Μετά από 12 ημέρες, στη διάρκεια των οποίων η Καλαμάτα και άλλες 13 πόλεις της Πελοποννήσου μετατράπηκαν σε κοιτίδα πολιτισμού, εκπαίδευσης και δημιουργίας, με την προσέλευση των θεατών και συμμετεχόντων να ξεπερνάει κάθε προσδοκία, το 10Ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου κατέβασε αυλαία την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου στο Αμφιθέατρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος».
Κατά τη διάρκεια της Τελετής Λήξης απονεμήθηκαν τα Βραβεία στις ταινίες που ξεχώρισαν οι Κριτικές Επιτροπές, ενώ δύο ημέρες μετά, την Τρίτη 3/12, απονεμήθηκαν τα βραβεία του Kalamata Short Docs Film Festival. Βραβεία Ισότητας – Αλεξάνδρα Σκορδάκη
Η διεθνής κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τη Nina Backer-Røed (Κοινωνιολόγο), τη Νιόβη Αναζίκου (Δημοσιογράφο, Σκηνοθέτιδα, Αντιπρόεδρο της WIFT), και τον Μένο Δελιοτζάκη (Σκηνοθέτη) απένειμε το Βραβείο στο Children of the Mist της Ha Le Diem.
Children of the Mist της Ha Le Diem
Παράλληλα η επιτροπή απένειμε εύφημη μνεία στο ντοκιμαντέρ, Smoke Sauna Sisterhood της Anna Hints.
Smoke Sauna Sisterhood της Anna Hints.
Βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ
Η επιτροπή αποτελούμενη από τον Ingo Starz (επιμελητή ταινιών και κριτικό τέχνης), την Anne Kjersti Bjørn (βραβευμένη σκηνοθέτι), και τη Λέττα Πετρουλάκη-Σοφικίτου (ιδρύτρια της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας) απένειμε το βραβείο στο Grief – Those who Remain (Πένθος – Αυτοί που μένουν) από τη Μυρτώ Πατσαλίδου και τη Μαρία Λουκά.
Grief – Those who remain (Πένθος – Αυτοί που μένουν) από τη Μυρτώ Πατσαλίδου και τη Μαρία Λουκά
Παράλληλα η επιτροπή απένειμε εύφημη μνεία στο ντοκιμαντέρ, Πανελλήνιον του Σπύρου Μαντζαβίνου και του Κώστα Αντάραχα.
Βραβείο Κοινωνικής Ευαισθησίας
Στο πλαίσιο του μαθήματος Στοιχεία Σκηνοθεσίας και Υποκριτικής του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου με διδάσκοντα τον Επίκουρο Καθηγητή Δρ. Ιάκωβο Παναγόπουλο, συστάθηκε μια ομάδα φοιτητών/ριων για την επιλογή του βραβείου για καλύτερη ταινία Κοινωνικής Ευαισθησίας. Το βραβείο δόθηκε στο ντοκιμαντέρ Name Me Lawand του Edward Lovelace.
Name Me Lawand του Edward Lovelace
Βραβείο Οικολογικού Ντοκιμαντέρ
Το Γ έτος του Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου Αθηνών απένειμε το βραβείο στο Songs of Earth της Margreth Olin.
Songs of Earth της Margreth Olin.
Βραβείο Πόλεις του Κόσμου
Η επιτροπή, αποτελούμενη από σπουδαστές/στριες της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ναύπλιο, ξεχώρισε τρεις ταινίες οι οποίες και συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία:
The Invisible Contract της Kaplan Schteingart και της Luciana Jimena
Το σκεπτικό της επιτροπής: «Πρόκειται για μια ταινία η οποία πραγματεύεται τις απάνθρωπες εργασιακές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι καθαρίστριες στο Μεξικό. Ξεχώρισε για την ευαισθησία και την προσοχή με την οποία προσέγγισε το θέμα, θίγοντας ταυτόχρονα θέματα ταξικά, κοινωνικά και φυλετικά. Η κινηματογραφική του φόρμα, κατάφερε να κρατήσει την ισορροπία ανάμεσα σε αφήγηση και κινηματογράφηση, ποιητικότητα και ρεαλισμό.»
Kaugere: A Place Where Nobody Enters του Stephen Dupont
Το σκεπτικό της επιτροπής: «Ένα σύγχρονο εθνογραφικό ντοκιμαντέρ που μέσα από την προσωπική ιστορία του Albert Muri και της οικογένειάς του, καταγράφει την καθημερινότητα των κατοίκων στο Kaugere που είναι αναγκασμένοι να ζουν σε συνθήκες απόλυτης οικονομικής εξαθλίωσης οι οποίες τους ωθούν στην παραβατικότητα. Ταυτόχρονα βλέπουμε την ομάδα ράγκμπι των Dani, που λειτουργεί ως η μόνη διέξοδος απέναντι στην παραβατικότητα αυτή. Παρουσιάζει με ρεαλισμό τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του οικισμού. Οι δύο ιστορίες – του αθλητισμού και των συνθηκών ζωής (απόλυτη φτωχοποίηση) – μπλέκονται πολύ δυναμικά και οργανικά μεταξύ τους.»
Lagunaria του Giovanni Pellegrini
Το σκεπτικό της επιτροπής: «Η καθημερινή ζωή και τα προβλήματα των κατοίκων της Βενετίας παρουσιάζονται σε αντιδιαστολή με τους μύθους και τις φήμες που υπάρχουν για την πιο διάσημη πόλη του κόσμου. Η αφήγηση από το μέλλον συντελεί στο να αναδειχθούν οι αιτίες της πιθανής εξαφάνισης της Βενετίας που δεν είναι άλλες από την κλιματική αλλαγή και την αλλοίωση της από τον υπερβολικό τουρισμό καθώς και την αλλαγή της πόλης από το airbnb. Μία ταινία που μέσα από το μύθο εξερευνά την πόλη, που μας επιτρέπει μια ματιά στην «μυθική», υπερβατική πλευρά της ζωής.»
Βραβεία Κοινού
Καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, οι θεατές ψήφιζαν κατά την έξοδό τους από τις προβολές, για τα Βραβεία Κοινού.
Βραβείο Κοινού – Ελληνικό Ντοκιμαντέρ
Belkî Sibê – Ίσως Αύριο του Αλέξη Δαλούμη.
Belkî Sibê – Ίσως Αύριο του Αλέξη Δαλούμη. Το ντοκιμαντέρ αφηγείται ένα ταξίδι 18 μηνών μέσα στον πόλεμο και την επανάσταση, στη Ροζάβα (Δυτικό) Κουρδιστάν της ΒΑ Συρίας, κατά τη διάρκεια της προέλασης και της νίκης των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων κατά του ISIS, καθώς και της ιστορίας του Διεθνούς Τάγματος Ελευθερίας, στις τάξεις του οποίου πολέμησε ο σκηνοθέτης.
Βραβείο Κοινού – Διεθνές Ντοκιμαντέρ
A Day, 365 Hours (Μια Mέρα, 365 Ώρες) της Eylem Kaftan.
A Day, 365 Hours (Μια Mέρα, 365 Ώρες) της Eylem Kaftan. Δύο νεαρές γυναίκες ενώνονται από την κοινή τους εμπειρία κακοποίησης. Η απροσδόκητη συνάντησή τους δημιουργεί έναν ισχυρό δεσμό που τους δίνει τη δύναμη να αντιμετωπίσουν τους κακοποιούς τους στο δικαστήριο και να βοηθήσουν άλλες νεαρές γυναίκες να αναζητήσουν δικαιοσύνη.
Της τελετής λήξης, ακολούθησε συναυλία αφιερωμένη στην ειρήνη, την αλληλεγγύη και την ομορφιά της μουσικής πολυπολιτισμικότητας! Σπουδαίοι μουσικοί από διαφορετικές χώρες και μουσικές παραδόσεις ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια συναυλία γεμάτη συναίσθημα και ελπίδα!
Συμμετείχαν η Diana Sabri (φωνή, Παλαιστίνη-Λίβανος), ο Alberto Beltrami (κιθάρα, Ιταλία), ο Nicasio Moreno (βιολοντσέλο, Ισπανία), ο Νίκος Δημηνάκης (λαούτο, Ελλάδα), και το Ανατολικό Καραβάνι (Ελλάδα), ένα μουσικό σχήμα με ρίζες στην παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας και της Ανατολής.
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ KALAMATA SHORTDOC FILM FESTIVAL
Την Τρίτη 3/12, κατά τη λήξη του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας, την Τρίτη 3/12, η Κριτική Επιτροπή Ταινιών Μικρού Μήκους αποτελούμενη από τον πρόεδρό της, Γιώργο Φρέντζο (κινηματογραφιστή), τη Βασιλική Μαλτάσογλου (διευθύντρια του Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Ταινιών “Balkans Beyond Borders”), τη Φωτεινή Οικονομοπούλου (παραγωγό ταινιών), τη Λίνα Μανωλοπούλου (υπεύθυνη Τμήματος Υποστήριξης Διανομής και Φεστιβάλ του ΕΚΚΟΜΕΔ) και τον Χρόνη Θεοχάρη (σκηνοθέτη- μοντέρ) τα ακόλουθα βραβεία:
Σκηνοθεσίας (για το καλύτερο Ελληνικό Ντοκιμαντέρ)
Hantush – A FairyTale της Αλεξίας Τσούνη
Το σκεπτικό της επιτροπής: «Η ταινία αποτελεί ένα συγκλονιστικό αφιέρωμα στη γενοκτονία των Παλαιστινίων, εστιάζοντας στη φρίκη του πολέμου μέσα από τη μάτια μιας νεαρής Παλαιστίνιας προσφυγοπούλας, η οποία προσπαθεί να κλείσει μάτια και αυτιά στις φρικαλεότητες του ενήλικου κόσμου. Η ταινία ξεχωρίζει για την αφηγηματική της προσέγγιση και την ικανότητά της να αγγίζει τις καρδιές των θεατών, μεταφέροντας ένα παγκόσμιο μήνυμα για την επιβίωση της ανθρωπιάς ακόμα και στις πιο σκοτεινές στιγμές.»
Σκηνοθεσίας (για το καλύτερο Διεθνές Ντοκιμαντέρ)
Monologue του Selim Yıldız
Το σκεπτικό της επιτροπής: «Μέσα από τον συγκλονιστικό μονόλογο της μαμάς Χεγιάμ Εντζού, μιας Κούρδισσας που έχασε δύο γιους – τον έναν σε τουρκική επίθεση και τον άλλον σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα – η ταινία αποτελεί μια συγκινητική μαρτυρία για την απώλεια, τον πόνο και την καταστροφή που προκαλούν οι ένοπλες συγκρούσεις. Βραβεύουμε το ντοκιμαντέρ αυτό για τη δύναμη με την οποία αγγίζει τις ψυχές μας και μας υπενθυμίζει την ανάγκη να μην μένουμε αμέτοχοι μπροστά στον ανθρώπινο πόνο.»
Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη
Xelîl Sehragerd, για το ντοκιμαντέρ Carpenter
Το σκεπτικό της επιτροπής: «Στις απομακρυσμένες περιοχές του βορειοδυτικού Ιράν στα βουνά Ζάκρος, ο ηλικιωμένος Κούρδος ξυλουργός Χουσεΐν Μαχμούντ μαζεύει τα καλύτερα ξύλα για να φτιάξει τεχνητά πόδια για όσους τα έχουν χάσει από νάρκες. Μία ταινία με δομή, με διακριτή σκηνοθετική ματιά που εμβαθύνει στον χαρακτήρα , αποκαλύπτοντας τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις προκλήσεις του, ενώ μας επιφυλάσσει στο τέλος μία έκπληξη που βοηθά τον θεατή να κατανοήσει σε βάθος το κίνητρο του σκοπού του. Η ιστορία του Χουσεϊν μας καλεί να αναγνωρίσουμε την δύναμη της ανθρωπιάς, να εμπνευστούμε από το παράδειγμά του και να δούμε την ζωή από το πρίσμα της αλληλεγγύης και της σύνδεσης με τον κόσμο γύρω μας.»
Καλύτερης Κινηματογράφησης
Arkadia της Andra Ion
Το σκεπτικό της επιτροπής: «Η κάμερα ακολουθεί τον νεαρό βοσκό Βίκτορ με το κοπάδι του στα βουνά της Καταλονίας, μετακινώντάς το ανάμεσα σε βουνά και πεδιάδες. Ένας εξαιρετικός τρόπος κινηματογράφησης, περιγράφοντας το μεγαλείο της φύσης, τα χρώματα, το φως, το σκοτάδι. Η δημιουργός σκηνοθετεί, φωτογραφίζει μοντάρει με μαεστρία. Ο φακός ακολουθεί την νομαδική ζωή του Βίκτορ και μας φέρνει κοντά σε μια πραγματικότητα που μοιάζει μακρινή, αλλά είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Βραβεύουμε το ντοκιμαντέρ αυτό για τη όμορφη κινηματογράφησή του που με βαθιά ευαισθησία και μαεστρία καταγράφει την καθημερινότητα του Victor και την ικανότητά του να μας φέρει σε επαφή με έναν κόσμο που κινδυνεύει να χαθεί.»
Παράλληλα, η κριτική επιτροπή αποφάσισε να δοθεί ειδική Μνεία σε μια σπουδαστική ταινία. Η Εύφημος Μνεία απονέμεται στην Ευαγγελία Κουμαντσιώτη για την ταινία «Σαν Βασιλιάς».
Σαν Βασιλιάς της Ευαγγελίας Κουμαντσιώτη
Βραβείο Κοινού (Διεθνές Ντοκιμαντέρ)
Stick & Stones – The Truth of Cyberbullying του Georgios Goris.
Tο ντοκιμαντέρ εξερευνά τις σοβαρές συνέπειες του διαδικτυακού εκφοβισμού στους εφήβους.
Βραβείο Κοινού (Ελληνικό Ντοκιμαντέρ)
Hantush – A FairyTale της Αλεξίας Τσούνη
Τέλος το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας απένειμε Εύφημη Μνεία στο ΕΠΑΛ Ευδήλου Ικαρίας για την ταινία «Πλατέδες», αναγνωρίζοντας την εξαιρετική προσπάθεια των μαθητών να αναδείξουν μια ξεχασμένη ιστορία τοπικής μνήμης. Η Εύφημη Μνεία αποτελεί έπαινο για τη δημιουργικότητα, την ευαισθησία και τη συνέπεια των νέων δημιουργών.
Για περισσότερα νέα σχετικά με το Φεστιβάλ, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας peloponnisosdocfestival.com και ακολουθήστε μας στο facebook στην διεύθυνση facebook.com/peloponnisosdocfestival και στο Instagram, instagram.com/peldocfest
10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου
Διοργάνωση: Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας
Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δήμοι Καλαμάτας, Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης, Ναυπλίου και Ήλιδας, κινηματογραφικές λέσχες Σπάρτης, Γυθείου και Μονεμβάσιας, Γυμνός Οφθαλμός Πάτρας ,Πολιτιστικοί σύλλογοι Λεωνιδίου και Ακράτας , ΠΙΟΠ, Μουσείο Ηλιόπουλου Φιλιατρών, Μουσικό Σχολείο Τρίπολης
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Τζίνα Πετροπούλου
Καλλιτεχνική Σύμβουλος: Κλεώνη Φλέσσα
Το 10ο ΔΦΝΠ, πραγματοποιείται με την Οικονομική Υποστήριξη και υπό την Αιγίδα του Υπουργείο Πολιτισμού.
Υποστήριξη: ΕΚΚΟΜΕΔ (Creative Greece)
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >