Το υπουργείο Πολιτισμού στέλνει την «Φόνισσα» της Εύας Νάθενα ως ελληνική πρόταση για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας, καθώς ήταν και η μόνη ταινία που παρέμεινε στις υποψηφιότητες αφού οι υπόλοιπες αποχώρησαν μετά το φιάσκο της αιφνίδιας αλλαγής των αρχικών μελών της κριτικής επιτροπής εν μία νυκτί.

Ads

Την Τετάρτη (11/9) το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε την νέα κριτική Επιτροπή ως τυπική διαδικασία αφού πρακτικά μετά την αποχώρηση 24 ταινιών δεν υπήρχαν υποψηφιότητες για να επιλέξουν εκτός από την «Φόνισσα».

Από την νέα τυπική κριτική επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την «επιλογή», υπήρξαν νέες αποχωρήσεις, καθώς ο διευθυντής φωτογραφίας Αναστάσιος Μίχος και ο συνθέτης, Νίκος Πλατύραχος παραιτήθηκαν.

Η κριτική επιτροπή που διευκόλυνε…το υπουργείο Πολιτισμού για την ελληνική πρόταση για τα Όσκαρ αποτελούνταν – εκτός των Μίχο και Πλατύραχο- από τους Έβαν Σπηλιωτόπουλο, Δημήτρη Δανίκα, ο οποίος είναι διαγεγραμμένο πρώην μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Σπύρο Ν. Ταραβήρα, Χριστίνα Λαζαρίδη και Παναγιώτη Ράππα.


Διαβάστε επίσης: Φεστιβάλ Δράμας / Παρέλαβε το πρώτο βραβείο με αιχμηρή ομιλία για τα «καλοπληρωμένα σκλαβάκια» ο Γιώργος Φουρτούνης

Η δήλωση του υφυπουργού Ιάσωνα Φωτήλα:

Συνεδρίασε το απόγευμα της Τρίτης 10 Σεπτεμβρίου 2024 η Επιτροπή Επιλογής της ελληνικής ταινίας που θα εκπροσωπήσει την χώρα μας κατά τη διαγωνιστική διαδικασία των βραβείων OSCAR.

Ads

Στην διαδικασία συμμετείχαν 6 μέλη της επιτροπής και αφού διαπιστώθηκε η απαρτία τα μέλη ενέκριναν τη συμμετοχή στη διαδικασία των OSCAR, της ταινίας Η Φόνισσα, της Εύας Νάθενα, κρίνοντας ότι πληροί τις προϋποθέσεις για μια δυναμική παρουσία.

Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου ακολούθησαν οι παραιτήσεις των κ.κ. Αν. Μίχου και Ν. Πλατύραχου, τους οποίους και ευχαριστούμε για την συμμετοχή τους.

Διαβάστε επίσης: Βασίλης Μαζωμένος / Γιατί Ακαδημία

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται ότι τέλη Αυγούστου η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ) εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο «Γιατί αντικαταστάθηκε η επιτροπή επιλογής της ελληνικής υποψηφιότητας για το Διεθνές Όσκαρ;», όπου σημείωνε ότι «στις αρχές Αυγούστου το ΥΠΠΟ προχώρησε στη σύσταση της επταμελούς επιτροπής που θα επιλέξει τη φετινή πρόταση της Ελλάδας για το Βραβείο Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας. Το αρμόδιο Τμήμα Κινηματογραφίας και Οπτικοακουστικών Μέσων απηύθυνε πρόσκληση συμμετοχής στην επιτροπή στα μέλη της ΕΑΚ σκηνοθέτη Βασίλη Κεκάτο, κριτικό κινηματογράφου Λήδα Γαλανού και ηθοποιό Κόρα Καρβούνη, καθώς και στη σεναριογράφο Κάλλια Παπαδάκη, την οποία και οι τέσσερις αποδέχθηκαν». Στη συνέχεια αφού επιβεβαίωσε τη συμμετοχή τους μετά από τέσσερις ημέρες τα μέλη έλαβαν email ότι η συμμετοχής του «δυστυχώς δεν οριστικοποιήθηκε».

Μετά από αναρτήσεις και των μελών της Επιτροπής, όπως ο Βασίλης Κεκάτος, για το φιάσκο που είχε δημιουργήσει το υπουργείο Πολιτισμού αποχώρησαν αμέσως οι 20 από τις 25 συμμετοχές.

«Αρνούμαστε να συμπράξουμε σε αδιαφανείς ενέργειες, που απαξιώνουν τον ελληνικό κινηματογράφο και τους επαγγελματίες του, και αναγκαζόμαστε να αποσύρουμε τις ταινίες μας από την ως άνω διαδικασία», είχαν σημειώσει σε επιστολή τους οι 20 δημιουργοί μετά την αποχώρηση τους.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού Ιάσωνας Φωτήλας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για να «ξεκαθαρίσει τα πράγματα» ανέφερε ότι εργαζόμενος «ενήργησε από υπερβάλλοντα ζήλο, για να τρέξουν οι διαδικασίες και να κερδίσουμε χρόνο» παρακάμπτοντας την ιεραρχία και επιβεβαιώνοντας τον ορισμό των μελών πριν υπογράψει ο υφυπουργός.

«Για κάποιο λόγο ο συγκεκριμένος υπάλληλος αποφάσισε να παρακάμψει όλη την ιεραρχική διαδικασία, όπως ο νόμος την ορίζει», ανέφερε ο υφυπουργός και πρόσθεσε ότι μετά από αυτή την παρατυπία «τα μέλη αυτά είχαν καεί».

Τελικά ακόμη τέσσερις ταινίες αποχώρησαν, αλλά και μέλη της νέας κριτικής επιτροπής που είχε ορίσει το υπουργείο,όπως ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και η Ασημίνα Προέδρου με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου να ζητά να ακυρωθεί η ελληνική συμμετοχή στα Όσκαρ του 2025 μετά το φιάσκο και επειδή όπως προβλέπεται «βάσει των κανονισμών που θέτει η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, τα πρόσωπα τα οποία θα γνωμοδοτήσουν για την πρόταση της χώρας δεν μπορούν να αντικατασταθούν πέραν της 15ης Αυγούστου 2024».

Σήμερα Πέμπτη (12/9) με λιτή ανακοίνωση του το υπουργείο Πολιτισμού και ο υφυπουργός Ιάσωνας Φωτήλας ανακοίνωσαν την ταινία «Φόνισσα» ως ελληνική πρόταση για τα Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας που όπως αναφέρουν «πληροί τις προϋποθέσεις για μια δυναμική παρουσία» και χωρίς να αναφέρουν ούτε μισή γραμμή σχετικά με το φιάσκο που προηγήθηκε και τον δημόσιο διάλογο που ξεκίνησε από τα τέλη Αυγούστου.