Αν και τελικά ο Φατίχ Ακίν δε θα μπορέσει να παρευρεθεί στο 55ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί), ωστόσο η νέα δημιουργία του ιδιαίτερα αγαπητού και στο ελληνικό κοινό, Γερμανού σκηνοθέτη Τουρκικής καταγωγής θα προβληθεί στο Φεστιβάλ. Ο λόγος για το φιλμ «The Cut» (2014), που θα πραγματοποιήσει την ελληνική του πρεμιέρα στις Ειδικές Προβολές του Τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες. Μία ταινία που μας μεταφέρει πίσω στο 1915 και ουσιαστικά πραγματεύεται τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Η ταινία προβάλλεται την Κυριακή 02 Νοεμβρίου, στην Αίθουσα Ολύμπιον.

Ads

Ο Φατίχ Ακίν γεννήθηκε στις 25 Αυγούστου του 1973 στο Αμβούργο, από Τούρκους γονείς. Σπούδασε οπτικές επικοινωνίες στη σχολή Καλών τεχνών του Αμβούργου, απ’ όπου κι αποφοίτησε το 2000. Το 1995, έγραψε και σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία μικρού μήκους, “Sensin – You’re The One!” (“Sensin – Du Bist Es!”), η οποία απέσπασε το Βραβείο Κοινού στο Διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στο Αμβούργο. Η δεύτερη μικρού μήκους του, ήταν το “Weed” (“Getuerkt”, 1996).
image
Ο σκηνοθέτης πραγματοποίησε το ντεμπούτο του το 1998 με την ταινία “Βαθιά Κοφτά Ανθρώπινα” (Short Sharp Shock), η οποία προβλήθηκε στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ του Λοκάρνο και του χάρισε το Ειδικό Βραβείο του Φεστιβάλ. Την ίδια χρονιά στο 39ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης η ταινία προβλήθηκε στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ με τον τίτλο «Ακαριαίο Χτύπημα» και κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ά Ανδρικής Ερμηνείας, για τον πρωταγωνιστή του, Mehmet Kurtulus (Μεχμέτ Κουρτουλούς).
image
Έκτοτε ο Φατίχ Ακίν επισκέφθηκε αρκετές φορές της χώρα μας. Τελευταία φορά είχαμε την ευκαιρία να τον συναντήσουμε στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, όπου παρουσίασε το ντοκιμαντέρ του “Ο Παράδεισος Δεν Είναι Εδώ” (Polluting Paradise / Der Müll im Garten Eden / Garbage in the Garden of Eden).

Μεταφερόμαστε στο Μαρντίν, το 1915: Μία νύχτα, η Τουρκική αστυνομία συλλαμβάνει όλους τους Αρμένιους άντρες. Ανάμεσά τους βρίσκεται και ο νεαρός σιδεράς Ναζαρέτ Μανουγκιάν (Nazareth Manoogian τον υποδύεται ο Ταχάρ Ραχίμ / Tahar Rahim) που αναγκάζεται να αποχωριστεί την οικογένειά του με τη βία.
image
Αφού καταφέρνει να επιβιώσει από τη φρίκη της γενοκτονίας, χρόνια αργότερα ο Μανουγκιάν πληροφορείται ότι οι δίδυμες κόρες του είναι ζωντανές. Ακολουθώντας τα ίχνη τους οδηγείται, από της ερήμους της Μεσοποταμίας, πάνω από την Αβάνα, στα άγονα λιβάδια της Βόρειας Ντακότα. Κατά τη διάρκεια της Οδύσσειάς του θα συναντήσει πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους. Από αγγελικούς και φιλάνθρωπους, μέχρι τον διάβολο με ανθρώπινη μορφή…
image
«Έκανα κάποια έρευνα και έκανα και το ταξίδι του ήρωα, από την Ανατολία, στην Κούβα και στην Αμερική. Γνωρίσαμε πολλούς ανθρώπους που μας βοήθησαν συμβουλευτικά, ιστορικούς, ή ανθρώπους που είχαν βιώματα από εκείνη την εποχή, οικογενειακά για παράδειγμα. Ρώτησα, πού θα έκρυβαν στη διάρκεια της σφαγής έναν Αρμένιο; Κι ένας μου είπε, πολλοί κρύβονταν σ’ ένα φούρνο. Δε μου άρεσε ο φούρνος γιατί έχει ψωμί ολόγυρα, ο ήρωας δε θα αναγκαστεί να πεινάσει κι έτσι επέλεξα ένα σαπωνοποιείο, γιατί βολεύει δραματουργικά. Ο χώρος της ταινίας είναι πραγματικός, είναι ένα σαπωνοποιείο που βρήκαμε στο Χαλέπι, στην τωρινή Συρία, που τότε ήταν μέρος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Τουλάχιστον, τότε υπήρχε ακόμη, όταν κάναμε το γύρισμα. Τώρα δεν είμαι σίγουρος. Είχε για μένα και μια αισθητική σημασία η επιλογή, ότι χρειάζεται να φτιάχνεις σαπούνι, να παραμένεις καθαρός για να επιβιώσεις.» – Φατίχ Ακίν
image
Η ταινία «The Cut» (2014), ολοκληρώνει την τριλογία του Φατίχ Ακίν: «Αγάπη, το Θάνατο και το Διάβολο» (Love, Death and the Devil). Πρώτο μέρος της οποίας αποτελεί η καταπληκτική ταινία “Μαζί Ποτέ” (Head-On / Gegen die Wand – 2004) που τιμήθηκε με την Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου. Στη χώρα μας είχαμε την ευκαιρία να την απολαύσουμε τον Σεπτέμβρη της ίδιας χρονιάς, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, αλλά και το καλοκαίρι του 2011, όταν και κυκλοφόρησε σε επανέκδοση.

Δεύτερο μέρος της τριλογίας αποτελεί η επίσης πολύ καλή ταινία του Ακίν, “Η Άκρη του Ουρανού” (The Edge of Heaven – Auf der anderen Seite) που τιμήθηκε με το Βραβείο Σεναρίου όσο και το Οικουμενικό Βραβείο, στο Φεστιβάλ των Καννών. Προσωπικά, αυτή είναι η ταινία που μου σύστησε το ιδιαίτερο σύμπαν της φιλμογραφίας του ταλαντούχου δημιουργού στο οποίο έκτοτε θα επιστρέψω αρκετές φορές. Ήταν Σάββατο, 17 Νοεμβρίου του 2007 όταν – παρουσία του σκηνοθέτη – είχα την ευκαιρία να απολαύσω το συγκεκριμένο φιλμ στο 48ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του οποίου προβάλλονταν η ταινία και συγκεκριμένα στο τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια».

Στο φιλμ «The Cut» (2014) πρωταγωνιστεί ο σπουδαίος Γαλλο-Αλγερινός ηθοποιός Ταχάρ Ραχίμ (A Prophet – 2009, Το Παρελθόν – 2013), ο οποίος εδώ ερμηνεύει έναν Αρμένιο σιδερά που γυρίζει όλο τον κόσμο για να βρει τις δύο κόρες του, τις οποίες έχασε, μετά τις σφαγές και τη συστηματική βία που άσκησαν οι Τούρκοι στον Αρμένικο πληθυσμό. Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι έχασαν τη ζωή τους εκείνη την περίοδο…
image
Είναι πλέον γνωστό ότι ο Γερμανός σκηνοθέτης, Τουρκικής καταγωγής, δέχτηκε απειλές από Τούρκους εθνικιστές για τη νέα του ταινία «The Cut» που αναφέρεται στη γενοκτονία των Αρμενίων, η οποία σύμφωνα με την επίσημη τουρκική θέση «δεν συνέβη ποτέ». «Εσύ και οι συνεργάτες σου θα έχετε τη μοίρα του δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ» που δολοφονήθηκε το 2007, τον απείλησαν όπως αποκάλυψε ο ίδιος.

Μιλώντας σχετικά στη Συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Βενετίας, όπου προβλήθηκε η ταινία, ο Φατίχ Ακίν δήλωσε πως οι απειλές δεν τον εκπλήσσουν καθώς γνωρίζει ότι «οι Τούρκοι δεν μπορούν να αποδεχτούν μια ταινία μ’ έναν ήρωα από την Αρμενία». «Η τέχνη είναι κάτι για το οποίο αξίζει να πεθάνει κανείς», είπε αστειευόμενος.
image
Παράλληλα μιλώντας στους New York Times σημείωσε πως υπάρχουν στην Τουρκία και άνθρωποι που θα του πετάξουν λουλούδια, πέρα από πέτρες. «Έχω δείξει την ταινία σε αρνητές της γενοκτονίας του 1915 και σε ανθρώπους που τη δέχονται. Είχαν και οι δύο τις ίδιες συναισθηματικές αντιδράσεις», είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την ελπίδα η ταινία να αποτελέσει «μια γέφυρα συμφιλίωσης». Όσο για τους εθνικιστές που τον απειλούν ο Φατίχ Ακίν σχολίασε: «Όσοι μικρότεροι είναι τόσο πιο δυνατά γαβγίζουν».

Διαβάστε επίσης:
Αναλυτικό Αφιέρωμα στον Φατίχ Ακίν: Ένας σκηνοθέτης με πλάνα “Βαθιά Κοφτά Ανθρώπινα”

Η ταινία «The Cut» (2014) του Φατίχ Ακίν, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ της Βενετίας. Η ελληνική πρεμιέρα του φιλμ θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του 55ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 02 Νοεμβρίου, στην Αίθουσα Ολύμπιον, στις 22:15. Η ταινία έχει πάρει διανομή και θα κυκλοφορήσει στις Αίθουσες από την Rosebud 21.

Το 55ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, διεξάγεται φέτος από την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου μέχρι και την Κυριακή 09 Νοεμβρίου. Το Tvxs.gr είναι και φέτος παρών στο σημαντικότερο κινηματογραφικό γεγονός της χώρας και καθημερινά σας μεταφέρουμε τα νέα αλλά και τις προτάσεις μας για το Φεστιβάλ.