμα, αλλά αυτό για τον ταλαντούχο σεφ Άνταμ Τζόουνς (Μπράντλεϊ Κούπερ) δεν είναι πρόβλημα – είναι, αντίθετα, αυτό που τον κάνει να νιώθει ότι εκεί ακριβώς ανήκει. Ο Άνταμ τα είχε όλα, αλλά από δική του υπαιτιότητα, τα έχασε. Το πρώην κακό παιδί των εστιατορίων του Παρισιού, που κέρδισε δύο αστέρια Michelin, νοιαζόταν μόνο για την συναρπαστική έξαψη του να δημιουργείς εκρήξεις γεύσης. Για να αποκτήσει την δική του κουζίνα, όπως και το τρίτο αστέρι Michelin που του διαφεύγει, ο Τζόουνς θα πρέπει να αφήσει πίσω τις κακές του συνήθειες και να πάρει στην ομάδα του τους καλύτερους, όπως την όμορφη Ελέν (Σιένα Μίλερ). Η ιστορία του είναι τελικά ένας ύμνος για την αγάπη του φαγητού και την δύναμη των δεύτερων ευκαιριών.

Η σχέση αγάπης του σινεμά για τον κόσμο της μαγειρικής έχει τη δική του ιστορία, με τα τελευταία χρόνια οι ταινίες του είδους να έχουν αυξηθεί επικίνδυνα… Από το «Tampopo» (1985) του Γιούζο Ιτάμι και το «Chocolat» (2000) του Λάσε Χαλστρομ, μέχρι την «Πολίτικη Κουζίνα» (2003) του Τάσου Μπουλμέτη και από τα πιο σύγχρονα, το «Julie & Julia» (2009) της Νόρα Έφρον, την «Υψηλή Μαγειρική» του Κριστιάν Βενσάν, αλλά και τον «Σεφ» (Chef – 2014) του Τζον Φαβρό.

Ο Μπράντλεϊ Κούπερ – από τους πιο υπερτιμημένους Αμερικανούς ηθοποιούς των τελευταίων χρόνων – είδε την καριέρα του να απογειώνεται την τελευταία πενταετία. Μετά από τα φιλμ «The Hangover» (2009) και «The Hangover Part II» (2011) που το χάρισαν την αναγνωρισιμότητα, ο Κούπερ συνεργάστηκε με τον «σκηνοθέτη των Όσκαρ» David O. Russell, στις ταινίες «Silver Linings Playbook» του 2012 και «American Hustle» του 2013, χαρίζοντας του ισάριθμες υποψηφιότητες για Όσκαρ στην κατηγορία του Α’ και Β’ Ανδρικού Ρόλου, αντίστοιχα. Αν και δεν κατάφερε να αποσπάσει το χρυσό αγαλματίδιο, η ερμηνεία του στον «Ελεύθερο Σκοπευτή», τον έφερε για τρίτη συνεχόμενη χρόνια υποψήφιο για Όσκαρ!

Παρ’ όλα αυτά όμως, η αλήθεια είναι ότι ο Κούπερ είναι καλός στη συγκεκριμένη ταινία. Ο «Σεφ που Έπαιζε με τη Φωτιά» είναι ένα φιλμ που κερδίζει τον θεατή, ξεχωρίζοντας ευχάριστα από τις ταινίες του συγκεκριμένου είδους. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο πρωτότυπο σενάριο, αλλά κυρίως στο εντυπωσιακό καστ ηθοποιών που διαθέτει ακόμα και σε μικρούς ρόλους. Έτσι, εκτός από τους Αμερικανούς, Μπράντλεϊ Κούπερ και Ούμα Θέρμαν, η ταινία διαθέτει μία Ευρωπαϊκή «Dream Team» αξιόλογων ηθοποιών, που αποτελείται από τους Βρετανούς, Μάθιου Ρις, Σιένα Μίλερ και Έμμα Τόμσον, τον εντυπωσιακό Γάλλο, Ομάρ Σι, την υπέροχη Σουηδέζα, Αλίσια Βικάντερ, τον υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα Γερμανό ηθοποιό, Ντάνιελ Μπρουλ και τον καταξιωμένο Ιταλό ερμηνευτή, Ρικάρντο Σκαμάρτσιο.

Κρυφή Συνταγή / The Cakemaker
Σκηνοθεσία: Οφίρ Ραούλ Γκράιτσερ
Σενάριο: Οφίρ Ραούλ Γκράιτσερ
Πρωταγωνιστούν: Τιμ Κάλκχοφ, Σάρα Αντλερ, Ρόι Μίλερ
Φωτογραφία: Ομρι Αλόνι
Μοντάζ: Μίχαλ Οπενχαϊμ
Μουσική: Ντομινίκ Σαρπαντιέ
Έτος Παραγωγής: 2017
Χώρα Παραγωγής: Ισραήλ, Γερμανία
Διάρκεια: 104 λεπτά

image

Ο Τόμας, ένας ταλαντούχος Γερμανός ζαχαροπλάστης, είναι ο εραστής του Όρεν, ενός παντρεμένου άνδρα από το Ισραήλ, που επισκέπτεται συχνά το Βερολίνο για δουλειές. Όταν ο Όρεν σκοτώνεται σε τροχαίο, ο Τόμας ταξιδεύει στην Ιερουσαλήμ για να μάθει περισσότερα για το παρελθόν του αγαπημένου του. Έτσι, θα πλησιάσει τη γυναίκα του, την Ανάτ, κρατώντας κρυφή την ταυτότητά του και προτείνοντάς της να δουλέψει στο καφέ της. Εκείνη δέχεται. Τα γλυκά που φτιάχνει θα φέρουν κοσμοσυρροή στο κατάστημα, αλλά ο ίδιος κάνει δύο βασικά λάθη: δεν χρησιμοποιεί κοσέρ υλικά και αδυνατεί να προβλέψει πού θα καταλήξει η σχέση του με τη νεαρή χήρα. Και προκειμένου να προστατέψει την πραγματική του ταυτότητα θα τραβήξει το ψέμα του μέχρι απροσδόκητα άκρα.

Σ’ αυτή τη μυστική συνταγή για τα σκευάσματα της απώλειας και της λαχτάρας, οι άνθρωποι αποζητούν την ίδια γλυκιά γεύση της ζωής, πέρα από τα σύνορα της καταγωγής και της κουλτούρας τους. Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι το 2017 και συμμετοχή στο τμήμα «Ανοιχτοί Ορίζοντες» του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2017. Από τις καλύτερες ταινίες στο συγκεκριμένο κινηματογραφικό είδος.

«Τοποθετημένη σε μια μελαγχολική αλλά γεμάτη ζωή άποψη της Ιερουσαλήμ και βασισμένη σε μια προσωπική μου εμπειρία, η ταινία μιλάει για χαρακτήρες που εύχονται να παραμερίσουν τους ορισμούς τους σχετικά με την εθνικότητα, την σεξουαλικότητα και τη θρησκεία. Είναι μια ιστορία γεμάτη αγάπη για τους ανθρώπους, τη ζωή, το φαγητό και το σινεμά. Είναι η δική μου ιστορία. Η ιστορία μετακινείται ανάμεσα στο Βερολίνο και την Ιερουσαλήμ, ανάμεσα στην ανατολή και τη δύση, ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν. Σε αυτό το ταξίδι ο Τόμας, ο οποίος αναζητά να ιαθεί μετά από την απώλεια που βιώνει, θα παραστεί αυτόπτης μάρτυρας μιας ενδο-ισραηλινής σύγκρουσης που έχει σχέση με τη θρησκεία και τον λαϊκισμό.» – Οφίρ Ραούλ Γκράιτσερ

Σοκολά / Chocolat
Σκηνοθεσία: Λάσε Χάλστρομ
Σενάριο: Ρόμπερτ Νέλσον Τζέικομπς, Τζόαν Χάρις (μυθιστόρημα)
Πρωταγωνιστές: Ζιλιέτ Μπινός, Τζούντι Ντεντς, Άλφρεντ Μολίνα, Λίνα Όλιν, Τζόνι Ντεπ
Μουσική: Ρέιτσελ Πόρτμαν
Φωτογραφία: Ρότζερ Πρατ
Μοντάζ: Άντριου Μοντσάιν
Έτος Παραγωγής: 2000
Χώρα Παραγωγής: Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α.
Διάρκεια: 121 λεπτά

image

Η Βιάν Ροσέ, ειδική στη σοκολάτα, ταξιδεύει στην Ευρώπη μαζί με την κόρη της Ανούκ. Τον χειμώνα του 1959 φθάνουν σε ένα ήσυχο και παραδοσιακό γαλλικό χωριό, του οποίου δήμαρχος είναι ο Κόμης Πολ ντε Ρεϊνό. Η Βιάν ανοίγει μια σοκολατερί λίγες μέρες πριν οι κάτοικοι του χωριού αρχίσουν τη νηστεία της Σαρακοστής. Η Βιάν, η οποία ντύνεται πιο προοδευτικά από τους κατοίκους του χωριού, δεν πηγαίνει στην εκκλησία και έχει αποκτήσει παιδί εκτός γάμου, δεν ταιριάζει απόλυτα με τις συνήθειες των κατοίκων του χωριού. Παρόλα αυτά είναι αισιόδοξη για την επιχείρησή της. Η ευγενική της φύση σιγά σιγά καταφέρνει να κερδίσει τους ανθρώπους έναν έναν, αναγκάζοντας τον Ρεϊνό να μιλήσει ανοιχτά εναντίον της και να την κατηγορήσει ότι βάζει σε πειρασμό τους ανθρώπους σε μια περίοδο νηστείας και αποχής.

Το σενάριο έγραψε ο Ρόμπερτ Νέλσον Τζέικομπς και είναι βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Τζόαν Χάρις. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Ζιλιέτ Μπινός, Τζούντι Ντεντς, Άλφρεντ Μολίνα, Λίνα Όλιν και Τζόνι Ντεπ. Η ταινία απέσπασε πέντε Υποψηφιότητες για Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένων για Καλύτερη Ταινία, Ά και ‘Β Γυναικείου Ρόλου, για την Ζιλιέτ Μπινός και την Τζούντι Ντεντς, αντίστοιχα, χωρίς όμως να καταφέρει να κερδίσει κάποιο χρυσό αγαλματίδιο.

Τζούλι & Τζούλια / Julie & Julia
Σκηνοθεσία: Νόρα Έφρον
Σενάριο: Νόρα Έφρον, Τζούλι Πάουελ (βιβλίο)
Πρωταγωνιστές: Μέριλ Στριπ, Έιμι Άνταμς, Στάνλεϊ Τούτσι, Κρις Μεσίνα, Λίντα Έμοντ, Τζέιν Λιντς
Μουσική: Αλεξάντρ Ντεσπλά
Φωτογραφία: Στίβεν Γκόλντμπλατ
Μοντάζ: Ρίτσαρντ Μαρκς
Έτος Παραγωγής: 2009
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 123 λεπτά

image

Πίσω από την Ίνα, την Έμεριλ και όλες τις σύγχρονες Αμερικανίδες σεφ, βρίσκεται η Τζούλια: η γυναίκα που άλλαξε για πάντα τον τρόπο μαγειρικής των Αμερικανών. Το 1948, η Τζούλια Τσάιλντ (Μέριλ Στριπ) μετακόμισε στο Παρίσι, όταν ο σύζυγός της πήρε μετάθεση, και το ακούραστο πνεύμα της αναζήτησε χώρο για να δημιουργήσει, στην κουζίνα. Πενήντα χρόνια αργότερα, η Τζούλι Πάουελ (Έιμι Άνταμς) κοντεύει τα 30 και αντιμετωπίζει ένα αδιέξοδο: ενώ όλες της οι φίλες καταξιώνονται, εκείνη βρίσκεται κολλημένη σε μια βαρετή δουλειά. Έτσι, αποφασίζει να αφιερώσει την ενέργεια της σε ένα τρελό σχέδιο: να μαγειρέψει και τις 524 συνταγές του βιβλίου της Τζούλια Τσάιλντ μέσα σε ένα χρόνο, γράφοντας παράλληλα ένα blog με τις εμπειρίες της. Δύο αξιοσημείωτες προσωπικές ιστορίες μπλέκονται σε μια μοναδική κωμωδία που επιβεβαιώνει ότι, με τις σωστές δόσεις πάθους, αποφασιστικότητας και βουτύρου, μπορείς να αλλάξεις τη ζωή σου και να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου.

«Ο έρωτας, ο γάμος, η ζωή που αλλάζει», η σεναριογράφος και σκηνοθέτης της ταινίας, Νόρα Έφρον, απαριθμεί τα συστατικά της ταινίας που την ενέπνευσαν στην κινηματογράφηση: «Έχω πάθος με το φαγητό, αλλά μπορώ να αναφέρω τουλάχιστον οκτώ λόγους γιατί αισθάνθηκα ότι έπρεπε να κάνω αυτό το έργο, όπως το να αφιερώνεσαι σε πράγματα που αγαπάς και να βρίσκεις την ευτυχία μέσα από αυτά».

Το φιλμ βασίστηκε σε δύο best-selling απομνημονευμάτα: το ομώνυμο βιβλίο «Julie & Julia» της Τζούλι Πάουελ και το «My Life in France» της Τζούλια Τσάιλντ με τον Αλέξ Προυντόμ. Το δεύτερο περιγράφει τις εμπειρίες της Τσάιλντ από το μεταπολεμικό Παρίσι, όταν αγάπησε τη Γαλλική κουζίνα και αποφάσισε να μεταφέρει το πάθος της σε όλα τα αμερικάνικα νοικοκυριά. H Τσάιλντ ήταν η πρώτη Αμερικάνα που φοίτησε στη περίφημη σχολή μαγειρικής Cordon Bleu και διέδωσε τη Γαλλική κουζίνα στην Αμερική με το βιβλίο «Mastering the Art of French Cooking». Η τεράστια επιτυχία του βιβλίου της άνοιξε τον δρόμο για μια τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής που την έκανε διάσημη.

Υψηλή Μαγειρική / Haute Cuisine / Les saveurs du Palais
Σκηνοθεσία: Κριστιάν Βινσέντ
Σενάριο: Ετιέν Κομάρ, Κριστιάν Βινσέντ, Ντανιέλ Μαζέτ-Ντελπές
Πρωταγωνιστούν: Κατρίν Φρο, Ζαν Ντ’Ορμεσόν, Ιππολίτ Ζιραρντό, Αρτίρ Ντιπόν, Ζαν Μαρκ Ρουλό, Αρλι Τζόβερ
Φωτογραφία: Λοράν Νταιγιάντ
Μοντάζ: Μόνικα Κόλμαν
Μουσική: Γκάμπριελ Γιάρεντ
Έτος Παραγωγής: 2012
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Διάρκεια: 95 λεπτά

image

Η Ορτάνς Λαμπορί, μια γνωστή σεφ από την περιοχή Περιγκόρντ της Γαλλίας, μένει κατάπληκτη όταν ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας την καλεί να αναλάβει τη θέση της προσωπικής του μαγείρισσας. Από την θέση αυτή θα είναι υπεύθυνη για όλα τα γεύματά του, αλλά και αυτά των ιδιαίτερων προσκεκλημένων του, στο Προεδρικό Μέγαρο της Σενς Ελυζέ. Παρόλο τον ανταγωνισμό και τη ζήλεια που έχει να αντιμετωπίσει από τα μέλη της υπόλοιπης κουζίνας, χάρη στο ατίθασο πνεύμα της η Ορτάνς γρήγορα επιβάλλεται. Η αυθεντικότητα της μαγειρικής της σύντομα γοητεύει τον Πρόεδρο, αλλά οι διάδρομοι του Μεγάρου κρύβουν παγίδες. Η ταινία είναι βασισμένη στην αληθινή ιστορία της Ντανιέλ Ντελπές, προσωπικής μαγείρισσας του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Μιτεράν.

«Ήθελα να κάνω μια ταινία για το πάθος της μαγειρικής εδώ και πολύ καιρό. Πριν από τρία χρόνια διάβασα ένα πορτρέτο της Ντανιέλ Ντελπές από την Ραφαέλ Μπασκέ στην Λε Μόντ: μια ολόκληρη σελίδα στην οποία μιλούσε για τα χρόνια που πέρασε στις ιδιωτικές κουζίνες στο Παλάτι του Ελυζέ.  Η ιστορία αυτή αμέσως με μαγνήτισε γιατί για πρώτη φορά, δεν επρόκειτο για έναν διάσημο σεφ, αλλά μια συνηθισμένη, αυθεντική μαγείρισσα… Επειδή έτυχε να βρίσκομαι στο Περιγκόρντ ήρθα σ’ επαφή με την Ντανιέλ Ντελπές. «Έλα για μεσημεριανό την Κυριακή» μου είπε. Έτσι, πήγα στην Λα Μπορντερί, ένα υπέροχο μέρος, που μοιάζει περισσότερο με ξενώνα παρά με φάρμα, όπου εκείνη εγκαταστάθηκε πριν από χρόνια. Περάσαμε πέντε ώρες στο τραπέζι τρώγοντας σαν βασιλιάδες. Αμέσως, εντυπωσιάστηκα από τις κοινωνικές της επαφές, από τον τρόπο που έκανε τους προσκεκλημένους της να συμμετέχουν στο γεύμα. Μιλήσαμε πολύ για τη ζωή της. Πέρα από το γεγονός ότι μαγείρεψε για έναν Γάλλο Πρόεδρο,  αισθάνθηκα ότι η ιστορία της έχει μια ισχυρή μυθιστορηματική διάσταση…» – Ετιέν Κομάρ

Ταξίδι στην Ιταλία / The Trip to Italy
Σκηνοθεσία: Μάικλ Γουιντερμπότομ
Σενάριο: Μάικλ Γουιντερμπότομ
Πρωταγωνιστούν: Στιβ Κούγκαν, Ρομπ Μπράιντον, Μάρτα Μπάριο, Ρόζι Φέλνερ, Κλερ Κίλαν
Φωτογραφία: Τζέιμς Κλαρκ
Μοντάζ: Μαγκς Αρνολντ, Ρόμπι Γκίμπον, Πολ Μόναγκαν, Μαρκ Ρίτσαρντσον
Έτος Παραγωγής: 2014
Χώρα Παραγωγής: Μεγάλη Βρετανία
Διάρκεια: 108 λεπτά

image

Δύο φίλοι, έξι γεύματα σε διαφορετικές τοποθεσίες κι ένα road trip στην Ιταλία και συγκεκριμένα σε: Λιγουρία, Τοσκάνη, Ρώμη, Αμάλφι και Κάπρι. Ο Rob (Ρομπ Μπράιντον) και ο Steve (Στιβ Κούγκαν) αναλαμβάνουν για δεύτερη φορά, να παρουσιάσουν για λογαριασμό της εφημερίδας The Observer, την κριτική τους για ορισμένα εστιατόρια. Ο Rob, πατέρας ενός μικρού παιδιού, κουρασμένος από τις ευθύνες του, αναζητά λίγη περιπέτεια. Ο Steve έχει περάσει μια περίοδο σκληρής δουλειάς στο Λος Άντζελες μακριά από το σπίτι του, αλλά τώρα βρίσκεται σε μια παύση από την εργασία του.  Έχοντας πια το χρόνο να επιστρέψει στην Ευρώπη θέλει να δει τα παιδιά του. Οι δυο φίλοι, συζητούν για τη ζωή, την αγάπη, τις ταινίες και το μέλλον.

Το φιλμ όμως δεν αναλώνεται μόνο ως μία γαστρονομική εξερεύνηση αλλά κυρίως ως ένα πολιτιστικό ταξίδι, καθώς οι δύο ηθοποιοί, ακολουθούν τα βήματα των Άγγλων ρομαντικών ποιητών Byron και Shelley στην Ιταλία, αναζητώντας τα σημεία που οι δυο ποιητές πέρασαν μια καθοριστική για το έργο τους χρονική περίοδο. Μαζί με τον Rob και τον Steve, ταξιδεύουμε στα ξενοδοχεία που μένουν και τα εστιατόρια που επισκέπτονται, παρακολουθούμε τις κουζίνες και τους σεφ που μαγειρεύουν γι’ αυτούς. Βέβαια το τέλος σ’ αυτό το ταξίδι – όπως και σε όλα τα όμορφα ταξίδια – παραμένει ανοιχτό. Ο Rob έχει μια προσφορά για εργασία που θα σήμαινε και πάλι την αναχώρησή του για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ και ο Steve προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να επιστρέψει σε μια πιο ήσυχη και κάπως οικογενειακή ζωή.

Η επιτυχημένη ομάδα του 2010 με το φιλμ «The Trip» (που έγινε και τηλεοπτική σειρά), επιστρέφει με τη δεύτερη ταινία τους. Αυτή τη φορά όμως, αφήνουν πίσω τους τη βροχερή Μ. Βρετανία και ταξιδεύουν στην ηλιόλουστη Ιταλία, με το αποτέλεσμα να τους δικαιώνει απόλυτα. Στην καρέκλα του σκηνοθέτη συναντάμε και πάλι τον βραβευμένο με BAFTA δημιουργό, Michael Winterbottom (In This World – 2002). Μαζί του, οι αποδεδειγμένα καλοί ηθοποιοί και stand up comedians, o Στιβ Κούγκαν και ο Ρομπ Μπράιντον. Όντας φίλοι και εκτός πλατό, οι δύο Βρετανοί ηθοποιοί, έχουν καταπληκτική χημεία μεταξύ τους και αυτό περνά και στον θεατή. Οι ατάκες διαδέχονται η μία την άλλη, το κλασσικό βρετανικό χιούμορ δηλώνει παρών, οι μιμήσεις δίνουν και παίρνουν, ενώ για τους πιο απαιτητικούς, δεν είναι λίγες οι αναφορές σε κλασσικές και αγαπημένες ταινίες, όπως η «Η Περιφρόνηση» (Le Mepris – 1963) του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ…

Παραδόσεις Αγάπης / The Lunchbox / Dabba
Σκηνοθεσία: Ριτές Μπάτρα
Σενάριο: Ριτές Μπάτρα, Ρουτβίκ Οζα
Πρωταγωνιστούν: Ιρφάν Καν, Νιμρότ Κόρ
Φωτογραφία: Μάικλ Σίμοντς
Μοντάζ: Τζον Φ. Λάιονς
Μουσική: Μαξ Ρίχτερ
Έτος Παραγωγής: 2013
Χώρα Παραγωγής: Ινδία, Γαλλία, Γερμανία, Η.Π.Α.
Διάρκεια: 104 λεπτά

image

Εδώ και 120 χρόνια στη Μουμπάι, κάθε πρωί, 5.000 Νταμπαβάλα -τοπικοί κούριερ φαγητού – παραδίδουν ζεστά γεύματα από την κουζίνα των νοικοκυρών στα γραφεία των συζύγων τους. Σε αυτό το σύστημα παράδοσης, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, μόνο ένα στο ένα εκατομμύριο από αυτά τα πακέτα μπορεί να φτάσει στα λάθος χέρια.

Το «Lunchbox» είναι η ιστορία αυτού του λάθους, που θα φέρει κοντά δυο αγνώστους: μια νεαρή γυναίκα θα βρεθεί να αλληλογραφεί με έναν μοναχικό υπάλληλο, ανταλλάσσοντας καθημερινά μηνύματα μέσω των πακέτων φαγητού. Μία απολαυστική ρομαντική κομεντί  που εκτυλίσσεται στην πολυπληθή και θορυβώδη Μουμπάι και παρακολουθεί τη σχέση ενός άντρα και μιας γυναίκας που έρχονται κοντά χάρη σε ένα λάθος. Αυτή η γεμάτη χιούμορ, ζεστασιά και ευαισθησία, ιστορία μας προσφέρει μια μαγική γεύση από την Ινδία, καθώς και την ευκαιρία να απολαύσουμε την καταπληκτική ερμηνεία του ταλαντούχου ηθοποιού, Ιρφάν Καν (Slumdog Millionaire, The Life of Pi).

Η ταινία αιχμαλωτίζει τον θεατή με την εξωτική της ατμόσφαιρα και τις μυρωδιές της σπιτικής ινδικής κουζίνας που απλώνονται παντού, χτίζοντας έναν όμορφο κινηματογραφικό κόσμο γεμάτο ονειροπολήσεις και χαριτωμένους διαλόγους που συνοψίζουν μέσα σε λίγες φράσεις την κοσμοθεωρία των ηρώων.