Το tvxs.gr σας προτείνει κάθε μέρα ταινίες, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές που αξίζει να δείτε κατά τη διάρκεια της καραντίνας. 

Ads

To όνομα του Ρόδου – ΕΡΤ 2, 22.30

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ουμπέρτο Έκο και  ξεκινά με την αφήγηση του Άντσο της Μελκ, ο οποίος πλέον σε μεγάλη ηλικία, θυμάται τον εαυτό ως νεαρό μαθητευόμενο υπό τον δάσκαλο του, τον Φραγκισκανό μοναχό Ουίλιαμ του Μπάσκεβιλ, κατά το ταξίδι τους στην μονή των Βενεδικτίνων το 1327 όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί συνάντηση των Φραγκισκανών με αντιπροσωπεία του Πάπα σχετικά με έννοιες της αποστολικής διακονίας. Η μονή είναι διάσημη για το συγγραφείο της, όπου οι γραφείς αντιγράφουν, μεταφράζουν ή εικονογραφούν βιβλία. Ένας νεαρός μοναχός, ο Αντέλμος του Οτράντο, βρίσκεται νεκρός υπό ύποπτες συνθήκες και εμφανίζεται να έχει πέσει από την κορυφή του πύργου, έτσι ο ηγούμενος της μονής ζητά την συνδρομή του Ουίλιαμ του Μπάσκερβιλ ο οποίος παρότι βρίσκεται εκεί για τους σκοπούς του συνεδρίου, τυχαίνει επίσης να είναι γνωστός για τις ερευνητικές του ικανότητες.

Σκηνοθεσία: Ζαν-Ζακ Ανό

Πρωταγωνιστούν: Σον Κόνερι, Φ. Μάρεϊ Άμπραχαμ, Κρίστιαν Σλέιτερ, Ελία Μπάσκιν, Χέλμουτ Κουαλντίγκερ, Ρον Πέλμαν, Βαλεντίνα Βάργκας

Ads

Διαθέσιμο στο ERTFLIX.

Lion – Star, 21.00

Ο Γκαρθ Ντέιβις σκηνοθετεί τους Ντεβ Πατέλ, τη βραβευμένη με Όσκαρ Νικόλ Κίντμαν και την υποψήφια για Όσκαρ Ρούνι Μάρα σε μια συγκλονιστική ιστορία συγκινητική.

Στη Δυτική Ινδία του 1986 ο πεντάχρονος Σαρού χάνεται σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό και μέσω των δρόμων της Καλκούτας κι ενός ορφανοτροφείου καταλήγει σε μια αυστραλιανή ανάδοχη οικογένεια. Δεν μπορεί να ξεχάσει όμως την καταγωγή του και ύστερα από 25 χρόνια ξεκινά, με ελάχιστα στοιχεία, να βρει το δρόμο της επιστροφής.

Αποφασισμένος να αξιοποιήσει την αλήθεια της ιστορίας, ο Ντέιβις ταξίδεψε στην Ινδία, όπου πέρασε αρκετό καιρό τόσο στην Καλκούτα, όσο και στο χωριό του Σαρού. Βρισκόταν στο χωριό όταν η Κάμλα, η πραγματική μητέρα του Σαρού, συνάντησε για πρώτη φορά τη Σου, τη θετή μητέρα του παιδιού της. Ορισμένες σκηνές της ταινίας γυρίστηκαν στο χωριό του Σαρού, και η πραγματική οικογένεια του τελευταίου ήταν παρούσα στα γυρίσματα.

Η θεωρία των πάντων –  Alpha, 22.00

Η Θεωρία των Πάντων (αγγλικά: The Theory of Everything) είναι βρετανική βιογραφική, δρ αματική, αισθηματική ταινία παραγωγής 2014, η οποία λαμβάνει χώρα στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και αφηγείται την ζωή του θεωρητικού φυσικού Στίβεν Χόκινγκ. Την σκηνοθεσία ανέλαβε ο Τζέιμς Μαρς και το σενάριο έγραψε ο Άντονι Μακάρτεν, ο οποίος βασίστηκε στην αυτοβιογραφία Travelling to Infinity: My Life with Stephen της Τζέιν Γουάιλντ Χόκινγκ, στην οποία αφηγείται την σχέση της με τον πρώην σύζυγό της, Στίβεν Χόκινγκ, τη διάγνωσή του με τη νόσο του κινητικού νευρώνα και την επιτυχία του στη φυσική.

Στην ταινία, ακολουθούμε τον Στίβεν Χόκινγκ από το 1963, όπου σπουδάζει στο Κέιμπριτζ κι ερωτεύεται τη συμφοιτήτρια και μετέπειτα σύζυγό του Τζέιν Γουάιντ, μέχρι τη συνεχιζόμενη, από τα 21 του χρόνια έως και σήμερα, μάχη του, μετά τη διάγνωσή του με τη Νόσο του Κινητικού Νευρώνα που τον καθήλωσε σε αναπηρικό καροτσάκι, επιτρέποντάς του την επικοινωνία μόνο μέσω συσκευής ομιλίας.

Παράλληλα, παρακολουθούμε τις καινοτόμες και αιχμηρές απόψεις του Χόκινγκ για τη Φυσική και την πρωτοποριακή έρευνά του που προκάλεσε το θαυμασμό των καθηγητών του και που τελικά οδήγησε στην ρηξικέλευθη θεωρία του για το σύμπαν. Βλέπουμε και τη γεμάτη αγάπη, περίπλοκη σχέση του με τη γυναίκα που τον στήριξε σε όλα τα πρώτα δύσκολα χρόνια, προκειμένου εκείνος να συνεχίσει να ψάχνει τη μία και μοναδική αιτιολογική εξίσωση για το Σύμπαν και το Χρόνο.

Η ταινία απέσπασε εξαιρετικά θετικές κριτικές, με τους περισσότερους κριτικούς να επαινούν την μουσική της ταινίας και τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών – κριτικές που τους χάρισαν υποψηφιότητες για βραβεία σε διάφορα φεστιβάλ αλλά και πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας, Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της Τζόουνς, Καλύτερου Προσαρμοσμένου Σεναρίου, Καλύτερης Φωτογραφίας και Καλύτερης Μουσικής για τον Γιόχανσον. Η ταινία κέρδισε το Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του Ρέντμεϊν.Έλαβε επίσης 10 υποψηφιότητες για τα Βραβεία BAFTA, κερδίζοντας τρία από αυτά – Καλύτερη Βρετανική Ταινία, Καλύτερος Α’ Ρόλος για τον Ρέντμεϊν και Καλύτερο Προσαρμοσμένο Σενάριο για τον ΜακΚάρτεν. Επιπλέον έλαβε τέσσερις υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα, κερδίζοντας στις κατηγορίες Καλύτερης Μουσικής για τον Γιόχανσον και Α’ Ανδρικού Ρόλου – Δράμα για τον Ρέντμεϊν.  Έλαβε τρεις υποψηφιότητες για τα Screen Actors Guild Awards, κερδίζοντας το βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας σε Πρωταγωνιστικό Ρόλο για τον Ρέντμεϊν.