Για τον κινηματογράφο και την τέχνη της σκηνοθεσίας μίλησε ο Κώστας Γαβράς, στο masterclass που έδωσε στο πλαίσιο του φεστιβάλ ψηφιακών ταινιών Public Digital Festival. Μεταξύ άλλων, επεσήμανε πως «τα Όσκαρ δεν είναι τόσο σοβαρή υπόθεση» καθώς δεν είναι πάντα οι καλύτεροι εκείνοι που βραβεύονται.

Ads

«Μεγάλοι σκηνοθέτες, όπως ο Τσάρλι Τσάπλιν δεν βραβεύτηκαν ποτέ», τόνισε, προσθέτοντας «μην το παρακάνετε με τα Όσκαρ». Μιλώντας για τη σχέση του με τον αμερικάνικο κινηματογράφο, παραδέχτηκε ότι το Χόλιγουντ τον φοβίζει αρκετά, καθώς είναι «η κόλαση και ο παράδεισος μαζί».

Σύμφωνα με τον κ. Γαβρά «η σκηνοθεσία συνίσταται σε 80% δουλειά και 20% ταλέντο. Ο σκηνοθέτης είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού στον κινηματογράφο, είναι ένα είδος ενορχηστρωτή, ενώ το σενάριο αποτελεί την πρώτη ύλη για την επιτυχία μιας ταινίας». Επεσήμανε ότι όλα τα έργα είναι πολιτικά: «όλες οι ταινίες έχουν πολιτικό περιεχόμενο, καθώς αντανακλούν την πολιτική και τη φιλοσοφία των δημιουργών τους. Ένα θέαμα που πάει τόσος κόσμος να το δει, δεν γίνεται να είναι απολιτικό».

Όπως ανέφερε, δεν είναι απαραίτητο όλες οι ταινίες να πηγαίνουν καλά καθώς «το θέμα ενός φιλμ δεν μπορεί να ανήκει σε όλο τον κόσμο». Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την ταινία «Πολίτης Κέιν», η οποία δεν είχε καθόλου επιτυχία όταν βγήκε. Μάλιστα, ενστερνίστηκε την άποψη του Ζαν Κοκτώ ότι «υπάρχουν κανόνες επιτυχίας αλλά δεν τους ξέρουμε».

Ads

Αναφερόμενος στον ψηφιακό κινηματογράφο, δήλωσε ότι «η ψηφιακή εποχή αποτελεί αληθινή επανάσταση. Όχι μόνο γιατί υπάρχει μεγαλύτερη ευκολία στο γύρισμα των ταινιών, εξαιτίας των προηγμένων ψηφιακών μέσων και του χαμηλού προϋπολογισμού που απαιτείται, αλλά επειδή αλλάζει η αισθητική των έργων, ακόμα και ο τρόπος προβολής τους, και εν τέλει αλλάζει η ίδια η τέχνη του κινηματογράφου».

Σημείωσε ότι το πιο σημαντικό είναι οι ιδέες και όχι η τεχνική, υπογραμμίζοντας πως «οι σχολές δεν δίνουν ταλέντο». «Στη σημερινή εποχή, άλλωστε, με τα νέα ψηφιακά μέσα που υπάρχουν είναι εύκολη η μάθηση. Αυτό που μας λείπει δεν είναι η τεχνική, αλλά οι καλές ιδέες», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, μιλώντας για την κρίση τόνισε ότι «το πρώτο πράγμα που κάνουν τα κράτη, είναι να ‘κόβουν’ λεφτά από τον πολιτισμό. Τα μόνα ουσιώδη στοιχεία σε μία κοινωνία είναι η παιδεία και ο πολιτισμός. Στις μέρες μας επικρατεί ένας οικονομικός φασισμός. Αν δεν αλλάξει αυτό, η επόμενη κρίση θα είναι χειρότερη από την τωρινή».