Σε ταινίες με θέματα που αφορούν κυρίως σε νεανικά προβλήματα απονέμονται τα βραβεία κοινού του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Για το πρώτο βραβείο στην κατηγορία των ελληνικών παραγωγών επελέγη η ταινία «Ηθοποιοί: Ημερολόγιο Σπουδής», σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Κουτσαμπασιάκου.

Ads

Πρόκειται για ένα «ημερολόγιο σπουδής» νεαρών υποψηφίων ηθοποιών (από την ημέρα των εξετάσεων στη δραματική σχολή μέχρι και την αποφοίτησή τους μετά από τρία χρόνια.

Η ξένη παραγωγή ντοκιμαντέρ (επίσης για ταινία άνω των 45′ λεπτών) που βραβεύτηκε, είναι το «Με διαφορά τεσσάρων γραμμάτων – Παιδιά στην εποχή του ΣΔΠΥ» σε σκηνοθεσία του Έρλεντ Ε. Μο (Δανία). Διαπραγματεύεται την πορεία τριών παιδιών που βρίσκονται σε διαρκή κόντρα με τους εαυτούς τους και τον κόσμο γύρω τους, ενώ πάσχουν από το σύνδρομο Διάσπασης Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΣΔΠΥ).

Στα μικρότερης διάρκειας ντοκιμαντέρ (κάτω των 45′ λεπτών) η ελληνική παραγωγή που επελέγη να βραβευθεί αφορά σε ένα εγχείρημα συνεργατικότητας και συλλογικότητας, στο «Κοινωνικό Ωδείο- Notes» την ομότιτλη ταινία της Θέκλας Μαλάμου και της Αλεξάνδρας Σαλίμπα.

Ads

«Το αγόρι της πλαζ» σε σκηνοθεσία του Εμίλ Λάνγκμπαλε από τη Μ. Βρετανία, που έλαβε το αντίστοιχο βραβείο ξένης ταινίας, είναι ο Τζούμπα, ένας νεαρός Κενυάτης που ονειρεύεται μια καλύτερη ζωή και επιχειρεί να την κατακτήσει εργαζόμενος ως «συνοδός» ηλικιωμένων Ευρωπαίων κυριών που περνούν τις διακοπές τους σε τοπικά θέρετρα.

Η κριτική επιτροπή της FIPRESCI (Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου με εκπροσώπους από τη Σουηδία, τη Ρωσία, την Ολλανδία, τη Μ. Βρετανία και τη Γαλλία) επέλεξε για ελληνική παραγωγή, την ταινία «Καλάβρυτα- Άνθρωποι και σκιές» του Ηλία Γιαννακάκη, με το σκεπτικό πως «διερευνά ένα ιστορικό τραύμα του ελληνικού λαού το οποίο εξακολουθεί να υφίσταται, ενώ τεκμηριώνει τη σημασία του αντιφασιστικού αγώνα στο παρελθόν κάνοντας παράλληλα και αναφορά στο παρόν».

Η αντίστοιχα βραβευμένη από τη FIPRESCI ξένη παραγωγή είναι η ταινία «Στο χείλος του κόσμου», του σκηνοθέτη  Κλάους Ντρέξελ (Γαλλία). Σύμφωνα με το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής, η ταινία δεν μιλά για την «πόλη του φωτός», το Παρίσι, αλλά «εισάγει τον θεατή στο ασταθές περιβάλλον όπου ζουν οι Παριζιάνοι “κλοσάρ” με έναν μαγευτικό και απροσδόκητο τρόπο, κινηματογραφώντας τους χαρακτήρες τους από μια απόσταση και προνομιακή σκοπιά, που κάνει αυτούς τους άστεγους ανθρώπους να ξεχωρίζουν ως άτομα με αξιοπρέπεια και σοφία».

Για το φετινό της βραβείο η Διεθνής Αμνηστία την ταινία «Τσαπουλτζού: Φωνές από το Γκεζί» με πλάνα από τη γειτονική Τουρκία και το γνωστό από τα γεγονότα του περσινού Μαΐου πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης.«Προσπαθήσαμε να δείξουμε την ποικιλομορφία των διαδηλωτών, που αν και διαφέρουν ο ένας από τον άλλο, βρίσκονται ενωμένοι σε μια απρόσμενη συμμαχία ενάντια στην κατάχρηση εξουσίας» σημειώνουν για την ταινία τους οι σκηνοθέτες Μαντεντέτα Αρτζεντιέρι, Κλάουντιο Καζάτσα, Κάρλο Πρεβόστι, Ντούτσο Σέρβι και Στέφανο Ζόγια (Ιταλο-Τουρκική παραγωγή).

Η WWF επέλεξε να απονείμει το βραβείο της στην ταινία 12 λεπτών με τίτλο «Χειμώνας», η οποία είναι κινηματογραφημένη σε περιοχές μεταξύ βόρειας Ρωσίας και Σιβηρίας, σε σκηνοθεσία Κριστίνα Πίκι (Ρωσία)

Όλα τα βραβεία:

Βραβεία κοινού

  • Ταινίες άνω των 45΄

Για ελληνική παραγωγή, στην ταινία «Ηθοποιοί: Ημερολόγιο σπουδής» σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου (Ελλάδα)

Για ξένη παραγωγή («Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ»),  στην ταινία «Με διαφορά τεσσάρων γραμμάτων –  Παιδιά στην εποχή του ΣΔΠΥ», σε σκηνοθεσία του Έρλεντ Ε. Μο (Δανία).

  • Ταινίες κάτω των 45΄

Για ελληνική παραγωγή, στην ταινία «Κοινωνικό Ωδείο-Notes», σε σκηνοθεσία της Θέκλας Μαλάμου και της Αλεξάνδρας Σαλίμπα (Ελλάδα)

Για ξένη παραγωγή, στην ταινία «Το αγόρι της πλαζ», σε σκηνοθεσία του Εμίλ Λάνγκμπαλε (Μεγ. Βρετανία).

Βραβεία  Fipresci

Για ελληνική παραγωγή, στην ταινία «Καλάβρυτα-Άνθρωποι και σκιές» του Ηλία Γιαννακάκη (Ελλάδα)

Για ξένη παραγωγή, στην ταινία «Στο χείλος του κόσμου», σε σκηνοθεσία Κλάους Ντρέξελ (Γαλλία).

Βραβείο Διεθνούς Αμνηστίας

«Τσαπουλτζού: Φωνές από το Γκεζί», σε σκηνοθεσία Μπενεντέτα Αρτζεντιέρι, Κλάουντιο Καζάτσα, Κάρλο Πρεβόστι, Ντούτσο Σέρβι και Στέφανο Ζόγια (Ιταλία-Τουρκία).

Βραβείο WWF

«Χειμώνας», σε σκηνοθεσία Κριστίνα Πίκι (Ρωσία).

Βραβείο Docs in progress

«Sad People Factory» (Γαλλία), σε σκηνοθεσία Michèle Dominici και παραγωγή Karina Si Ahmed και Jean-François Lepetit – Flach Film Production.

Βραβείο EDN

Το καθιερωμένο βραβείο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ (EDN), το οποίο τιμά πρόσωπα και οργανισμούς από την Ευρώπη με μεγάλη συνεισφορά στον τομέα του ντοκιμαντέρ, απονεμήθηκε φέτος στον Tue Steen Mϋller, εξέχουσα φυσιογνωμία στο χώρο των ταινιών τεκμηρίωσης, με σπουδαίο έργο στο ενεργητικό του. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Electra Palace, στο πλαίσιο του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, παρουσία του διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Εϊπίδη.

Το 16ο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ συνεχίζεται με τις επαναληπτικές προβολές των ταινιών και των αφιερωμάτων του αύριο, Κυριακή 23 Μαρτίου, και σε όλες τις αίθουσες προβολών (Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας καθώς και τις τέσσερις αίθουσες στο Λιμάνι).