Η 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης από το 2011 έως το 2015 έχει ως θέμα της την Μεσόγειο, την ιστορία, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους της. Ταυτόχρονα η ίδια η Θεσσαλονίκη είναι από τις πόλεις όπου η εβραϊκή κοινότητα υπήρξε ιδιαίτερα δραστήρια. Με αφορμή την «Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος» στις 27 Ιανουαρίου, διοργανώνονται μία σειρά προβολών του ντοκιμαντέρ «Φιλιά εις τα παιδιά», του Βασίλη Λουλέ. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
 
Τέσσερις ειδικές προβολές της πολυβραβευμένης ταινίας του Βασίλη Λουλέ, «Φιλιά εις τα παιδιά», πρόκειται να πραγματοποιηθούν στις 22 και 29 Ιανουαρίου στο Μουσείο Κινηματογράφου / Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, στις 18:30 και στις 21:00 αντίστοιχα, ως φιλοξενούμενη δράση της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
 
Η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης επλήγη σοβαρά από τη Ναζιστική κατοχή στο πλαίσιο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου με αποτέλεσμα την εξόντωση του μεγαλύτερου μέρους της, μεταξύ δε των πολλών θυμάτων υπήρξαν και χιλιάδες παιδιά.

image
 
Η 4η Μπιενάλε αποφάσισε να προβάλει την ταινία ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ «Φιλιά εις τα Παιδιά» θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη των χαμένων ενηλίκων και ανηλίκων θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας. Παράλληλα τιμά και αυτούς που με κίνδυνο της ζωής τους, έσπευσαν να διασώσουν όσους μπορούσαν, μέσα από την ιστορία κάποιων παιδιών που σώθηκαν.
 
«Φιλιά εις τα Παιδιά»
Σκηνοθεσία: Βασίλης Λουλές
Παραγωγή 2011. Διάρκεια 115 λεπτά.
 
Πέντε μικρά Εβραιόπουλα στην Ελλάδα της Γερμανικής Κατοχής που σώθηκαν από τον θάνατο. Πέντε “κρυμμένα παιδιά” που έζησαν μέσα στην απόλυτη σιωπή, αφηγούνται τις ιστορίες τους. Ιστορίες τρόμου κι αγωνίας αλλά και στιγμές παιδικής ανεμελιάς μέσα στην αγκαλιά των ξένων. Στοργικές φωλιές, κρυφοί παράδεισοι μακριά από τη φρίκη του Ολοκαυτώματος.
 
Πέντε παιδιά που μεγάλωσαν απότομα. Η Ροζίνα, ο Σήφης, η Ευτυχία, η Σέλλυ και ο Μάριος πέρασαν τη ζωή τους κουβαλώντας πάντα μαζί τη μνήμη χιλιάδων παιδιών, εκείνων που δεν πρόλαβαν ποτέ να μεγαλώσουν… Η ταινία παρακολουθεί αυτά τα πρόσωπα από την παιδική ηλικία μέχρι σήμερα, φέρνοντας στο φως πολύτιμα προσωπικά τους ντοκουμέντα – ένα παιδικό ημερολόγιο, μια σχολική έκθεση, φωτογραφίες και οικογενειακά φιλμάκια – τεκμήρια μιας ολόκληρης εποχής.

image
 
Παράλληλα, σκιαγραφείται η ζωή των Εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδας πριν τον Πόλεμο και αποκαλύπτονται σπάνιες εικόνες της κατεχόμενης Αθήνας και Θεσσαλονίκης, μέσα από κινηματογραφικά αρχεία, ερασιτεχνικές ταινίες Γερμανών στρατιωτών και παράνομες λήψεις Ελλήνων πατριωτών.
 
Το ντοκιμαντέρ «Φιλιά εις τα παιδιά», του Βασίλη Λουλέ , είναι ένα συγκλονιστικό φιλμ τεκμηρίωσης σχετικά με την ελληνική πτυχή του Ολοκαυτώματος. Τα γυρίσματα έγιναν κατά το χρονικό διάστημα 2007 – 2009 στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Χανιά & στο Άουσβιτς της Πολωνίας. Ενώ η πρώτη προβολή έλαβε χώρα το 2011 στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, όπου και είχαμε την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία προβάλλεται ήδη σε Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας και συνεχίζει τη διεθνή της πορεία σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις στις ΗΠΑ, Ευρώπη, Αυστραλία, ενώ στις 27 Ιανουαρίου θα προβληθεί και στο Παρίσι σε εκδήλωση της UNESCO με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.
 
Οι τέσσερις αυτές προβολές στη Θεσσαλονίκη τελούν παράλληλα υπό την Αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το μειωμένο εισιτήριο ειδικά για τις προβολές αυτές είναι 5 ευρώ και το ποσό θα εισπραχθεί εξ ολοκλήρου από τον κινηματογράφο και την εταιρεία διανομής της ταινίας.


 
Η προβολή της ταινίας ντοκιμαντέρ «Φιλιά εις τα παιδιά» αποτελεί φιλοξενούμενη δράση της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Η διοργάνωση υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Μακεδονία-Θράκη 2007-2013 του ΕΣΠΑ που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και την Ελλάδα. Διοργανώνεται από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με τη συνεργασία της «Κίνησης των 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης», τη στήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και τη συμμετοχή πολλών φορέων της πόλης. www.thesslaonikibiennalle.gr