Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το μακροβιότερο φεστιβάλ κινηματογράφου της Αθήνας, «τριαντάρισε», ωρίμασε αλλά διατηρεί άσβεστη τη δίψα του για τις καλές ευρωπαϊκές ταινίες.

Ads

Πανέτοιμο να γοητεύσει και φέτος τους λάτρεις του καλού ευρωπαϊκού και ελληνικού κινηματογράφου, σηκώνει αυλαία την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με το αριστούργημα του βωβού κινηματογράφου «Μισαλλοδοξία» («Intolerance: Love’s Struggle Throughout the Ages», 1916) του Ντέιβιντ Γουάρκ Γκρίφιθ, με ζωντανή μουσική συνοδεία από το Νίκο Πλάτανο.

Το 30ό Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί από τις 19/10 έως την 1/11 στους κινηματογράφους «Ααβόρα» και «Έλλη».

Η επιλογή της ταινίας έναρξης δεν είναι τυχαία καθώς προαναγγέλλει το μεγάλο αφιέρωμα του φετινού Πανοράματος «Η γοητεία του μαυρόασπρου» με ταινίες που σφράγισαν αλλά και ανέδειξαν την αισθητική του μαυρόασπρου κινηματογράφου.

Ads

Ορόσημο στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου, η επική «Μισαλλοδοξία» του Γκρίφιθ συνετέλεσε στην καταξίωση της νέας τέχνης που στην εποχή του βωβού βρισκόταν ακόμα στα σπάργανα, επηρεάζοντας τον ρωσικό κινηματογράφο (Πουντόβκιν, Αϊζενστάιν κ.ά.) και σφραγίζοντας την πορεία του ευρωπαϊκού σινεμά.

Πρόκειται για μια γιγαντιαίων διαστάσεων σύνθεση από τέσσερις ιστορίες, τοποθετημένες σε διαφορετικό ιστορικό χρόνο, που αναπτύσσονται παράλληλα: η πτώση της Βαβυλώνας, η σταύρωση του Χριστού, η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου και ένα σύγχρονο επεισόδιο τοποθετημένο στην Αμερική. Όλες φανερώνουν με τον τρόπο τους, τη διαχρονική κυριαρχία του μίσους και της μισαλλοδοξίας έναντι της αγάπης και της καλοσύνης…

Λέγεται πως η «Μισαλλοδοξία» υπήρξε η απάντηση του Γκρίφιθ στις κατηγορίες περί ρατσισμού που προκάλεσε η «Η Γέννηση Ενός Έθνους».